Primrose Från Frön Hemma (49 Bilder): Stratifiering Av Frön Och Plantering Av Plantor, Tips För Odling Och Tricks. När är Den Bästa Tiden Att Så En Flerårig Växt?

Innehållsförteckning:

Video: Primrose Från Frön Hemma (49 Bilder): Stratifiering Av Frön Och Plantering Av Plantor, Tips För Odling Och Tricks. När är Den Bästa Tiden Att Så En Flerårig Växt?

Video: Primrose Från Frön Hemma (49 Bilder): Stratifiering Av Frön Och Plantering Av Plantor, Tips För Odling Och Tricks. När är Den Bästa Tiden Att Så En Flerårig Växt?
Video: Odla tomater - tips och råd 2024, Maj
Primrose Från Frön Hemma (49 Bilder): Stratifiering Av Frön Och Plantering Av Plantor, Tips För Odling Och Tricks. När är Den Bästa Tiden Att Så En Flerårig Växt?
Primrose Från Frön Hemma (49 Bilder): Stratifiering Av Frön Och Plantering Av Plantor, Tips För Odling Och Tricks. När är Den Bästa Tiden Att Så En Flerårig Växt?
Anonim

Primrose kan med rätta kallas en av de vackraste och opretentiösa växterna. Den växer bra i det öppna fältet och trivs med riklig, långsiktig blomning och blir prima för alla blomträdgårdar. Materialet i den här artikeln kommer att bekanta läsarna med nyanser av att odla en blomma från frön hemma.

Bild
Bild

Valet av planteringsmaterial

Att odla primrosfrön är en lång och svår process, vilket förklaras av låg groning av planteringsmaterial. Denna metod för växtförökning är lika mödosam för alla typer av primros . Stratifiering kommer att krävas, och groddningsförhållandena för frö skiljer sig från art till art. Såning är kräsna när det gäller valet av högkvalitativa frön, för även under idealiska förvaringsförhållanden förlorar frön sin spiring mycket snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför försöker de börja så så tidigt som möjligt, för till våren kommer nästan hälften av fröna inte att gro. Förutom, ju äldre planteringsmaterial, desto längre tid tar det att vänta på groning … Om primrose växer hemma kan du skörda fröna efter att de har mognat och torka dem lite. Som regel skördas de i slutet av juli - början av augusti, när de är mogna och lämpliga för plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan inte dröja kvar med den: så snart lådan öppnas knyts den med en transparent trasa och tas bort från blomman. Om de inte omedelbart planteras, förvaras de på en sval plats. När det gäller att köpa färdiga frön i butiken är det viktigt att tänka på: inte alla primros sorter är desamma. Några av dem är vanliga, andra är hybrid (artificiellt uppfödda).

Traditionell trädgårdslökfri primula - flerårig , växter i den andra gruppen sällan behåller sina sortegenskaper, trots att en sådan primula blommar mycket rikligt, vare sig det är en blandning eller blommor av samma färg. Polyanthus -sorten är lika bra som en krukväxt. En sådan primula odlas hemma på vintern, och på sommaren transplanteras den till en blomsterträdgård eller trädgård. Polyanthus primroser är hybrider, de föddes i Europa, de kan vara vanliga, halvdubbla och dubbla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självklart måste du ta den sort du gillar, till exempel beroende på storleken på blommorna, deras form och färg, och även ta hänsyn till nyanser av jordbruksteknik. Bra alternativ inkluderar sorterna Potsdam Giants, Colossea, Select Giant, softish Juliet . Hybrider behöver delvis skugga och bördig jord berikad med humus. För att plantera sådana växter måste den dessutom smaksättas med kalk. Ett intressant faktum är att när blommorna vissnar, saktar dessa typer av primula ner sin tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aurikulära primroser är de mest ljuskrävande i jämförelse med andra sorter av primula. De är bra för en alpinträdgård. Dessa växter kännetecknas av sin kompakta storlek och krävande jord. Det är viktigt för dem att jorden är mättad med kalksten. Och därför blommar de dåligt och sällan utan det.

Oavsett typ av primros är det dock viktigt att vara uppmärksam på utgångsdatumet . Ju nyare och dyrare sorten är, desto högre är risken för grobarhet. När du köper material behöver du inte titta på bilderna på blommor, utan på datumet för insamling av frön. Om de redan är två år gamla ska du inte ta dem. När det gäller lagringsvillkoren kommer ingen att ge garantier här. Om de inte är lämpliga är det osannolikt att något kommer att växa ur dem. Därför är det bättre att samla fröna i det ögonblick som växten kastar ut dem och sår omedelbart.

Bild
Bild

Rätt tidpunkt för sådd

Det är allmänt accepterat att den bästa tiden att så primula frö till plantor är i slutet av februari - början av mars. Det är denna period som anges på utsädespåsarna för en viss typ av växt som köps från specialaffärer. Blommodlare börjar dock ofta så frön i slutet av januari. Detta gör att du kan få tidig blomning (vissa sorter blommar på våren, till exempel i maj, medan andra blommar bara i juli).

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig planteringstid kan variera för varje sort. Det är lämpligt att ta hänsyn till denna faktor, eftersom det finns sorter som blommar på hösten. Du måste också ta hänsyn till destillationstiden för en viss tid på året (till exempel den 8 mars). Därför varierar såddatum. Mycket beror på mognadens tid för frön, om de skördas från en blomma hemma . De som är rädda för att fröna kommer att förlora sin spiring, planterar dem omedelbart efter insamling och förberedelse, det vill säga i juli - augusti. I detta fall förändras dock jordbrukstekniken och växtskötseln. Men faktum kvarstår: trots att du kan så frön vid olika tider på året, ju tidigare de planteras, desto bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

Primrosfrön har sitt eget groningsläge, och därför måste du närma dig att plantera växten korrekt. Detta påverkas av både planteringstiden och tiden för insamling av planteringsmaterial.

Bild
Bild

Fröförberedelse

De flesta sorter av primula behöver preliminär förberedelse. Ett undantag är den vanliga och tandade primrose. Till skillnad från andra sorter behöver de inte genomgå en skiktningsprocess för att gro. I detta fall bör den optimala temperaturen inte överstiga +5 grader. Vissa odlare börjar förbereda frön även på vintern, med tanke på att den mest gynnsamma perioden för detta är januari . Innan utsädet utsätts för stratifiering desinficeras fröna. Detta är nödvändigt för att förhindra olika sjukdomar. För att förhindra detta används en svag lösning av kaliumpermanganat som håller fröna i den inte mer än 3-5 minuter.

Bild
Bild

Någon tycker att den bästa desinfektionsmetoden är att behandla fröna med en lösning av fyotlavin (ett naturligt antibiotikum som skyddar groddarna från det svarta benet). Efter beredning kan fröna stratifieras i 20-30 dagar och planteras i marken.

Nyanser av jord

En lika viktig förutsättning för att odla ett högkvalitativt växtprov är rätt jordval. För att inte tvivla på att dess sammansättning är korrekt kan du köpa ett färdigt underlag i en specialaffär. Om så önskas kommer det dock inte att vara svårt att förbereda jordblandningen för framtida plantor på egen hand. För den normala utvecklingen av primros är den klassiska kompositionen tillräckligt, bestående av torvmark, sand och lövmark i lika stora proportioner . Marken som är optimal för växten har en bördig lös, men något grov struktur. Innan planterade frön planteras måste marken bli av med gropar för att förhindra att fröna faller igenom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan smaksätta jorden med perlit eller vermikulit. Perlite förhindrar jordklumpning och ger dränering. När det gäller vermikulit normaliserar det surheten perfekt och kommer därför att bidra till anpassning och utveckling av blommans rotsystem . Innan man planterar frön i marken måste den vara inlagd. Om du inte vill använda kaliumpermanganat för detta dounes jorden med kokande vatten. Detta är särskilt viktigt när substratet tas från platsen för huset och komposten lagras hela vintern i underjorden. Någon förkalkar marken genom uppvärmning, med tanke på denna behandlingsmetod som den mest effektiva.

Bild
Bild

Behållare

Du kan använda en traditionell behållare 5-7 cm hög som behållare. Om du bestämmer dig för att använda en stor behållare är det viktigt att ta hand om god dränering för att utesluta risken för vattenstagnation i marken. Du kan plantera frön i en gemensam låda med en liten blomkruka, en kassett, en behållare med celler som den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröskiktning

Förfarandet för skiktning av frö innebär att fröna hålls vid en viss temperatur under en viss tid. Detta är nödvändigt för att påskynda groning och kvalitetsutveckling. I grund och botten är detta att förbereda fröna och härda dem på en sval plats. Stratifiering utförs före plantering genom att placera mogna frön i kylan. I detta fall kan procedurens fas vara frostig eller förenklad, där fröna utsätts för en låg positiv temperatur. Gör detta på ett av fyra sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I kylskåpet

Ta en liten klump väl fuktad jord eller en svullen torvtablett och lägg fröna i den. Fröna kan inte pressas: de läggs ovanpå och pressas endast något mot marken. Därefter läggs varje tablett i en plastpåse och lämnas i rummet i två till tre dagar. Därefter skickas de för stratifiering i kylskåpet och lämnas på nedre hyllan i flera veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att använda snön

Frön kan stratifieras i snön. För att göra detta behöver du en behållare med ett näringssubstrat. Fröna läggs ut direkt på ytan, varefter de täcks med ett snöskikt som inte är mer än två cm tjockt ovanifrån. När det smälter kommer snön att pressa fröna mot marken. Så snart den äntligen smälter, täck behållaren med jord och frön med ett lock eller plastfolie och lägg den på nedre hyllan i kylskåpet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blötläggning i vatten

Denna stratifieringsmetod börjar med preliminär blötläggning av de mogna fröna. De läggs i vatten i 24 timmar och sås sedan i beredda krukor eller andra behållare med ett förberett näringssubstrat. Jorden måste fuktas före sådd, fröna måste vara något begravda i marken. Täcker behållarna med plastfolie och avlägsnas till en kall plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en svamp

Denna skiktningsmetod kräver en vanlig disksvamp. Grunt längsgående snitt görs på det, i vilket mogna primrosfrön placeras för ytterligare svullnad. Svampen läggs i en tunn matpåse av polyeten och skickas till kylskåpet. I det här fallet måste du se till att svampen inte torkar ut och förblir våt hela tiden. Efter cirka 7 dagar kan du ta bort fröna från svampen. Nu måste de sås i marken. Istället för en svamp kan du använda gasväv eller ett tunt naturligt tyg, kom ihåg att ständigt fukta den. Det skärs inte, utan viks i flera lager. Denna metod utförs, liksom metoden med en svamp, som håller materialet i kylskåpet vid en temperatur på +5 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om beslutet fattas att plantera fröna omedelbart efter att de har mognat, förbereder de mark och lådor av hög kvalitet . Någon föredrar att plantera frön direkt i öppen mark. I båda fallen, före sådd, är det nödvändigt att fukta jorden väl, plantera fröna i de gjorda spåren eller lägga dem på markytan. Med tanke på att detta görs på sommaren eller i början av hösten, är groddarna försedda med tidig mulching och regelbunden vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När plantorna växer lite, tunnas de ut, vilket ger mer tillväxtfrihet och rotbildning för varje grodd. Detta görs efter att groddarna har släppt ett andra par äkta blad. För vintern är fröna täckta med ett tjockt lager torr mulch från torra löv. I genomsnitt bör tjockleken på täckskiktet vara minst 10 cm.

Podwinter sådd av frön i lådor utförs endast när kallt väder sätter in och stabil nattfrost, väntar på att jorden ska frysa. En förutsättning för att så i lådor är att följa två regler: göra dräneringshål och lägga ett dräneringsskikt på botten av lådorna. Oavsett kyla planteras planteringsmaterialet ytligt, men tätt och täcker det knappt med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanifrån är lådorna täckta med fiberduk eller film som skyddar framtida groddar från snö, ogräs och överflödig fukt . Efter sådd av fröna avlägsnas behållarna i halvskugga och lämnar dem där till våren. Efter att snön har smält avlägsnas täckmaterialet och plantorna odlas. De övervakar ljuset, regelbundenheten och måttligheten hos vattning av unga primuler, och undviker även en kortvarig torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor vård

Efter att ha utfört skiktningsförfarandet med en av ovanstående metoder placeras behållarna med de första skotten under de vanliga förhållandena för plantor. Nu går de in i en period av aktiv tillväxt och utveckling, som kommer att kräva regelbunden vård. Efter att plantorna har tagits bort från kylskåpet måste du ge dem en temperatur som inte kommer att orsaka stress. Det är önskvärt att rummet där behållarna ligger inte ska vara mer än +15 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att groddarna var i mörkret, de borde inte omedelbart sättas på fönsterbrädan, badas i solen, plötsligt . Ett fönster som vetter mot nordsidan kommer att göra. Det finns inget direkt solljus här, vilket kan bränna den känsliga grönskan. Men ett mörkt rum är inte heller lämpligt för att odla en blomma, eftersom det kommer att sakna ultraviolett strålning. När det gäller vattning bör det vara aktuellt och måttligt. Låt inte jorden torka i behållare med plantor. Nödvändigt ljus, men stabil substratfuktighet. Eftersom groddarna först blir svaga måste jorden fuktas genom att spruta vatten från en finfördelad sprayflaska.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg: du kan inte överdriva eller tvärtom fylla plantorna, eftersom detta dör av detta. Om skiktningen är klar och inte alla groddar har dykt upp täcks behållaren med fröna med folie eller glas, vilket ger en växthuseffekt. Regelbundet tas ett sådant lock bort för luftning, annars börjar fröna ruttna och göra ont.

Plockningen av plantor utförs när groddarna redan har två riktiga blad. För att göra detta avlägsnas de försiktigt från den fuktade jorden, försöker att inte röra eller skada det framväxande rotsystemet och delas för transplantation till en ny plats. En färsk jordblandning bereds i förväg, vilket ger växterna rätt näring. Planteringen utförs i separata krukor eller behållare med ett steg på 5x5 cm. Plantorna fuktas i tid, så att vatten inte tränger in på stammen och bladen . För korrekt utveckling och tillväxt matas primrosplantor efter ett tag. I genomsnitt görs detta inte mer än en gång varannan vecka, från det ögonblick som de första bladen dyker upp. Applicering av förband bör doseras, därför bör en svagt koncentrerad lösning av mineralgödselmedel användas för att ge näring åt rötterna. För att inte skada plantorna måste koncentrationen av lösningen minskas med 2 gånger från den som anges på befruktningsanvisningarna.

Bild
Bild

När primrosplantorna växer och utvecklas måste de förberedas för transplantation till en permanent plats (i öppen mark), som utförs på sen vår - tidig sommar, efter att ha väntat på att varmt väder ska stabiliseras. Oftare är det juni, då det inte finns någon frost längre.

För att öka chanserna för primrosavel och växa en hälsosam och vacker växt med riklig blomning kan du notera tips och tricks från erfarna trädgårdsmästare

  • Om skiktningen fortskrider långsamt och det inte finns några skott efter exponering, återlämnas behållaren till kylskåpet och förvaras där i ytterligare 10 dagar.
  • Vården av plantor av olika sorter är olika. Till exempel behöver japansk primula, utelämnad, Florinda och rosa diffust ljus och en temperaturregim från +16 till +18 grader.
  • När du inte vill lägga fröna och jorden i kylskåpet kan du bearbeta fröna själva, vilket förkortar tiden för exponering för kyla. De läggs i frysen i 12 timmar, varefter de planteras enligt det allmänna schemat.
  • Om det är noterat på de köpta fröna att de inte behöver stratifiering finns det ingen mening med det (detta kommer inte att öka spiringen).
  • Plockning är ett obligatoriskt steg i att lämna. Utan det bromsar tillväxten och utvecklingen av primros.
  • Du kan spraya primula från en fin spray och försöka hålla vattnet bara på jorden.
  • Om vädret ännu inte är lämpligt för plantering i öppen mark, dyker unga växter i stora lådor med ett steg på 15 cm och väntar på transplantation till en permanent plats.
  • Det andra valet före transplantation i öppen mark behövs för de växter vars tillväxt är för aktiv och tät.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överför till en permanent plats

Ungefär två veckor före plantering är det nödvändigt att förbereda unga växter för plantering på en permanent plats. Detta är särskilt nödvändigt för exemplar som har dykt två gånger. De måste härdas för att minska stressen och vänja sig vid nya tillväxtförhållanden. De måste tas ut i frisk luft när temperaturen utanför är inställd på mer än + 10-15 grader. Transplantationen utförs när det inte längre finns ett hot om nattfrost eller i början av hösten (om primrose odlades på sommaren som en krukväxt). En plats för en blomma bör väljas med måttlig belysning och lös jord. Vid transplantation är det viktigt att inte skada rötterna genom att placera dem i jorden så att avståndet mellan rötterna är tillräckligt för att mata dem (cirka 20-30 cm för stora sorter och inte mer än 20 cm för små). Det här området är bekvämt för primrose och ger det tillräckligt med luft.

Bild
Bild

Efter transplantation bör primros stödjas av vattning, vilket är särskilt viktigt i torrt väder . Sedan överförs hon till vanlig vård. När det gäller skydd för vintern måste blomman täckas inom två år från det att fröna såddes. Reproduktion av primros som odlas från frön utförs genom att dela dotterrosetter, separera en buske, som är 3 till 5 år gammal. Du kan också försöka föröka primrose med rotsticklingar.

Rekommenderad: