Soleirolia (31 Bilder): Vård Av Gelksina Hemma, Metoder För Förökning Av En Krukväxt. Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Soleirolia (31 Bilder): Vård Av Gelksina Hemma, Metoder För Förökning Av En Krukväxt. Blommor

Video: Soleirolia (31 Bilder): Vård Av Gelksina Hemma, Metoder För Förökning Av En Krukväxt. Blommor
Video: Sticklingar, frösådd och frökakor 2024, Maj
Soleirolia (31 Bilder): Vård Av Gelksina Hemma, Metoder För Förökning Av En Krukväxt. Blommor
Soleirolia (31 Bilder): Vård Av Gelksina Hemma, Metoder För Förökning Av En Krukväxt. Blommor
Anonim

En sällsynt blomsterhandlare kommer att kunna motstå den utsökta skönheten i saltérolia eller gelksina. Den passar perfekt in i alla interiörer, passar bra med höga växter, skapar en positiv atmosfär i huset och minskar nivån av elektromagnetisk strålning. Enkel vård gör att även oerfarna hemmafruar kan odla den. Låt oss titta närmare på denna växt.

Bild
Bild

Beskrivning

För mer än 100 år sedan upptäckte den engelske navigatören Soleirol en okänd växt på öarna Korsika och Sardinien, senare uppkallad efter honom. I sin naturliga livsmiljö är det en lågväxande buske som täcker marken .… Den växer i skuggan av ett träd eller på bergssluttningar.

Botaniker har klassificerat saltyrolia: nässelfamiljen, släktet Soleirolia, arten Soleirolia soleirolii, som är den enda. Forskare har utvecklat flera varianter av gelxin:

  • Argentea;
  • Grön;
  • Variegata;
  • Aurea.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Soleirolia är en kort växt som täcker marken. Den har blad av en långsträckt form av färgen på unga gröna blad, upp till 0,5 cm i diameter och de ligger i par. Bräckliga och tunna stjälkar överstiger inte 20 cm.

Skott kan förgrena sig med brist på ljus.

Florister väljer ursprungliga platser för saltiums tillväxt: ett terrarium, en flaskträdgård, en hängande blomkruka, i krukor med höga blommor. Grannskap med låga växter är oönskat, eftersom salt kommer att förstöra växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gelksina rengör luften perfekt, producerar inga giftiga ämnen, så den kan placeras i ett barnrum.

Blomma

I en lägenhet blommar salturt mycket sällan och bär aldrig frukt. Under naturliga förhållanden är dess blommor små, vitaktiga, blekta, varefter rödaktiga bär bildas, som innehåller frön.

Bild
Bild

Mikroklimat

Gelksina är en termofil växt, den optimala tillväxttemperaturen är cirka + 18,25 ° C. På sommaren är det tillåtet att ta ut den till balkongen, och på vintern måste den skyddas från vindbyar och nedkylning. Skapa diffust ljus för blomman, använd konstgjord belysning under grumliga dagar. Framgångsrik tillväxt beror direkt på villkoren för frihetsberövande, så följ flera regler:

  1. jordsubstratet bör innehålla småsten, sand, gräs;
  2. spray ditt husdjur på morgonen och kvällen, töm överflödig vätska efter vattning;
  3. mata växten med mineralgödsel en gång var 14: e dag, och under den kalla årstiden, en gång var 30: e dag;
  4. reproduktion av saltlösning sker på ett vegetativt sätt.
Bild
Bild

Användande

Med hjälp av gelksina skapar du mys i alla rum. Det ser bra ut både på egen hand och i kombination med höga växter. Används för att dölja jord . Välj en granne så att förutsättningarna för att lämna är ungefär desamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

På en personlig tomt, med hjälp av olika sorter av gelksina, skapar de öppet mönster av vilken komplexitet som helst. Denna buske kommer att fläta allt stöd du ger den, så att du kan göra levande figurer av den.

Bild
Bild

Salleurolium är också väl lämpad för dekoration av akvarier och terrarier. Men den ska inte ligga i vattnet. Placera växten på en särskild piedestal.

De minsta sorterna kan odlas i flaskträdgårdar. Detta kommer att vara en originalgåva för alla hemmafruar.

Bild
Bild

Vidskepelse

Många blomsterodlare är säkra på att gelksina ger glädje, harmoni och en positiv stämning i huset. När man tar hand om ett husdjur blir en person av med ångest, nervös spänning och till och med depression.

Solleyrolia rekommenderas att installeras i barnkammaren, eftersom det främjar god sömn .… Enligt Feng Shuis läror rekommenderas det inte att installera det i makarnas sovrum, eftersom detta kommer att leda till en försämring av förhållandet mellan dem. Hennes närvaro i vardagsrummet är också oönskad.

Bild
Bild

Placera blomman i skåpens nischer, så ackumuleras positiv energi där som kan fylla hela utrymmet i rummet. Det optimala grannskapet är en TV eller en dator, vilket förklaras av gelksins förmåga att minska elektromagnetisk strålning.

Bild
Bild

Typer och sorter

Som nämnts ovan har saltlösning en typ och 4 sorter. Låt oss ta en närmare titt på var och en av dem.

  1. Arten Soleirolia soleirolii bladen har en blank yta med en rik grön färg.
  2. Egenhet Argentea - detta är närvaron av en silverfärgad bladfärg.
  3. Grön är en miniatyrsort, 20 cm bred. Dess små löv är målade i en ljusgrön färg.
  4. Vid det gröna Variegata det finns en tunn snövit kant.
  5. Aurea skiljer sig i gyllene nyanser av lövverk.
Bild
Bild

Alla variationer är bara synliga i starkt solljus. I blomsterbutiker är "Soleirolia Green" populärt, liksom "Soleirolia Mix" från flera sorter.

Landning

Den första blomtransplantationen utförs 2 veckor efter köpet. Sedan, när växten växer. Det är bäst om planteringen sker under vårsäsongen. Vid överdriven tillväxt kan busken delas upp i flera delar, eller helt enkelt välja en större kruka . Saltiums rötter är mycket tunna och lätt sönderrivna, därför genomförs transplantationen med metoden att passera ett jordkoma.

Det är bäst att förbereda blomstersubstratet själv. För att göra detta behöver du:

  • gräs och växthus;
  • torv;
  • sand;
  • småsten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Se till att grytan har hål för att tömma vattnet.

Lägg en dränering bestående av expanderad lera eller små stenar på botten . Fyll krukan med ¼ jord, lägg växten och strö försiktigt med jorden. Placera det transplanterade helxinet i ett svalt rum med diffust ljus.

Vård

Solleyrolia kräver ingen särskild vård hemma. Hitta den optimala platsen för det, regelbundet vatten och spray. Nedan kommer vi att överväga de grundläggande principerna för odling.

Bild
Bild

Belysning

Under naturliga förhållanden växer helxina i skuggan av träd, så det är van vid starkt solljus spritt av lövverk. Placera blomman i rummet från direkt solljus . Varaktigheten av dagsljus är cirka 12-16 timmar, så ytterligare belysning behövs på vintern, annars förlängs stjälkarna och hela sikten går förlorad.

Bild
Bild

Temperatur

Soleirolia känns bra i intervallet från +18 till + 25 ° C. På varma dagar krävs ytterligare vattning. På vintern kan temperaturen nå + 8 ° C, det är nödvändigt att se till att det inte finns frost och drag.

Fuktighet

Denna växt är fuktälskande. Var inte rädd för att överfukta luften i rummet. Frekvent bevattning och bad främjar bildandet av djupt grönt bladverk. Om du har ett akvarium i ditt hus, så är detta ett bra grannskap för gelksina. För bevattning, använd renat vatten som har sedimenterats i flera dagar . Vid + 20 ° C reduceras befuktningen, och vid lägre temperaturer stannar den helt och hållet. Placera inte ditt husdjur i fuktiga och kalla rum, eftersom detta orsakar lövruttning.

Bild
Bild

Vattning

Under vår-sommarperioden behöver saltlösning rikligt med vattning. För att göra detta, använd välrenat vatten vid rumstemperatur som tidigare har reglerats i 12 timmar. Vattning bör ske dagligen . Töm överflödig vätska ur pannan efter 10 minuter, så skyddar du rötterna från förfall. Under höst-vinterperioden minskar mängden vatten så att underlaget torkar av ?.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Det är nödvändigt att införa kompletterande livsmedel året runt, eftersom gelksina inte behöver vila. Mineralgödsel löses upp i vatten, varefter växten vattnas. På våren och sommaren krävs ytterligare mikroelement cirka 2 gånger i månaden, på vintern är en gång tillräckligt.

Under vintertid vid en temperatur på + 10 ° C appliceras inte gödningsmedel.

Beskärning

Vid otillräckligt ljus blir saltyrolias stjälkar nakna och utarmade, därför är periodisk beskärning av skott nödvändig. Det hålls årligen på våren. Upp till hälften av de gamla skotten tas bort . Detta gör att växten kan föryngras och påskynda sin tillväxt. Beskärning av grenarna är också nödvändigt för att ge växten en ovanlig form.

Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

Soleirolia förökar sig genom ympning eller delning av busken. I den naturliga miljön - av frön. Vegetativ förökning gör att du kan bevara växtsortens egenskaper.

Vid ympning, klipp av en ung skott så att 2-3 internoder blir kvar på den och rota den. För att göra detta, lägg skotten i ett glas vatten i flera veckor . Så snart rotsystemet dyker upp, plantera det i marken. Alternativt placera sticklingarna omedelbart i fuktig jord, sedan rotar de om cirka 10-21 dagar.

Det andra sättet kommer att vara rotningen av skottet, som inte skiljer sig från modern. För att göra detta, släpp en eller flera skott i mitten. I detta fall kommer bildandet av rotsystemet att ske snabbare . Därefter skärs skottet från huvudbusken och transplanteras i en ny bred och grund kruka. Plantera flera exemplar tillsammans för att bilda en tät hatt.

Bild
Bild

Om ditt husdjur har vuxit ur sin kapacitet är det värt att plantera om det. Detta är en bra tid att sprida helxin. Dela bara busken försiktigt i flera bitar och lägg var och en i sin egen kruka.

Du kan beställa saltfrön på Internet. De är mycket billigare än vuxna växter, men du måste känna till nyanser av att plantera dem:

  1. ta en bred och grund kruka;
  2. lägg ett litet lager expanderad lera på botten och täck med torv;
  3. strö sedan fröna på ytan av substratet, fördjupa eller strö dem inte;
  4. stäng behållaren tätt med folie;
  5. luftning och sprutning dagligen, och om 1-2 veckor ser du de första skotten;
  6. transplantera sedan plantorna i separata krukor.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den vanligaste saltiumsjukdomen är svampinfektion. Bruna och mjuka skott blir symptom. Sjukdomen utvecklas med otillräcklig belysning, låga lufttemperaturer och överdriven vattning. Om din blomma visar tecken på svampinfektion måste den omedelbart transplanteras till en ny kruka. För att göra detta, ta försiktigt bort växten utan att skada rötterna . Bli av med alla sjuka och misstänkta kvistar, behandla den återstående busken med fungicider, varefter du kan plantera den på en ny plats.

När aska och bruna fläckar dyker upp på stjälkarna av helxin, utvärdera noggrant luftfuktigheten i rummet - troligtvis är det överdrivet. Ta bort skadade delar av anläggningen, ventilera oftare . Vattningen bör stiga, minska antalet sprayer till en eller två gånger om dagen.

Bland skadedjur påverkas saltyrolia oftast av: bladlöss, spindelkvalster, mjölk och vitfluga. Det är värt att komma ihåg att om det finns en påverkad blomma i närheten, påverkas också gelksina. Det är inte alltid lätt att misstänka skadedjur. De är väldigt små och gömmer sig bakom ditt husdjurs täta krona. Undersök växten vid vattning och bevattning. Om du hittar vridna löv, en liten spindelväv, skadade skott, har troligen parasiter börjat.

Bild
Bild

Först och främst flytta saltlösningen till ett annat rum och isolera den från andra inomhusblommor. Skölj sedan kronan under rinnande varmt vatten och tvål. Marken måste stängas från ett överskott av fukt eller överskottet måste tömmas noggrant. Mycket ofta hjälper sådana åtgärder inte i kampen mot skadedjur. Om du efter några dagar hittar skadedjur igen, använd sedan industriella insekticider:

  • Fitoverm;
  • Aktofit;
  • Intavir;
  • Aktara;
  • Vermitek.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bearbeta blommor med dessa kemikalier måste du följa flera regler:

  1. utföra insekticidbehandling i ett välventilerat område;
  2. arbeta med skyddsutrustning - mask, handskar, förkläde;
  3. efter avslutad procedur, lämna blomman i 10 minuter och ventilera rummet, tvätta händerna noggrant;
  4. du kan inte spraya växten inom 24 timmar efter behandling;
  5. håll barn och husdjur borta från växten i tre dagar.

För att skydda salineurol från angrepp av skadedjur behövs förebyggande åtgärder:

  • inspektera blomsterträdgården regelbundet;
  • ventilera rummet;
  • följ rekommendationerna för temperatur och luftfuktighet;
  • spraya växten med vatten flera gånger om dagen.
Bild
Bild

Soleyrolia är en mycket känslig och vacker blomma som passar perfekt in i alla interiörer. Tack vare det kan dina barn bli lugnare och deras sömn bättre. Gelksina tar bort överflödig elektromagnetisk strålning och skapar en positiv atmosfär i rummet.

Rekommenderad: