Hur Odlar Man Flox Från Frön? 20 Foton Hur Man Odlar Plantor Hemma? Hur Man Planterar Utomhus? Hur Man Samlar Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Flox Från Frön? 20 Foton Hur Man Odlar Plantor Hemma? Hur Man Planterar Utomhus? Hur Man Samlar Frön?

Video: Hur Odlar Man Flox Från Frön? 20 Foton Hur Man Odlar Plantor Hemma? Hur Man Planterar Utomhus? Hur Man Samlar Frön?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, April
Hur Odlar Man Flox Från Frön? 20 Foton Hur Man Odlar Plantor Hemma? Hur Man Planterar Utomhus? Hur Man Samlar Frön?
Hur Odlar Man Flox Från Frön? 20 Foton Hur Man Odlar Plantor Hemma? Hur Man Planterar Utomhus? Hur Man Samlar Frön?
Anonim

Phlox används idag aktivt i utformningen av många sommarstugor. Dessa växter är otroligt lätta att ta hand om, trivs på vilken jord som helst och har frodiga och doftande knoppar i en mängd olika färger. I den här artikeln lär du dig hur man odlar phlox från frön hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Insamling och beredning av frön

För att börja odla phlox måste du först förbereda planteringsmaterial eller frön. Du kan köpa kvalitetsfloxfrön i vilken blomsterbutik som helst eller samla dem själv från växten.

Planteringsmaterialet, som samlades med egen hand, har sina nackdelar. Till exempel, när man samlar frön från hybridbuskar, är sannolikheten för att förlora det unika med en viss sort stor. Samtidigt kan du i butiker hämta inte bara vissa sorter av phlox, utan också påsar med blandade frön av olika sorter - detta gör att du kan skapa rabatter i olika färger.

Att bestämma beredskapen för phloxfrön för skörd är ganska enkel . - du måste bedöma blomlådans skick.

Om det är öppet eller något öppet, tänk på att det är dags att samla frön och du kan börja förbereda planteringsmaterialet för plantering.

Bild
Bild

Ett sådant förfarande som att samla frön bör inte försenas, annars kan de helt enkelt falla av och ruttna på marken. Om du tvivlar på blomlådans beredskap, var uppmärksam på själva fröernas färg - mogna alternativ utmärks av en brungrön nyans. Om fröna behöver mogna lite mer, skär kapseln och lägg den i ett kuvert tills den visar tecken på mognad.

Denna metod för att samla frön används vid odling av både ettårig och flerårig flox. Det är bäst att välja blomlådorna för de vackraste, frodiga och friska växterna för att samla frön.

För att förbereda frön av sådana växter för plantering i en behållare , tre dagar före plantering, bör de placeras i en liten behållare med vatten vid rumstemperatur.

Detta kommer att öka andelen frögroning avsevärt.

Bild
Bild

Plantera plantor

När du har samlat plantmaterialet på hösten måste du stratifiera fröna för att se till att de kommer att gro. Själva plantering av frön i behållaren sker under vårens första dagar.

Phlox är inte särskilt kräsna blommor när det gäller jorden för att odla dem. alla neutrala jordar med låg surhetsgrad är lämpliga för dem - ett stort urval av sådan jord finns i blomsterbutiker. Även i en alkalisk miljö kan phlox känna sig bekväm med rätt vård.

Om du har tillgång till en jord med en hög surhetsgrad rekommenderas att tillsätta lite kalk till dess sammansättning .- detta anpassar pH -värdena. Om jorden är ganska tung och tät, rekommenderas att den späds ut med lite sand. Om det tvärtom är för mycket sand i det bör du blanda det med torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det fall trädgårdsmästaren använder utarmad och dåligt näringsrik jord för plantering, befruktas jorden inte bara med torv, utan också med kompost eller gödsel. Det bästa jordalternativet för odling av plantor från phloxfrön är en blandning av torv, lövmark, sand och torv (i förhållandet 2/2/2/1).

Innan du planterar frön i marken bör den desinficeras - vanligtvis utförs denna procedur med jord som togs från gatan . Om du köpte jord från en butik är det inte nödvändigt att desinficera det - detta förstör bara alla näringsämnen. Desinfektionsprocessen innefattar att kalcinera jorden i en ugn vid en temperatur på minst 200 grader Celsius. Alternativt kan du lägga jorden i frysen under en dag.

Phlox av alla sorter kan odlas i behållare av absolut vilket material som helst, men vanligtvis är dessa vanliga plast- eller träbehållare med ett grundt djup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha valt jord och behållare, börja så själva fröna

  • Se till att det finns ett litet dräneringsskikt i behållaren före sådd för att avlägsna fukt.
  • Erfarna trädgårdsmästare avråder från att fördjupa floxfrön när de planterar i behållare. Planteringsmaterialet är slumpmässigt utspritt över markytan och på vissa ställen pressas det lätt med handflatan.
  • Därefter bör du vattna fröna rikligt och placera dem på en varm plats med god tillgång till ljus. En fönsterbräda på byggnadens solsida är bäst lämpad för detta. För att skapa förutsättningar för övervintring är växterna täckta med en plastpåse eller ett glas - detta förhindrar också att solens strålar kommer in i plantorna.
  • För att fröna ska känna sig så bekväma som möjligt bör du säkerställa en konstant rumstemperatur på minst 23 grader. Om växten inte har tillräckligt med ljus eller om du har placerat den på en skuggig plats, ge belysning med speciella fytolampor.
  • Den efterföljande processen för vård av fröna består i daglig ventilation av behållaren, riklig vattning med en spruta och även i avlägsnande av ackumulerad fukt på glasets inre yta.
  • Om du vill uppnå den maximala tillväxthastigheten för fröna, bör du ge en hög luftfuktighet i rummet, och efter att de kläckts, minska antalet vattningar för att undvika ruttnande av sina rötter.
  • Så att plantorna kan överleva plantering i öppen mark utan hinder, gradvis minska temperaturen i rummet från +23 till +15 grader Celsius.
  • Filmen eller glasskyddet tas bort helt så snart du märker att fröns rötter har sjunkit ner i jorden. Som regel visas de första skotten på ungefär en och en halv till två veckor.
Bild
Bild

När du märker att phloxspiror har 2 eller 3 fullvärdiga friska blad, bör du välja. Djupa plastbehållare eller koppar passar bäst för detta, i vars botten du måste göra flera hål i förväg för att tömma fukt.

  • För att göra plockningsprocessen smärtfri för växter, behandlas jorden i kopparna i förväg med en tillväxtstimulator, och själva groddarna vattnas rikligt. Om jorden är fuktig kommer inte groddarnas rötter att skadas under transplantationen.
  • I 1 kopp kan från en till två groddar av phlox planteras. Växter bör fördjupas till nivån på cotyledonbladen. Därefter bör ytterligare en vattning utföras, men låt inte fukt ansamlas vid skottens rötter och skaft.
  • Efter plockning ska krukor med groddar placeras på en varm och mörk plats i ett hus eller lägenhet och placeras under naturligt ljus endast på kvällen, ett par timmar före solnedgången. Detta gör att växterna kan vänja sig vid tidsrytmer och solljus.
  • Vattning efter plockning bör endast utföras när cirkeln nära stjälken nära plantens groddar blir torr - floxer gillar inte överflödig fukt.
  • Innan plantor planteras i öppen mark bör de matas minst 1-2 gånger, men den allra första utfodringen rekommenderas inte tidigare än en vecka efter plockningsproceduren.
  • Efter att mer än 5 fullfjädrade löv dyker upp på dina groddar kommer det att vara användbart att nypa - detta gör att växten kan växa åt sidan och bromsa tillväxten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovan beskrivs metoden för att förbereda plantor av ettårig flox; det är praktiskt taget inte annorlunda än att odla buskar av samma fleråriga växter. Deras frön pressas inte ner till marken, utan går djupt in i det till ett djup av högst 0,5-1 cm. I alla fall sker plockningen av plantor 15-20 dagar efter plantering av fröna.

Tills plantorna utvecklar rötter bör de skyddas från direkt solljus.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

Fröplantor av flerårig och ettårig flox planteras i maj. Följ själva rekommendationerna under själva avstigningsproceduren.

  • Djupet på växthålen bör inte överstiga 10 cm.
  • Groddarna måste planteras med en jordklump från behållaren.
  • Om växten är enårig, håll ett avstånd på minst 15 cm mellan skotten. Om du har en perenn till ditt förfogande bör du lämna minst en halv meter mellan de planterade buskarna.
  • Det är bäst att välja skuggade områden som en landningsplats för phlox, där direkt solljus bara kommer in på morgonen och kvällen. Du bör inte plantera dem i full nyans, annars påverkar det antalet blomställningar och blommornas ljusstyrka. Om du planterar denna växt i öppen sol, kommer dess stjälkar mycket snabbt att tappa färg och kan till och med torka ut. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar phlox nära trädgårdsträd eller stora buskar, men bara om de har ett djupt rotsystem snarare än ett grunt rotsystem. Dessutom, när du väljer en plats för dessa växter, bör du inte välja låga områden där fukt ständigt ackumuleras under regn.
  • Vid plantering är det absolut nödvändigt att organisera ett dräneringsskikt av hög kvalitet så att fukt inte stagnerar i växtens rötter.
  • Mycket beror på jordtypen på den permanenta platsen för plantering av flox. Det ska vara bördig, inte tungt och andas väl. Dessutom bör jorden befruktas regelbundet med vermikompost eller träaska.
  • När du planterar en planta i hålet, se till att rötterna sprids i olika riktningar och inte stör varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Huvudaspekten för att odla phlox är inte korrekt plantering av dessa växter, utan den efterföljande vården av plantorna. Under de första veckorna efter plantering upplever unga floxer enorm stress och behöver noggrann vård.

Grundläggande regler för vård av floxspiror

  • Under anpassningen (inom de första två veckorna efter plantering i öppen mark) måste marken i cirkeln nära stammen lossas. Detta kommer att tillåta fukt att nå växtens rötter, och kommer också att ta bort ogräs groddar eller förstöra skadedjur.
  • De första veckorna ska vattnas minst en gång var tredje dag. För att förhindra snabb avdunstning av fukt i närheten av växten, bör ett lager av mulch skapas av torv, halm, tallnålar eller klippt gräs.
  • Efter att den första anpassningsraden har passerat bör växten regelbundet hällas - detta skapar ett starkt och friskt rotsystem.
  • Under torra perioder bör växter vattnas var 2-3: e dag med minst 2-3 liter för varje flox. Trots det faktum att denna trädgårdskultur inte gillar stagnation av fukt, är det inte värt att låta jorden torka ut helt i stamcirkeln, särskilt bildandet av djupa sprickor. Vattning bör utföras tidigt på morgonen eller på kvällen för att inte skada plantans löv och tillåta fukt att absorberas i jorden.
  • För att phlox ska få frodiga blomställningar måste du befrukta dem minst 3 gånger per säsong med hjälp av organiska och mineralgödselmedel. Den första utfodringen bör utföras en månad efter plantering av plantorna (vanligtvis befruktas de med gödsel blandat med vatten). Den andra toppdressingen utförs två veckor senare - här tillsätts gödningsmedel till jorden, som inkluderar superfosfat och kaliumsalt. Den tredje utfodringen utförs en månad senare - gödsel blandad med vatten används också (25 gram per 2 liter vatten).
  • Glöm inte att regelbundet ta bort ogräs i cirkeln nära stammen nära växten, och var också vaksam på de minsta tecknen på uppkomsten av svampsjukdomar, virus eller skadedjur. För att bekämpa det senare kommer alla insekticidmedel mot trädgårdsskadegörare att vara användbara för dig, och vanliga fungicider som Bordeaux -blandning bör hjälpa till i kampen mot svampsjukdomar.
  • För att bevara fleråriga floxor under vintersäsongen bör ett antal specifika aktiviteter utföras. Först och främst bör denna växt skäras i mitten av oktober, lämna inte mer än 1-2 cm av stammen, lossa sedan och behandla marken runt busken med insekticidmedel. Sedan organiseras ett lager av mulch, och själva växten är täckt med grangrenar, penselträ eller grenar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

  • För att få ljusare färger från växter, plantera dem på platser med god tillgång till solen på morgonen och kvällen, men utan vind. Efter att denna växt blommat blir det en önskvärd plats för ansamling av pollinerande insekter, och en stark vind kommer att driva bort dem och förstöra pollen. Dessutom, om du vill att phloxblomningen ska bli ännu mer frodig, skär omedelbart bort de redan vissna knopparna.
  • Trots att både organiskt material och mineralgödsel används för att gödsla phlox, är själva växterna bättre lämpade för ekologisk utfodring. Som redan nämnts används ofta gödsel blandat med vatten för att gödsla flox. Här talar vi om fast och ruttnad gödsel. Färsk gödsel kommer att bokstavligen förstöra växtens rötter och stam på ett par dagar.
  • Under rengöringen av trädgården på hösten bör lövverket samlas i en hög och brännas - detta kommer att döda alla möjliga skadedjur, liksom deras larver.
  • Phloxes har ganska starka och långa stjälkar och massiva, frodiga blomställningar i form av paniklar, som kan luta sig mot marken under sin egen vikt. För att förhindra detta och skydda växten från starka vindbyar, organisera ett solidt stöd för dem.

För tips om växande phlox, se nedan.

Rekommenderad: