En Värd Från Frön (22 Foton): Hur Man Odlar En Värd? Reproduktion Och Odling Av Plantor Hemma. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?

Innehållsförteckning:

Video: En Värd Från Frön (22 Foton): Hur Man Odlar En Värd? Reproduktion Och Odling Av Plantor Hemma. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?

Video: En Värd Från Frön (22 Foton): Hur Man Odlar En Värd? Reproduktion Och Odling Av Plantor Hemma. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, April
En Värd Från Frön (22 Foton): Hur Man Odlar En Värd? Reproduktion Och Odling Av Plantor Hemma. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?
En Värd Från Frön (22 Foton): Hur Man Odlar En Värd? Reproduktion Och Odling Av Plantor Hemma. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?
Anonim

Även om hosta inte är populär, har denna växt sina fans. Förutom den vackra, frodiga grönskan är värden också attraktiv med andra funktioner. Det är bokstavligen oumbärligt för att dekorera en trädgård eller ett lokalt område, eftersom det känns bra även i skuggade områden. Förutom förökning med blad och sticklingar kan hosta också erhållas från frön. Denna metod är inte tillräckligt utbredd och kräver detaljerad övervägande.

Bild
Bild

Insamling och beredning av planteringsmaterial

Det bör genast noteras att det inte är lätt att föröka värdar med frön. Du måste vara redo att arbeta i olika stadier - från att odla plantor hemma till att transplantera i öppen mark . Och denna process är ganska lång.

För att se en växt i full blom måste du ha tålamod och vänta i cirka fyra år. Och detta kan betraktas som den största nackdelen.

Bild
Bild

Men det finns också fördelar här

  • Frön är lätta att samla på egen hand om det redan finns sådana växter på platsen. I det här fallet kan du vara helt säker på deras kvalitet. Dessutom kan du bara föreställa dig vad som kommer att växa från de insamlade fröna när du ser en vuxen växt framför dig.
  • Inköpta frön är billiga. Planteringsmaterial som erhållits till följd av delning eller redan odlade plantor kommer att kosta många gånger mer.
  • Växande växter från frön, du kan förbereda dem väl för transplantation, härda dem, se till att de inte blir sjuka. Resultatet är friska och starka växter med utmärkt utseende.
  • Detta sätt att odla är inte bara en möjlighet att få erfarenhet. Fröodlade värdar kan vara en källa till stolthet.
Bild
Bild

Att samla och förbereda frön med egna händer är ganska enkelt

  • När det gäller tid börjar insamlingen i augusti-september, men du måste fokusera på själva växten. Det är nödvändigt att vänta på att fröna mognar. Den bästa riktlinjen för detta är färgen på den triangulära lådan. Om det är brunt, tillräckligt torrt eller om några redan har börjat öppna kan du börja samla.
  • Fröna ska vara avlånga, mörkbruna. De rengörs väl från främmande skräp, fördelas jämnt på en plan yta och torkas väl.
  • Förvara frön i pappers- eller tygpåsar på en sval, torr plats. Det är bättre att dela allt insamlat material i flera delar, eftersom om det lagras felaktigt kan vissa försämras, men de återstående kommer att bevaras. Hållbarheten för de insamlade fröerna är högst två år.
  • Innan planteringen blötläggs fröna i en tillväxtstimulerande lösning. Men det är värt att veta att även under dessa förhållanden kommer en liten andel av den totala massan inte att spira.
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt sådd

Innan du börjar så frön hemma måste du förbereda verktyg, behållare och jord. Speciella behållare, lådor, breda krukor är lämpliga som behållare . Huvudkravet för dem är närvaron av hål i den nedre delen. De behövs för att tömma överflödigt vatten, eftersom dess stagnation kan skada plantorna. Du kan göra de saknade hålen själv. Om behållaren redan har använts för odling av plantor måste den tvättas noggrant och desinficeras. För små värdar räcker det med ett djup på 10 cm (för djupt kan påverka negativt).

En annan förutsättning för framgångsrik odling av värdar från frön är markvalet. För plantor kan du köpa en färdig blandning eller göra den själv.

Bild
Bild

I det här fallet måste du ta en del av näringsjorden och hälften av torv och sand. Alla komponenter ska antändas i ugnen eller i extrema fall dovas med kokande vatten. Denna procedur hjälper till att bli av med skadliga mikroorganismer.

Sådd av frön är följande

  • Först måste du fylla behållaren korrekt. Bottenlagret kommer att vara dränering; små stenar behövs för det. Blandningen hälls därefter, en liten del av den måste lämnas för att slutföra arbetet.
  • Marken bör fuktas något och fröna ska spridas över den. De kan sås ganska ofta, eftersom växterna sedan kommer att planteras.
  • De sönderdelade fröna sprinklas lätt med den kvarvarande jorden (med ett lager på högst 1 cm). Om det övre lagret är för tjockt måste plantorna vänta längre eller så blir de inte alls.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanifrån är behållaren täckt med glas, transparent film eller en påse. Detta är nödvändigt för att skydda plantor, bibehålla temperaturen och behålla fukt. Hela filmen kan tas bort efter de första skotten.

Växande plantor

Eftersom allt arbete börjar i april bör du övervaka temperaturen i rummet där plantorna finns. För god utveckling och snabba skott bör den vara något högre än rumstemperatur . Av samma anledning är det oönskat att placera behållare på fönsterbrädorna - det kan vara för kallt där och mycket solljus behövs inte i början. Överhettning av värmeanordningar kan också påverka plantorna negativt. Ömtåliga plantor bör nödvändigtvis skyddas från den stekande middagssolen.

Bild
Bild

Vattning under den första veckan bör överges . Därefter måste det utföras så noggrant som möjligt och när jorden torkar. För att bedöma markfuktigheten kan du använda pinnar eller använda behållare med transparenta väggar. En annan metod som inte skadar unga plantor är bottenvattning. I detta fall kommer vatten in genom avloppshålen.

Och för detta behöver du bara lägga behållaren i ett badkar eller ett handfat med varmt vatten och vänta tills jorden är tillräckligt fuktad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värden växer väldigt långsamt. Plantor kan förväntas efter i genomsnitt två veckor. Så snart de första bladen dyker upp bör plantorna vara förberedda för plockning . När du sitter är det värt att plocka upp behållare som gör den efterföljande transplantationen i marken så lätt som möjligt. Varje växt avlägsnas noggrant tillsammans med en jordklump och sänks ner i en beredd kruka. Du kan lägga till jord ovanifrån och trycka lätt på den. Om plantorna är sällsynta nog bör du lämna dem som de är. För att göra värdarna mer motståndskraftiga kan härdningen börja. Om luften utanför har värmts upp tillräckligt, tas plantorna kort ut på gatan eller balkongen. Det viktigaste är att det inte finns några starka drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Öppen marktransplantation

Närmare juli kan du börja förbereda en permanent plats. Även en skugga är lämplig för värden - detta är dess fördel. Man tror att villkoren för kvarhållande beror på sorten, eftersom ju ljusare bladen är, desto mer ljus behöver växten . Även om det i detta fall räcker med några timmar i solen (helst på morgonen). På den valda platsen måste du ta bort allt skräp och gräva upp marken väl, noggrant välja ogräsens rötter och bryta stora klumpar. Så att när vattnet inte rinner ner till ena sidan ska den framtida rabatten vara jämn.

Bild
Bild

I samma skede kan du korrigera jordens tillstånd med hjälp av olika tillsatser. För att göra jorden mer lös och smulig tillsätts vanligtvis sand till den . Detta kommer inte bara att förhindra fuktretention, utan också säkerställa ett bra luftutbyte i jorden. En annan viktig indikator är surhet. För att göra jorden neutral kan du använda släckt kalk, dolomitmjöl eller aska utspädd i vatten.

Alla tillsatser ska fördelas jämnt och grävas till ett djup av minst 15 cm.

Bild
Bild

Sedan kan du följa instruktionerna:

  • bilda ett hål, lägg till lite sand i botten och sedan - jorden;
  • ta försiktigt bort plantorna från behållaren;
  • utan att skala av marken, lägg i en urtagning, strö på toppen och tampa lätt.
Bild
Bild

Avståndet mellan groparna beror på prakt och storlek på värden i vuxen ålder . För medelstora räcker det med 50 cm. För mer frodiga och höga bör detta avstånd ökas till en meter. Alla landningar måste matcha den valda platsdesignen. En sololandning är möjlig, men de ser bäst ut i grupp. De kan planteras som en oberoende rabatt i kombination med några blommor och buskar.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Särskild uppmärksamhet bör ägnas toppbeklädnad. För att gödsla jorden väl kan humus användas vid odlingsstadiet . Vanligtvis räcker denna åtgärd för att förse plantan med allt den behöver under det första året eller till och med två. Samma metod kan användas varje år på sensommaren eller tidig höst, så att plantorna hinner förbereda sig väl för övervintring.

Under våren och sommaren behöver värden frekvent vattning. Detta görs vanligtvis på morgonen och kvällen. För unga värdar är det önskvärt att vattnet är varmt.

Bild
Bild

Strålen riktas under bladen med hjälp av en separator . Det är bättre om vattningen är frekvent och måttlig än sällsynt och riklig, eftersom rötterna kan drabbas av överdriven fukt. Förutom vattning bör jorden lossas regelbundet och bli av med ogräs. Men om värdarna fortfarande är för små dras ogräset nära rötterna inte helt ut för att inte skada ungarnas rötter.

Bild
Bild

Buskens form förtjänar särskild uppmärksamhet. För att det inte ska bli för spretigt och sällsynt rekommenderas det att ta bort de första stammarna. För samma syfte bör värdar transplanteras regelbundet (vart femte år). Förutom att justera utseendet, tillhandahåller transplantationen material för förökning, låter dig lossa rabatterna och bedöma rotdelens tillstånd . Eventuella förändringar i form av fläckar på bladen eller uttorkning kräver åtgärder. Även om de anses vara hårda värdar, lider de ibland av infektioner och skadedjur. Till en början kan du använda fungicider, men om sjukdomen utvecklas måste växten tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två synpunkter om omskärelse för vintern . Vissa trädgårdsmästare rekommenderas att ta bort allt grönt, andra - bara skadade eller torkade löv. Men i alla fall är det bättre att isolera rabatten, särskilt i regioner med hårt klimat. För detta kan du använda alla tillgängliga material - halm, grangrenar, säckväv eller kartong. Skyddsskiktet tas bort på våren när sannolikheten för frost minskar.

Rekommenderad: