Att Odla Och Ta Hand Om Eustoma Hemma (60 Foton): Hur Man Odlar Eustoma Från Frön I En Kruka? Plantera En Inomhusblomma. Hur Odlar Man Flerårig Eustoma För Plantor Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Att Odla Och Ta Hand Om Eustoma Hemma (60 Foton): Hur Man Odlar Eustoma Från Frön I En Kruka? Plantera En Inomhusblomma. Hur Odlar Man Flerårig Eustoma För Plantor Hemma?

Video: Att Odla Och Ta Hand Om Eustoma Hemma (60 Foton): Hur Man Odlar Eustoma Från Frön I En Kruka? Plantera En Inomhusblomma. Hur Odlar Man Flerårig Eustoma För Plantor Hemma?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, April
Att Odla Och Ta Hand Om Eustoma Hemma (60 Foton): Hur Man Odlar Eustoma Från Frön I En Kruka? Plantera En Inomhusblomma. Hur Odlar Man Flerårig Eustoma För Plantor Hemma?
Att Odla Och Ta Hand Om Eustoma Hemma (60 Foton): Hur Man Odlar Eustoma Från Frön I En Kruka? Plantera En Inomhusblomma. Hur Odlar Man Flerårig Eustoma För Plantor Hemma?
Anonim

Eustoma (liksom "Irish rose" eller lisianthus) anses vara en av de vackraste krukväxterna. För vissa odlare liknar den en miniatyrversion av en ros, för andra verkar det som en färgglad vallmo. I detta material kommer du att lära dig om egenskaperna hos att odla eustoma hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus utsikt

Idag odlar blomsterodlare aktivt cirka 5 arter och sorter av fleråriga eustoma hemma. En kort beskrivning av dessa sorter kommer att ges nedan.

Storblommig eustoma . Det är den vanligaste sorten och kännetecknas av avlånga eller ovala bladblad, stora klockformade blommor och ljusa färger av vitt, rött, blått eller orange.

Arten inkluderar följande sorter: Wonderus Light Brown, Colorado Purple, Roccoco Marine White, Advantage Green.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eustoma "gåta ". Den kännetecknas av en liten höjd (upp till 20 cm), liksom stora dubbla kronblad med en ljus kobolt eller blå färg.

Bild
Bild

Lilla klockan . Den har också en liten höjd på upp till 20 cm och kännetecknas av ett stort antal gröna skott. Blomställningarna är små, trattformade, oftast av en ljus nyans.

Bild
Bild

Eustoma "Fidelity ". Den utmärks av sin lilla höjd och många små vita knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Florida rosa . Den kännetecknas av stora rosa knoppar som ljusnar och minskar i storlek över tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för internering i lägenheten

Bland inhemska växter anses eustoma vara en mycket finurlig dam. Inte alla förhållanden är lämpliga för att odla denna blomma inomhus. Här är de viktigaste punkterna att se upp för för dem som vill odla en sådan blomma.

Temperatur och luftfuktighet

Tyvärr kan eustoma inte kallas en frostbeständig blomma - dessa växter kan bli sjuka och torka ut även från minimala temperaturfall. Dessutom påverkar temperaturen i rummet, liksom luftfuktigheten, inte bara eustomas immunitet utan också utvecklingen av farliga svampsjukdomar.

Om vi talar om optimala temperaturvärden för odling av plantor av denna växt bör de inte falla under + 22-23 grader … Om vi talar om nattetid, tillåts här små variationer i temperaturer - inte lägre än +18 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samma krav gäller för vatten för bevattning av eustoma - det måste vara uteslutande vid rumstemperatur. Om vi pratar om luftfuktigheten bör den vara måttlig - högst 50-60% . För att öka det installeras behållare med vatten nära plantkrukan; alternativt kan du tillgripa regelbunden sprutning av jorden nära blomman utan att röra dess blad och knoppar.

Under alla andra förhållanden, och särskilt med höga eller låga luftfuktighetsnivåer, blir eustomas immunitet försvarslös mot svampsjukdomar som älskar stora mängder fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Om vi pratar om jordtypen för att odla hälsosam och vacker eustoma hemma, är köpalternativet bäst lämpad - helst är detta jorden för odling av fioler.

Du kan skapa ett substrat för att odla eustoma själv . Sammansättningen av den optimala jorden för odling av lisianthus hemma bör bestå av torv, humus, flodsand och ängsmark i lika stora proportioner.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt surheten i den valda jorden - det är bättre om det är svagt eller neutralt. För att neutralisera hög surhet tillsätts kalk eller krita till jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte vet hur du bestämmer surheten i din jord kan du använda följande schema: släpp bara lite ättika på en bit mark. Om jorden började bubbla lite efter det, betyder det att den innehåller lite kalk, och du har att göra med lite sur eller neutral jord. Om bubblor saknas eller manifesteras svagt, har du att göra med sur jord, där det nästan inte finns någon kalk och reaktioner med utsläpp av väteoxid är omöjliga.

Oavsett vilken marktyp du har valt måste ett dräneringsskikt av småsten eller expanderad lera placeras på botten av tanken. Eftersom eustoma inte tål stagnation av fukt, krävs dränering för att ta bort det från rötterna.

Bild
Bild

Val av behållare

Valet av kapacitet när du odlar eustoma också är mycket viktigt och innehåller flera finesser, som kommer att anges nedan.

  • För att växa friska och vackra eustoma är plastkrukor bäst. Det är i detta fall att användning av lerkrukor är valfri.
  • När det gäller behållarens storlek för dessa växter är det bättre att välja medellånga behållare med ett litet djup. I detta fall bör djupet vara tillräckligt för att upprätta ett dräneringslager av hög kvalitet på behållarens botten. Sådana krav på krukans storlek avser den här blommans speciella preferenser. Eustoma -blomningsperioden börjar först när blommans rotsystem berör väggarna.
  • Välj endast behållare med hål för borttagning av fukt. Om vi pratar om plastbehållare kan dessa hål göras för hand.
Bild
Bild

Odlare tror att torvkrukor eller torvtabletter är bäst lämpade för att odla eustoma hemma . De senare är små brickor av tätt komprimerad torv, som sväller av fukt.

Fördelarna med sådana tabletter är uppenbara - de innehåller viktiga vitaminer och mineraler för blomväxt och kan senare planteras i stora krukor utan att plocka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

För att eustoma ska känna sig bekväm behöver denna blomma mycket solljus. Dessutom faller blomningstiden för denna kultur just under vinterperioden, och därför kommer eustoma att kräva utmärkt belysning även på vintern.

När du väljer en plats för att installera eustoma -krukor måste du fokusera på öppna ytor på södra sidan av lägenheten . Om växten inte har tillräckligt med naturligt ljus på vintern, hösten eller våren, förses blommorna med konstgjord belysning med hjälp av fytolampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om Lisianthus -plantor, krävs det minst 10 timmars bra belysning för sin aktiva tillväxt . När du väljer en plats är det bäst att välja fönsterbrädor eller loggier, men platsen ska vara fri från drag och direkt solljus bör inte falla på växten. De kan bränna plantans löv och göra knopparna bleka.

Trots den ljusälskande naturen föredrar eustoma inomhus kyla mer än värme, därför rekommenderas sådana växter att tas ut i krukor på sommaren, placeras på en öppen loggia eller balkong med god ventilation, men utan drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Inomhus eustoma kan knappast kallas en kräsen växt - vård av denna blomma innehåller många små men viktiga nyanser, om den inte observeras kan eustoma helt enkelt vissna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

När det gäller Lisianthus -plantor bör vattningen vara måttlig snarare än riklig. Det blir bättre om växten får mindre fukt än att drabbas av stillastående vatten. När du vattnar eustoma måste du fokusera på torkning av jorden i blommans nära stamcirkel. Vattning utförs om jorden har torkat till ett djup av 2 cm.

Själva vattningsproceduren är mest rimlig på kvällen eller på morgonen . Vid vattning, försök att inte få vatten på plantans löv, för att inte provocera utseende av brännskador.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vattentemperaturen - den ska vara varm, avgjord.

Bild
Bild

När det gäller de mycket unga plantorna av eustoma utförs vattning minst 1 gång i veckan - behållaren med blommor är täckt med en film eller glas för att bilda ett gynnsamt mikroklimat och temperatur. Efter riklig vattning bildas kondens på filmen, som måste avlägsnas omedelbart.

Om plantorna odlas i torvtabletter tillsätts vatten till behållaren med tabletterna, och inte till plattorna själva. Eftersom tabletterna är ett tunt lager av jord, utförs vattning omedelbart efter att de har torkat.

När vilande period börjar för blomman, bör antalet vattningar minskas till 1 gång per månad

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För riklig blomning och stark immunitet behöver eustoma helt enkelt näringsrikt och regelbundet gödningsmedel. Flytande gödningsmedel med en stor mängd kalium och fosfor är bäst lämpade för att mata denna gröda.

När du applicerar ett visst gödningsmedel på jorden bestämmer du de doser som krävs, vilket ska anges på förpackningen.

Bild
Bild

Den allra första utfodringen av denna växt utförs vid den första uppkomsten av plantor - detta händer cirka 2 veckor efter att fröna planterats i behållaren. Den första utfodringen måste nödvändigtvis innehålla gödningsmedel som innehåller kväve - det stimulerar rottillväxt och ökar mängden grönska. Potash- och fosforgödselmedel bör appliceras på jorden efter transplantation i en permanent kruka (efter en plockning eller när plantorna har 5-6 fulla löv).

All annan utfodring av denna blomma bör endast ske under vissa viktiga perioder av växande plantor: under blomning, efter sjukdom eller under aktiv tillväxt. Under vilande perioden kan gödselmedel inte appliceras på jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilande period

Den vilande perioden anses vara tidsperioden efter blomningen av eustoma. Under denna process skärs blomman av och överförs sedan till ett rum med låg temperatur (inte högre än +15 grader). Frekvensen för vattning vid denna tidpunkt reduceras till 1 gång på 3 eller till och med 4 veckor. Eventuell utfodring och befruktning under denna period appliceras inte på plantkrukan.

Bild
Bild

Beskärning

Detta förfarande utförs inte av alla uppfödare, vilket är ett allvarligt misstag. Tidig beskärning av eustoma hjälper till att bli av med torra grenar och knoppar, vilket stimulerar tillväxten av nya blommor och har en fördelaktig effekt på växtens dekorativitet och utseende.

När du beskär den här blomman är det viktigt att lämna några skott av internod intakta. Beskärning utförs efter början av en vilande period.

Bild
Bild

Hur växer man från frön steg för steg?

Oftast odlas eustoma från frön med hjälp av torvtabletter, och därför kommer det att vara användbart att överväga denna planteringsmetod steg för steg. Ur växtförädlarnas synvinkel anses denna metod vara den säkraste, eftersom sådana tabletter i framtiden kan överföras direkt till en permanent behållare utan att plocka. Nedan kommer vi att överväga egenskaperna hos en Lisianthus -transplantation.

Bild
Bild

Landning

För detta förfarande behöver du en plastpall och ett metallgaller med små fönster. Rosten behövs för att hålla torvtabletterna direkt ovanför vattnet och inte tillåta fukt att dröja kvar vid groddarnas rötter.

  • Brickan är fylld med vatten eller en lösning som innehåller ett tillväxtstimulerande medel. Här kan du också lägga till andra mineral- eller kvävegödselmedel, samt skyddande medel som desinficerar jorden.
  • Tabletterna placeras på gallret på ett sådant sätt att själva gallret knappt vidrör vattenytan. Plattorna ska placeras på ett galler på ett avstånd av 5-7 cm från varandra - detta är nödvändigt för att svampen från sjuka blommor inte ska spridas till andra plantor.
  • Så snart torvtabletter sväller upp från vatten, bör planteringsmaterial sås. Upp till 3 eustoma -frön kan planteras i en tablett.
  • De första skotten ska visas om cirka 2 veckor. Starka skott med utvecklade blad finns kvar i tabletterna, svaga, sjuka eller underutvecklade tas bort.
  • En behållare med ett galler installeras i ett varmt rum med diffust ljus och täckt med en film eller glas ovanpå för att skapa en gynnsam luftfuktighet.
  • Varje dag ventileras behållaren med plantor, medan drag och plötsliga temperaturfluktuationer bör undvikas. Vattning sker endast om tabletterna torkar ut.
  • Skyddet tas bort från behållaren så snart 4 fulla och friska löv dyker upp på plantorna. Så snart det finns 5, 6 eller fler blad, läggs groddarna i separata behållare för permanent förvaring. Samtidigt överförs torvtabletter till en ny plats tillsammans med växten.
  • Proceduren för att plantera frön och efterföljande transplantation till en permanent plats utförs på kvällen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation från en tillfällig kruka

Tyvärr är transplantation av eustoma mycket smärtsamt och kan inte slå rot på en ny plats på länge. Dessutom odlas dessa växter vanligtvis hemma i högst 2 år, och därför är transplantation som sådan opraktiskt. Vanligtvis utförs eustoma -transplantation endast i 3 fall.

  • När du köper en eustoma i en butik måste blomman transplanteras inom de första 3 dagarna.
  • I sällsynta fall fyller rotsystemet hos en vuxen blomma hela krukan eller behållaren, vilket tvingar ägaren att leta efter större krukor för att växa blomman ytterligare.
  • Om eustoma -frön inte planterades i krukor, utan i torvtabletter eller i stora gemensamma behållare, krävs också transplantation.
Bild
Bild

I vilket fall som helst bör transplantationsproceduren endast utföras med omlastningsmetoden - det betyder att växten transplanteras till en ny plats tillsammans med moderns jordklump från den förra potten. På den nya platsen måste samma vårdvillkor iakttas (samma belysning, samma regelbundna vattning och yttre temperaturen i rummet), medan befruktning av jorden är obligatorisk för att göra det lättare för växten att slå rot.

För att göra omlastningen mindre smärtsam tas blomman ur krukan med hjälp av en trädgårdsspatel . (kom ihåg att hålla botten på rötterna). För att göra växten mer fri från krukan tillsammans med en jordklump bör den vattnas rikligt.

Försök att ha minimal kontakt med blomstammen och rothalsen under transplantation och få moderns koma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas genom sticklingar?

Det finns en mycket vanlig myt att Lisianthus kan förökas genom sticklingar. Tyvärr, sticklingar av dessa blommor kan inte gro på en ny plats och bildar inte ett oberoende rotsystem . Samma problem gäller reproduktion genom att dela busken - de separerade delarna av denna växt rotar inte i nya förhållanden och ruttnar.

Du bör inte lita på säljare som garanterar att det är deras olika rum eustoma som förökas av sticklingar - troligen är detta det vanligaste bedrägeriet, som bara oerfarna trädgårdsmästare köps för.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Förutom de ökade kraven på vård har eustoma inte en särskilt stark immunitet, varför det blir ett frekvent mål för skadedjur och svampsjukdomar. Oftast påverkas växten av följande sjukdomar.

  • Blomman vissnar . En mängd olika orsaker: från otillräcklig vattning och oregelbunden matning till utvecklingen av en svampsjukdom.
  • Grå fläckar . Orsaken till att grå fläckar uppträder med ett karakteristiskt fluff kan vara den så kallade grårötan - en svampsjukdom som mycket snabbt sprider sig genom blomman och infekterar plantorna som står i närheten.
  • Brist på blomning . Ett litet antal knoppar eller deras fullständiga frånvaro indikerar brist på solljus.
  • Kraftig vissning och gulning . Överdrivet solljus eller vanliga drag.
Bild
Bild

Om vi pratar specifikt om de sjukdomar och skadedjur som påverkar lisianthus, kan följande särskiljas (några av dem är endast karakteristiska för eustomas som odlas på det öppna fältet, och inte hemma)

Grå röta . En mycket vanlig och farlig sjukdom som oftast drabbar trädgårdsväxter, men den kan överföras till inomhus eustomas genom ängsmark. Det uttrycks i karakteristiska grå fläckar på bladen och blomknopparna.

Den vanligaste orsaken till denna svamp är höga fuktnivåer. Gråröta behandlas med svampdödande läkemedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotröta . Den utvecklas främst på rotsystemet - plantans rötter mörknar och torkar ut, medan blommans utveckling avbryts. Anledningen, som i fallet med gråröta, är hög luftfuktighet.

Det är svårt att bekämpa denna sjukdom och blommorna dör vanligtvis, och därför är det klokare att engagera sig i förebyggande och desinfektion av jorden innan du planterar frön eller groddar i den.

Bild
Bild

Fusarium . Det manifesterar sig i form av stora förruttnande fläckar och bölder på stjälken och bladen, varefter blomman börjar vissna snabbt. Det är ingen mening att bekämpa sjukdomen - det är lättare att kasta ut växten.

För att minska risken för sjukdom bör rummet med blomman ventileras regelbundet och luftfuktigheten ska förbli neutral och stabil.

Bild
Bild

Mjöldagg (falskt) . Det uttrycks i gulning och vridning av blommans bladplattor. Behandlingen utförs i etapper och inkluderar en minskning av antalet vattningar, en minskning av förband och regelbunden behandling av blomman med Bordeaux -blandning eller speciella preparat mot mjölk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sclerotia . En mycket farlig sjukdom, som uttrycks i bildandet av en karakteristisk vit kanon på knopparna och bladen på en blomma, medan de i den vita spindelnätets djup bildar den så kallade sclerotia.

Denna sjukdom kan inte behandlas, eftersom den utvecklas mycket snabbt och sprider sig till andra växter.

Bild
Bild

Mosaik . Symtom är bildandet av mosaik mörka torra fläckar på bladen. Även professionella läkemedel hjälper inte i kampen mot detta virus.

Det är bäst att förstöra en sådan blomma, desinficera jorden där den växte, liksom verktygen för att bearbeta den.

Bild
Bild

Nematoder . De bosätter sig i rotsystemet i Lisianthus och försvagar blommans immunitet. Skadedjuret avlägsnas för hand och krukväxterna behandlas med insekticider.

Bild
Bild

Bladlus . Bildar hela kolonier mellan blad och blomknoppar, vilket får dem att krypa ihop och torka ut. Det avlägsnas genom regelbunden behandling med speciella bladlösspreparat.

Bild
Bild

Trips . De uttrycks i manifestationen av mjölkiga eller ljusa fläckar på bladplattorna på eustoma.

För att förhindra uppkomsten av dessa insekter behandlas växten med fungicider före plantering.

Rekommenderad: