Fittonia Mix (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Funktioner För Blomning Av En Vuxen Växt. Transplantationsregler

Innehållsförteckning:

Video: Fittonia Mix (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Funktioner För Blomning Av En Vuxen Växt. Transplantationsregler

Video: Fittonia Mix (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Funktioner För Blomning Av En Vuxen Växt. Transplantationsregler
Video: How To Grow Petunia From Seeds (With Full Updates) 2024, Maj
Fittonia Mix (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Funktioner För Blomning Av En Vuxen Växt. Transplantationsregler
Fittonia Mix (25 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Funktioner För Blomning Av En Vuxen Växt. Transplantationsregler
Anonim

Dekorativa blommande växter har sin egen sorgliga särart. När de försvinner blir de oattraktiva, eftersom deras dekorativa egenskaper är i blomställningen. Om du vill njuta av skönheten i en hemväxt inte cykliskt, utan året om, välj en art med ovanliga löv. Fittonia -blandning tillhör sådana växter.

Bild
Bild

Beskrivning

Fittonia är en växt från de fuktiga skogarna i Sydamerika (finns ofta i Peru), en representant för familjen Accantha. Det finns cirka 10 typer av det. Fittonia är skyldigt sitt namn till systrarna Fitton från England, som skrev den första läroboken för studenter i botanik. Det är en flerårig ört som har upprätt eller krypande stjälkar. Bladen har olika färger (från ljusgrönt till ljusrött).

Silverfärgade ådror på bladen är blommans "höjdpunkt ". En vuxen växt har en frodig och grenad krona och växer upp till 50 cm. Blomningen av den sydafrikanska skönheten är en spikelet med små - cirka 5 cm långa - oattraktiva gula blommor. Fittonia mix blommar på våren och sommaren (börjar i maj). Hemma tar denna process 2 veckor och slutar med att blomställningen torkar helt.

Fittonia är inte giftigt, det är säkert för både människor och husdjur. Du kan också odla den i ett hus med små barn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Fittonia är väl lämpad för att odla hemma, men vissa förutsättningar krävs fortfarande. Den kan odlas i krukor, i ett florarium - inte lämpligt för stora arter - eller i ett speciellt akvarium (paludarium). Blomman kallas ofta nyckfull, varför nybörjare blomsterhandlare har svårt att odla den . (de säger att bara den andra fittonia kommer att växa, eftersom den första blomman definitivt kommer att dö). Om du tar hand om den sydamerikanska skönheten kommer du att njuta av hennes vackra lövverk och blomställningar länge. Naturligtvis är detta inte en saftig eller en kaktus, minimikraven. Men för dem som odlar olika växter hemma kommer daglig rutinvård för Fittonia inte att vara ett problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler för vård av Fittonia -blandning

  • Måttlig vattning och spraybevattning varje dag. Det är bättre att vattna i portioner ofta än att torka eller överfukta jorden.
  • Tillräckligt underhåll av luftfuktighet och temperatur. Bladen ska inte torka ut och ännu mer täckas med damm.
  • En gynnsam plats för en kruka med detta exotiska infall hjälper till att lösa hälften av de växande problemen.
  • Ge tillräckligt med frisk luft (men undvik drag) i rummet där blomman ligger.
  • Transplantera växten var tredje år, så snart rötterna tar slut i krukan.
  • Mata blomman i tid med speciellt mineralgödselmedel för dekorativa lövträd.
  • Om växten är sjuk eller skadedjur har dykt upp på den, vidta åtgärder i tid.
Bild
Bild

På vintern förändras vården lite - växten kräver en mer noggrann inställning till sig själv

  • Temperaturen ska vara minst 18 grader.
  • Eftersom dagsljuset är kort på vintern måste ytterligare belysning (lysrör) användas. Eller så kan du överföra Fittonia till det östra fönstret.
  • Vattna växten 2-3 gånger i veckan. Detta är den optimala frekvensen.
  • Den nödvändiga luftfuktigheten är 80 procent under hela året.
  • Det är bättre att skjuta upp toppdressing till våren. Detta krävs inte på vintern.
Bild
Bild

Hur ordnar jag blomman?

Fittonia är en ljusälskande växt som kräver starkt ljus. Men undvik direkt solljus (det kan finnas brännskador på bladen). På sommaren är den idealiska platsen för en blomma nära ett soligt fönster, och på hösten - ett fönster på södra sidan. På vintern, håll plantan borta från radiatorer och hitta en plats med tillräckligt med solljus. För att behålla en vacker grön färg måste du använda extra belysning (2-3 timmar på kvällen).

De västra och östra fönsterbrädorna är idealiska platser för fittonia. Det kan i alla fall bara tas upp empiriskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

På sommaren ska rumstemperaturen vara cirka + 24-27 grader, på vintern - från 18 till 20 grader. Den idealiska temperaturen är +23 grader. Det är nödvändigt att undvika plötsliga temperaturhopp, annars kommer det att ha en dålig effekt på växtens välbefinnande (lövfall eller död av en blomma).

När det gäller luftning är det bättre att ta bort Fittonia från rummet just nu - det tål inte drag och luftkonditioneringar bra - och du bör inte ha det utomhus på sommaren.

Bild
Bild

Fuktighet

Fittonia är infödd i regnskog och älskar hög luftfuktighet inomhus. För att göra detta måste bladen sprutas varje dag (helst på morgonen och på kvällen). Vill du spara tid? Köp en enhet som producerar konstgjord dimma. Och du kan också lägga en liten behållare med vatten bredvid blomman, som vid avdunstning skapar det nödvändiga mikroklimatet. Eller placera en Fittonia över akvariet. Du kan också lägga potten i en kopp vatten, men du måste se till att plantans rötter inte vidrör vattnet (för detta används dränering).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

På våren och sommaren behöver blomman dagligen ökad vattning. Höstens vattning blir måttlig (2-3 gånger i veckan). På vintern räcker det en gång i veckan. Det rekommenderas att vattna fittonia efter att toppen av jordkoman torkat. Växten älskar fukt, men överfyll den inte, eftersom detta kan leda till att rötterna ruttnar (varför bottenvattning inte är lämplig för Fittonia). Renat, smält eller sedimenterat vatten är väl lämpat för bevattning.

Det är viktigt att torka av bladen med en fuktig mjuk trasa för att ta bort smuts och damm.

Bild
Bild

Val av mark och gödselmedel

Marken för en exotisk skönhet ska vara lös och rik på näringsämnen. Du kan köpa speciell jord - jorden är lämplig för azaleaer, pelargoner eller fioler - för fittonia, eller du kan förbereda den själv från lövjord, sand, torv, svart jord. Dränering (expanderad lera eller små stenar) är en oumbärlig komponent när man planterar en växt. Från tidig vår till sen höst är det nödvändigt att befrukta växten (minst 2 gånger i veckan). För detta används mineralgödselmedel (halvera endast dosen). På vintern behöver växten inte matas. Flytande toppdressing kan appliceras på bladen, vilket ger näring och skydd för växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Det är bäst att plantera om Fittonia i mars eller april. En växt yngre än 5 år transplanteras varje år, sedan vart 2-3 år. En nyinköpt blomma transplanteras inte omedelbart, den behöver anpassas. När du planterar om en blomma är det viktigt att välja bra bördig jord och dränering. En bred och inte särskilt djup kruka är lämplig för Fittonia, 2 cm större (bredare behållare har en dålig effekt på växternas tillväxt).

Under transplantationen kan du utföra anti -agingprocedurer - beskärning och nypning.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

De viktigaste metoderna för reproduktion av Fittonia är genom skiktning, sticklingar och delning.

  • Reproduktion genom division (kan göras vid omplantering av växten). Hölls under våren. Huvudbusken är uppdelad i flera delar och planterad i krukor, vars diameter är 2 cm större. I processen är det viktigaste att inte skada rötterna. Annars kommer växten att rota länge, vara stressad eller dö.
  • Förökning genom sticklingar . En stjälk (med minst fem blad och en längd på 2 till 7 cm) tas från huvudbusken och den skurna kanten läggs i en kopp sand och täcks med en folie eller burk. Växthusförhållanden erhålls. Varje dag måste du öppna dessa mini växthus för att ventilera. Rummet ska vara tillräckligt varmt (+ 25-27 grader). När unga skott dyker upp, ta bort filmen eller burken.
  • Reproduktion genom skiktning (det enklaste sättet) . Fittonia -blandningen kan reproducera sig själv. För detta tas ett lager, som ligger i botten av huvudbusken, löv tas bort från det och sedan begravas det i jorden. Efter rotning separeras sticklingarna och transplanteras i en separat kruka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En bra häckningssäsong är våren (mars, april) eller mitten av sommaren.

Om du vill ha en buske med frodigt och mycket vackert lövverk, plantera sedan flera blommor i en bred kruka.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om Fittonia -blandningen är dåligt omhändertagen börjar det göra ont. Detta kan underlättas av en kränkning av bevattningsregimen, för torrt land och direkt solljus. Med en nyckfull karaktär blir Fittonia sällan sjuk. Du måste försöka mycket för att få krukväxten att må dåligt. Om du ständigt odlar blommor på fönsterbrädan kommer det inte att vara särskilt svårt att ta hand om Fittonia.

Vanliga växtskadegörare:

  • spindelkvalster;
  • skydda;
  • trips;
  • mjölkfisk;
  • grå röta.

Det är inte svårt att bli av med dem - bladen måste tvättas med tvålvatten och behandlas med en insekticid.

Gråröta uppstår när växten har varit i ett kallt rum länge. Om gråröta hittas måste du trimma bladen från toppen och plantera nya blommor. Vattna inte växten rikligt på vintern. Vänta tills blomkrukan blir ljusare, jordklumpen torkar ut åtminstone lite. Sedan kan du utföra nästa vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på att en växt omhändertas felaktigt:

  • busken blir gul (kraftig vattendragning av jorden);
  • curlingblad (otillräcklig vattning eller mycket starkt ljus);
  • löv och bar stam har fallit - växten behöver beskäras;
  • om bladen har blivit slöa, då har temperaturen blivit lägre än vanligt för Fittonia;
  • blekhet och slöhet på bladen är resultatet av mycket ljus belysning;
  • torr luft och överflödig fukt gör att bladen faller av;
  • om de nedre bladen faller av, är detta normalt, eftersom fittonis stjälk gradvis är bar.

Långsam tillväxt är en specifik egenskap hos blomman. För vissa kan detta verka som en nackdel. Men å andra sidan behöver växten inte konstanta transplantationer en gång vartannat år. Det är lätt att forma. Fittonia kommer inte heller att fylla hela utrymmet om det planteras i en gruppkomposition med andra växter.

Rekommenderad: