Cissus (38 Bilder): Vård Av Inomhus Druvor Hemma, Blommetyper Med Namnen Fyrkantiga Och Rhomboid, Antarktis Och Striata. Varför Torkar Växten Löv?

Innehållsförteckning:

Video: Cissus (38 Bilder): Vård Av Inomhus Druvor Hemma, Blommetyper Med Namnen Fyrkantiga Och Rhomboid, Antarktis Och Striata. Varför Torkar Växten Löv?

Video: Cissus (38 Bilder): Vård Av Inomhus Druvor Hemma, Blommetyper Med Namnen Fyrkantiga Och Rhomboid, Antarktis Och Striata. Varför Torkar Växten Löv?
Video: Så blir du av med Sorgmygg 2024, Maj
Cissus (38 Bilder): Vård Av Inomhus Druvor Hemma, Blommetyper Med Namnen Fyrkantiga Och Rhomboid, Antarktis Och Striata. Varför Torkar Växten Löv?
Cissus (38 Bilder): Vård Av Inomhus Druvor Hemma, Blommetyper Med Namnen Fyrkantiga Och Rhomboid, Antarktis Och Striata. Varför Torkar Växten Löv?
Anonim

Denna anläggning finns ofta i kontorsbyggnader eller olika sjukhus. Cissus odlas också ofta hemma. Många trädgårdsmästare är helt enkelt glada över sitt utseende, eftersom det är en klätterväxt som kommer att bli en riktig dekoration i alla hus eller lägenheter, med hjälp kan du dekorera nästan alla utrymmen. Till exempel väggar där du helt enkelt kan hänga upp det, trappor som det kommer att fläta helt över tiden, eller sätta vanliga stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Många kallar cissus för en inomhus vingård, eftersom det är en buske som sprider sig i olika riktningar. En sådan anläggning kan få fotfäste med sina antenner för vilket lämpligt stöd som helst. Dessutom liknar några av dess arter något grenarna på ett vackert träd, tack vare vilket det ofta får smeknamnet björk.

Denna växt har vackra glänsande löv med en blank yta, samt en rik ljusgrön färg . Deras form och storlek beror till stor del på cissusorten. De placeras på ganska långa och flexibla skott som blir upp till 3 meter långa. Med tiden täcks dessa "vinstockar" med bark. Dessutom har varje fotografering flera antenner, som de kan fästa på vilken yta som helst.

Om vi pratar om blommande, så skiljer sig växten inte i sin speciella skönhet under denna period . Blomman är en liten umbellate blomställning av en kräm eller ljusgrön nyans. Det kan hända att det inte är möjligt att se det hemma, men under naturliga förhållanden blommar det inte bara utan har också ett stort antal frukter, som är små bär med en röd eller svart nyans. Det är inne i bären som ett stort antal frön finns.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemlandet Cissus anses vara de tropiska zonerna i Afrika och Australien, liksom den södra delen av Amerika. Mer än 300 arter växer i sin naturliga miljö, varav många började växa hemma. Dessutom används cissus i sitt hemland ofta inte bara för dekoration, utan också som mat eller som ett medel i kampen mot malaria.

Många människor skapar riktiga häckar som inte är lätta att gå igenom. Förutom, denna växt anpassar sig snabbt till alla förhållanden, så det kommer inte att vara svårt att odla den hemma.

Bild
Bild

Cissus köps ofta just för att det kan rena luften i alla rum och också ha en svampdödande effekt.

Olika sorter

Eftersom det finns många arter av denna växt är det värt att titta närmare på de populära växterna. Vissa cissussorter finns bara i botaniska trädgårdar.

Diamantformad

Denna typ av växt har ett annat namn - fyrkantig cissus . Bladformen är diamantformad med ojämna kanter. Bladen har en ljus smaragdfärg. Dess skott är ganska flexibla och tunna, så ett stöd krävs för denna typ av cissus. Om blommor dyker upp har de en ljusgrön färg. Både blomstenen och grenarna på denna växt är sammetslen.

Det var till denna växt som namnet björk fästes . Dessutom utvecklades flera sorter på grundval som är mycket populära bland trädgårdsmästare. Bland dem är de mest populära Helen Danica , som utmärks av vackra snidade löv med en ljus färg. Och det finns också en sådan variation som Mandianna . Den är resistent mot plötsliga temperaturförändringar och har vackra glansiga blad.

Många förvirrar denna underart med rombisk cissus. Detta är dock en helt annan växt som inte är anpassad till inhemska förhållanden och bara finns i naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerfärgad

Denna typ av cissus är särskilt vacker. Dess löv är mörkgröna i färgen, dessutom är de täckta med silverfärgade fläckar ovanpå, men de är rosa nedanför. Denna växt skiljer sig genom att den under den kalla årstiden helt kan kasta sina löv. På våren måste grenarna vara helt avskurna, varefter de växer tillbaka ganska snabbt . Denna cissus kräver lite mer uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Striata

Denna blomma kallas också randig på grund av dess ovanliga färg. På de gröna bladen kan du se rödaktiga ränder, deras form påminner mer om riktiga druvor. Men denna uppfattning ganska hård och kräver inte mycket uppmärksamhet åt sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bicolor

Denna växt tillhör druvfamiljen. Dess fullständiga namn är cissus discolor . Bicolor cissus har hjärtformade blad med små tänder som löper längs kanterna. Färgen är djupgrön med små silverfärgade fläckar. I botten är bladen mörkröda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antarktis

Denna vintergröna blomma är ganska vanlig bland de flesta trädgårdsmästare. Bladen är ovala med ojämna kanter, de växer upp till 12 centimeter. Dessutom är de mörkgröna på toppen och ljusgröna på undersidan. Dess grenar, liksom antennerna är sammetslen med en vacker kant. Denna art kan perfekt existera under olika förhållanden, är inte rädd för varmt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tuberos

Denna blomma har en lång vinstock med en förtjockning vid basen. Dessutom bildar den luftrötter. Bladen på denna stiliga man är små, men känsliga. Ibland, för vinterperioden, kan det kasta sina löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Många cissusväxter värderas av trädgårdsmästare, inte bara för sin dekorativa skönhet, utan också för deras opretentiöshet. De behöver inte skapa speciella förutsättningar för dem, eftersom de kan växa i alla rum. För att denna växt alltid ska vara frisk och frodig är det dock nödvändigt att bekanta dig med några punkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Även om cissus kan växa även i halvskugga, är det fortfarande värt att föredra en plats där det är mycket solsken. Tack vare detta arrangemang kommer blomman att bli tätare och bladen kommer att vara ljusgröna.

Det är dock bäst att undvika direkt solljus på busken, så under hög sol bör det mörkas lite.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Många trädgårdsmästare är säkra på att drag är mycket skadliga för denna växt, därför tar de inte det alls ute. Detta är dock en helt felaktig bedömning. Det kommer att vara användbart för honom att vara i frisk luft, och en lätt bris kommer inte att skada honom alls. Men under en kall snap måste cissus tas in i rummet . Om detta inte görs kommer han omedelbart att kasta lövverket.

Det är inte nödvändigt att skapa för mycket befuktning för en sådan blomma. Det räcker bara att spraya det då och då . Samtidigt bör det inte finnas några fläckar på bladen. Därför är det bäst att använda väl avlagrat vatten. I vissa fall kan du lägga en liten behållare med vatten nära blomkrukan.

Viktig! "Tämjda" växter tål temperaturer från 10 till 27 grader Celsius, men det finns några exemplar som kan kännas bra även om temperaturen sjunker till +5 grader.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om cissus hemma är helt enkelt och kräver inte mycket ansträngning. Om du gör allt korrekt kan du odla en helt frisk växt som kommer att glädja sina ägare under hela året.

Toppdressing

Eftersom denna växt använder en stor mängd näringsämnen och mineraler är det nödvändigt att mata den ganska ofta. Detta bör göras med 2 veckors mellanrum - under vår- och sommarperioderna. Oftast köper de för cissus gödselmedel som är avsedda för lövväxter . Perfekt passform Pokon eller Etisso , men du kan också använda naturlig matning.

Bild
Bild

Vattning

Bladet på denna stiliga man absorberar därför en stor mängd fukt det är nödvändigt att ge honom ganska ofta vattning . Detta är särskilt viktigt under tillväxtperioden. På sommaren är denna procedur värd lite oftare. Det kommer att vara möjligt att bestämma den nödvändiga tiden för dig själv enligt jordens tillstånd i blomkrukan. Det ska inte torka mer än hälften. Dessutom kan du göra själar för cissus då och då. Det måste dock vara varmt.

På vintern skiljer sig vattningen något från sommaren. Det måste vara måttligt, dessutom måste överflödigt vatten från pallen tömmas.

Vattning bör endast göras när marken är 2/3 torr i blomkrukan. Denna procedur måste också utföras med mjukt vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Beskärning

Liksom alla växter kommer cissus att behöva ett förfarande som beskärning. Det kan utföras i flera fall. Till exempel, när en växt kasta hela eller hälften av sina löv, är det bäst att klippa av dem så att unga skott kan bildas. Så att cissuss kan utvecklas väl, och också vara ganska aktiv, dess skott måste klämmas med jämna mellanrum … Under vårperioden måste du nypa den på mitten. Detta stimulerar inte bara växten, utan låter den också ha vackra och tjocka löv.

Bild
Bild

Överföra

För att transplantera en växt måste du antingen använda ett köpt substrat eller göra det själv. För att göra detta måste du ansluta följande komponenter:

  • 1 del lövhumus;
  • 1 del finare sand;
  • 1 del torv;
  • 1 del gräsmark.

Det är bäst att transplantera efter vintern, redan i början av våren, men redan innan blomningen börjar . Dessutom kräver en ung växt en årlig transplantation. I det här fallet ska krukan vara något större än den föregående och bättre keramik, så att rotsystemet kan andas fritt. Äldre cissus kan transplanteras mycket mindre ofta. Längst ner i blomkrukan måste du lägga ett lager dränering, sedan lite jord, och först efter det kan du plantera en blomma i den.

Detta måste göras ganska noggrant för att inte skada sina rötter. Därefter bör de återstående hålrummen fyllas med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Efter att ha fått en sådan växt i din samling kommer du definitivt att vilja öka den. Samtidigt kan detta göras på olika sätt. Det är värt att överväga dem mer i detalj.

Genom att dela busken

Det är bäst att använda detta avelsalternativ efter vintern. Dessutom är det bättre att göra detta vid transplantation av en växt. En äldre cissus börjar bilda små processer på egen hand, som med tiden inte kommer att kunna passa in i en blomkruka. Det är av denna anledning som det är värt att skilja dem åt. Det vill säga, rötterna måste skäras i flera bitar med en vass kniv och sedan planteras i separata blomkrukor. Efter en snabb anpassningsperiod växer unga plantor snabbt.

Bild
Bild

Frön

Många använder också frön för förökning. De kan också köpas i vilken trädgårdsbutik som helst. Att arbeta med sådant material är ganska enkelt. Först måste behållaren fyllas en blandning av fin sand och torv . Därefter placeras frön i den förberedda jorden. De behöver inte begravas för mycket - tryck bara ner lätt . Därefter måste marken vattnas och behållaren måste täckas med en film.

Dessutom måste allt sättas på en varm plats och säkerställas regelbunden vattning . De första skotten visas kanske inte så snabbt, så oroa dig inte för detta. När groddarna är fullvuxna kan de transplanteras till ett "permanent boende". Oftast används frön av den arktiska cissusen för fröförökning.

Bild
Bild

Sticklingar

Trädgårdsmästare använder denna metod ganska ofta. För att genomföra denna reproduktionsmetod är det nödvändigt att göra ämnen av sticklingar antingen på våren eller sommaren . Förutom, sticklingar måste vara med unga knoppar . Efter skörd måste de placeras i en behållare med vatten eller i beredd jord. Om du rotar i vatten måste du vänta på rötterna, först efter det kan de planteras i marken.

Det är dock mycket lättare att placera bladstelen direkt i marken. Det måste vara väl hydrerat. Då måste behållaren täckas med folie för att göra ett litet miniväxthus. När sticklingarna är rotade ganska bra kan de planteras permanent.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Även om cissus anses vara ganska hård, kommer plantan helt enkelt att bli sjuk om den får fel vård. Det är värt att överväga några av orsakerna till sjukdomen.

  • Om luften är för torr i rummet kan du se att bladen torkar. I det här fallet är det nödvändigt att utföra inte bara sprutning utan också att fukta marken runt blomman något.
  • Med för mycket värme torkar bladen också ut, men dessutom faller de också av. I det här fallet måste du placera blomman på en svalare plats, och på sommaren är det bättre att ta ut den i frisk luft.
  • I vissa fall kan fläckar visas på bladen, vilket indikerar solbränna. Det betyder att växten behöver mörkas lite.
  • När bruna fläckar dyker upp på bladen av cissus, indikerar detta en kraftig vattendragning av jorden. I det här fallet måste du torka marken uppifrån med 3 centimeter.
  • Om bladen tappar för snabbt måste du placera växten på en varmare plats.
  • När växten har bromsat tillväxten något betyder det bara att cissus saknar näring. Därför kommer det att vara nödvändigt att snabbt applicera nödvändigt gödselmedel.

Dessutom bör du då och då inspektera växten för förekomst av olika skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om någon av dem märks är det brådskande att göra behandlingen av hela växten eller bara de infekterade områdena

  • Spindelkvalster . Om en spindelväv visas på bladen, indikerar detta utseendet på ett sådant skadedjur som en spindelkvalster. När växten inte är för angripen kan du prova att använda en tvålösning. När det inte hjälper måste cissus behandlas med ett kemiskt preparat. Om detta inte hjälper är det nödvändigt att upprepa sprutningen efter 2 veckor.
  • Skydda . Denna insekt har ett brunt skal. I händelse av hans attack kan bladen inte bara torka ut, utan också falla helt. Det är bäst att använda insekticider för kontroll.
  • Mealybug . Dessa runda insekter finns oftast på bladen. För att bli av med dem måste du först ta bort dem och sedan behandla de drabbade områdena med en servett doppad i tvålvatten. Om detta inte hjälper är det absolut nödvändigt att behandla cissus med en speciell kemikalie.
  • På för fuktig mark finns det små vitfärgade insekter, som kallas dårar … I detta fall måste markens yta besprutas med ett insekticid.
Bild
Bild

Men när man bekämpar skadedjur måste man komma ihåg att denna växt är mycket känslig för kemiska preparat. Därför måste behandlingen göras noggrant.

Det är värt att notera att genom att skapa ordentlig vård och de nödvändiga förutsättningarna för cissus hemma kan du njuta av denna vintergröna växt under hela året. Detta är en mycket opretentiös växt som glädjer ögat även i de ögonblick då det bara är en grön buske och inte en lyxig blomma. Dessutom, om du multiplicerar det, kan du ge den stiliga mannen till dina nära och kära eller vänner.

Rekommenderad: