Syngonium: öron- Och Benblad, "Panda" Och "Imperial White". Hur Tillhandahåller Man Hemvård För En Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Syngonium: öron- Och Benblad, "Panda" Och "Imperial White". Hur Tillhandahåller Man Hemvård För En Blomma?

Video: Syngonium: öron- Och Benblad,
Video: Repotting my White Butterfly Arrowhead Houseplant | USE POTS WITH PROPER DRAINAGE! 2024, Maj
Syngonium: öron- Och Benblad, "Panda" Och "Imperial White". Hur Tillhandahåller Man Hemvård För En Blomma?
Syngonium: öron- Och Benblad, "Panda" Och "Imperial White". Hur Tillhandahåller Man Hemvård För En Blomma?
Anonim

En ovanlig vintergrön flerårig växt som heter syngonium har vunnit kärlek och popularitet bland blomsterodlare. Det är inte svårt att odla det hemma, eftersom växten är hård, opretentiös och har vackra dekorativa löv, som, beroende på typen och sorten av denna fleråriga, har en annan struktur och färg. Blomman kom till oss från tropikerna i Sydamerika.

Det har anpassat sig tillräckligt bra och blivit van, lätt och diskret passande i nästan vilken inredning som helst - vare sig det är en lägenhet eller en institution . En växt kan till och med blomma oväntat, men en sådan händelse är oftare ett undantag än ett mönster.

Efter att ha blivit vän med denna växt började människor tillskriva den ovanliga egenskaper - man tror att det syngonium som växer i huset skyddar sina invånare från sjukdomar, förbättrar den allmänna känslomässiga atmosfären och lockar lycka till.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Syngonium är en vintergrön liana, den tillhör Aroid -familjen och sedan klassificeras växten efter typen av bladplattans struktur. Aroid -familjen är vanligare i tropikerna och subtropen, det är därifrån som inomhusblommans syngonium har sitt ursprung. Liksom många vinstockar har syngonium luftrötter, som det behöver för snabb tillväxt och klamrar sig fast.

Tjockleken på skotten på en växt varierar från 5-6 millimeter till flera centimeter. Vinskott är inte benägna att förgrena sig självständigt, men om de är speciellt klämda är det mycket möjligt att förgrena sig.

Blomman växer mycket snabbt och på 12 månader kan den öka upp till 60 centimeter i tillväxt. Om växten har bra belysning och rätt vattning i rätt tid, kan den växa upp till 2 meter hemma.

Vinstockens luftrötter börjar sin tillväxt i stammen internoder, sedan går tillväxtriktningen för en sådan rot ner, och sedan når jorden roten rotar och nya unga skott växer på denna plats. Det underjordiska rotsystemet i syngonium förser växten med fukt och näringsämnen, och låter också blomman förankra ordentligt i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladets struktur i en flerårig vinstock beror på typen av växt. De vanligaste är hjärtformade, ovala, pilformade och fjäderformade former. Syngonium har en funktion - unga löv, oavsett växttyp, har alla en oval struktur, men i tillväxt- och utvecklingsprocessen får bladet en eller annan form och uppdelning i lober. Färgen på bladen på denna fleråriga är också mångsidig - den kan vara monoton grön eller brokig med vita eller rosa fläckar av varierande bredd och intensitet. Dessutom finns det växtarter vars blad liknar mjölkchoklad i färgen. Det finns ganska många löv på lianen, de finns ofta och bildar ett tätt lock. Det är anmärkningsvärt att med vintern kommer lövverket på lianen inte att blekna eller falla av.

Syngonium har en fantastisk egenskap - förmågan att förutsäga regn … Växten är så känslig för väderförändringar och hög luftfuktighet att ett par timmar före atmosfärisk nederbörd i form av regn kan ett överflöd av små vattendroppar märkas på vinstockens blad. Du kan säkert lita på denna hembarometer eftersom det aldrig är fel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

De viktigaste typerna av vinstockar som är anpassade för att odla hemma är auricular, pedunculate och Wendland

Eared, eller, som det också kallas, öronformat syngonium , är en vintergrön liana, vars skott når 2-2,5 centimeter i diameter, och bladets form ser ut som hängande öron. Antalet varierar från 3 till 5. Färgen på bladen är fast, djupgrön.

Bild
Bild

Knivbladad vy skiljer sig genom att dess skott förgrenar sig ganska aktivt. Bladen har en långsträckt piloval form och en brokig vitgrön färg. Det mogna bladet är uppdelat i flera segment.

Det är anmärkningsvärt att bladbladblad i denna vinstock kan växa upp till 60 centimeter.

Bild
Bild

Syngonium Wendland intressant i och med att dess blad har en mycket rik mörkgrön färg, och de är flätiga vid beröring. Det formade arket är uppdelat i 3 segment. Dessutom har Wendland syngoniumblad en distinkt central ven.

Bild
Bild

På grundval av dessa sorter har uppfödare utvecklat nya sorter med ursprungliga namn. Alla är anpassade för att växa hemma. Låt oss bekanta oss med olika typer och former av syngoniet i mer detalj.

" Scrumbled " … Denna sällsynta sort av liana är anmärkningsvärd för det faktum att den har stora blad av en mörkgrön brokig färg, och det finns en bred vit ven i mitten av bladet. Bladet ser ganska dekorativt ut och har en sammetslen yta.

Bild
Bild

" Panda " … Växtens dekorativitet ligger i det faktum att den växer i form av en buske och har en vacker bladfärg. Bladets färg är djupgrön med kontrasterande områden med fläckar av gulgrönt. Inneslutningarna är stora och slumpmässigt placerade.

Bild
Bild

" Pixie ". Flerårig liana med små blad, vars färg är blank, ljusgrön. Växtens dekorativitet består i att ljusgröna vener passerar genom alla blad, medan venernas färg ser ut som marmor. Bladens form liknar ett långsträckt hjärta.

Bild
Bild

Pil . Denna växt är mycket vanlig bland blomsterodlare, den har kompakta skott och de saftiga gröna hjärtformade bladen har en marmorfärg i form av ljusa ådror. Växten är opretentiös i vården och växer ganska snabbt.

Bild
Bild

" Fjäril ". En ganska vanlig sort, den är kompakt, växer snabbt, förökar sig bra genom sticklingar. Bladformen är pilformad och har en ljus brokig ljusgrön färg. Växten kan växa upp till 1,5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Neon ". En unik dekorativ sort som har en delikat rosa-grön bladfärg. Växten är ganska nyckfull - det är viktigt att den motsvarar fuktinnehåll, lufttemperaturstabilitet och bra belysning.

Inte alla nybörjare odlare klarar underhållet av denna sällsynta vinstockar.

Bild
Bild

Imperial White . Den tillhör sällsynta dekorativa sorter och är känd för att ha stora blad på långa sticklingar. Bladets färg är unik - bladplattans huvudområde är vitt, det kompletteras med mörkgröna marmorfläckar. Intensiteten hos den gröna nyansen är inte enhetlig, vilket ger blomman en unik skönhet.

För att bevara den dekorativa färgen på bladen behöver blomman en stor koncentration av kvävehaltiga ämnen i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd fläck . Denna snabbt växande vinstock är intressant genom att den har pilformade blad med en ganska intressant färg. Bladplattan är målad med en kombination av tre färger - grönt, vitt och rosa. På samma växt kan du se ett rosa blad, antingen grönt eller en blandning av alla tre nyanser samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Jul ". Du kan identifiera denna sort bland annat genom bladens specifika färg. På de ljusgröna bladen på denna vinstock ser du ränder från ljusgrönt till ljusgult. Dessutom kommer intensiteten hos den gula nyansen direkt att bero på ljusstyrkan i ljuset - ju mer ljus som träffar bladen, desto mer gul blir det i färgen. Dessutom har bladen också mörkrosa ränder.

Denna kombination av färger gör liana verkligen elegant och festlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regina . Denna sort liknar Neon -sorten, eftersom den har samma rosa nyans i bladens färg. Skillnaden här är dock att färgen på Reginas färg är ljusare och mer mättad, och om du tittar på bladplattans baksida ser vi att den är grön.

Det är mycket viktigt för denna sort att ge bra belysning, eftersom med brist på solljus kommer bladen snabbt att blekna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rosa stänk " … Denna fleråriga kan växa upp till 1,5 meter. Lövverket har en avlång elliptisk form och en mörkgrön färg. Växtens dekorativitet består i att det finns kaotiskt placerade rosa fläckar på bladen. Växten växer snabbt och kräver ingen särskild vård.

Bild
Bild

Tiffany . Liana är ganska kompakt, bladen är medelstora, blanka, något vågiga. Bladfärgen är ljusgrön, mättad. Dess dekorativitet ligger i det faktum att bladen har ådror, målade antingen i en ljusgrön nyans, eller det är en kombination av gröna och rosa toner.

Den rosa nyansen finns inte på varje blad av växten; dess närvaro beror på koncentrationen av ljus som faller på bladplattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tre kungar . Ganska vanlig liana, opretentiös för förhållandena i förvar. Bladen är medelstora, avlånga pilformade, uppdelade i segment. Färgen på bladen är ljusgrön med ljusgröna och till och med vita fläckar. Fläckarna är stora, kan uppta upp till 2/3 av bladet, vilket ger växten en speciell dekorativ effekt.

Bild
Bild

" Konfetti ". Växten är kompakt, bladen är medelstora, formen på bladstrukturen liknar en pil utsträckt mot basen. Färgen på bladplattan är ljusgrön, även ljusare ådror är synliga. På bladen, på ett kaotiskt sätt, finns det små fläckar av rosa färg.

Bild
Bild

Orm manee . Kompakt buskig flerårig liana. Förökas av sticklingar, dess blad är långsträckta, pilformade, segmenterade. Bladets färg är ljusgrön, venerna uttalas med en mörkare grön nyans.

Växten växer och utvecklas snabbt, det är krävande att bry sig om, men den behöver bra belysning.

Bild
Bild

" Auritum ". Detta är det öronformade syngoniumet. Liana skiljer sig från sina kamrater genom att den har starka klätterskott och färgglada gröna blad. Denna växt kan vara ett slags bakgrund för annan flora i din trädgård. Vinblad är indelade i segment - det kan vara från 3 till 5 av dem.

Bild
Bild

" Vit fjäril ". Snabbväxande liana, vars blad är helt eller zonal ljusare i riktning från den centrala venen. Ibland kan lövfärgen vara nästan vit. Färgens dekorativitet beror på mängden kväve i jorden. Bladens form liknar en spjutspets.

Flerårig växer snabbt och är krävande att ta hand om.

Bild
Bild

Spjutspets . Detta är en ganska stor och stark representant för syngonium, eftersom dess internoder, löv och deras bladstänger är mycket stora. Den vackraste sorten "Spear point" ser ut när den planteras i krukor med möjlighet att fästa vinstocken på ett stöd som ligger i vertikal riktning. Bladformen på denna fleråriga är spetsig och långsträckt, som påminner om knivblad. Själva bladet är uppdelat i 3 väldefinierade segment. Färgen på bladen är smaragdgrön och venerna är något ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tricolor ". Växten har en mycket dekorativ färg på sina blad. Bladplattans form liknar ett långsträckt hjärta, och deras färg kombinerar tre färger - grönt, vitt och rosa.

Bladfärgens intensitet beror på belysningen och förekomsten av kvävehaltiga föreningar i jorden.

Bild
Bild

Albolineatum . Vinrankor har stora, från 25 till 30 centimeter, pilformade blad. Bladfärgen är ljusgrön, venerna kan vara ljusgröna eller gulaktiga. Med god matning och stark belysning blir bladvenerna gula. Syngonium "Albolineatum" växer snabbt och är opretentiös i vården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arten mångfald av dessa tropiska lianor, liksom deras förmåga att växa snabbt, används framgångsrikt för landskapsarkitektur nästan alla interiörer. Evergreen syngonium rotar väl och kräver inte komplexa vårdprocedurer.

Vård i hemmet

Innan en vinstock startas hemma undrar nybörjare blomsterodlare om syngonium är giftigt eller inte. Svaret på denna fråga är otvetydigt - växten har verkligen en viss grad av toxicitet, därför måste du ta hand om skyddsmetod för händerna när du arbetar med den. Förutom, man måste se till att husdjur och små barn inte har tillgång till blomman och inte äter den.

På specialiserade forum lämnar erfarna blomsterhandlare sina recensioner om denna vintergröna fleråriga och delar hemligheterna om hur man sköter det på rätt sätt. Det finns nästan enighet om att det inte är svårt att ta hand om en vinstock om man vet hur man gör det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsval och belysning

Eftersom vinstocken växer under naturliga förhållanden i skuggan av skogen, kommer den mest gynnsamma platsen i ditt hus att vara ett fönster mot öster eller västsidan för det. På sommaren kan anläggningen flyttas om till nordsidan. Men de södra fönstren är helt olämpliga för syngonium . - här kommer växten att övertorkas, och för ljus sol exponerar färgen på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Den bästa temperaturregimen för att hålla en blomma kan övervägas intervallet är från 20 till 25 grader under vår-sommarperioden och minst 16-17 grader under vintersäsongen . Du kan korrigera temperaturbakgrunden genom att ofta spruta luften runt vinstocken och dess lövverk, samt placera plantkrukan på en pall med fuktad expanderad lera.

Det är nödvändigt att säkerställa att vinstocken är skyddad från uppvärmning och andra uppvärmningsanordningar, liksom från de aggressiva effekterna av den brännande solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning och gödning

För att vattna växten bör du använda vatten som har satt sig vid rumstemperatur, du kan också spraya växten med samma vatten. Trots att vinstocken älskar fukt, vattning bör vara måttlig . Vattning är nödvändig när matjorden torkar. Överdriven fukt och sur jord, liksom brist på vatten, kan förstöra syngonium. På våren och sommaren bör växten vattnas rikligt, och överflödigt vatten från sumpen bör avlägsnas omedelbart. Under höst-vinterperioden måste vattningen minskas.

Det är lämpligt att applicera gödselmedel under vattning på våren och sommaren för att öka tillväxten av vinstockar. På vintern har växten en vilande period, så det är inte nödvändigt att mata den. Gödsel appliceras av någon (men innehåller inte kalcium) med en frekvens på 1-2 gånger under varje månad … Efter rotning börjar unga växter bara matas 1-2 månader efter plantering.

Sorter med mycket dekorativ lövfärg kräver ett ökat innehåll av kvävehaltiga komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Evergreen liana kräver lös och lätt jord för obehindrad tillgång av luft och vatten till rotsystemet. Jordens sammansättning för syngonium inkluderar torv, lövhumus, grov flodsand, mossa och torv. Alla komponenter tas i lika stora mängder och blandas. Vid transplantation placeras ett dräneringsskikt på krukans botten. Dessutom måste ett vertikalt stöd installeras omedelbart i behållaren och först då planteras plantan.

Vanligtvis tolererar en vinstock en transplantation väl, men samtidigt är det bäst att inte störa en jordklump . - ta bara bort döda eller skadade rötter. När du har planterat växten måste den vattnas rikligt med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strumpeband

Att binda upp en snabbt växande växt är nödvändig för att ge den ett dekorativt utseende. Som regel utförs strumpebandet runt det vertikala stöd som är installerat i grytan. För detta används en speciell floristisk tråd. Du måste försiktigt ansluta växten till stödet för att inte skada dess skott och blad . Ibland, i stället för ett strumpeband, flätas växten helt enkelt runt stödet och styr dess tillväxt i rätt riktning.

Förutom vertikala stöd kan vinstocken också fixeras längs horisontella styrningar - allt beror på dina preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur nypas?

För att ditt syngonium ska se vackert ut är det nödvändigt att regelbundet bilda kronan. Detta kan göras genom att nypa. Dess väsen ligger i det faktum att varje ung skott måste klämmas i nivå med 5 eller 6 blad . Ibland används beskärning för att bilda en kompakt buske. I detta fall förkortas de odlade skotten till önskad längd, och det skurna materialet rotas och planteras igen i en kruka till huvudväxten.

I det fall syngonium växer i hängande krukor är det nödvändigt att nypa eller klippa av sina skott, styrt av samma princip, med hänsyn till önskad längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Det händer väldigt sällan att syngoniumet blommar. Blomställningen ser ut som ett litet öra omgivet av en ljusgrön slöja. Efter ett tag blir överkastets färg rosa. Blommans livslängd är mycket kort och är bara 3 dagar.

Enligt floristernas recensioner, syngonium ser särskilt bra ut i ung ålder, så det är lämpligt att regelbundet uppdatera växten genom att föröka den med sticklingar … Liana kan sträcka ut sig från brist på ljus - i detta fall är växtförnyelse också nödvändig för att bevara din blommas dekorativa effekt.

Bild
Bild

Fortplantning

För att föröka en vintergrön vinstock används tre metoder:

  • med skottets toppar när en stjälk med 2-3 unga blad och en levande knopp av en luftrot rotas av från stammen;
  • med en del av stammen med en levande tillväxtpunkt i form av en knopp - i detta fall är någon del av stammen längs hela längden lämplig för plantering, du behöver bara klippa av stjälken med en knopp av önskad storlek;
  • använder luftrötter - en del av stammen används, på vilken rötternas luftlager redan har bildats.
Bild
Bild

Efter att ha förberett planteringsmaterial på ett eller annat sätt planteras det i en jordblandning bestående av torv, sand, gräs, tallbark (eller mossa), taget i lika stora proportioner. Efter plantering fuktas sticklingarna och behållaren där de planteras täcks med plastfolie. För att rota planteringarna placeras de sedan på en varm och ljus plats. Varje dag måste filmen avlägsnas och de unga plantorna ventileras.

Bokstavligen om två veckor kommer unga syngonium att ha rötter (om du förökade dem med sticklingar), eller, om det var sticklingar med luftrötter som du planterade i jorden, kommer deras rotning att inträffa. Nu kan unga växter leva utan skydd under filmen, utvecklas självständigt och anpassa sig till miljöförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och behandling

De främsta orsakerna till sjukdomen av perenn syngonium är thrips, bladlöss och skalinsekter . När en växt skadas av dessa skadedjur, sänker dess tillväxt, bladplattor deformeras och till och med vrids. Sprutning av växten med en tvållösning (20 gram flytande tvål utspädd i 5 liter vatten) och sedan behandling med ett insekticidmedel hjälper till att lösa problemet. Efter att ha utfört sådana procedurer tas de skadade delarna av växten bort och transplanteras till en ny kruka med färsk jord.

Det händer att bladen på syngonium blir gula - i det här fallet måste du göra de åtgärder som kommer att säkerställa en tillräcklig tillförsel av näringsämnen till vinstocken . Först och främst måste du kontrollera om jorden i krukan har surgjorts av överdriven vattning, och om så är fallet, bör du omedelbart transplantera blomman till ett annat jordsubstrat. Om detta inte är orsaken, har din blomma troligtvis inte tillräckligt med mineralgödsel och dess introduktion hjälper till att lösa problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta uppträder syngoniumblad i rum med torr luft och höga temperaturförhållanden rostiga bruna fläckar . I detta fall kan till och med plåtens spetsar börja torka. … För att stoppa växtens död är det nödvändigt att öka luftfuktigheten nära den och flytta blomman till en plats med ett gynnsamt temperaturintervall för den.

På forum för blomsterodlare kan du ofta hitta frågan om hur man återför variation till en dekorativ liana. Färgen på bladen på en växt kan blekna eller försvinna helt om det inte finns tillräckligt med solljus för det. Om du märker att naturlig belysning uppenbarligen inte räcker för en blomma måste du ansöka konstgjord kompletterande belysning med speciella fytolampor.

Om det behövs lyser en sådan lampa på växten även på natten - detta gäller särskilt på vintern.

Rekommenderad: