Inomhus Cypress (38 Bilder): Hur Man Sköter Inomhus Cypress I En Kruka Hemma? Hur Vattnar Man En Dekorativ Blomma Hemma På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Inomhus Cypress (38 Bilder): Hur Man Sköter Inomhus Cypress I En Kruka Hemma? Hur Vattnar Man En Dekorativ Blomma Hemma På Vintern?

Video: Inomhus Cypress (38 Bilder): Hur Man Sköter Inomhus Cypress I En Kruka Hemma? Hur Vattnar Man En Dekorativ Blomma Hemma På Vintern?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Inomhus Cypress (38 Bilder): Hur Man Sköter Inomhus Cypress I En Kruka Hemma? Hur Vattnar Man En Dekorativ Blomma Hemma På Vintern?
Inomhus Cypress (38 Bilder): Hur Man Sköter Inomhus Cypress I En Kruka Hemma? Hur Vattnar Man En Dekorativ Blomma Hemma På Vintern?
Anonim

En vintergrön barrväxt från cypressfamiljen växer upp till 80 meter under naturliga förhållanden. Utåt liknar den en vanlig cypress, vilket gör det lätt att förväxla kulturer. Cypressens grenar är plana, små i storlek, kronan är pyramidal, som en thuja. Cypress träd är infödda i Östasien, Nordamerika. På 1700 -talet började processen med att odla trädet som trädgård och inomhusväxt.

Bild
Bild

Särdrag

Inomhus cypresser är små kopior av vilda kamrater som kräver lämpliga förvaringsförhållanden. De behöver särskilt en kall övervintring, på grund av vilken växterna ofta dör när de förvaras i lägenheter. Japanska och nordamerikanska cypresser kännetecknas av hög frostbeständighet jämfört med vanlig cypress behöver inte skydd för vintern. Kulturerna i kulturen är runda, antalet frön är litet, kan gro under plantningsåret, nålarna är fjälliga, behagliga vid beröring.

Alla typer av cypresser reagerar kraftigt på torr sommartid, de tolererar inte torkning av jorden, för låg luftfuktighet.

Beroende på sorten kan en blomma i en kruka ha grenar av olika former och färger . Det finns sorter med hängande och utsträckta grenar, nålar i blå, gröna och gula toner. Stammen på en cypress är färgad ljusbrun eller brun. I unga grödor presenteras bladplattan i form av en nål, och vuxna har fjällande nålar.

Grödans kompakta storlek beror på användningen av stimulanser som hämmar växttillväxt. Efter transplantation och ordning av trädet på en ny plats, sträcker växten sig något, grenarna blir större i storlek, lederna blir långsträckta. Med dessa yttre förändringar förändras inte kulturens dekorativitet och behåller dess pyramidform.

Bild
Bild

Populära arter och sorter

När man planterar behållar cypresser på en trädgårdstomt växer varje sort med rätt vård till ett stort träd med egenskaper som tilldelats den (höjd, nålarnas färg, kronform och så vidare).

Cypress som säljs i blomsterbutiker är inte alltid märkta med sina riktiga sortnamn . På vintern kan Lawsons cypress säljas under namnet nyår. I vilket fall som helst är det värt att självständigt diagnostisera växten för olika skillnader för att utarbeta en plan för blomvård.

Bild
Bild

Ärta

Cypressen är infödd till de japanska öarna. Den växer upp till 3000 cm i höjd, vedstammen är målad i ett rödaktigt område, kronan är konisk, grenarna är i horisontellt läge.

Sorterna är följande

  • Boulevard (Boulevard) . Kultur med en höjd av 500 cm eller mer. Kronan liknar en nål i formen. Nålarna är silverfärgade, nålarna i ändarna är böjda inåt. Ursprungligen har kulturen, som finns i behållaren, en liten storlek och är benägen att bromsa tillväxten, men när blomman mognar accelererar tillväxten och lägger till upp till 10 cm årligen. Cypress Bulevard är inte en frostbeständig sort, det är lämpligt att hålla den under övervintringen vid en temperatur på minst -10 grader.
  • Sangod .
  • Nana . Lågväxande växt med långsam tillväxt. Kronan är knäböj, liknar formen på en kudde. Den maximala grödhöjden är 60 cm, även vid 60 års ålder, den blir upp till 150 cm bred. Nana -cypressen är idealisk för att odla hemma på grund av sin återhållsamma utveckling. Cypressnålar har en blåaktig nyans.
  • Nana Gracilis .
  • Nallebjörn .
  • Phillifera . Ett träd med en höjd av 500 cm. Formen är konisk. Kulturen kännetecknas av en långsam tillväxt, nålarna är grågröna, grenarnas ändar hänger. Sedan 1861 har växten odlats massivt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lawson

Cypress från Nordamerika. Trädets höjd är 700 cm. Kronan är smalare, de nedre grenarna hänger ner till marken.

Olika sorter

  • Blå överraskning . En kort växt med en tät pyramidkrona med en smal spets, kulturen når 150 cm i diameter. Barken är färgad rödbrun, benägen att spricka. Nålarna är silverblå.
  • Elwoody . Ett annat dvärgcypress, trädets höjd överstiger inte 300 cm. Grenarna är benägna att hänga, raka. Nålarna är blåaktiga. Sorter: Elwood Gold, Pidgemy, White, Pillar.
  • Fletchery . Hög gröda (8000 cm) med en kolonnkrona, grenar riktade uppåt, som en poppel. Huvuddragen i Fletchery -cypressen är en förändring av nålarnas färg på hösten, vid vilken tidpunkt de grönaktiga skalorna blir lila.
  • Yvonne .
  • Snövit .
  • Aldmigod .
  • Globoza .
  • Columnaris .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trubbig

Liksom ärten är denna cypress infödd i Japan. Den maximala växthöjden är 5000 cm. Kulturens grenar förgrenar sig rejält, nålarna passar tätt mot stjälkarna och är täckta med ränder.

Olika sorter

  • Sanderi . Dvärgcypress med hämmad tillväxt. Grenar av varierande tjocklek, gaffelformade, växer horisontellt. Nålarna är blågröna, på vintern är de målade i röda och lila toner.
  • Contorta . Cypressen är tappformad, nålarna är täta, ljusgröna.
  • Albopicta . En annan underdimensionerad sort med gröna nålar, grenarnas spetsar är ljusgula. Grenarna växer horisontellt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tuyous

Ursprungligen från Nordamerika. Det anses vara en låg växt (endast 2500 cm), kulturstammen är smal, liksom kronan är barken rödbrun.

Olika sorter

  • Rött är gammalt .
  • Endelaiensis . En dvärg med korta täta fläktformade grenar. Nålarna är gröna med en blåaktig nyans, motsatt arrangerade.
  • Konica . Långsamt växande dvärgkultur. Kronans form är stiftformad, nålarna är trubbiga, böjda nedåt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nutkansky

På ett annat sätt kallas det den fjärran östliga gula cypressen. Anläggningen lever i kustremsan i Stilla havet. Det höga trädet kännetecknas av en tät krona, exfolierande bark och nålar med en obehaglig lukt.

Sorterna visas nedan

  • Pendula (gråt) . Denna sort är resistent mot torka och rök och når en höjd av 1500 cm. Nålarna är mörkgröna, blanka, små.
  • Glauka . Cypress med en smal, konisk krona. Barken är brun med en grå nyans, sprickbildning. Törnålarna är blågröna. Kulturens höjd når 2000 cm, med en diameter på upp till 600 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Topppunkt

Dvärgcypress med en pelarformad (konisk) tät krona. Nålarna är blåaktiga, behagliga vid beröring. Under varje årstid ändrar nålarna av denna sort sin färg, på våren är de silverblå, på sommaren är de grönblå, på hösten målas de i kopparskala. En vuxenkultur växer upp till 150 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Innan du odlar en cypress hemma bör du se till att du kan följa övervintringsreglerna, som består av en särskilt låg temperatur, liksom blommans placering i förhållande till kardinalriktningen. Dessa tips hjälper till att bevara växten till våren och går igenom acklimatiseringsperioden.

Rekommendationer om hur man sköter växten hemma.

Temperaturregim

På sommaren hålls blomman vid en temperatur som inte överstiger 18 grader Celsius. Liksom alla barrträd kräver denna kultur frisk luft, svalhet. När den hålls varm kommer plantan att dö. Det rekommenderas att ta ut cypressen på sommaren till en öppen, ventilerad plats: en balkong, en trädgård, en veranda. På vintern bör temperaturen ligga inom 10 grader, en lägre temperatur är lämplig för att hålla ärtcypresser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kortvarig frost kommer inte att skada grödan, förutsatt att växten inte befinner sig i våt mark.

Belysning

Anläggningen kräver ljus diffus belysning. Under en varm period rekommenderas att skugga kulturen. På vintern hålls cypressen på en upplyst plats, den kan placeras på de södra fönstren, men bort från värmekällor.

Bild
Bild

Vattning

Det rekommenderas att vattna växten när det översta lagret av jorden torkar ut, det är önskvärt att substratet i behållaren aldrig torkar ut, men det översvämmas inte heller. Fullständig torkning av jordkoman leder till växtens död. På sommaren är vattnet rikligt, på vintern reduceras det. När lufttemperaturen stiger till 20 grader Celsius och högre kan vattning utföras flera gånger om dagen (med hänsyn till behållarens och trädets storlek). Vatten appliceras vid rumstemperatur, rengörs eller sedimenteras i 3-4 dagar, mjukt.

Bild
Bild

Jorden

Cypressen planteras i ett löst, fuktskrävande och andningsbart underlag. Marken ska vara näringsrik, lätt sur eller neutral. Det är tillåtet att använda en speciell färdig jordblandning för barrträd. Om substratet inte innehåller torv, bör detta element läggas till jorden i ett förhållande av 1/5 av torven till hela jordens volym.

För självberedning av krukväxter behöver du:

  • humus;
  • lövmark (eller barrträd);
  • torv;
  • sand (tvättad).
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing och gödningsmedel

Cypress bör befruktas uteslutande under sommarsäsongen, ämnena appliceras varje månad. Du kan mata växten med speciella färdiga mineralvätskor för inomhusblommor, blandningar för barrgrödor, granulära ämnen. Näringsämnen späds ut i vatten med en koncentration som är flera gånger lägre än vad som anges av tillverkaren eller tillsätts direkt till våt jord.

Huvuduppgiften är att inte överfodra växten, överskott av gödningsmedel orsakar kemiska brännskador i rotsystemet, vilket leder till att cypressen dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Endast vuxna växter är resistenta mot torr luft. Unga grödor behöver hög luftfuktighet. Skapandet av lämpliga förhållanden sker genom konstant sprutning av cypressen med varmt, mjukt vatten eller placering av en behållare med vätska nära blomman. På vintern utförs inte procedurer för att inte bidra till utvecklingen av svampinfektioner. Ett annat sätt att bibehålla fukt är att placera odlingsgrytan på en bricka med våta stenar eller ett fuktabsorberande underlag.

Vattenprocedurer i form av bad utförs en gång i veckan, med obligatorisk täckning av jorden från intrång av överskott av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formning och beskärning

Cypressen själva förgrenar sig väl och kräver inte formativ beskärning. För att ge plantans krona en unik form, nyp skottens toppar. För att bevara det dekorativa utseendet är det nödvändigt att ta bort alla torkade grenar.

Viktigt: nålarna trimmas aldrig. Avskurna nålar leder till torkning och död av stjälkar och grenar.

Dessutom kräver anläggningen inte stöd. Om växten odlas från frö kan den unga individen först knytas till ett stöd för att undvika krökning av stammen på grund av placeringen av kulturen nära en ljuskälla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning

Det är ganska svårt att odla en cypress från frön, och denna metod används främst av uppfödare. Om det dock finns frön tillgängliga måste de torkas vid hög temperatur och överföras till en behållare med tättslutande lock. Under dessa förhållanden förlorar fröna inte sina egenskaper på 20 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras det?

Kulturen bör transplanteras på våren. För att transplantera en växt är det värt att ta hänsyn till faktorn för starkt växande växtrötter, skador som kan leda till en försämring av cypressens tillstånd på en ny plats och förlänga anpassningsperioden.

Plantering i en ny kruka med inomhusgrödor sker några veckor efter att du har köpt en blomma . Transplantationen utförs i en behållare som är lämplig i storlek och form till cypressrotsystemet och fylld med färskt näringssubstrat. Det rekommenderas inte att ta bort den gamla jordkulan, liksom att försöka lösa upp rötterna. Det är nödvändigt att placera kulturen i en ny behållare med hjälp av omlastningsmetoden.

Efter transplantation fuktas jorden.

Cypressen transplanteras i framtiden först efter att rötterna till jordkoman är helt sammanflätade.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

På grund av det svåra underhållet av barrträd i inomhusförhållanden är cypresser mottagliga för utveckling av infektiösa och andra sjukdomar. De vanligaste problemen är förknippade med uttorkning av växten. Låt oss titta närmare på skadedjur och sätt att rädda en kultur.

Nålproblem

Som regel torkar nålarna ut och blir gula på grund av brist på näringsämnen eller torr jord, låg luftfuktighet. För att stoppa nålarnas uttorkningsprocesser rekommenderas att växtbevattningssystemet revideras, tillsätts ytterligare vätskekällor för att öka luftfuktigheten eller öka antalet sprayer per dag. Transplantera kulturen i färsk jord eller gödsla den gamla jorden.

Om dessa steg utförs, men nålarna fortsätter att torka tillsammans med grenarna, är det nödvändigt att kontrollera cypressen för mekanisk skada på grenarna eller stoppa den formativa beskärningen.

Bild
Bild

Förfall av rotsystemet

Om denna sjukdom inträffar, bör växten omedelbart transplanteras till en ny behållare, efter att den gamla jordklumpen har lindats med handdukar för att ta bort överflödigt vatten och skära av de skadade områdena på rötterna. Strö såren med kol. Den första dagen efter transplantationen bör färsk jord inte fuktas om fuktig jord fortfarande finns kvar runt rötterna.

På sommaren kan en cypress plocka upp en spindelkvalster, en skalinsekt . Insekter livnär sig på växtsaft. Vid de första tecknen på utseendet av mjöliga och klibbiga blommor, små rörliga bruna buggar, placeras kulturen bort från alla växter och behandlas med en lämplig insekticidpreparat i flera pass för att rädda den från sjukdomen.

Men insektsangrepp av barrträd är extremt sällsynt.

Rekommenderad: