Reproduktion Av Weigela (20 Bilder): Hur Man Förökar En Buske Med Sticklingar På Sommaren? Hur Och När Kan Du Föröka Dig Genom Skiktning? Hur Rotar Man En Stjälk? Ytterligare Vård

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Weigela (20 Bilder): Hur Man Förökar En Buske Med Sticklingar På Sommaren? Hur Och När Kan Du Föröka Dig Genom Skiktning? Hur Rotar Man En Stjälk? Ytterligare Vård

Video: Reproduktion Av Weigela (20 Bilder): Hur Man Förökar En Buske Med Sticklingar På Sommaren? Hur Och När Kan Du Föröka Dig Genom Skiktning? Hur Rotar Man En Stjälk? Ytterligare Vård
Video: Nancy Today: How I propagated a weigelia bush 2024, Maj
Reproduktion Av Weigela (20 Bilder): Hur Man Förökar En Buske Med Sticklingar På Sommaren? Hur Och När Kan Du Föröka Dig Genom Skiktning? Hur Rotar Man En Stjälk? Ytterligare Vård
Reproduktion Av Weigela (20 Bilder): Hur Man Förökar En Buske Med Sticklingar På Sommaren? Hur Och När Kan Du Föröka Dig Genom Skiktning? Hur Rotar Man En Stjälk? Ytterligare Vård
Anonim

Weigela är en lövfällande prydnadsbuske som blommar med stora blommor i olika nyanser. Paletten av blommor kan varieras: vit, lila, grädde, skarlet. De kan placeras en efter en på skottet eller samlas i blomställningar. Den blommar 2 gånger om året - i maj och september är blommorna luktfria. Vissa sorter kännetecknas av den ovanliga färgen på deras blad. En fantastisk egenskap hos växten är färgförändringen i början och i slutet av blomningen . Weigela har en snygg form. I höjd kan den nå från 50 cm till 2 meter. Växten tillhör familjen kaprifol och har cirka 15 arter. Busken är infödd i sydöstra och östra delen av Asien. På grund av dess dekorativa egenskaper har det blivit populärt bland trädgårdsmästare. Med rätt vård kan den leva i cirka 30 år. Weigela kan förökas på flera sätt.

Bild
Bild

Subtletter av sticklingar

Det är möjligt att skära igenom skotten för det aktuella året, skott förra året och skott från stubben.

För ympning väljs sommarskott av det aktuella året med en längd på 10-12 cm . Snittet ska vara jämnt, eftersom weigela har motsatt lövverk. Bladen tas bort helt eller skärs på mitten. Därefter blöts kvistarna i vatten eller stimulerande lösning. Landning sker i juni. För detta bereds jorden i torv och sand i lika stora mängder. Det översta jordlagret ströks igen med 2 cm tjock sand. Stjälken fördjupas med 4 cm, och toppen är täckt med en burk eller film. Detta kommer att behålla fukt, skydda plantorna från drag och ge en växthuseffekt. Avståndet mellan dem bör vara ca 25 cm. Ge delvis skugga för unga plantager. Vattna dem varje dag så att marken inte torkar ut, ventilera regelbundet.

När de första bladen dyker upp betyder det att sticklingarna är rotade, burkarna eller filmen kan tas bort.

Bild
Bild

Efter en månad gör du den första utfodringen, nypa processerna. Förbered ett skydd med slitsar för vintern, det kommer att skydda dem från frost och vind . På våren, runt april, transplanterar unga plantor i en 50x50 cm behållare för ytterligare uppfödning eller till en permanent tillväxtplats. Reproduktion av unga skott ger inte bara 90% av sticklingarnas överlevnad, utan också buskens blomning efter 2 år. Vid den första blomningen av weigels rekommenderas att knopparna tas bort, detta bidrar till buskens goda utveckling.

Bild
Bild

Reproduktion av förra årets övervintrade skott börjar i april , sapflöde har ännu inte börjat. För att göra detta skärs lignifierade skott från toppen av busken ungefär en centimeter tjock och 15-25 cm lång. 2-3 knoppar finns kvar på dem. Avståndet från de nedre och övre knopparna ska vara 2 cm. Doppa sticklingarna i den stimulerande lösningen. Plantera den sedan snett i lådor med jord. Avståndet mellan dem ska vara 20-25 cm, och planteringen ska vara 1 cm djup. Täck dem med ett lager sand 2-3 cm tjockt. Fukta och täck med en burk eller film. Spraya och lufta sticklingarna i en månad tills de gröna bladen börjar hacka. Ge dem en lätt och fuktig plats. När bladen dyker upp, gör den första utfodringen och nyp plantorna. Detta kommer att tjäna till att bättre bilda rotsystemet och skotten av busken.

Bild
Bild

Denna metod för sticklingar ger en lägre överlevnadsgrad än förökning av unga skott.

En annan vegetativ metod är reproduktion av unga skott från en stubbe . Dess rotprocess kommer att likna de tidigare metoderna.

När du skär unga skott, tänk på att busken förlorar mycket juice samtidigt, så det kan bli en igensättning av de ledande kärlen. Växten kan dö av uttorkning. För att förhindra detta, ge busken tidig riklig vattning tills sappningsprocessen stannar. …

Korrekta sticklingar är nyckeln till buskens framtida hälsa.

Bild
Bild

Växer från frön

Mer noggrann avelsmetod. Frön skördas från vinterhärdiga arter i oktober-november. Försök att använda nyskördade frön, de ger bra groning.

Om du planerar att plantera på våren, se till att fröna lagras ordentligt . För att göra detta, lägg dem i en pappers- eller linnepåse och låt dem ligga torrt. I mars eller april, förbered behållare med en 2 till 1 blandning av sand och gräs. Sprid fröna på ytan, strö över ett tunt lager sand och fukta. Täck behållaren med glas eller plast. Detta garanterar en växthuseffekt och skydd mot drag.

Bild
Bild

Spraya och ventilera behållaren dagligen. Plantor uppträder vanligtvis om 3 veckor . Vattna dem försiktigt för att inte göra den ömtåliga roten suddig. När de andra bladen börjar bita, dyka och transplantera plantorna i separata krukor. Vid ett års ålder kommer plantorna redan att ha 4 par blad, ett rotsystem med en diameter på 3-5 centimeter, knoppar och en höjd av 10-15 cm. I september faller bladen av och växten kan förberedas för övervintring. För vintern tas den ut i ett varmt rum, och på våren kan den flyttas utanför och lämnas på en skuggig plats. Under säsongen kommer weigela redan att växa upp och bli cirka en halv meter. Under det tredje året kan den redan planteras i öppen mark på våren och vårdas som en vuxen buske. Först under det fjärde året börjar växten blomma.

Säker, frömetoden för reproduktion är en mer komplex och tidskrävande process . Dessutom finns det en risk för förlust av sortkvaliteter, en brokig växt kan växa. Men det finns plus - weigela växer sig starkare och mer livskraftig, med ett stort antal plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas genom att skikta och dela busken?

Växtförökning genom skiktning är den enklaste och mest arbetskrävande processen. För att välja en moderbuske måste du veta exakt några faktorer.

  1. Om weigela som används för skiktning fick lite utfodring, kommer skärningen att slå rot dåligt.
  2. Buskar med överskott av spårämnen är också olämpliga för reproduktion.
  3. Växtens ålder är av stor betydelse. Buskar över 5 år och unga, som är ungefär ett år gamla, är olämpliga. Växter med 3-4 års liv är idealiska.
  4. Weigela -busken, som själv har vuxit från sticklingarna, är absolut inte tillämplig för reproduktion. Sådana plantor är mottagliga för alla mammas sjukdomar och defekter.
Bild
Bild

Efter att ha förutsett alla ovanstående nyanser, på hösten, plocka upp en sidogren, gör ett snitt i barken, böj ner det och strö det väl med jord. Till våren bör plantan redan vara rotad och kan lösgöras från busken. För vintern, försök att isolera den unga plantan, och på våren, transplantera den till en permanent växtplats.

Buskens uppdelning utförs endast om växten kräver transplantation eller föryngring. För att göra detta, välj den tidpunkt då busken vilar. Denna process faller i oktober eller april.

Gräva ur busken noggrant, rengör rotsystemet väl från marken, skölj och dela upp i nödvändiga delar.

Varje del kan planteras på en stationär tillväxtplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Weigela är en ganska opretentiös växt som inte kräver särskild vård, men det finns vissa regler som bidrar till god tillväxt och vacker blomning av växten.

Om du bestämmer dig för att plantera denna lyxiga blomma i det öppna marken, är det bättre att plantera den på våren. Välj en solig och rymlig plats, skyddad från vind och drag . Gräv ett hål 50x50 cm i storlek, fyll botten med spillror eller stenar för bra dränering. Tillsätt 50 gram superfosfat och kaliumsalt. Marken ska vara lös och bördig i sammansättning. Weigela gillar inte tät och vattentät mark . Jordblandningen ska innehålla sand, torv och humus. Om du planterar flera lågväxande sorter av weigela, gör sedan ett gap på minst en meter mellan dem. Om sorterna är höga bör avståndet vara från två till tre meter. Weigelas rotkrage ska inte gå djupt, lämna den på marknivå. Placera sågspån eller gräs nära stammen. På hösten utförs inte plantering, eftersom växten inte har tid att anpassa sig till vinterns ankomst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård av unga buskar utförs mer noggrant, eftersom växten ännu inte har mognat fullt ut.

Kontrollera vattning, ta bort ogräs, lossa marken under busken.

Om weigela utvecklas för aktivt, se till att tillsätta kvävegödselmedel. Lägg dem i vattnet, spraya plantorna varannan vecka. När spirande uppstår är det nödvändigt att mata buskarna med superfosfater. Toppdressing utförs flera gånger om året. Den första börjar tidigt på våren, den andra - under knoppbildningen, i början av juni. Urea eller superfosfat är lämpligt för befruktning.

Växten är ganska hygrofil, men du måste vattna den när jorden torkar . Fukta en gång i veckan så att klumpen under växten fuktas. Under blomningen kan vattningen minskas något - överflödig fukt påverkar blomningstiden, och i slutet av denna process återupptas vattningen. Efter varje procedur lossas jorden och ogräs avlägsnas. Detta ger god luftåtkomst till rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När en buske påverkas av en svampinfektion kommer följande tecken att visas: vit blomma på bladen, lila eller röda fläckar, vridning och fallande grönska. Dessa sjukdomar uppstår på grund av otillräcklig vård, såsom riklig vattning, oregelbunden ogräs. För att bekämpa svampen sprutas busken med en blandning av Bordeaux -vätska och kalkmjölk eller med ett sådant medel som Topsin.

För vintern är en vuxen växt inte täckt, men endast rotsystemet är täckt med löv eller en jordhög . Men unga planteringar behöver skydd. För att göra detta kan du bygga en trälåda. Det kommer att skydda weigela från vind, frost och snö. Att linda in busken med täckmaterial är också lämpligt. Om vintern är snöig, skaka av snön så att grenarna inte går sönder. Ju äldre busken är, desto bättre tål den vintern.

Även en vuxen växt kan frysa något, men den kommer att återhämta sig om ett par säsonger, och en ung kan dö. Även en vuxen växt kan frysa något, men den kommer att återhämta sig om ett par säsonger, och en ung kan dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren, beskära busken, ta bort torra och frysta skott. Detta förfarande behövs för att bilda en välskött buskform, liksom för uppkomsten av nya skott med blommor. Beskärning på hösten rekommenderas inte, eftersom det kan skada blomknopparna för nästa säsong. För att modellera buskens form, beskärs under och efter blomningen.

Med rätt vård och korrekta sticklingar kan du piffa upp din trädgård med denna underbara buske och lägga till mer i din trädgård. Färgen på den blommande växten får din trädgård att se ut som en saga i många år framöver. Weigela ser fantastisk ut både i en enda plantering och i en komposition med andra planteringar.

Rekommenderad: