Hur Sprider Man Spirea? 16 Foton Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Spirea Genom Att Dela En Buske På Hösten Eller Vid Andra Tillfällen?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Sprider Man Spirea? 16 Foton Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Spirea Genom Att Dela En Buske På Hösten Eller Vid Andra Tillfällen?

Video: Hur Sprider Man Spirea? 16 Foton Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Spirea Genom Att Dela En Buske På Hösten Eller Vid Andra Tillfällen?
Video: Easiest Way to Start Lilacs (faster than cuttings) 2024, April
Hur Sprider Man Spirea? 16 Foton Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Spirea Genom Att Dela En Buske På Hösten Eller Vid Andra Tillfällen?
Hur Sprider Man Spirea? 16 Foton Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Spirea Genom Att Dela En Buske På Hösten Eller Vid Andra Tillfällen?
Anonim

Hur sprider man spirea? Denna fråga ställs inför många amatörträdgårdsmästare som självständigt vill odla nya växter för sin plats. Liksom andra buskar med ganska långa klättergrenar stöder spirea reproduktion genom skiktning och tillåter ympning. Att samla frön ger också möjlighet att experimentera med hemtvingande plantor, men denna metod är endast lämplig för de mest tålmodiga hemträdgårdsmästarna.

Hur man planterar en spirea genom att dela en buske på hösten eller vid andra tillfällen? Vilken säsong är bäst för plantering och varför? Är fröförökning lämplig för hybrider? Alla dessa frågor bör övervägas mer detaljerat, eftersom processen för att öka antalet sprit på webbplatsen kräver att vissa regler följs. Annars blir det ganska svårt att uppnå önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Reproduktion av spirea kan vara framgångsrik även om trädgårdsmästaren inte har för mycket erfarenhet. Denna buske rotar sig väl när den planteras på våren och hösten. Med en viss ansträngning kan spirea förökas på sommaren, du behöver bara ta hänsyn till plantans individuella egenskaper.

Tidpunkt

Valet av tidpunkt för reproduktion i de flesta fall visar sig vara förknippat med trädgårdsmästarens önskan att använda olika typer och metoder för växtförädling. När det gäller spirea (en ganska opretentiös buske) är säsongsbegränsningar inte så viktiga. Med förbehåll för vissa regler kommer det att vara möjligt att slutföra alla nödvändiga uppgifter även under sommaren.

Bild
Bild

Under våren

Valet av tidpunkt för våravel kan vara annorlunda. Landningstiden faller oftast på följande perioder.

  1. Perioden tills njuren svullnar . Det kommer runt mitten av mars. Om tidsfristerna missas och bladen har börjat växa bör du inte röra växten.
  2. På senvåren, innan blomningen . För närvarande ersätts den mest aktiva växtsäsongen med andra processer och förändringarna är inte så farliga.

Sommar

På sommaren rekommenderas förökning av en buske genom skiktning, delning, sticklingar endast om vädret är grumligt, utan torka, brännande sol. Förlust av fukt är alltid skadligt för unga plantor, de får inte rota eller vissna.

Under sommarmånaderna anses slutet av blomningen vara den optimala perioden för reproduktion. Det faller vanligtvis i mitten av juni eller första veckan i juli.

Bild
Bild

På hösten

Höstmånaderna innebär möjligheten att plantera spirea först innan den första frosten börjar. Det blir bättre om alla nödvändiga manipulationer kan slutföras i mitten av september . Man tror att höstförökning är den mest produktiva, eftersom den gör att du kan minska behovet av växtvård till ett minimum. I de flesta fall räcker det bara att täcka och isolera plantorna väl. I detta fall är växternas överlevnad så hög som möjligt.

Reproduktionsmetoder

Spirea hemma kan enkelt förökas med hjälp av sticklingar, sticklingar, frön. En vuxen buske kan också enkelt delas upp under transplantation och ta emot nya vuxna växter . Denna metod är särskilt effektiv om växten kräver tillväxtstimulering mot åldrande.

Hemma och i ett mini-växthus kan du plantera spireaen med frön eller grenar och förbereda skotten för plantering under hela året.

Bild
Bild

Frön

Det är värt att överväga att fröförökningsmetoden endast är lämplig för sorterväxter. I detta fall kommer hybrider att ge avkommor som inte upprepar utseendet och egenskaperna hos moderplantorna. Resten fröplantning har många fördelar, det hjälper till att få tillräckligt med material för att skapa en häck eller utökade landskapskompositioner.

Det finns ingen anledning att skikta eller på annat sätt förbereda kapselfrukterna som samlats in på sommaren och deras innehåll.

Bild
Bild

Frön används för plantering enligt följande:

  • i juli-augusti skördas omoget plantmaterial;
  • hemma mognar det i 3 veckor;
  • landningscontainrar förbereds;
  • behållare fylls med ett substrat;
  • frön hälls ovanpå, lätt täckta med jord;
  • spraya vatten med en sprayflaska, fixa filmen.

Plantor dyker upp inom en månad, de kommer att behöva plocka i januari-februari. Du måste starta den när plantorna når 2 cm i höjd. Vidare överförs spireaerna till en rymligare låda med ett avstånd mellan enskilda skott på minst 7 cm. På sommaren placeras behållaren i trädgården, men så att det inte finns någon direkt kontakt med plantorna med solens strålar.

Under denna period krävs riklig vattning, till hösten är plantorna redo för plantering i öppen mark, oberoende övervintring.

Bild
Bild

Spirea frö grobarhet varierar i intervallet 50-100% . Blomningen av plantor erhållna från frön börjar vid 3 års ålder. Fram till den tiden kommer växten att bilda ett utvecklat rotsystem som leder alla sina krafter till detta arbete.

Sticklingar

Att använda sticklingar vid förökning av spirea är en av de mest effektiva förökningsmetoderna. Skott 1 och 2 år är lämpliga för proceduren, det är bara viktigt att välja rätt tid för att plantera dem. Den nya tillväxten kännetecknas av en ljusare bark, det är lätt att skilja den från resten.

Spirea sticklingar har inga säsongsbegränsningar; de utförs på våren, hösten, sommaren, men alltid i svalt och grumligt väder. Skärmaterial för plantering görs endast från friska och starka buskar. Själva uppfödningsprocessen beror på säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren används skott i 2 år med en lignifierad bark, med en diameter på högst 5 mm. Skärning av plantor utförs från den mellersta delen av skottet, snittet görs snett nedtill och rakt upptill. Handtaget bör ha minst 5-6 knoppar; för att stimulera rotbildning görs snitt ovanför det nedre paret. Röta utförs i en växthusjord eller en behållare med ett substrat med preliminär blötläggning i 12 timmar i Epins lösning . Det är nödvändigt att fördjupa skärningen med 2-3 knoppar, rotbildning tar upp till 30 dagar.

Sommarsticklingar av spirea görs med unga gröna skott 1 år gamla. Deras övre del förkortas, de nedre bladen avlägsnas, 2 par är kvar på toppen, skär deras storlek med en tredjedel. Skäret från botten är avfasat, behandlat med kaliumpermanganat och sticklingarna placeras i ett näringssubstrat med ett djup av 2 cm. Avståndet mellan planteringarna bör inte vara mindre än 3 cm. Under rotperioden ska växthusförhållanden med hög temperatur och fuktighet måste skapas för plantorna.

När de förökas av sticklingar rotar björkbladiga och ekbladade sorter bäst . Något mindre framgångsrik (i 70% av fallen) är rotningen av Wangutta spiraea, lilja, dvärg, vitblommig, pil.

Det skarptandade utseendet lämpar sig för att ympas sämre än andra - överlevnadsgraden är cirka 33%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Spireaförökning genom skiktning är en ganska populär metod, men han kräver en tid för att offra skönheten i den blommande moderbusken . För att få skott är det nödvändigt i början av våren att välja de starkaste, starkaste sidoskotten, gräva små skyttegravar för dem, bryta dem något vid basen och lägga dem i förberedda spår. Grenens ovansida förblir ovanför marken, är försedd med ett stöd, den horisontella delen är fixerad med en konsol.

Sticklingar matas från moderbusken, därför måste de bildande blomställningarna klippas av på det under året . Detta kommer att förbättra bildandet av rötter i begravda skott. Dessutom måste de regelbundet vattna. I slutet av säsongen kommer rotsystemet av lager att bildas, men de bör övervintra tillsammans med moderplantan i ett skydd av torra löv. På platsen för permanent odling transplanteras de resulterande unga buskarna på våren och separerar dem från huvudväxten på ett avstånd av 15-20 cm från basen.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Förädlingsmetod lämplig för 3-4 år gamla växter. Yngre spireabuskar har fortfarande en underutvecklad rhizom. För mogna växter kan dö efter ett sådant förfarande. Den optimala tiden för att dela en buske är höst, men i allmänhet kan du göra det på sommaren eller våren, efter att ha väntat på blött väder. Före skärning sänks den utgrävda växten av sina rötter i en hink med vatten i 4-5 timmar.

Buskens uppdelning görs med beskärningssax med bildandet av 2-3 delar . Verktyget fördesinficeras, ruttna eller torra områden i rhizomerna beskärs och förkortas. Sedan planteras växten som en separat oberoende buske. I slutet av planteringsprocessen är det absolut nödvändigt att ge riklig vattning till spiran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips om trädgårdsskötsel

För att processen med reproduktion av spirea med landning på den angivna platsen ska bli framgångsrik är det värt att överväga rekommendationer från erfarna sommarboende. Så under de första åren efter plantering kräver busken mycket uppmärksamhet. För att underlätta acklimatisering ger växter en konstant tillförsel av fukt och vattnar när jorden torkar. För att förhindra rotförfall måste du ta hänsyn till väderförhållandena: i regnet behöver du inte lägga till ytterligare vatten under busken.

Med början av växtsäsongen ökar intensiteten i vården av unga spireaodlingar. De måste befruktas med organiska föreningar och mineralkomplex. För att undvika att frysa växten på vintern, mults dess nära stamcirkel rikligt. Grenens övre del är bunden, täckt med grangrenar eller specialmaterial. Den första beskärningen utförs på våren på spiran under det andra planteringsåret.

För korrekt odling är det mycket viktigt att själva plantera enligt alla regler . Spirea kräver en ganska djup, omfattande grop, 3 gånger större i diameter och höjd än plantans rotsystem. Det resulterande hålet i botten är täckt med ett 10-15 cm dräneringsskikt för att ge goda förutsättningar för luftåtkomst och fuktutflöde. Som jord rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att använda en kombination av 2 delar ångad jord med 1 del torv och sand för spirea.

Bild
Bild

Under plantering och i framtiden, om rötterna exponeras och jord läggs till, är det viktigt att inte blotta rotkragen, men inte heller att stänga den. Brott mot denna regel leder ofta till växtens död. Det är bäst att täcka växten efter plantering inte med sågspån, utan med lövande humus. Utöver den extra introduktionen av näringsämnen kommer en sådan åtgärd att säkerställa en avmattning av ogräsets tillväxt och i allmänhet ha en gynnsam effekt på acklimatiseringen.

När du planterar en spirea för en häck, bör plantering inte göras för ofta . Ett avstånd på 50 cm mellan hålen är tillräckligt. Om du vill odla en spirea som bandmask, bör minst 1 m dra sig tillbaka från andra planteringar.

Rekommenderad: