Terry Primrose (19 Bilder): Sorter "Romio", "Primlet" Och "Rosella", Sådd Och Odling

Innehållsförteckning:

Video: Terry Primrose (19 Bilder): Sorter "Romio", "Primlet" Och "Rosella", Sådd Och Odling

Video: Terry Primrose (19 Bilder): Sorter
Video: TOMRA Mining Webinar - Utilizing Color Sorting to Optimize Quartz Operations 2024, Maj
Terry Primrose (19 Bilder): Sorter "Romio", "Primlet" Och "Rosella", Sådd Och Odling
Terry Primrose (19 Bilder): Sorter "Romio", "Primlet" Och "Rosella", Sådd Och Odling
Anonim

Terry primrose är en av de växter som blommar tidigare än alla andra på våren. Och dess namn, översatt från latin, betyder "tidigt". Terry primroses används för odling som inomhusväxter, liksom för en mängd olika landskapsarkitekturer i trädgården, eftersom primrose ser bäst ut i olika rabatter i kombination med andra växter. Därefter kommer vi att titta närmare på sorterna av frotté primroser, ta reda på nyanser av att odla dem från frön och finesser i efterföljande vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Terry primrose tillhör familjen primrose, de flesta sorterna är låga och samtidigt blommande örtväxter. Växten tillhör perenner, bladen är gröna, de är hela, med små rynkor och hårstrån.

Blommor kan ha olika nyanser, allt beror på sorten, de har fem enkla eller samlade kronblad i blomställningar. Stammarna är tunna. Primros anses vara ganska opretentiösa i odling och vård, dessutom har de en mycket hög anpassningsförmåga till olika odlingsförhållanden . De flesta sorterna tål ryska vintrar bra.

Många hybridsorter av primula är vinterhärdiga och kan överleva temperaturer så låga som -35 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomning sker oftast i maj eller juni, varar cirka 35-40 dagar. Mycket beror på tillväxt- och väderförhållandena . Återblomning sker ofta i augusti och ibland tidigt på hösten. Växtens blommor är som regel inte mer än 2 cm i diameter.

Olika sorter

Idag finns det ett ganska stort antal sorter av terry primroses. Den kanske vackraste av dem är hybriderna. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Ljusgrön terry primrose ser väldigt imponerande och exotisk ut Francesca , det finns ett märkbart gult öga i mitten. I höjd når denna hybrid inte mer än trettio centimeter, tillhör vinterhårda sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi rekommenderar att vara uppmärksam på primrose Elizabeth killelay vinrött med ett gult öga i mitten och en ljusgul kant på varje kronblad.

Bild
Bild

Terry ser lyxig ut öronblomma (auricula) i lila. Och primrose auricula med lila-körsbärsblommor Max kommer sannolikt inte att lämna minst en odlare likgiltig. Hennes sammetblommor ser väldigt imponerande ut även i knoppar. Dessutom vintrar denna sort, trots sin särart, bra även i det öppna fältet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Älskare av ljusröda primroser kan uppmärksamma terryhybriden Crimson glöd … Denna primrose, i jämförelse med andra sorter, växer ganska liten, bara cirka 20 cm, dess miniatyr dubbla blommor påminner mycket om ljusa rosor.

Bild
Bild

Primrose aprikos-persika nyans med frottéblad tillhör sorten Jupp . Den har korta köttiga löv med en känslig ljus kant.

Bild
Bild

Vi rekommenderar att titta närmare på primrose. Nymf , som har en delikat gulaktig färg med en mjölkaktig underton, liksom sorterna "Primlet", "Romio", "Rosella" och "Paloma Mix", som kommer att bli riktiga dekorationer för alla trädgårdstomter.

Hybrid primroser bör endast köpas på beprövade platser och från väletablerade privata trädgårdsmästare. Annars kan du inte bara få en hybrid, utan den vanligaste sorten, utan också köpa en sjuk växt.

Bild
Bild

Hur växer man?

De flesta primula är ljusälskande växter, men det finns de sorter som föredrar skuggiga områden i större utsträckning. I alla fall, för att inte undra var man ska plantera växten, är det bäst att föredra penumbra -terrängen, men bara den som är långt från grundvatten. Vatten är mycket farligt genom att de tvättar bort plantornas rhizomer, vilket resulterar i att de dör av förfall.

Du bör inte plantera växter under stekande sol, annars kan kronbladen börja vissna under blomningen.

Mycket ofta planteras primula under trädkronan eller i skuggan av alpina kullar, där de är mest bekväma. Det är bäst att använda bördig organisk jord som jord för primros, där växter rotar sig snabbast . Marken ska vara porös och väldränerad.

När man odlar primros från frön börjar de så redan i slutet av vintern - tidig vår. Men det bör förstås att denna process är ganska mödosam och mer komplicerad än att växa från en ung uppdelad växt. Så frön i ett litet växthus eller i koppar . De behöver mycket ljus för att gro. Fytolampor används oftast för ytterligare belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att plantera frön sker i flera steg

  • För sådd är det bäst att använda färdiglagad mark, som redan innehåller alla nödvändiga näringsämnen.
  • Fröna fördjupas i marken med en tandpetare, men inte för djupt. Innan du sår frön är det bäst att fukta jorden så att fröna inte torkar ut senare.
  • Behållaren ska sedan täckas med glas eller tjock film för att skapa en växthuseffekt. Därefter ska behållaren med frön läggas på en plats som är väl upplyst, men inte under den brännande solen.
  • Frön bör ventileras regelbundet och fuktas med en sprayflaska.
  • När plantorna börjar växa och de första bladen dyker upp kan unga plantor börja dyka i separata behållare. De kommer att växa i dem innan de planteras i marken.
Bild
Bild

Att plantera hemma är roligt och enkelt, även för nybörjare .… Förutom hemodling kan sådd av växter också utföras i växthus, där en viss temperatur och luftfuktighet skapas för dem.

Uppföljningsvård

  • Det är mycket viktigt att vattna plantorna regelbundet men måttligt. I detta fall är det extremt viktigt att undvika stagnation av vatten.
  • Det är nödvändigt att regelbundet ta bort ogräset som växer bredvid primrose, eftersom de drar ut de näringsämnen som behövs för blommorna från jorden.
  • För att primrose ska växa bra lossnar jorden vanligtvis efter vattning. Lossning är en mycket användbar process som förhindrar skorpa och överdriven vattentäppning på marken.
  • Under växtsäsongen rekommenderas att mata växten cirka 2-3 gånger. Det är bäst att använda gödselmedel med fosfor och kalium i kompositionen. Vanligtvis utförs den första utfodringen i början av tillväxtfasen, sedan under blomningen och den sista i slutet av växtsäsongen, vanligtvis i augusti.
  • Glöm inte mulching. Mulch kan köpas i butik, från sågspån eller torra fallna löv. De senare rekommenderas särskilt för primros. Trots att många sorter av primula är vinterhärdiga är det bäst att täcka dem för vintern som ett skyddsnät. Förutom arkskiktet är det lämpligt att använda ett speciellt skyddande täckmaterial.
  • En vuxen primula förökas vanligtvis genom att dela moderbusken. Oftast, efter 3-4 säsonger, växer primrose starkt och måste delas. Om primrose växer under trånga förhållanden kommer den med tiden att blomma i mindre blommor. Vid transplantation fördjupas rotens hals med högst 1 cm.
  • Om insekter hittas bör professionella insekticider användas. Du bör arbeta med dem enligt instruktionerna och försumma inte personlig skyddsutrustning.

Rekommenderad: