Hur Odlar Man Pelargoner Från Frön? 19 Foton När Utförs Sådd För Plantor? Hur Ser Frön Ut, Hur Man Sår Dem Och Odlar Pelargoner Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Pelargoner Från Frön? 19 Foton När Utförs Sådd För Plantor? Hur Ser Frön Ut, Hur Man Sår Dem Och Odlar Pelargoner Korrekt?

Video: Hur Odlar Man Pelargoner Från Frön? 19 Foton När Utförs Sådd För Plantor? Hur Ser Frön Ut, Hur Man Sår Dem Och Odlar Pelargoner Korrekt?
Video: Pelargoner 5 knep från pelargonproffsen för att få vackert blommande pelargoner 2024, April
Hur Odlar Man Pelargoner Från Frön? 19 Foton När Utförs Sådd För Plantor? Hur Ser Frön Ut, Hur Man Sår Dem Och Odlar Pelargoner Korrekt?
Hur Odlar Man Pelargoner Från Frön? 19 Foton När Utförs Sådd För Plantor? Hur Ser Frön Ut, Hur Man Sår Dem Och Odlar Pelargoner Korrekt?
Anonim

Trots det stora sortimentet av blomsterbutiker och ett överflöd av exotism väcker fönsterbrädan med blommande pelargoner fortfarande kärlek. Barndomshemmet kommer omedelbart att tänka på. Mormor eller mamma vattnar blommor. Den makalösa doften av löv gnuggade i handen.

Bland amatörblomsterodlare är tron utbredd att pelargon och pelargonium är synonymer, namnen på samma växt. I själva verket är det två helt olika arter som har vissa gemensamma drag . Enligt den botaniska klassificeringen tillhör de båda familjen Geraniev.

Särdrag

Geranium är en utomhusbeständig kalltålig flerårig . Namnet kommer från det grekiska ordet som betyder "kran" i översättning, eftersom de mogna fröskalarna är formade som en krans näbb.

Bild
Bild

Den växer i tempererade klimat, i europeiska länder och i USA. Bladen är stiftiga och fingerliknande, indragna, av olika former. Blomningen är ganska blygsam, med två eller tre blommor på höga stammar. På Ryska federationens territorium finns det cirka fyrtio sorter av denna växt.

Odlade sorter kan växa utan att transplantera, utan att förlora sina dekorativa egenskaper, från 8 till 15 år på ett ställe . Terryarter föddes upp, liksom med gulnande och rodnande blad på hösten. Till skillnad från pelargoner är pelargonium termofilt.

Växtens namn är också associerat med fruktens långsträckta form, liknande näbben på en kran. Endast i det här fallet är det redan ett latinskt ord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma, i Sydafrika, är pelargonier fleråriga buskar eller gräs. Under klimatförhållandena i centrala Ryssland och norra Ryssland odlas den oftare som en inomhus krukväxt eller som en årlig trädgård genom plantor. Pelargoniumblad är lätt dissekerade, fingerliknande, vintergröna. Den blommar rikligt och mycket vackert: blommor av medelstor och stor storlek, av en mängd olika färger, samlade i stora frodiga paraplyformade blomställningar.

Dessa är de viktigaste skillnaderna mellan pelargonium och pelargon. Men eftersom namnet "pelargon" är mer bekant och utbrett, kommer det att användas i framtiden för att hänvisa till båda växterna. I allmänhet är båda opretentiösa, kräver ingen särskild vård, och även den mest oerfarna nybörjare kan enkelt odla dem . Förökas genom att dela busken, sticklingar, samt så frön, som du kan köpa i blomsterbutiker eller försöka få det hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ska man så?

Först och främst måste du vara uppmärksam på det faktum att pelargonfrön måste vara livskraftiga, av hög kvalitet, erhållna från en hälsosam växt. Även med god, riklig blomning kan pelargoner i rummet inte producera frön, pollinering är viktigt här . För att göra detta placeras krukorna på en öppen balkong, terrass eller bara i trädgården.

Om detta inte är möjligt kan du "arbeta som ett bi", det vill säga med hjälp av en mjuk borste, överföra pollen från en blomma till en annan. Efter slutet av blomningen bildas en frökapsel. När det är fullt moget och torrt tas plantmaterialet bort . Du kan odla plantor i rummet under vilken säsong som helst , de bästa planteringsdatumen är dock på våren, när dagsljuset börjar öka. På vintern måste unga växter belysas.

Fleråriga trädgårds pelargoner av olika slag kräver vårplantering genom plantor eller sådd direkt i marken. Blomningstiden är varierad. Till exempel kan georgisk pelargon ses i all sin härlighet i mitten av juni, i 40-45 dagar.

Gynnsamma dagar för sådd bestäms av månkalendern.

Bild
Bild

Träning

Innan du sätter direkt på sådd, vissa förberedande arbeten måste göras.

  • Sortera frön . Små, platta, skadade frön med en ovanlig färg kastas. Mogna frön bör vara ganska stora, långsträckta, bruna i färg, med en tät läderaktig yta, utan fläckar eller skador.
  • Scarification . Detta repar fröskiktets yta med något vass instrument (till exempel en fil, en nagelfil eller åtminstone sandpapper). Allt måste göras mycket försiktigt, ta bort endast det översta lagret, försök att inte skada fröet. Denna procedur är nödvändig för snabbare uppkomst av groddar. Om de försummas kan plantor dyka upp först efter två till tre månader.
  • Jordberedning . Mark för plantering av pelargoner kan köpas i en specialaffär, men det är bättre att förbereda det själv. Det är inget komplicerat med det. Du måste ta två delar torvjord och en var och en av siktad flodsand och torv av hög kvalitet. Blanda allt noggrant och ställ in i en förvärmd ugn i tre till fem minuter. Du kan också spilla jorden med varmt vatten med mangan eller använda moderna biofungicider (förbered enligt anvisningarna på förpackningen).
  • Desinfektion av planteringsmaterial . Oftast rekommenderas det att använda en rosa lösning av kaliumpermanganat för frön, men många föredrar att dra dem i 15-20 minuter i vanlig väteperoxid eller också ta fungicider (för inomhusväxter).
  • Blöta . De desinficerade fröna hälls med vatten vid rumstemperatur och lämnas i två till tre timmar för att svälla.

Planteringsmetoder

Det är bäst att plantera pelargonfrön i platta behållare, cirka 4-5 centimeter höga. För detta ändamål är det bra att förbereda transparenta matbehållare med lock.

Behållaren är fylld med jord, når inte kanten på en och en halv centimeter, tampas lite för hand, jämnas. Gör sedan med en pinne eller ett finger små fördjupningar på ett avstånd av 4-5 centimeter från varandra. Frön läggs i hålen och strös med ett tunt lager jord. Lite kompakt och återfukta med en spruta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att upprätthålla en konstant temperatur och luftfuktighet hos grödor för att tillhandahålla luftventilation. För att göra detta är behållaren täckt med ett lock eller plastfolie ovanpå, där små hål punkteras.

Bild
Bild

Så att skott visas tidigare kan du använda en enkel metod - groning på toalettpapper . Bearbetade, blötlagda frön läggs ut på en fuktig pappersremsa, läggs i en behållare med lock och placeras på en varm plats. Så snart vita groddar kläcks planteras fröna noggrant i marken och försöker att inte skada dem. För härdning och bättre tillväxt kan grödor förvaras i kylskåp i 7-10 dagar.

Bild
Bild

Det är bekvämt att odla pelargoner med torvtabletter . I det här fallet kommer växten inte att skadas när den transplanteras i en större kruka, rotsystemet utvecklas utan skada. Det är bäst att köpa små tabletter. För att förbereda tabletterna för plantering måste de blötläggas; för detta läggs produkterna i en bred och djup skål (med tanke på att när de sväller kommer de att öka i storlek med cirka sex gånger) och hälls med varmt vatten.

Så snart torven blötläggs görs fördjupningar i tabletterna och fröna planteras och strö dem med jord eller torv. Det ska man komma ihåg det är omöjligt att behålla grödor tills skott dyker upp i fönsterbrädan, särskilt i strålande sol.

Rumstemperaturen bör dock inte sjunka under 20-22 grader.

Bild
Bild

Hur tar man hand om plantor?

För att få friska och vackra växter måste du odla bra plantor. Först bör fröna groa, vänta på att skotten ska visas. Därefter avlägsnas locket från behållaren och placeras på ett väl upplyst, varmt ställe. Tidig vattning organiseras, eftersom unga växter snabbt kan dö av brist på fukt . Du kan vattna genom att strö eller med en tesked under varje buske. Samtidigt måste vattenstagnation undvikas, detta leder till sönderfall och död av plantor.

Dessutom måste jorden lossas regelbundet för att ge luft åt rötterna . Naturligtvis bör detta göras mycket noggrant. Topdressing vid så ung ålder av plantor behövs ännu inte, eftersom jorden har den nödvändiga näringstillförseln.

Bild
Bild

När ska man dyka?

Efter att de unga plantorna har två par riktiga, inte cotyledonösa blad, kan du börja transplantera i separata krukor, cirka 10 centimeter i diameter och 12-15 centimeter höga.

Att plocka plantor är en mycket viktig operation. Det viktigaste är att inte missa det rätta ögonblicket och att skilja plantorna tills deras rötter är sammanflätade . Separera med en gaffel, tesked eller liten spatel för att ta hand om inomhusblommor. Vattna rikligt innan arbetet påbörjas.

Bild
Bild

I botten av varje kruka läggs expanderad lera (perlit, vermikulit) med ett lager på en och en halv till två centimeter för dränering. Sedan fylls den med jord med två tredjedelar av volymen, en grävd planta placeras i mitten och jorden hälls försiktigt till önskad höjd. Tryck lätt med fingrarna, dra åt. Vattna lite, längs kanten på grytan, för att inte göra jordklumpen suddig.

I de första dagarna behöver klippta plantor skugga från direkt solljus. I framtiden mår han bra i starkt ljus, på de södra fönstren. Välplanterade pelargoner gror snabbt och ser friska ut. Så att buskarna i framtiden inte sträcker sig och snälla med ett överflöd av blommor, nyp topparna när de växer.

Separat bör det sägas om plantorna av gatusorter: plantorna måste härdas, förvaras på en sval, men väl upplyst plats innan de planteras i marken. Om möjligt rekommenderas det att transplantera det till en plantskola eller ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Floristtips

Även om pelargon är en icke-nyckfull växt, reproducerar den sig bra, växer och blommar med minimal omsorg, först kräver plantorna ökad uppmärksamhet.

Bild
Bild

Här är några tips och hemligheter från erfarna blomsterhandlare

  • Köp frön från pålitliga producenter, låt dig inte fastna av ljusa, frestande reklam och jaga inte billigheten.
  • Butiksjordens sammansättning bör inte innehålla många mineraler - detta är skadligt för pelargon. När du gör blandningen hemma, följ de rekommenderade proportionerna (två delar jord och en var och en av sand och torv).
  • Desinficera jorden och planteringsmaterialet.
  • Skärma frön för att påskynda groning.
  • Efter sådd, täck behållaren med en film, följ strikt temperaturregimen och övervaka luftfuktigheten. Vattna försiktigt, med en sprayflaska, försök att inte överdriva det. Var noga med att skugga behållaren från direkt solljus.
  • Så snart de första skotten visas, ta bort filmen, lägg behållaren på fönsterbrädan.
  • Vid plantering på hösten och vintern, applicera artificiellt ljus för att förlänga dagsljuset.
  • Dyk när växten har minst två riktiga blad.
  • Plantera pelargoner i små krukor med dräneringshål; var noga med att lägga ett lager expanderad lera på botten.
  • Nyp toppen över 5-6 löv, så växten blir mer frodig.
  • Temperera gatan pelargoner innan du planterar i öppen mark genom att utsätta dem för frisk luft.
  • Inomhus sorter gillar inte stora krukor och blommar inte förrän rötterna fyller hela jordklotet. Därför är det bättre att plantera om dem inte för ofta.

Genom att följa dessa enkla rekommendationer kan du odla pelargoner från frön och njuta av skönheten i dess blomning året runt.

Rekommenderad: