Inomhus Primrose (39 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Plantera En Flerårig Växt Hemma I En Kruka, Växa Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Inomhus Primrose (39 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Plantera En Flerårig Växt Hemma I En Kruka, Växa Från Frön

Video: Inomhus Primrose (39 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Plantera En Flerårig Växt Hemma I En Kruka, Växa Från Frön
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Inomhus Primrose (39 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Plantera En Flerårig Växt Hemma I En Kruka, Växa Från Frön
Inomhus Primrose (39 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Plantera En Flerårig Växt Hemma I En Kruka, Växa Från Frön
Anonim

En av de minsta växterna är primrose, populärt kallad primrose. Minsta höjd är bara 5 centimeter. Blå, lila, gul, röd - nästan hela paletten med de ljusaste nyanserna finns i dessa växter, som odlare blev kär i för sin känsliga, känsliga och graciösa doft. Invånare i Karpaterna, Transkaukasien, Centralasien, Mellanöstern och den europeiska delen av Ryssland har tur, eftersom det är i dessa länder som denna blomma oftast kan observeras i dess naturliga miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Förutom det officiella namnet har primula i vissa områden sitt eget

  • " Vårens gyllene nyckel " - från polarna.
  • " Förlamning-ört " - så kallad primrose i forntida Ryssland, eftersom det användes vid behandling av förlamning.
  • " De 12 gudarnas blomma " - bland Greklands folk, där varje färg identifierades med en viss känsla. Till exempel gul - med separation, röd - med kärlek, vit - med oskuld och rosa - med ömhet.
  • En speciell inställning upplevdes gentemot primula under Katarina den stores tid . Kejsarinnan själv var så inflammerad av kärlek till henne att hon höjde henne till rang som "kunglig blomma", och i de flesta växthusen i vinterpalatset beordrade hon att odla endast dessa växter. Hantverkare under denna tidsperiod avbildade primros på teservisar och på kungafamiljernas vapensköldar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus primrose kan vara lömsk och istället för utsökt skönhet "skänka" dig allergiska sjukdomar . Kontakt med saften från denna växt hotar med irritationer och utslag av annan art, hosta och ont i halsen. Med sådana egenskaper har naturen "belönat" den populära typen av primrose invers konisk.

För att undvika sådana konsekvenser i familjer med barn och äldre måste du placera blommor på otillgängliga platser, och när du tar hand om dem ska du inte försumma skyddsutrustning i form av handskar och en mask.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Ett utmärkande yttre drag hos en primrose är diminutivitet. Buskens höjd överstiger inte 20-30 centimeter. Det liknar en sfärisk chock, krönt med ljusa blommor. När du går genom blomstermarknaden uppmärksammar besökarna först och främst primula. Det finns mer än 50 arter av dem, och bland dem finns det både fleråriga och årliga. Skillnader mellan primula och andra tidiga blommande växter:

  • fibrös rot, rosett av blad vid roten med plattor 6-8 centimeter i diameter;
  • i form är bladen långsträckta, hjärtformade, i form av ett ägg med en skarp ände nedåt;
  • bladen är fläckiga vid beröring, skrynkliga i utseende;
  • platsen för den blommande delen är exakt i mitten i form av ett paraply, borste och mycket sällan - i en enda form;
  • primroser blommar från tre månader eller längre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemuppfödare rekommenderar 3 typer med den lättaste jordbrukstekniken

Kinesisk primula - trots det mångfärgade sortimentet har den en förenande funktion - ett gult "öga" finns på alla färger. Bladbladet har en skalad kant av ljusgrön färg. Dess tillväxtperiod är kort och sträcker sig från ett och ett halvt till två år. Då urartar busken helt, samtidigt som den tappar sin dekorativa effekt. När den odlas inomhus, kan primrose tolerera flera transplantationer. Skiljer sig i snabb överlevnad, växer grön massa i hög hastighet.

Denna art är högre än andra, dess tillväxt når 35 centimeter och med större rosa, dubbla och kryddnejlika blommor. I sällsynta fall kan det framkalla en allergisk reaktion när saften kommer på huden, vilket manifesterar sig i form av ett rött utslag.

Bild
Bild
  • Primula är omvänd konisk . Det fick sitt namn på grund av buskens koniska form, vänd upp och ner med en kon. Flerårig ört högst 20 centimeter hög. Den trivs med sin blomning upp till två gånger om året, oftast på hösten och våren. Peduncles är låga, vitgröna i färgen, i deras ändar finns det från 8 till 10 blommor, förenade i umbellate blomställningar. Arten kan njuta av frodig blomning hela vintern och längre, fånga vårmånaderna. Kronbladen är stora, liknar en corolla i form. Knopparnas färg är från vit till djuplila. Bland de ljusaste företrädarna för den inversa konisk primros skiljer sig de mest intressanta sorterna när det gäller färgintervall:

    1. " Snödrottningen " - liknar öar med smält snö på en grön våräng;
    2. " Vita pärlor " - primula med iriserande pärlblommor;
    3. " Lila mix " - dubbla blommor från ljus lila till djuprosa nyanser;
    4. Importerad sort "Twilly Touch Mi " med ovanliga blomställningar av en dubbel färg: med en orange, lila, röd mitt, som smidigt förvandlas till en vit kant.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Primula stamlös, annars vanlig . Den finns i trädgårdstomter och odlas i lägenheter. I naturen växer den oftast i Afrika, Asien och Europa. Det är en örtartad flerårig växt. Maxhöjden överstiger inte 20 centimeter. Elliptiska långsträckta löv av ljusgrön färg växer från långa bladblad. Blomningsperioden börjar i april och slutar i juni. Enstaka blommor är kronade med tunna peduncles. De ljusaste representanterna för stamlös primula.

    1. " Sfinx aprikos " - har en originalfärg som ändras från rött till orange.
    2. Hybrid "Sphinx neonrosa " - skiljer sig i blommor av rosa-crimson nyanser.
    3. " Aurikula Argus " - används oftare som en inomhusblomma och för destillation. Denna procedur låter dig få en ljus blomning under det senaste decenniet av februari. Denna sort kan också köpas på stormarknadens hyllor som en present till det svagare könet för Internationella kvinnodagen.

Efter blomningen kan den säkert planteras i trädgården och på vintern föras in i källaren, och denna procedur kan utföras årligen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att odla en primula inomhus och observera ordentlig vård är lätt för dem som redan har sett hur denna växt växer i det öppna fältet, eftersom den behöver ungefär samma förhållanden.

Eftersom denna blomma naturligt växer i varma klimat, då han älskar solen . Det är sant att du måste ta hänsyn till en nyans: om du placerar primrose i direkt solljus kommer de att ha en destruktiv effekt - brännskador kommer att dyka upp på bladen och blomknopparna kommer att torka ut innan de öppnas. Oerfarna odlare gör också ett annat misstag - de gömmer blomman i skuggan, och därmed gör den ännu mer skada.

Därför måste du bestämma platsen för "bosättning" för blomman från den första dagen . Du måste installera krukan på en fönsterbräda som vetter mot västra eller östra sidan.

Ljuset ska spridas. Detta kan underlättas av träd som växer utanför fönstret. I de norra regionerna, på grund av de korta dagsljusstimmarna, måste primrose kompletteras, vilket kan göras med en fytolamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma anses en omgivningstemperatur på 15-22 grader Celsius vara trevlig för en primrose. Beroende på säsong ändras den upp eller ner. Från början av våren till oktober varierar den termiska regimen mellan 18-21 grader. Under den kalla årstiden bör termometern inte stiga över 17 och sjunka under 15 grader Celsius.

Under blomningsperioden har varje sort av primula sin egen optimala temperatur. Omvänd konisk tolererar lätt 16-18 grader, resten kräver låga hastigheter och når upp till 12 grader. Med ett korrekt exponerat läge för ljus och värme, även nybörjare, kommer primrose att blomma frodigt och länge ..

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Att vattna inomhus primroser är nödvändigt på samma sätt som i en sommarstuga. Jorden måste hållas fuktig och lös. Särskilt denna faktor måste beaktas under blomproduktionstiden. Hitta en kompromiss med växten och justera vattningen så att jorden inte torkar för mycket och inte blir vattentät. Observera också kraven för vattendrag.

  • Vattning utförs endast med sedimenterat vatten.
  • Uteslut kranvatten när du gör detta. Förekomsten av blekmedel kan förstöra även den mest opretentiösa blomman. Om det inte finns någon fast vätska, använd bara kokt.
  • Blommor älskar smält- och regnvatten, som måste värmas upp till rumstemperatur innan de vattnas.
Bild
Bild

I sin naturliga miljö växer primrose i länder där luftfuktigheten är måttlig. Vilda primula blommar under perioden med aktiv snösmältning och dess rotsystem absorberar användbar fukt i hög takt.

Hemma är det en helt annan sak. Vid blomningen av primrose upphettas fortfarande batterier i lägenheten, atmosfären för blommor är för varm. Det kommer inte att vara lätt för en amatör blomsterhandlare att upprätthålla en optimal luftfuktighet. För att göra detta finns det sätt att artificiellt höja luftfuktigheten i rummet.

  1. Du kan placera en liten behållare med vatten nära blomkrukan eller lägga en fuktig, tät trasa över värmaren.
  2. En lågpall tas, botten fylls med expanderad lera, mossa eller sand. Vi installerar krukor med växter ovanpå och tillsätter regelbundet vatten i pannan. Fuktigheten hålls på rätt nivå på grund av konstant avdunstning av vätskan.
  3. Det enklaste sättet att bibehålla den nödvändiga luftfuktigheten i rummet är en speciell luftfuktare för växter. Enligt instruktionerna kan du ställa in en fuktregim som är bekväm för dina växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Varje år krävs ingen primrose-transplantation, det räcker med att utföra denna procedur vart 3-4 år. Inköpta blommor är ett undantag, eftersom villkoren för att ta hand om sådana växter skiljer sig från att ta hand om en lägenhet eller i ett privat hus.

Om anläggningen byts omedelbart efter köpet kommer det att vara stressande för det. Vissa odlare, särskilt nybörjare, rusar av misstag för att plantera i en ny kruka på grund av det fula utseendet på växten eller behållaren där den såldes. Men först måste du tänka efter om växten behöver det. Den enda gången du verkligen behöver en nödtransplantation är när du upptäcker ett skadedjur eller en sjukdom på din primrose.

Du måste plocka upp en kruka med hål i botten, motsvarande storleken på blommans rot. Kapacitet köps beroende på dina önskemål och plånbokstorlek. Bättre att köpa lera, växten andas i den.

Bild
Bild

Marken bör bestå av löv och blöt jord, till vilken sand, lite perlit eller vermikulit tillsätts . Med dessa "ingredienser" behåller jorden fukt länge och förblir lös samtidigt. Botten kan täckas med mossa eller annan dräneringsblandning. Rotsystemet med primrose är mycket känsligt, så du måste överföra växten så noggrant som möjligt. Om rötterna har bildat en trasslig boll med marken behöver du inte separera den med händerna, bara skaka den försiktigt så kommer bollen att lossna.

Transplantationstiden beror också på blomningsfasen. Om en funktion av sorten blommar en gång om året, bör den transplanteras på hösten, för primula som blommar två gånger om året, på våren eller hösten, bara under dessa perioder tolererar växten denna procedur lättare. Med vilka tecken kan du avgöra behovet av transplantation i en ny behållare:

  • blomningen är liten, kort i tid;
  • nakna rötter - i detta fall är kylning och efterföljande död av växten möjlig;
  • det finns inte tillräckligt med plats för busken, den har vuxit så mycket att den är redo att "falla ur potten".
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Flera metoder används för att föda upp primula. Växten kan förökas med frön, sticklingar och dela busken. Det är viktigt att göra det rätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växer från frön

Beroende på sortens egenskaper kastar primrose ut frön från tidig vår till mitten av hösten. Använd en lämplig behållare för sådd, fyll den med färdig att använda primrosblandning eller sand och lövmark . Sprid fröna på den vattnade ytan på ett avstånd av en halv centimeter. Sedan måste du spraya de planterade fröna från sprayflaskan igen.

Under inga omständigheter behöver du begrava dem, så att de delvis kan stiga upp eller inte gro alls . För att behålla mikroklimatet, täck behållaren med en plastpåse eller genomskinligt glas. Installera den i ett rum där lufttemperaturen hålls vid 17-18 grader Celsius. Efter 14 dagar börjar de första skotten kläckas. Missa inte detta ögonblick, överför behållaren omedelbart till en ljusare och svalare plats. Om detta inte görs i tid kommer plantorna att sträcka ut sig och dö.

Vattna behållaren med plantor när jorden torkar . Efter ett par månader, när groddarna blir starkare, kan du plantera dem i separata krukor. Använd en liten spatel för att göra detta.

Vattna jorden innan du planterar om så att primrosrotsystemet inte påverkas.

Bild
Bild

Dela busken

Vi väljer en blomma i åldern 3 år och äldre, tar bort den från krukan, delar den i 2-3 delar, i vissa fall i 5 delar. Vi planterar varje buske i behållare. För bättre överlevnad kan du täcka dem med en transparent plastpåse.

Bild
Bild

Förökning genom sticklingar

Denna procedur görs bäst på våren eller hösten. Vi skiljer en liten del från skottet, på vilket det finns ett blad och en tillväxtknopp. Skär arket i ½ del. Vi doppar skärningen i preparatet "Kornevin" och planterar den i fuktig jord, bestående av jord eller sand. Täck med en glasburk för att skapa en växthuseffekt.

Vid 18 grader Celsius rotar växten om ett par veckor . När primrose släpper ut 2-3 unga blad kan den transplanteras i en permanent behållare.

Bild
Bild

Destillering

Det är mycket lönsamt att sälja blommande primula senast den 8 mars. Hon kan också glädja sin familj och sina vänner. När de tvingar primrosor tar de moderbuskarna och delar dem i flera delar, planterar dem i separata behållare och lägger dem i källaren för vinterperioden, där lufttemperaturen kommer att hållas vid 7-8 grader Celsius.

De tar ut krukorna i början av februari och placerar dem på den lättaste fönsterbrädan. Inomhus ska temperaturen inte överstiga 18 grader . Blommor kommer att blomma inför semestern. Efter blomningen kan du transplantera växten till öppen mark eller ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det första tecknet på sjukdom ramulariasis är runda fläckar med gul färg på skiktet. Mitten av fläcken är "dekorerad" med en brun substans, som sedan förfaller och bildar ett hål i bladet. Oftast lider växter av denna sjukdom på grund av nedkylning och vattendämpning i jorden. För att blomman ska återhämta sig är det nödvändigt att korrekt justera vattningsregimen och luftfuktigheten. Sjuka blad tas bort. Utför sedan behandlingen fungicida preparat , Till exempel, " Fundazol" eller "Vitaros ".

Gråröta är en svampsjukdom . Först dyker gula löv upp, sedan täcks patogena fläckar på stammarna och bladen med en grå blomma, som blir våta och ruttnar med tiden. Om du inte vidtar åtgärder växer sådana fläckar över hela bladbladets yta och provocerar växtens död.

Patogen svamp kan lagras i underlaget i upp till två år. På friska växter kommer sjukdomen också genom vattning, genom luften och genom kontakt med sjuka blommor. Orsaken till grårot är otillräcklig ventilation och belysning, överskott av mineralgödsel, hög temperatur och luftfuktighet. För att bota en blomma justeras villkoren för dess underhåll och busken behandlas med "Fundazol" eller "Rovral ".

Rekommenderad: