Hortensior Från Frön (19 Bilder): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Odlar En Hortensia Från Dem? Hur Man Planterar Hemma? Växande Plantor Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hortensior Från Frön (19 Bilder): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Odlar En Hortensia Från Dem? Hur Man Planterar Hemma? Växande Plantor Hemma

Video: Hortensior Från Frön (19 Bilder): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Odlar En Hortensia Från Dem? Hur Man Planterar Hemma? Växande Plantor Hemma
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Hortensior Från Frön (19 Bilder): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Odlar En Hortensia Från Dem? Hur Man Planterar Hemma? Växande Plantor Hemma
Hortensior Från Frön (19 Bilder): Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Odlar En Hortensia Från Dem? Hur Man Planterar Hemma? Växande Plantor Hemma
Anonim

En av avelsmetoderna för hortensior i trädgården innebär användning av frön. Trädgårdsmästare brukar använda denna metod när de inte har möjlighet att köpa plantmaterial i form av sticklingar, rotade skott eller divisioner. Vad bör man tänka på när man planerar att odla dessa blommande fleråriga buskar från frön?

Bild
Bild

Insamling, lagring och urval av utsäde

När man odlar hortensior på detta sätt, använder trädgårdsmästare både butiksplanteringsmaterial och självsamlade frön. Fröuppsamling utförs i slutet av säsongen innan frosten börjar . Samla plantmaterial i torrt väder. Före sådd lagras fröna i ett torrt, välventilerat, mörkt och svalt rum. Under hela lagringsperioden håller rummet en stabil temperatur vid nivån + 10 … + 15 ° C med en luftfuktighet på högst 50%. För att förvara plantmaterialet, använd påsar med tjockt papper eller påsar av naturliga tyger.

Mogna hortensiafrön, lämpliga för groning, är små i storlek, präglad yta, mörkbrun eller brunsvart . Ljus färg på frön indikerar otillräcklig mognad. För groning rekommenderas det inte att använda för gamla, mögliga, frysta, ruttna eller skadade frön.

Spirningshastigheten för sådant planteringsmaterial, liksom sannolikheten att få friska livskraftiga plantor från det, är extremt låg.

Bild
Bild

Många trädgårdsmästare för att odla hortensior på det beskrivna sättet använder plantmaterial från butiker från Kina och Japan. Observationer visar att användningen av sådana frön ofta ger mycket bra resultat. I dessa länder växer hortensior under naturliga, mest gynnsamma förhållanden, så deras frön hinner mogna fullt ut vid skördetiden och samla maximalt med näringsämnen som är nödvändiga för groning.

När du väljer frön av hortensior för ytterligare groning är det nödvändigt att i detalj studera beskrivningen av den sort du gillar . Uppmärksamhet bör ägnas åt så viktiga egenskaper hos växten som vinterhårdhet och frostbeständighet. I många avseenden kommer överlevnadsgraden och framgången med anpassning av unga plantor på en ny plats efter transplantation i öppen mark att bero på dessa egenskaper. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar när man väljer hortensiafrön att föredra produkter från välrenommerade jordbruksföretag. När du köper plantmaterial från säljare med ett tvivelaktigt rykte ökar risken för misslyckande avsevärt.

Bild
Bild

Fröförberedelse

Korrekt beredning av frön för sådd kan avsevärt öka andelen av deras grobarhet och minska sannolikheten för att utveckla sjukdomar hos groddade plantor. Tekniken att utföra förberedelsesteget beror på i vilken form det är planerat att så fröna - torra eller groda. Det rekommenderas att blöta torra frön innan du sår i flera timmar i en lösning av kaliumpermanganat. Denna procedur kommer att desinficera plantmaterialet, förstöra patogener av svamp-, bakterie- och virusinfektioner. Efter desinfektion bör fröna blötläggas i Epin-tillväxtstimulatorlösningen i 10-20 timmar.

Om fröna planeras sås i grodd form är det nödvändigt att placera dem mellan två lager rent gasväv några dagar före såningsdatumet och blötlägga dem i en fat med varmt, sedimenterat vatten. Innan plantorna uppstår måste du regelbundet byta vattnet i behållaren och kontrollera plantmaterialets skick. Om proppar av transparent eller genomskinligt slem med en obehaglig lukt finns på gasvätskan, skölj fröna noggrant och blötlägg dem igen i rent vatten. När små vita rötter kläcks på de svullna fröna börjar de så.

Beroende på säsong sås frön i behållare eller öppen mark.

Bild
Bild

Landningsdatum och regler

Den bästa tiden för sådd av torra och groda frön av hortensior hemma är februari - början av mars. För sådd hemma, använd grunda breda behållare eller trälådor fyllda med näringsrik jord. Det rekommenderas att använda bördig trädgårdsjord med tillsats av torv, lövhumus, sand, gräs som substrat. Jordblandningen ska vara lös, lätt och luftig, inte smula ihop till klumpar och täta lager.

Innan sådd desinficeras substratet i behållare med en het lösning av kaliumpermanganat, kyls och spills med vatten . Sedan läggs frön ut i rader på substratets yta och håller ett avstånd på flera centimeter mellan dem. Efter läggning pressas fröna lätt in i ett fuktigt underlag och strös över med ett tunt lager fin sand. Därefter fuktas grödorna och behållaren är täckt med glas eller dras åt med transparent plastfolie. Före uppkomsten bör behållaren med grödor ventileras regelbundet och substratet ska sprutas från en sprayflaska.

Bild
Bild

Det tar vanligtvis minst 2-3 veckor innan de första skotten visas. I vissa fall uppstår groddar efter 1-1,5 månader. På våren kan torra och groda hortensiafrön planteras utomhus . Rekommenderad tid för sådd är april - maj. Frön av snabbt växande sorter av hortensior får sås i början av juni. Innan sådd bestäms en plats med lätt penumbra, skyddad från vind och drag, på platsen. Du kan plantera frön i trädgården, där senare unga växter kommer att skyddas från den stekande solen. Såning i direkt solljus rekommenderas inte.

Efter att ha bestämt platsen för sådd av frön börjar de ordna sängarna. För att göra detta grävs jorden försiktigt, skräp, stenar, rötter och ogräs tas bort. Sedan införs en blandning av sand, torv, lövhumus eller kompost i den rengjorda och grävda jorden. Trädgårdsbädden för sådd av hortensiafrön är hög - detta förhindrar värmeförlust från jorden på kvällen och natten. Sängens yta lossnar något och jämnas med en kratta.

Sedan läggs fröna ut på markytan i rader, varefter de pressas något i djupet med fingrarna och strös med ett tunt lager sand . Sängens yta fuktas rikligt med en vattenkanna med en diffusor. Det rekommenderas att sträcka en plastfolie över trädgårdsbädden, vilket förhindrar fuktavdunstning. Dessutom kommer filmen att skydda de spirande fröna från fluktuationer i dag- och nattemperaturer.

Efter att de första skotten uppträder tas filmen bort från trädgårdsbädden.

Bild
Bild

Växande plantor

För att de bräckliga plantorna av hortensior snabbt ska bli starkare och förvandlas till fullvärdiga plantor måste de ges kompetent och känslig vård. Det inkluderar uppfyllandet av följande villkor:

  • regelbunden vattning och markfuktning;
  • optimal belysning;
  • bekväma temperaturförhållanden;
  • toppdressing;
  • härdning;
  • plockar.
Bild
Bild

Vattnar och återfuktar

Marken i behållare med hortensiaplantor fuktas regelbundet, vilket förhindrar att det övre jordlagret torkar ut. Dessutom sprutas unga växter regelbundet med vatten från en sprayflaska. Sprutning kommer inte bara att fylla på växternas behov av fukt, utan hjälper också till att bibehålla optimal luftfuktighet . Samtidigt ska vatten inte få stagnera i en behållare med groddar. Det överflödiga vattnet i sumpen med plantor måste tömmas efter varje vattning. Plantor vattnas endast med mjukt, sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Den bästa tiden att vattna är på morgonen.

Bild
Bild

Belysning

Unga hortensior kräver riklig, men mjuk och diffus belysning för full utveckling och tillväxt. Fröplanta behållare placeras bäst på fönsterbrädorna i öster, väster, sydost eller sydväst om huset. Det rekommenderas inte att placera lådor med plantor av hortensior på platser där växterna kommer att vara i direkt solljus under en betydande del av dagen . Om hortensiabuskar ser svaga, hängande eller vissna ut i slutet av dagen kan det tyda på att de överhettas. I detta fall bör plantkrukorna flyttas till ljus halvskugga.

Bild
Bild

Temperatur

Fröplantor av hortensior, spirade från frön, tolererar smärtsamt förändringar i lufttemperaturen. För att unga växter ska må bra måste lufttemperaturen i rummet hållas vid + 15 … + 20 ° C. Det är viktigt att tänka på att ett kraftigt temperaturfall för oherdade plantor kan vara katastrofalt, liksom effekten av drag . Både unga hortensiaplantor och vuxna växter bör skyddas från drag.

Bild
Bild

Toppdressing

Innan du transplanterar i öppen mark rekommenderas att periodiskt mata plantorna av hortensior. Toppdressing utförs under perioden med tillväxt och utveckling av grön massa med fullständigt komplext gödselmedel (" Aelita-Flower", "Fertika Lux", "För hortensior och rododendron" från Pokon ). Det är lämpligt att mata unga växter 1-2 gånger i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Härdning

Innan du planterar i öppen mark bör hortensiaplantor härdas. Denna procedur kommer att öka uthålligheten hos unga växter, öka deras motståndskraft mot låga temperaturer. Härdningsprocessen utförs gradvis . För att göra detta läggs behållare med unga växter ut på balkongen i flera timmar varje dag. Med tiden ökar vistelsen för plantorna på balkongen och tar bort det bara för natten.

På varma, vindstilla nätter lämnas behållare med härdade hortensiabuskar på balkongen eller tas ut på gatan.

Bild
Bild

Plockar

Att odla hortensiaplantor från frön innebär 2 plockningar. Dessa förfaranden är nödvändiga för full utveckling av unga växter, aktiv tillväxt av deras gröna massa och rottillväxt. I avsaknad av plockningar börjar plantorna sträcka sig uppåt, försvagas, förtrycker och skuggar varandra.

Den första plockningen utförs efter att plantorna har 2 utvecklade blomblad . I detta skede planteras plantorna i behållare på ett avstånd av 10-12 centimeter från varandra. Den andra plockningen utförs i slutet av våren. Under denna period börjar unga buskar aktivt växa grön massa, vilket kräver tillräckligt med ledigt utrymme. I detta skede planteras plantorna av hortensior i separata krukor.

Bild
Bild

Öppen marktransplantation

Unga hortensior transplanteras i öppen mark efter att de har fyllt 2 år. Rekommenderad överföringstid är från maj till september. I förväg, för plantor, bestäms en svagt upplyst, men inte skuggig plats, skyddad från vind och drag, på platsen. Marken på planteringsplatsen är förgrävd och lite högmor torv införs i den.

Efter att ha grävt jorden ordnas plantgropar på landningsplatsen och placerar dem på ett avstånd av 1-1, 5 meter från varandra . Intervallet mellan groparna beräknas utifrån plantornas sorteregenskaper. Storleken på planteringsgropen bör överstiga storleken på rotkulan med cirka 2-2,5 gånger. För att fylla planteringshålen används en näringsrik jordblandning, som består av bördig jord, lövhumus, sand, gräs. Du kan använda markblandningar som är köpta speciellt för hortensior och rododendroner för att fylla gropar.

Bild
Bild

Unga buskar med hortensior planteras i tur och ordning. Varje buske avlägsnas försiktigt från krukan, varefter den håller plantan upprätt placeras den i hålet. Växtens rötter rätas försiktigt och täcks med beredd jordblandning. Buskens rotkrage är inte djupt begravd vid plantering . I slutet av plantering komprimeras jordens yta i stamcirkeln med palmer och busken vattnas rikligt. Efter vattning mults jordens yta runt växten med humus, torv eller flis.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Unga hortensiabuskar efter transplantation i öppen mark kräver ökad uppmärksamhet och känslig vård. Att vattna plantorna efter plantering är nödvändigt regelbundet, men inte för mycket. Efter varje vattning lossas jorden i cirkeln nära stammen ytligt och täcks med ett lager färsk mulch. Lossning är en viktig jordbruksteknik som säkerställer ett optimalt gasutbyte i marken och tillgång till syre till buskens rötter. När du utför detta förfarande är det dock viktigt att ta hänsyn till att rotsystemet för hortensior är ytligt. Av denna anledning bör lossning av jorden i stamcirkeln göras på ett grunt djup.

Det är inte nödvändigt att mata plantorna under det första året efter plantering . Trädgårdsmästare hävdar att under anpassningsperioden kommer unga hortensior att få tillräckligt med näringsämnen från en bördig jordblandning. Toppdressing kan appliceras om buskarna inte rotar sig bra, långsamt och motvilligt bygger upp den gröna massan och bildar skott. Som toppdressing används färdiga organo-mineralkomplex för perenner. En fullvärdig utfodring startas vanligtvis ett år efter plantering. Observationer visar att fröodlade hortensior börjar blomma vid 3 eller 4 års ålder.

Tidig toppdressing i detta skede låter dig stimulera den första blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så den första utfodringen utförs tidigt på våren efter att snön har smält, med hjälp av en lösning av fågelspillning eller ruttnad gödsel. Andra gången hortensior matas under spirande perioden med kaliumfosforpreparat. Den tredje förbandningen görs under blomningen med mineralgödsel . Den sista fjärde utfodringen utförs i slutet av sommaren med hjälp av komplexa gödningsmedel som är särskilt utformade för hortensior.

Rekommenderad: