Plantera Och Ta Hand Om Värden (44 Bilder): Växande Värdar I Det öppna Fältet. Hur Vackert Att Plantera Gatublommor På Landet? Hur Man Planterar Rätt På Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Värden (44 Bilder): Växande Värdar I Det öppna Fältet. Hur Vackert Att Plantera Gatublommor På Landet? Hur Man Planterar Rätt På Våren?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Värden (44 Bilder): Växande Värdar I Det öppna Fältet. Hur Vackert Att Plantera Gatublommor På Landet? Hur Man Planterar Rätt På Våren?
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Värden (44 Bilder): Växande Värdar I Det öppna Fältet. Hur Vackert Att Plantera Gatublommor På Landet? Hur Man Planterar Rätt På Våren?
Plantera Och Ta Hand Om Värden (44 Bilder): Växande Värdar I Det öppna Fältet. Hur Vackert Att Plantera Gatublommor På Landet? Hur Man Planterar Rätt På Våren?
Anonim

Hosta är en flerårig växt som tillhör familjen Asparges. Hosta anses vara Japans hemland, där det har odlats i flera tusen år och är vördad som en helig växt. Under många århundraden var det han som fick äran att vara en dekoration av statyn av Buddha, och idag används den aktivt i anläggningsparker och trädgårdar och lockar uppmärksamhet hos trädgårdsmästare och landskapsdesigners med sin skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till klimatet: optimal timing

Den optimala tiden för plantering av en växt i öppen mark är tidig vår och sen sommar - tidig höst. Hosta, planterad under dessa perioder, rotar sig väl och tolererar vintern bra . Det finns dock inga tydliga datum för plantering av en växt, och varje trädgårdsmästare måste självständigt bestämma sitt beroende av klimatförhållandena i området. Så, i centrala Ryssland och i Ural, växter börjar planteras i mitten av maj, när hotet om återvändande frost helt har passerat.

I Sibirien och Nordväst skjuts förfarandet upp i 1-2 veckor och de börjar plantera först efter att en stabil temperatur över noll har upprättats på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller höstplanteringen är det tillåtet att utföra det på mellanliggande breddgrader under det första decenniet i september, medan det i regioner med ett svårare klimat - senast andra halvan av augusti. Detsamma gäller Sibirien - omedelbart efter att värmen avtagit börjar plantorna förbereda sig för plantering. Ju tidigare hostan planteras i öppen mark, desto fler näringsämnen kan den lagra och desto bättre kommer den att klara vintern. Många experter avråder dock från att plantera på hösten i områden med svåra vintrar och rekommenderar att plantera värden uteslutande på våren och sommaren.

I de flesta fall börjar värdar sälja plantor i slutet av vintern - tidig vår . Det rekommenderas att förvara unga växter innan du planterar dem i källaren, skafferiet eller på en isolerad balkong vid en temperatur av 5 till 10 grader. Om groddarna är för stora, planteras de i krukor och förvaras i dem tills de transplanteras i öppen mark. Om växterna fortfarande är små, lämnas de i torven där de såldes och störs inte innan de planteras. En vuxen växt transplanteras på våren tills den har nya blad. Om det behövs kan den dock transplanteras på sommaren och flytta hosta till en ny plats med en stor jordklump.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsval och markberedning

Valet av en plats för plantering av värdar är en mycket viktig punkt och påverkar direkt säkerheten för sorteregenskaper. Detta beror på att vissa sorter växer uteslutande i skuggade områden, medan andra kräver starkt solljus. Nedan visas de mest gynnsamma landningsplatserna för olika typer av värdar.

  • I skuggan bör sorter med mörkgröna blad, samt blå löv, planteras. Om skuggälskande blå sorter planteras i solen, kommer de snabbt att tappa lövets beläggning och ändra färg till grönt.
  • Värdar med smaragdfärgade blad kan planteras både i halvskugga och i solen. Växter kommer att skilja sig åt i skuggans intensitet, men huvudfärgen kommer inte att förändras från detta.
  • Trädplantor med gula blad kommer perfekt att slå rot i en lite skuggad solig rabatt, och de kommer att åtföljas av sorter med skrynkliga bladblad. Det är sant att den senare, under påverkan av ultraviolett ljus, ljusnar något, men i allmänhet förblir färgen samma saftiga och vackra. Det perfekta alternativet skulle vara att plantera dessa sorter under ett ungt äppelträd eller andra lövträd som kastar en ljus nyans.
  • Hosta med gröna blad och en vit kant runt kanterna planteras beroende på bladplattornas densitet. Så växter med tätt lövverk kan planteras i solen, medan tunnbladiga sorter bäst definieras i skuggan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter planterade i solen behöver särskild kontroll.

Så om mörkare spetsar eller kanter observeras på lövverket, mattning av färgerna eller bleka fläckar - platsen väljs felaktigt och blomman lider av överskott av ultraviolett strålning. I sådana fall måste du omedelbart transplantera växten i skuggan eller halvskuggan, eftersom ett starkt rotsystem låter dig göra detta när som helst.

Förutom platsen spelar jordens sammansättning också en viktig roll. Växten föredrar ljus lerig jord och platt lättnad utan stillastående regn och smältvatten . Det idealiska alternativet skulle vara bördig, lätt sur (pH 6), genomsläpplig jord, som ger fri tillgång till luft och fukt till växtens rötter. Om det finns problematisk tung jord på platsen, är en självberedd näringsblandning det bästa alternativet. För detta blandas trädgårdsjord, avsyrad torv och krossad kompostbark i lika delar. Expanderad lera, som används som dränering och är nödvändig för att förbättra lufttillgången till rotsystemet, kommer att vara ett bra komplement till blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Hosta plantor tolererar plantering i öppen mark och rotar sig snabbt på en ny plats. Det viktigaste är att välja rätt frö och följa några planteringsregler. En ung grodd ska ha 2-3 lovande knoppar och en frisk rhizom med elastiska levande rötter 10-12 cm långa . Det är lämpligt att plantera i torrt grumligt väder, ha fuktat jorden i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Groparnas storlek bestäms beroende på rotsystemets volym och är i genomsnitt 30x30 cm. Groparnas botten dräneras med expanderad lera, trasiga tegelstenar eller flodstenar. Ovanpå dräneringen läggs kompost, torv eller humus i en hög och 50 g komplexa gödningsmedel tillsätts. Växten placeras på en hög, rötterna rätas noggrant och strös med beredd jordblandning eller inhemsk bördig jord.

De försöker att inte begrava rotkragen i marken med mer än 1,5-2 cm, annars kan växten ruttna . Marken komprimeras lätt och vattnas med vatten vid rumstemperatur. Rotzonen måste mullas med krossad bark eller torv.

Det rekommenderas att plantera plantorna på ett avstånd av minst 50 cm från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan jag växa i en lägenhet?

Tvister om huruvida hosta är lämplig för att odla hemma uppstår ofta bland trädgårdsmästare. Vissa tror att växten endast är avsedd för utomhusodling i trädgården eller i sommarstugan, och det är ingen mening att behålla den som en inomhusblomma. Andra, å andra sidan, anser hosta vara en spektakulär dekoration för vinterträdgården och framgångsrikt växa i krukor.

men att odla en växt i en lägenhet har sina egna detaljer och kräver ett noggrant urval av sorter … För att göra detta, välj inte för stora sorter som inte kommer att uppleva obehag i potten. Om frömetoden används för avel, torkas de nyskördade fröna något och förvaras i kylskåp i en månad. 30 minuter före plantering placeras de i något tillväxtstimulerande medel, till exempel i "Kornevin" eller "Epin".

Bild
Bild
Bild
Bild

Men med denna reproduktionsmetod bör man komma ihåg att det inte garanterar att nya växter bevarar alla föräldraindividernas sortkvaliteter. Som substrat för plantering av frön används en färdig blandning, som har genomgått antibakteriell behandling och inte innehåller sporer av svamp och patogener. Välj en plastkanna med små hål i botten. Det måste behandlas med alkohol eller kaliumpermanganat, dränering läggs och näringsrik jord hälls.

Ta sedan en liten del av formeln och häll den i en plastbehållare. Frön sprids på toppen och strö över ett centimeter lager jord. Därefter tampas och vattnas jorden lätt och försöker att inte tvätta frömaterialet på ytan. Frön hälls vanligtvis i mer, eftersom hostas grobarhet är dålig och många av dem kommer inte att gro. Därefter täcks behållaren med en påse för att förhindra avdunstning av fukt och avlägsnas till en skuggig plats med en temperatur på 18-25 grader. Periodiskt öppnas planteringen och sprutas med varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter 2-3 veckor efter utseendet på de första skotten avlägsnas filmen och behållaren ordnas om till en ljus plats. Sedan väntar på utseendet på 2 unga blad, varefter plantorna transplanteras i separata krukor … Att vattna unga växter utförs genom att krukorna placeras i en kastrull med vatten, där de förvaras tills jorden i krukorna är fuktad.

För att växa upp väljer värdar en måttligt skuggad plats, men utsätt den regelbundet för ett soligt fönster.

För vintern rekommenderar många trädgårdsmästare att ta bort växten i en källare med en temperatur på 2 grader. Meningen med denna manipulation är att skapa förutsättningar för växten nära utomhusförhållanden, vilket får blomman att gå igenom alla livets naturliga faser, som om den växer i öppen mark. För att bevara rumsvärdarnas form rekommenderar experter att riva av stammarna och separera sticklingar från övervuxna exemplar och plantera om dem i separata krukor . Således, med beaktande av de enkla reglerna för jordbruksteknik, kan du odla en värd inte bara i landet eller i trädgården, utan också på fönsterkanten i hemmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Hosta är en ganska opretentiös växt och kräver inga speciella förhållanden. För att blomman ska växa normalt och utvecklas korrekt bör den vattnas, lossas, befruktas, beskäras och mulas.

Vattning

De första dagarna efter plantering i öppen mark vattnas växten enligt följande schema: var 3-4: e dag i torrt väder och vid behov under regntiden. Fuktningen fortsätter tills plantan rotar sig och ett nytt löv dyker upp på den . Därefter överförs växten till en allmän vattning och gör det vid behov strikt på morgonen. Kvällsvattning är inte tillrådligt, eftersom det lockar nattliga sniglar.

Vid torrt väder bör växter vattnas dagligen och strömmar strikt mot roten . Detta beror på det faktum att vid bladningens bevattning uppträder fläckar på bladplattorna som ser ut som brännskador. Detta gäller särskilt för sorter med en vaxbeläggning, som helt enkelt tvättas bort under påverkan av vatten. Den bästa lösningen skulle vara droppbevattning, vilket förhindrar utvecklingen av svampsjukdomar och utseende av brännskador på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossar

Då och då bör jorden runt hosta lossas, särskilt om mulching inte har utförts. Det är lämpligt att göra detta omedelbart efter vattning, medan du tar bort ogräs.

Toppdressing

Det rekommenderas att befrukta värden 3 gånger om året. Den första utfodringen utförs på våren innan bladen dyker upp, med hjälp av kvävehaltiga föreningar för detta. De bidrar till den snabba tillväxten av den gröna massan och ger bladen elasticitet . Kycklingspillning kan användas som gödningsmedel och strö det försiktigt runt busken i ett tunt lager. Den andra utfodringen infaller i juli, under plantans blomningstid, och utförs med kaliumfosforpreparat. Omedelbart efter blomningen appliceras en tredje toppdressing med organiskt gödningsmedel för detta, som tillval - mulleinlösning.

I slutet av augusti stoppas utfodringen och växten får lugnt förbereda sig för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Hostor beskärs bara om de vill föröka växten genom att dela busken. Slåtter löv aktiverar vilande knoppar, vilket kommer att producera ett stort antal groddar och sticklingar . När det gäller pedunclesna, om det inte är planerat att få frömaterial, skärs de omedelbart efter corollasna, vilket förhindrar konsumtion av växtsaft för bildning av frön. Med sanitär beskärning tas sjuka, brända och skadade bladplattor bort.

Kompostering

På grund av det stora bladområdet och därmed ökad transpiration behöver värdar obligatorisk mulching av rotzonen. Denna procedur hjälper till att behålla fukt i rötterna och förhindrar att matjorden härdar. Hackad bark, barrkottar och nålar används som täckmaterial . Men mulching har en baksida. Faktum är att sniglar och sniglar helt enkelt älskar att gömma sig under ett lager av mulch och tyst äta stora och saftiga hostablad. I detta sammanhang rekommenderas att skaka upp kullen då och då och kontrollera om det finns skadedjur där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Khosta är en vinterhärdig växt och tolererar vintrarna i centrala Ryssland väl. Blomman kräver inga speciella åtgärder och den vintrar bra i det öppna fältet. En förutsättning för detta är att rotsystemet fördjupas med minst 5 cm . Annars ökar risken för rotdöd av frost betydligt. I Ural och Sibirien är växten täckt med ett tjockt lager av mulch, och glöm inte att ta bort den vid början av de första tina. Annars, under den varma vårsolen, börjar rhizomen ruttna och förfallsprocessen kan börja från hög luftfuktighet.

Sjukdomar och skadedjur

Hosta anses vara en hälsosam växt och har god immunitet. Men hon är fortfarande mottaglig för vissa sjukdomar. En av de vanligaste hosta -besvären är phyllostictosis. Sjukdomen manifesterar sig i utseendet på gulbruna fläckar och anses obotlig . Berörda växter måste brännas, och jorden måste desinficeras. Gråmögel, svampfläck och sclerotinia påverkar också ibland värden, men behandlas väl genom att ta bort de infekterade bladen och behandla dem med fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom vanliga sjukdomar finns det också specifika sjukdomar som bara påverkar värden.

Dessa inkluderar HVX -viruset, vars spridning sker i processen att blanda saften från infekterade prover med saften från friska. Detta fenomen observeras ofta när man beskär växter eller planterar om dem med samma kniv. Källan till viruset är ofta nya, nyinköpta växter, mycket friska och välskötta. Det smygande av detta virus består av en mycket lång inkubationstid, som kan pågå i flera år.

I detta avseende är tusentals växter runt om i världen för närvarande infekterade med viruset, eftersom sjukdomen är mycket svår att känna igen och stoppa i ett första skede. De viktigaste symptomen på sjukdomen är fläckliknande fläckar och fläckar, och i ett senare skede, fördjupningar i bladbladet. De drabbade växterna grävs upp tillsammans med rotsystemet och bränns, och på denna plats kommer det inte att vara möjligt att plantera hosta förrän alla överlevande rotprocesser har ruttnat. För närvarande har inga mediciner uppfunnits för att förhindra spridning av viruset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av värdarnas naturliga fiender kan sniglar och sniglar noteras. Saftiga löv är en delikatess för dem, för att undvika att växter dör från skadedjurens tänder rekommenderas att installera naturliga barriärer i form av mini-staket 20 cm höga, gjorda av galvaniserad plåt. Vass grus, äggskal, tallnålar, berberisryggar och krossat glas är inte mindre effektiva . Av kemikalierna hjälper snabbkalk, salt och superfosfatpulver. Efter kontakt med dessa ämnen utsöndrar sniglar en enorm mängd slem, vilket resulterar i att de dör av uttorkning.

Dessa medel är dock effektiva tills det första regnet, dessutom kan deras frekventa användning orsaka saltning av jorden. Det är bättre att använda snigel- och snigelfällor i form av grapefrukt, gurkor, kålblad och äpplen, samt regelbundet klippa gräsmattorna och undvika att lagra växtrester på platsen. Om de angivna metoderna inte hjälper, är kemikalier som Nemaslug, Mesurol och Glanzit i sista hand tillåtna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompatibilitet med andra växter

Ur botanisk synvinkel är hosta kompatibel med alla trädgårdsväxter. När det gäller estetisk kompatibilitet eller kompatibilitet kommer växten att se mest fördelaktig ut med ormbunke, heuchera, anemone och brunner. Lika fördelaktigt är kombinationen med alla typer av barrträd, liksom pelargoner, hornbockar, lungwort, astilba, rävhandske och primula. Det harmoniska partnerskapet firas med street tradescantia Sweet Kate, en växt med korta gyllene stjälkar och ljusblå blommor . Pioner, dicentrar och vissa sorter av trädgårdskorn som miscanthus och vassgräs kommer att vara bra grannar för värdarna.

Skapandet av en vertikal accent i kompositioner med en värd kan anförtros dagliljor, kupen, phlox och andra blommor, som är lika opretentiösa som värden själv. När det gäller grannskapet med rosor finns det en uppfattning om att det inte är värt att kombinera dem, vilket beror på växternas alltför olika krav på vård och belysning . Men om de är korrekt placerade med principen om nivåering och med hänsyn till kardinalpunkterna, kan du skapa en utmärkt ensemble. I sådana fall planteras värden på norra sidan av busken, på grund av vilken rosen kommer att få den mängd ultraviolett strålning den behöver, och värden kommer att vara i någon nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Det finns många alternativ för att använda värdar för att inreda en trädgård eller park. Nedan visas de mest framgångsrika kompositionerna och exemplen på att anlägga territoriet med deltagande av värdar.

Växten kan placeras vackert längs trädgårdsvägar och gränder och kombineras med de arter som redan finns i landskapet

Bild
Bild

Bredvid barrträd ser hostan väldigt värdig ut och framhäver positivt sina kronors prakt

Bild
Bild

Stilisering av landskapet i det "vilda" ser väldigt naturligt ut

Bild
Bild

Kompositioner med olika typer av värdar ser bra ut på stranden av konstgjorda reservoarer

Bild
Bild
Bild
Bild

Hosta i krukor kommer att vara en utmärkt dekoration för en mysig uteplats eller lusthus

Rekommenderad: