Hur Odlar Man Klematis Från Frön? 24 Foton Funktioner För Odling Av Plantor Av Klematis Från Frön Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Klematis Från Frön? 24 Foton Funktioner För Odling Av Plantor Av Klematis Från Frön Hemma

Video: Hur Odlar Man Klematis Från Frön? 24 Foton Funktioner För Odling Av Plantor Av Klematis Från Frön Hemma
Video: Instruktionsvideo palettblad - Flytta frön från "pads" 2024, Maj
Hur Odlar Man Klematis Från Frön? 24 Foton Funktioner För Odling Av Plantor Av Klematis Från Frön Hemma
Hur Odlar Man Klematis Från Frön? 24 Foton Funktioner För Odling Av Plantor Av Klematis Från Frön Hemma
Anonim

Att odla klematis med frön är ingen lätt uppgift. Denna process är lång och mödosam, därför måste sommarboende och trädgårdsmästare arbeta hårt för att uppnå ett positivt resultat. Men för riktiga älskare av utsökta vinstockar är ingenting omöjligt, därför kommer vi att berätta om reglerna för fröodling av klematis.

Bild
Bild

Vilken sort är rätt?

Om du är upprörd med tanken på att få klematis från frön utan att misslyckas, du måste allvarligt närma dig processen att välja en sort som är lämplig för avel.

För nybörjare som bara planerar att lära sig alla hemligheter för att odla clematis från frön, bättre att börja med Manchu -sorten … Dessa växter ser mer ut som buskar än vinstockar. På sommaren är skotten täckta med små vita blommor som utstrålar en behaglig doft. Manchurian clematis är lätt att ta hand om och odla, så det är inga problem med det.

Bild
Bild

" Arabella " -Det här är en opretentiös klematis, som tillhör senblommande och storblommiga vinstockar. Blomningen fortsätter från maj till september om växten är under perfekta förhållanden. Blommor når 10 cm i diameter, är målade i en lila nyans med gråa toner. Under hela säsongen ändras den lila färgen till blått, vilket gör vinstocken spektakulär och uttrycksfull.

Bild
Bild

" Blåljus " avser tidiga vinstockar. Terry blommor, målade blå. Skott med en längd på cirka 2 meter klamrar sig väl till stöden med hjälp av bladblad. Denna clematis blommar 2 gånger om året, väl lämpad för odling i behållare.

Bild
Bild

" Blå explosion " - resultatet av polska uppfödares arbete. Liana är dekorerad med stora blå blommor, i vilka rosa toner kan spåras. Blommans diameter börjar vid 12 cm, och stjälkens längd når 3 m. Blomningen av denna klematis kan avnjutas två gånger om året.

Bild
Bild

" Westerplatte " har stor uppskattning bland trädgårdsmästare, vilket framgår av många positiva recensioner. Denna sort har också sitt ursprung i Polen. Stammarna växer upp till 2 meter, de är dekorerade med mousserande, röda, stora blommor.

Bild
Bild

" Helios " med rätt fröodling kan det ge bra resultat. Fröna kan köpas i en specialaffär eller till och med skördas själv. Clematis av denna sort är en kraftfull växt med stjälkar upp till 3 m höga. Från juni till augusti är vinstocken dekorerad med en spridning av små gula blommor som har en omvänd form.

Bild
Bild

" Daches Eydinburg " blommar tidigt och släpper ut stora frottéblommor med snövit färg i form av en boll. Stammarna växer upp till 3 m.

Bild
Bild

" Dr Ruppel " är den mest originella sorten från vårt urval. Färgen på stora blommor ändras beroende på belysningen: en fuchsia-färgad remsa ligger på en rosa bakgrund, eller en lavendelblomma är dekorerad med en rosa remsa. Liana blommar två gånger om året.

Bild
Bild

" Skyfall " är en sen sort med stora blommor. Den uppföddes nyligen av polska uppfödare. Skott växer i längd upp till 2,5 meter, de är dekorerade med blommor med en rosa-lila färg, ett vitt centrum och rosa vener. Kronbladen är diamantformade, vågiga, skarpa kanter.

Bild
Bild

Comtesse de Boucher blommar sent, anses vara en stark gröda, vars skott växer upp till 4 m. Rosa blommor dyker upp två gånger om året.

Bild
Bild

" Clematis Long Fire " liknar verkligen eld på grund av ljusa blommor, som når 16 cm i diameter. Även om upprepad blomning inte är typisk för denna växt, producerar denna klematis redan många blommor som helt täcker vinstocken. Stammarnas höjd överstiger inte 1,5 m.

Bild
Bild

" Omoshiro" kommer ursprungligen från Japan . Den blommar två gånger om året, de tre meter långa stjälkarna är täckta med stora snövit eller känsliga rosa blommor.

Bild
Bild

" Change of Hart " - Det här är en stark klematis med två meters stjälkar, som är täckta med röda blommor med en lila nyans 2 gånger om året. Blommornas diameter börjar från 10 cm.

Bild
Bild

" Etual Violet " blev kär i trädgårdsmästare för dess anspråkslöshet, rikliga blommande, spektakulära lila blommor och möjligheten till fröförökning.

Bild
Bild

Vi rekommenderar starkt att använda fröet till just denna klematis, särskilt om detta är den första upplevelsen. Med dessa sorter ökar chanserna att lyckas.

Fröförberedelse

För att odling av klematis med frön ska bli framgångsrik är det nödvändigt att på allvar gå tillväga för att förbereda frömaterialet. Varje nyans är viktig här, så du måste strikt följa reglerna.

  • Om fröna kommer att köpas i en specialaffär kan detta steg hoppas över. Självanskaffning av planteringsmaterial är inte så lätt som det kan tyckas. Upphandling av frön för olika typer av rankor kan ske vid olika tidpunkter på året. Här beaktas anläggningens individuella egenskaper. Dessutom kan olika frön bildas på samma vinstock. De kan se olika ut och variera i storlek. Det räcker inte att samla fröna, de måste fortfarande sorteras korrekt. De största och vackraste exemplaren väljs ut, som inte har minsta fel.
  • Stratifiering är ett obligatoriskt steg. Resultatet av denna procedur blir en ökning av fröets grobarhet och bildandet av resistens mot effekterna av patogener. När man sår frön tidigt på våren kommer det att räcka för att ge speciella förutsättningar för lagring. Det ska vara ett mörkt rum med en temperatur på cirka 5 grader. Vid sådd på hösten måste fröna förvaras i kylskåp i minst 2 veckor, högst 3. Sådana förhållanden kommer att vara så nära som möjligt i de som fröna finns i när de kommer in i jorden på egen hand.
  • Sparning låter dig också öka fröets grobarhet respektive ökar chanserna att lyckas. För bubblande är det nödvändigt att förbereda en 0,5 liters burk och fyll den med en bakpulverlösning (för 250 ml vatten, 1 tsk soda). Vi sänker ner fröna i en burk och har den vanligaste akvariekompressorn. Med kompressorn påslagen bör fröna tillbringa minst 6 timmar. Var 6-7: e timme byter vi vattnet i burken och fortsätter bubbla i detta läge i 4 dagar.
Bild
Bild

Dessa processer är kärnan i att förbereda frön för ytterligare manipulationer. Som du kan se måste du arbeta hårt för att föröka klematis med frön.

Hur och var ska man så?

Vinfrön kan planteras på våren eller hösten. Det första alternativet innebär att så frö direkt i öppen mark . Hemma planteras frön för plantor på hösten. Detta alternativ är svårare, men mer effektivt. För höstsådd är det mer bekvämt att använda lådor, som med värmeens ankomst lätt kan tas ut på gatan och föras tillbaka till rummet eller placeras i ett växthus innan de planteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröna behöver en näringsblandning, bara i detta fall blir de till starka groddar som kan planteras ute på våren. Steg-för-steg-instruktioner för odling av klematis från frön börjar med att förbereda en näringsblandning. Den bör bestå av följande komponenter:

  • högkvalitativ humus;
  • fin, gärna flodsand;
  • Jorden;
  • träaska.

Såning är önskvärt att utföra i en ångad blandning, vilket kommer att säkerställa frånvaro av patogener och andra patogener.

Bild
Bild

Fröna går djupare in i jordblandningen till ett djup som kommer att vara 2 gånger deras storlek. För att påskynda grodprocessen kan du hälla lite sand ovanpå fröna. Många experter använder detta trick. Det är inte nödvändigt att komprimera jorden, eftersom detta kommer att komplicera luftinträdet i fröet, och det kan försvinna utan att visa sig i all sin härlighet.

Från det att fröna planteras i marken till deras groning kan det ta från 21 dagar till 3 månader . I vissa fall är det nödvändigt att vänta på plantor upp till sex månader. Denna skillnad i groningstid beror på fröna och växtsorten, liksom på villkoren för deras underhåll. Stagnation av vatten i en behållare med framtida clematis bör inte tillåtas på något sätt. Marken ska vara fuktig, men aldrig våt. I det här fallet kommer fröna inte att gro, odlingen kommer inte att lyckas och dina ansträngningar kommer att gå förlorade.

Bild
Bild

Funktioner i valet

När plantorna har fått två riktiga löv är det nödvändigt att plocka. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att vänta på det fjärde bladet. Vi rekommenderar inte att göra detta, eftersom det i detta fall kommer att bli svårare för groddarna att vänja sig vid de nya förhållandena och slå rot, därför återhämtar de sig länge, de kan göra ont och försvagas. Ett avstånd på upp till 20 cm bör lämnas mellan plantorna, men inte mindre än 15 cm . Sådana växter kan planteras utomhus på en permanent plats.

Här måste du fokusera på väderförhållandena i en viss region. Kallt och fuktigt väder är inte lämpligt för att plantera clematis ute . I det här fallet är det bättre att överexponera plantorna i växthuset. Samtidigt behöver groddarna måttlig vattning, skydd mot drag och direkt sol. Så snart vädret ute normaliseras värms jorden upp tillräckligt och nattemperaturen blir relativt hög, plantorna kan planteras på en permanent plats.

Bild
Bild

Öppna markplanteringsregler

Plantor, som började växa från frö under hösten, är redo att transplantera utomhus i mitten av våren. Ingen kommer att namnge det exakta datumet, eftersom allt beror på väderförhållanden, natt- och dagstemperaturer. Om fröna planterades i näringsblandningen på våren, kommer det att vara möjligt att plantera groddarna på en permanent plats bara på hösten . Endast vissa sorter kan hållas till våren, till exempel Clematis "Lomonos".

Valet av plats för plantering av plantor är viktigt. Om misstag görs kommer växten inte att kunna utvecklas normalt och förr eller senare kommer den att dö, och inte glädja med en vacker blomning.

Bild
Bild

Trots den stora variationen av sorter är det att föredra att plantera clematis på platser som uppfyller ett antal krav:

  • djup strö av grundvatten, annars måste du organisera dränering av hög kvalitet, men det är bättre att överge denna plats och tänka på en annan plats i trädgårdskulturen;
  • även om clematis är en ljusälskande växt, bör dess rötter ligga i skuggan;
  • utkast är en av de främsta fienderna till den graciösa lianen, därför måste du plantera skotten på en lugn plats, skyddad från vindarna;
  • stödet för växten måste vara genomtänkt i förväg: kommer det att vara naturligt (träd, buskar) eller konstgjort (staket, båge).

Plantering av clematis groddar utförs enligt följande regler:

  • gör ett hål upp till 80 cm djupt;
  • vi lägger tegel, sand, expanderad lera i botten för dränering av hög kvalitet;
  • sänk plantan, räta försiktigt ut rötterna;
  • vi fyller tomrummen med bördig jord av hög kvalitet på ett sådant sätt att groddan fördjupas med 10 cm till den första knoppen, och inte bara till rotkragen;
  • lämna ett avstånd på upp till 10 cm till gropens kanter;
  • Vattna klematisen rikligt och mulch den med torv.
Bild
Bild

Med sådana enkla regler kan du enkelt odla klematis från frön. Även om denna process är lång och svår, kan varje trädgårdsmästare och älskare av vackra blommande växter göra det.

Vårdtips

Att ta hand om en ung klematis är inte svårt, därför kan även en ny trädgårdsmästare klara detta arbete. Våra tips för att ta hand om en fröodlad vinstock hjälper i denna fråga:

  • det kommer att vara nödvändigt att lägga till jord i rothalsbandet, beroende på växtens tillväxt;
  • för en mer aktiv bildning av nya skott är det nödvändigt att regelbundet skära av vinstockarnas toppar;
  • vattning av klematis bör vara regelbunden, basal, men inte riklig, eftersom klematis inte gillar hög luftfuktighet och inte tolererar vatten väl på lövverk;
  • Clematis behöver gödningsmedel, därför rekommenderas det att lägga till urea med en tesked per hink vatten efter plantering, sedan används en mullein (1: 20) eller ett speciellt komplex av mineralgödselmedel;
  • en ung växt behöver definitivt skydd, därför måste den under vinterperioden skyddas mot frost med säckväv, nålar, specialmaterial eller takmaterial.

Rekommenderad: