Tsiperus (47 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Cyperus Helfer Och Papyrus, Alternativbladad Och "Zumula", Plantering Av En Växt I Ett Akvarium Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Tsiperus (47 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Cyperus Helfer Och Papyrus, Alternativbladad Och "Zumula", Plantering Av En Växt I Ett Akvarium Och Reproduktion

Video: Tsiperus (47 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Cyperus Helfer Och Papyrus, Alternativbladad Och
Video: Cyperus Helferi Tutorial 2024, Maj
Tsiperus (47 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Cyperus Helfer Och Papyrus, Alternativbladad Och "Zumula", Plantering Av En Växt I Ett Akvarium Och Reproduktion
Tsiperus (47 Foton): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Cyperus Helfer Och Papyrus, Alternativbladad Och "Zumula", Plantering Av En Växt I Ett Akvarium Och Reproduktion
Anonim

Det kommer att vara möjligt att organisera en liten djungel som svajar i vinden hemma eller på balkongen om du planterar cyperus hemma. Det är en av de vanligaste krukväxterna och är också känd under namn som Venus Herb, Marsh Palm, Syatovik och Weasel. Dess historiska hemland anses vara de tropiska skogarna på de amerikanska, afrikanska och europeiska kontinenterna. Cyperus finns ofta i varma klimat, växer i våtmarker och på platser där det finns mycket vatten. Han kom till Ryssland från Holland.

Bild
Bild

Beskrivning

För en stor kärlek till fuktig jord och träsk i antik mytologi fick denna växt namnet "flodens gåva". I sin naturliga livsmiljö växer den upp till 4-5 meter och bildar oförkomliga tjocklekar. Vissa representanter växer upp till en halv meter under en säsong, och flera av dessa växter kan bilda en riktig grön vägg.

Cyperus har långsträckta stjälkar, vars topp är krönt med en rosett av smala snurrade blad. Stången är upprätt, stjälkarna är flexibla så att de tål även kraftiga vindbyar. Bladplattorna är linjära, växer och öppnar i form av paraplyer, där de är ojämnt fördelade, vilket får dem att se ut som små solstrålar, vilket ger cyperus en betydande volym. Färgpaletten sträcker sig från ljusa nyanser av grönt till mörkt. Sällan, men det finns sorter av vita och bruna toner.

Blommorna är små, mjölkiga eller vitgröna, ganska oansenliga. Oftast sker blomningen på försommaren, men vissa sorter kan blomma kontinuerligt fram till mitten av hösten. Pollen är mycket fin, den bärs enkelt av vindbyar till närliggande växter. I slutet bildas frukter - öron eller en brun nöt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotsystemet av sin krypande typ, rötterna är kraftfulla och ganska långa, som regel ligger i markens ytskikt. Vissa sorter av cyperus har spindelformade skott istället för rötter, som trots detta inte hindrar dem från att ta de nödvändiga näringsämnena och vattnet från jorden. Rotsystemets egenskaper beror till stor del på artens mångfald i denna kultur, därför måste du ta reda på vilka jordar som är bekväma för varje specifik sort när du köper en växt för att odla hemma. Inom trädgårdsodling odlas vanligen cyperus med förkortade rötter - de är optimala för plantering i en dekorativ kruka eller liten planterare.

Sitovnik gillar inte starkt upplysta platser, föredrar mörka rum och angränsande områden. Det ser bra ut nära ett akvarium eller en sommarstuga.

Bild
Bild

Om du vill fylla ditt rum med exceptionell fräschör, kommer Cyperus att klara av den uppgift som han anförtrotts honom så bra som möjligt .e - dess raffinerade stjälkar med dekorativa löv kommer att svaja från minsta vindstöt, bokstavligen fängslar ögat med sitt ovanliga utseende och lätthet.

Det finns många myter och övertygelser förknippade med Cyperus. Man tror att formen på den här busken liknar ett vattenfall, som för in livets energi i huset. Enligt Feng Shui -läran låter vågorna av vågor som härrör från denna blomma husets invånare behålla sin styrka och kraft hela dagen, hjälpa till att övervinna problem och komma ur långvariga depressioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tsiperus stimulerar aktivitet, tolererar inte latskap och ledigt tidsfördriv, hans energi driver barn och vuxna till konstant rörelse, därför har det ofta en känsla av att du är redo att bokstavligen flytta berg. Tsiperus måste hållas hemma för skolbarn, studenter och personer som är verksamma i näringsliv och vetenskaplig verksamhet. Dess energi gör att du kan hantera tung mental och nervös stress. Förresten, dessa legender har en mycket verklig vetenskaplig grund - Cyperus avger en ökad mängd syre, vilket gör att cellerna i människokroppen får bättre näring . En person i ett rum med denna blomma upplever en kraftig kraft och livlighet.

I Egypten vävs korgar och alla typer av mattor ofta från stjälkarna, och rötterna äts till och med - de läggs till grönsaksallader, näringsinfusioner och kötträtter. Det har också funnit stor tillämpning inom alternativ medicin. Ett avkok av gröna blad hjälper till att bekämpa sömnlöshet, migrän, och normaliserar också ämnesomsättningen och stabiliserar blodtrycket.

Om du lägger till honung i buljongen, kommer det resulterande läkemedlet att lindra tillståndet med smärta i magen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns cirka 600 sorter i släktet Cyperus. De är alla väldigt lika varandra. Endast ett fåtal utvalda arter odlas hemma.

Cyperus är vidsträckt . Denna växt är en ganska frodig buske, växer i längd upp till 50-60 cm. Överst på varje stjälk krönt med en rosett av upprättstående blad i form av ett paraply.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cyperus är alternativbladig (paraply) . En flerårig ört med ett stort antal smala löv med en rik mörkgrön färg. Det finns en brokig underart med brokigt lövverk. Dess längd når 1,5 m. Medan den bibehåller bekväma levnadsförhållanden kan den blomma hela året med oansenliga gulaktiga blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cyperus papyrus . Denna inomhusort kan bli upp till 1,5-2 m hög, stjälkarna är ganska täta och köttiga, bladen är tunna och bildar en tät krona. Detta är en av de mest krävande Cyperus att ta hand om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cyperus Helfer - en låg växt upp till 50 cm. Under naturliga förhållanden växer den på träskstränderna. Stammen är förkortad, krönt med en panikel av smala långa blad. Denna blomma föredrar våta underlag, därför placeras den som krukväxt oftast i akvarier.

Bild
Bild
Bild
Bild

I hemodling odlas också Cyperus -sorter ofta. Farao och Zumula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Tsiperus, som en sann infödd i regnskogarna, ställer speciella krav på villkoren för hans förvar.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

För att skapa en bekväm livsmiljö måste växten hålla temperaturen på 22-26 grader på sommaren. På vintern är det tillåtet att minska inomhus till 14 grader, men om luften är kallare kommer livsprocesser att sakta ner så mycket att växten dör ganska snabbt. Det är därför det inte rekommenderas att placera en blomma på fönstren och långvarig luftning i rummet.

En temperaturökning över 26 grader är också ogynnsamt för ett grönt husdjur, det leder till uttorkning och snabb vissning, därför bör klimatutrustning användas under en varm period eller vardagsrummet bör ventileras regelbundet.

Cyperus är av vattenlevande ursprung, därför ställer de speciella krav inte bara på markfuktighet, utan också på parametrarna för luftfuktighet runt blomman . Den optimala nivån för dem är 70-75%, men det är osannolikt att det kommer att glädja andra invånare i hemträdgården, och för människor är ett sådant mikroklimat inte helt bekvämt. Du kan upprätthålla optimal luftfuktighet genom att regelbundet spruta den gröna delen av blomman från en sprayflaska, samt doppa den under en varm dusch.

Det kommer inte vara överflödigt att placera akvarier eller en inomhus fontän nära cyperus, och lägga ut pallen med sphagnum mossa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Trots det låga behovet av belysning tolererar kärrpalmen fortfarande inte en lång frånvaro av starkt solljus, därför att på vintern, när dagsljuset är kort, behöver växten verkligen ytterligare konstgjord belysning - för detta är det nödvändigt att använda specialiserad fytolampor eller vanliga lysrör. Det är lämpligt att placera denna tropiska växt på östra eller västra sidan - här lyser direkta ultravioletta strålar cirka 4-5 timmar om dagen, medan ljuset sprids, vilket passar perfekt för Cyperus behov. Om alla fönster i ditt hus vetter mot söder måste du skapa en enkel applikation. För att göra detta placeras blomman bort från fönstret för att skydda de gröna bladen och stjälkarna med en lätt tyll.

För full tillväxt och utveckling av cyperus bör belysningen vara ljus, men samtidigt diffus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att skapa bekväma förutsättningar för utvecklingen av en blomma bör du känna till några av nyanserna i att ta hand om den.

Bild
Bild

Vattning

Rumpan är mycket förtjust i vatten, så den behöver regelbunden fukt i sin helhet, men det är viktigt att förhindra vattendragning av jorden. I detta fall ruttnar rötterna, vilket oundvikligen leder till växtens död. För att bibehålla den nödvändiga fukthalten i substratet bör bevattning utföras dagligen, men med måtta.

Det bästa alternativet är bottenbevattning genom pallen - därifrån tar blomman den fukt den behöver.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Inomhus cyperus har ingen vilofas; därför behöver växten matning året om. Som regel matas den var 10-14 dagar på våren och sommaren och en gång i månaden på hösten och vintern.

Cyperus svarar bäst på färdiga komplexa förband för dekorativa lövgrödor . De innehåller alla nödvändiga komplex av näringsämnen (kväve, kalium och fosformineraler).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid applicering av gödningsmedel bör några grundläggande regler följas:

  • var noga med att observera doseringen indikeras av tillverkarna av komplexet - kom ihåg att förberedelserna kan vara enkla och koncentrerade, och ett överskott av vitaminer är lika farligt för blomman som deras brist;
  • för växter under ett år dosen halveras;
  • mineralkomplex det är nödvändigt att applicera vid roten, undvika kontakt med bladen, vilket kan få dem att brinna;
  • i början av säsongen behövs växten mata med gödningsmedel baserat på kvävesalter - de hjälper till att bilda ny grön massa, och under blomnings- och vegetationsstadiet behöver cyperus kalium och fosfor;
  • före utfodring blomman måste vattnas, annars är det stor risk att bränna rotsystemet.

Du bör vara medveten om att med tiden börjar stjälkarna åldras, färg ändras till gult och dör, så de måste klippas för att starta förnyelseprocesserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Då och då måste cyperus transplanteras, och tiden på året för dessa verk är inte av grundläggande betydelse. Byte av substratet tolereras utan att skada sig själv, men blomsterodlare rekommenderar fortfarande att plantera denna växt tidigt på våren eller sen höst, när blomman slutar växa. Innan du transplanterar den måste du säkerställa en stabil temperaturbakgrund och fuktighetsnivå för att förhindra stress på kulturen och underlätta dess anpassning.

När växten når 3-5 års ålder måste den byta krukan årligen. Vuxen Cyperus transplanteras endast vid fullständig utarmning av landet.

Det är bäst att ta djupa, men inte för breda behållare för dem, medan dränering bör uppta minst en fjärdedel av volymen . Botten ska läggas ut med expanderad lera eller stora stenar. Marken måste vara näringsrik och vattentät genom att lägga till torv, flodsand och torrt gräs i jorden.

För bättre luftutbyte mults ytan av jorden - strös med sågspån, spån eller sovande te.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordblandningen kan köpas i affären, eller du kan göra den själv, medan dess surhetsgrad bör bibehållas vid ett pH-värde på 5-8, 5. Det skulle vara användbart att lägga till lite flodslam eller saprogel till jord.

Följande kombinationer är möjliga:

  • 1 del torvmossmark + 1 del humus +1/6 del myrslam;
  • 2 delar lergods + 1 del ruttnade löv + 1 del torv + 1 del flodsand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Cyperus kan förökas av frön eller vegetativt.

Den första metoden är ganska besvärlig och lång . För att göra detta är det nödvändigt att hälla fröna i en behållare med en sand-torvblandning, och utan att sprinkla, fukta det med droppmetod och lämna det inomhus vid en temperatur på 17-20 grader. Det är mycket viktigt att regelbundet vattna underlaget och ventilera "växthuset". Så snart de första skotten kläcks flyttas växthuset till ett rum med diffus belysning, där locket redan tas bort. Plantor dyker, varefter de flyttas till separata behållare, 2-3 bitar vardera.

I det här fallet kommer det att vara möjligt att få en fullvärdig växt först efter några år, så denna metod används sällan i hemodling.

Bild
Bild

Ympningsmetoden används mycket oftare . För att göra detta, välj toppen av skotten med vilande knoppar och en rosett av blad. Paraplyet måste klippas av tillsammans med stammen (dess längd bör vara 5-7 cm) och sedan vänd upp och ner och skickas till flodsanden för rotning. Mitten av utloppet ska strö lätt med sand och vattnas dagligen. Efter ett tag kommer skott att visas i kontaktytorna mellan utloppet och substratet.

I sin naturliga livsmiljö lutar cyperus mot reservoaren och börjar slå rot, varefter föräldrastammen gradvis dör. Således bildas en ny växt. Denna metod används ofta inom landskapsarkitektur inomhus. För att göra detta lutar en av topparna långsamt, placeras i en behållare med vatten och fixeras utan att skilja den från huvudanläggningen. Så snart rötterna blir märkbara transplanteras utloppet omedelbart i en separat behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det enklaste sättet att reproducera rhizomen anses vara uppdelningen av rhizomen . Metoden är bra för växter över 2 år. Buskarna avlägsnas försiktigt från behållaren, rengörs noggrant från marken och delar rhizomen. För full utveckling måste varje bildad del innehålla minst 3 separata skott.

Tänk på att kniven endast ska användas steriliserad, och rotsnittet ska ströas med krossat aktivt kol eller kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om de grundläggande rekommendationerna för vård inte följs stöter Cyperus ofta på allvarliga problem, bland vilka följande är de vanligaste.

  • Bladen blir små och tappar sin ljusstyrka . Detta indikerar otillräcklig belysning. Detta händer ofta när blomman placeras på norra fönster eller placeras inuti ett bostadsutrymme. För att återställa blommans tidigare tillstånd behöver du bara ge den den nödvändiga belysningsnivån och ordna artificiell belysning.
  • Om bladen blir gula kan det finnas flera orsaker . Oftast är detta en följd av alltför torr luft och brist på vatten. I det här fallet är det värt att slå på luftfuktare och justera bevattningsregimen. Försök att utesluta närvaron av cyperus nära batterier och andra värmeenheter. Om växten börjar torka ut, placera den i en annan, större kruka med vatten i några dagar så att den helt kan tillgodose sina vattenbehov. Jordens utarmning kan också orsaka gulning och avverkning av lövverk - i det här fallet hjälper en eremit att transplantera till en större kruka med att byta ut substratet.
  • Het inomhusluft leder ofta till att busken och dess enskilda delar vissnar - topparna på stjälkarna, liksom bladblad och blomställningar. Installation av klimatutrustning i rummet eller vanlig ventilation hjälper till att hantera problemet.
  • Om du såg det cyperus stannade i tillväxt och utveckling , vilket innebär att rötterna är trånga i behållaren och den måste ändras till en mer omfattande. Efter transplantationen återupptas tillväxten och blomningen av kulturen.
  • Utseendet på grå fläckar på bladplattor indikerar att blomman utsätts för solens ljusa strålar. Detta händer vanligtvis när Cyperus står på södra fönstret. Mörk busken och ta bort alla skadade löv.
  • Att bo i kalla rum gör att bladen blir alltför mjuka . Det är nödvändigt att överföra blomman till en bekvämare miljö så snart som möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla andra inhemska växter blir cyperus ofta offer för angrepp av spindelmider, liksom mjölkfiskar, skalinsekter och thrips. Följande tecken indikerar skadedjurens nederlag:

  • deformation av ytan på plåtplattor;
  • förekomsten av tunna spindelnät i internoder och på baksidan av rosetterna;
  • utseendet på vita prickar och plack på insidan av bladplattan;
  • utseendet på muggar runt blomman;
  • klibbig blomning eller bomullstussar på de gröna delarna.

Om ett av dessa tecken hittas är det nödvändigt att noggrant undersöka växten och sedan ta bort skadedjuret med fysiska medel med en svamp doppad i en koncentrerad lösning av tvätttvål eller tinktur av tobak.

Om de vidtagna åtgärderna inte har gett något resultat bör du använda insekticider, men det är bättre att göra detta på gatan, eftersom preparaten innehåller farliga flyktiga ämnen. Endast snabba åtgärder för återupplivning av cyperus hjälper till att bevara dess skönhet och hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på hur man planterar cyperus genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: