Begonia Från Frön Hemma (16 Bilder): Plantera Och Odla Begonia Frön Hemma. När Ska Man Så Frön Till Plantor?

Innehållsförteckning:

Video: Begonia Från Frön Hemma (16 Bilder): Plantera Och Odla Begonia Frön Hemma. När Ska Man Så Frön Till Plantor?

Video: Begonia Från Frön Hemma (16 Bilder): Plantera Och Odla Begonia Frön Hemma. När Ska Man Så Frön Till Plantor?
Video: Få frö från palettblad 2024, April
Begonia Från Frön Hemma (16 Bilder): Plantera Och Odla Begonia Frön Hemma. När Ska Man Så Frön Till Plantor?
Begonia Från Frön Hemma (16 Bilder): Plantera Och Odla Begonia Frön Hemma. När Ska Man Så Frön Till Plantor?
Anonim

Växtförökning är en fråga som alltid är intressant för alla odlare. För att växa blommor ordentligt hemma måste du tydligt känna till de viktigaste reglerna och principerna för transplantation och reproduktion. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man odlar en så intressant och populär blomma i trädgårdsodlingskretsar som begonia från frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Begonia är en årlig eller flerårig blomma som är infödd till familjen begonia. Att odla begonier från frön på egen hand kommer att kräva mycket arbete och konstant övervakning. Med hjälp av frön kan du få en ständigt blommande och dekorativ sort . Det är också fullt möjligt att odla knölbegonier, men det kommer att ta lång tid. För att resultatet ska bli framgångsrikt måste du välja pålitligt planteringsmaterial, veta exakt när du ska plantera frön och följa agrotekniska regler.

Det finns flera typer av begonier, till exempel knölig storblommig "Camellia " (röd).

Bild
Bild

Den kan blomma hela sommaren och hösten. En stark kan dyka upp från frön, frisk blomma "Chanson " … Sådan begonia kan användas för att dekorera rum och anlagda balkonger, fönster, terrasser. Begonia "Variation lila " kan blomma större delen av säsongen och utstå ogynnsamt väder. Jag måste säga att absolut alla begonia blommor ser vackra ut.

När är den bästa tiden att plantera?

För att blommans reproduktion ska fortsätta under hela säsongen kan du använda plantmetoden. Med honom, hemma, sår de frön i jorden och väntar tills groddar dyker upp.

Såning brukar pågå från slutet av januari och kan pågå till april . Rätt tid beräknas beroende på egenskaperna hos begoniens utvecklingscykel. För att blomman ska blomma tidigt rekommenderas det att plantera fröna på vintern. För närvarande kommer växten att aktivt utveckla rötter, och den kommer att kunna anpassa sig till nya förhållanden.

Om du såar den ständigt blommande begonia tidigt, kommer plantorna att växa igen vid transplantationen. Sådana växter kommer att vara svåra att slå rot och förlora sina dekorativa egenskaper. Om blomningstiden kommer mycket tidigt kommer antalet blommor att minska. Därför är det bättre att så sådan begonia i februari.

Bild
Bild

Fröna av knölblomman bör planteras ännu tidigare, tills mitten av januari kommer. Då kommer växten att ha löv och knoppar.

Om alla såddatum observeras kommer knölarna att utvecklas normalt och nå en diameter på cirka 3,2 centimeter.

Hur väljer man frön?

Innan du planterar frön hemma är det viktigt att förstå vilken typ av frö du behöver. För att begonia ska växa vackert och friskt måste du välja exemplar som är pålitliga och bra för sådd. Det finns flera punkter att tänka på när du väljer.

  • Hållbarhetstid . Du måste välja färskt plantmaterial som samlats in i år.
  • Storleken . Det är bekvämare att plantera granulerade frön i torvtabletter. De kan ha ett hårt skal av näringsämnen och detta bidrar till deras större storlek. Enkla korn har små volymer, så de måste sås i speciella behållare eller plantlådor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

För att få friska begonier från frön måste du förbereda alla nödvändiga material. Det första steget är att välja rätt fröbehållare. Huvudkraven är att den inte får vara för djup och också ha en kompakt storlek. Finns som frökrukor:

  • redskap för att så plantor, som säljs i en trädgårdsbutik;
  • trälådor med låga sidor;
  • torvbricka;
  • silikonformar för kakor.

Nu måste du plocka upp jorden. Välj jord som kommer att ha en bra effekt på begonia -utvecklingen. För denna blomma är det bättre att köpa lite sur eller neutral jord.

Bild
Bild

Du kan köpa en sådan primer i en butik eller göra den själv. För att göra detta, blanda följande komponenter:

  • lövmark som erhållits till följd av att ett stort antal löv ruttnar - ½ del;
  • torv - ¼ del;
  • sand är också ¼.

Den beredda jordmassan måste siktas med en vanlig sil - det hjälper till att ta bort överflödiga klumpar. Nu kan du hälla den förberedda blandningen i planteringskrukorna.

Om du inte vill göra jord för begonier, eller om du inte har tillräckligt med tid att göra det, kan du använda torvtabletter utrustade med ett nät för odling av blommor. Näringsämnena i pillerna fungerar bra för att blommorna ska växa friska. Men en sådan jord måste alltid vattnas, eftersom jorden snabbt kan torka ut. Om jorden inte fuktas kommer blomfröna inte att kunna överleva.

Bild
Bild

Florister markerar ett annat krav för beredning av begoniaodling, och detta är desinfektion och desinfektion av plantmaterialet . För att desinficera framtida blommor måste begoniafrön behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat. Många rekommenderar också att man häller en lösning över jorden eller kalcinerar den. Således kommer du att kunna ta hand om förebyggande av skadedjur och sjukdomar i förväg.

Landning

Det är fullt möjligt att odla begonia med fröplanteringsmetoden. Innan du planterar granulära blomfrön måste du känna till alla funktioner i denna process.

  1. Torvtabletter ska tas, läggas i en bricka med vätska och lämnas i blöt.
  2. Därefter måste fröna spridas ut på tablettens yta och sprutas med vätska.
  3. En film eller ett glas måste fästas på behållarens ovansida. Om du behöver vattna eller ventilera fröna, tas skyddet bort ett tag.
  4. Du måste vattna fröna genom pallen så att torvtabletterna inte kan torka ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta alternativ för att plantera begonier har en viss nackdel - vanligtvis spirar blomsterfrön under lång tid.

Dessutom bör man komma ihåg att inte alla frön kommer att gro, och därför köpa ytterligare plantmaterial och torvtabletter för försäkring.

Om du inte planterar granulat utan enkla korn, bör de placeras i en kruka med lätt jord . Dagen före plantering bör jorden vattnas noggrant. För att underlätta processen måste kornen blandas med sand och spridas i ett litet lager på jorden. Sedan måste du täcka denna kruka med glas eller folie och lägga den på en uppvärmd och inte för mörk plats, där en temperatur på minst 25 grader Celsius kan hållas. Med denna metod kommer fröna att gro efter 11-26 dagar.

De växande begonia groddarna är små, tunna och svåra att se. För att korrekt utveckla nya "husdjur" behöver du konstant vattning. Men denna process bör utföras noggrant, experter rekommenderar att du använder en spruta eller fuktar botten av pallen. Behållaren som blomman växer i måste ständigt öppnas för att ventilera den och ta bort kondens. Det är nödvändigt att belysa den framtida blomman väl, men samtidigt se till att solens direkta strålar inte faller på groddarna (vid middagstid bör plantorna vara något skuggade). Om ljusdagarna är korta måste artificiellt ljus användas för plantor.

Bild
Bild

Så snart skotten spirar måste du lägga till en blandning i jorden för dekorativa lövblommor . Efter att ha studerat instruktionerna för att förbereda gödningsmedlet, gör en lösning med en dos 3 eller 4 gånger mindre än den rekommenderade. Så snart plantorna blir starkare måste jorden lossas då och då. Skyddet tas gradvis bort så att begonia kan växa inomhus. Det viktigaste är att hålla ett öga på bladen under denna period. Om bladen faller, täck sedan potten med plantor. Marken ska alltid vara fuktig, men inte fuktig. Om det finns för mycket vatten kommer en vit blomma att dyka upp på plantorna och rotsystemet börjar ruttna.

Råd om vård

Om du behöver transplantera plantor är det bättre att göra detta i slutet av maj, när blommorna redan har blivit välformade. För att inte skada det sköra rotsystemet och mjuka skott är det nödvändigt att transplantera blommorna med omlastningsmetoden.

Marken för blommor måste köpas lätt och lös, den måste innehålla bra näringsämnen . Så snart transplantationsprocessen är klar vattnas begonia omedelbart på rätt sätt och toppdressing tillsätts regelbundet. För bevattning måste du använda varmt vatten, som har infunderats eller har filtrerats. På sommaren vattnas blommorna rikligt, men de kan inte heller överfyllas. Växter måste bevattnas var fjärde dag. Om vädret är för varmt och jorden torkar snabbt måste blommorna fuktas ännu oftare. Överskott av vatten som samlas i pannan måste tömmas efter en halvtimme eller en timme.

Bild
Bild

På hösten bör blommor vattnas sällan, och när vintern kommer är tillförseln av vätska helt begränsad. Toppdressing ska läggas till blommorna i det ögonblick när knopparna läggs. Flytande komplexgödselmedel måste tillhandahållas en gång var 15: e dag. Så snart blomningen är över måste matningen stoppas. På vintern kan gödselmedel inte appliceras alls. Men på vintern, glöm inte att spraya växten - lufttorka från uppvärmning har inte en mycket bra effekt på dess välbefinnande.

När dyker en blomspira upp?

Om plantering av begonier utfördes från december till mars, börjar de första skotten dyka upp 14 dagar efter sådd. Så snart färska plantor är något starkare måste de dykas. Kom ihåg att begonia inte alltid kommer att kunna blomma under det första levnadsåret. Det händer också att groddar kan dyka upp snabbare - den 6-8: e dagen, men oftast måste du vänta på skott i tre veckor. Så snart groddarna har dykt upp måste du se till att temperaturen är cirka 21-23 grader.

Viktigt: även om groddarna dök upp mycket snabbt kan plantorna frysa i utvecklingen ett tag. Detta är ett normalt tillstånd, du behöver bara vänta lite medan plantorna anpassar sig till de nya förhållandena och växer aktivt igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överför till en permanent plats

Om plantorna transplanteras till en permanent plats, bör transplantationen utföras från början av juni. Följande allmänna regler hjälper i denna process.

  • Knölens ovansida ska inte fördjupas; den ska se något ut ur marken.
  • Innan växten planteras är det nödvändigt att hälla gödselmedel, som innehåller kalium och fosfor, och vattna begonia väl med vatten.
  • Ta försiktigt bort växten från krukan för att inte skada rotsystemet eller stjälkarna.
  • Avståndet mellan höga växter ska vara 36 centimeter. Om begonia är ampelös, räcker det med ett avstånd på 11 centimeter. För en hybridsort, till exempel "Griffin", behöver du ett avstånd på 26 centimeter.
  • Det är nödvändigt att transplantera begonier till ljusa och öppna områden. Där det finns mycket skugga blommar inte blommor.
  • Transplantera blommorna till lätt, lätt sur, näringsrik jord. Innan du börjar landa måste du gräva upp jorden ordentligt.
  • Begonia -roten bör utvecklas vid transplantationen och kan vara 21 centimeter lång.
Bild
Bild

Möjliga problem

När man odlar begonier hemma kan vissa svårigheter uppstå, låt oss bo mer på dem.

  • Om du vattnar blommorna under en varm tid på dagen kan bladen bli brända. Därför rekommenderas att vattna plantorna på kvällen eller tidigt på morgonen.
  • Om det inte finns tillräckligt med ljus, fukt och värme börjar begonia sträcka sig och förlorar sitt estetiska utseende.
  • När blommorna torkar ut blir bladen mörka och själva begonia blommar inte.
  • Bladens bleka nyans är en följd av att du utsatt blomman för de stekande solstrålarna.

Vid odling av begonier från frön bör sjukdomar som rotröta och mjöldagg inte diskonteras. I det här fallet måste du ventilera rummet och inte fukta jorden alltför mycket. Du kan behandla sjuk begonia med fungicider, och en tvålösning hjälper bra. Med avancerade former av sjukdomen är det bättre att bli av med blomman innan sjukdomen sprider sig till angränsande växter. För bladlöss och spindelmider måste blommor behandlas med insekticider.

Det är också värt att notera att blomsterfrön inte alltid spirar . Det betyder att det var brist på eller överskott av fukt och värme för dem. Om inga skott dyker upp inom 21 dagar måste sådd upprepas.

Således kan fröbegonia odlas självständigt hemma. Det viktigaste är att följa alla planteringsregler och ge blomman rätt vård. Endast i detta fall kan du förvänta dig en vacker och långsiktig blomning av det inhemska "husdjuret".

Rekommenderad: