Natursten För Inredning (57 Bilder): Välj Ett Fasadmaterial För Dekoration, Väggbeklädnad I Huset Med Natursten

Innehållsförteckning:

Video: Natursten För Inredning (57 Bilder): Välj Ett Fasadmaterial För Dekoration, Väggbeklädnad I Huset Med Natursten

Video: Natursten För Inredning (57 Bilder): Välj Ett Fasadmaterial För Dekoration, Väggbeklädnad I Huset Med Natursten
Video: Måla om tidigare behandlad träfasad 2024, Mars
Natursten För Inredning (57 Bilder): Välj Ett Fasadmaterial För Dekoration, Väggbeklädnad I Huset Med Natursten
Natursten För Inredning (57 Bilder): Välj Ett Fasadmaterial För Dekoration, Väggbeklädnad I Huset Med Natursten
Anonim

Efterbehandling med natursten låter dig skapa sofistikerade och respektabla interiörer. Utan tvekan har materialet ett antal fördelar, bland annat hållbarhet, hållfasthet, fuktbeständighet, brandsäkerhet. Bland nackdelarna är höga kostnader, hög vikt och komplexitet i bearbetningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

De framstående invånarna i antikens Rom använde sig också av att dekorera de inre delarna av bostaden med sten. På grund av de höga kostnaderna för materialet och det mödosamma arbetet med att bearbeta och installera var sådan beklädnad endast tillgänglig för rika människor, representanter för adeln. Med tiden har stenens popularitet ökat. Och även med tillkomsten av många andra (billigare och svårare att installera) material är natursten för inredning fortfarande efterfrågad.

Detta beror på produkternas högpresterande egenskaper och deras attraktiva, respektabla utseende. Precis som för tusentals år sedan visar natursten i dekoration rikedom, status som ägare till ett hus eller andra lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

För inredning väljs en stark och hållbar sten som är resistent mot nötning och mekanisk belastning. Föredragna är fuktbeständiga stenar som inte har strålning.

På grund av materialets naturliga sammansättning är det brandbeständigt (det är obrännbart), det är väderbeständigt. Naturligtvis bearbetas stenarna före användning, bakgrundsstrålningen tas bort och stenarna skärs. Den färdiga produkten måste uppfylla kraven i GOST 9480-2012.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

För inredning används olika typer av natursten:

Marmor

Naturlig marmor är baserad på kalcit, kompletterat med andra mineraler. Marmors nyans- och hållfasthetsegenskaper beror på egenskaperna och volymen hos den senare.

Materialet har ett karakteristiskt utseende och ytan är gråaktig, beige, svart, vinröd och många andra nyanser. En egenskap hos materialet är närvaron av ljusa ådror som bildar ett mönster. Tack vare bearbetning (polering eller slipning) är det möjligt att få olika texturer av materialet.

Förutom styrkan och hållbarheten som kännetecknar de flesta naturstenar har marmor en ökad fuktbeständighet. Detta gör den lämplig för efterbehandling av badrum och andra områden med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granit

Kanske den starkaste och mest hållbara av alla naturstenar. På grund av sin fukt- och nötningsbeständighet har granit en lång livslängd. Detta ädla material har flera färgnyanser som "spelar" när solens strålar träffar ytan.

Bland nackdelarna är en ökad bakgrundsstrålning, liksom en stor vikt. Den senare funktionen kräver förstärkning av granit endast på fasta underlag och användning av lim med ökad vidhäftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Travertin

Detta material är resultatet av avsättning från koldioxidvattenkällor. Det är baserat på kalciumkarbonat. En av de främsta fördelarna med travertin är frånvaron av bakgrundsstrålning. Dessutom är den stark och hållbar (den användes under byggandet av Colosseum), nötningsbeständig, fuktbeständig. Enligt dess styrkaegenskaper intar den en plats mellan granit och kalksten.

Huvudpaletten med stenfärger är vit, grå, ljusa nyanser av brunt.

Alla nyanser är varma, därför är det möjligt att skapa en hemtrevlig, varm och mysig atmosfär när man möter travertin.

Travertin har en intressant egenskap - med åren ökar dess styrkaindikatorer, vilket också bidrar till materialets hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dolomit

Avser mineraler av karbonatklassen. Den bruna, vita eller gulaktiga nyansen av dolomit beror på närvaron av lera och järnhydroxider i partiklarna. En egenskap hos dolomit är dess blanka yta, som kan ha varierande svårighetsgrad-från matt till pärlemor.

Dolomit har inte heller någon strålningsbakgrund, dessutom har den medicinska egenskaper. Det har en positiv effekt på centrala nervsystemet, lindrar nervös spänning, lindrar ångest och sömnlöshet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets fördelaktiga effekt, liksom dess motståndskraft mot höga temperaturer, gör det möjligt att använda dolomit i inredningen av relaxrum i bad och bastur.

Sågad sten liknar ett kakelmaterial. Sådana plattor är lätta att limma, de kräver inte samma högkvalitativa ytförstärkning som granitplattor.

Bild
Bild

Skiffer

Enligt proffs är skiffer ett av de bästa materialen för inredning. Förutom frånvaron av strålning och en attraktiv design har mineralet god värmeledningsförmåga och kan också fungera som ett ljudisolerande material.

Skiffer nyanser är grå, grafit, svart, grönaktig och vinröd. Dess yta är prickad med vener som bildar ett invecklat mönster. Beroende på behandlingen kan ytan vara slät eller ha en behaglig grovhet, även sammetslen. Skiffer har en viss egenskap - den avskalas med jämna mellanrum. Efter att partiklarna lossnar får materialet samma utseende och blir samtidigt mer hållbart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Onyx

En slags halvädelsten med hög ljusgenomsläpplighet. Detta resulterar i en strålande glans på materialets yta och dess eleganta utseende.

Beklädnad med vild onyx är inte billig, den används vanligtvis i kombination med andra stenar.

Materialet kännetecknas av miljövänlighet, har förmågan att rena luften i rummet. Bland andra fördelar finns lätthet och olika bearbetningsmöjligheter, hållbarhet, originalutseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Som redan nämnts är fasadsten ett av de tyngsta materialen för inredning. Detta ger å ena sidan dess ökade styrka och hållbarhet, å andra sidan, komplicerar installationsprocessen. Ytorna som ska trimmas måste vara pålitliga och tål betydande belastningar.

Natursten är brandbeständig, de flesta av dess typer är fuktbeständiga. De absorberar inte vatten och är resistenta mot frätande vätskor (undantag är travertin).

Natursten låter dig öka värmen och ljudisoleringen i rummet. Till skillnad från moderna värmare kan finish med naturmaterial bibehålla optimal luftfuktighet i rummet samtidigt som värmeförlusten i rummet reduceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenen är resistent mot höga och låga temperaturer (inte alla material tål sin plötsliga förändring), ultravioletta strålar.

Att möta natursten ser alltid aristokratiskt, elegant, respektabelt ut och låter dig betona interiörens status. Med tanke på de höga prestandaegenskaperna är det logiskt att kostnaden för natursten inte kan vara låg.

Det finns både ganska dyra (granit, marmor, basalt) och billigare material, till exempel skalsten, skiffer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en viss typ av sten för inredning, bör först och främst dess syfte beaktas. Så, polerad granit ser organiskt ut när du dekorerar väggarna i vardagsrummet, köket eller matsalsförkläden. Det är dock omöjligt att lägga sådana kakel på golvet i badrummet eller duschrummet - det är för halt, det är stor risk för skada. För dessa ändamål är det bättre att använda porösa marmorplattor .… Det är inte bara säkert, utan har också förmågan att absorbera och snabbt avdunsta fukt.

Förresten, den sista funktionen och förekomsten av porer i den gör det möjligt att framgångsrikt använda marmor i rum med hög luftfuktighet. Materialet tar bort överflödig fukt, vilket skapar ett gynnsamt mikroklimat i rummet och vid behov ger det tillbaka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men när det gäller golv i vardagsrummet eller korridoren, då är marmor inte längre ett lämpligt alternativ på grund av dess låga nötningsbeständighet. Dessutom är det kemiskt instabilt, så när det används i köksarbetet (förkläden, headsetet) kommer det snabbt att förlora sin attraktivitet.

När du väljer ett material bör du se till att elementen har en plan yta utan sprickor, ansamlingar, ränder. Sådana manifestationer är inte bara oattraktiva ur estetisk synvinkel, utan försämrar också stenens vidhäftning.

Det är viktigt att uppmärksamma elementens storlek och design. Stora stenar ser löjliga och krångliga ut i en liten lägenhet. Som dock, och små stenar i ett stort område - de går helt enkelt vilse i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limblandningar och lösningar

Som lim för natursten används cementbruk eller kakellim. Det senare är att föredra på grund av enkelheten i beredning, elasticitet och frånvaron av utblomstring på stenens yta.

Bland de ledande tillverkarna av kakellim - Plitonit (Plitonit B + lim har bevisat sig bra), Ceresit (Ceresit CM17, Ceresit CM11, Ceresit CM117 är lämpliga för sten), Unix (Unix 2000 och Unix Granite). För tunga stenar rekommenderar proffs att använda Quick-mix FX-900.

För att spara pengar bör du inte välja en produkt från en okänd tillverkare, eftersom slutresultatet av beläggningen beror på limets kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa formuleringar är universella, det vill säga de är lämpliga för utomhus- och inomhusbruk. De är frost- och väderbeständiga. Dessa egenskaper är emellertid inte viktiga för limkompositionen för innerfodret, det är ingen idé att betala för mycket för dem.

Det är mycket mer rationellt att leta efter lim specifikt för inredningsarbete. Till exempel är den välkända Litokol-kompositionen ett universellt lim. Det kommer att ge fixering av hög kvalitet, men det är mer praktiskt att köpa Plitonit - en analog för internt bruk.

För att lägga sten i ljusa nyanser, först och främst marmor, är det nödvändigt att endast använda vitt lim ("Plitonit S Marble", Litokol Litoplus K55, Ceresit CM 115). Användning av mörkt lim eller cement kan orsaka fläckar och ränder på materialets yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limkompositionen eller cementuppslamningen skiljer sig åt i fuktinnehåll. Varje typ av sten kräver en specifik limkomposition. Så svagt porösa stenar (granit) absorberar fukt minst av allt, så alla typer av lim och cementbruk är lämpliga för att fixa dem.

Medelporösa material - granit, sandsten - kännetecknas av större absorptionsförmåga, så limet för dem bör ha mindre vatten i kompositionen. De mest nyckfulla är porösa stenar (marmor, vit granit) som aktivt absorberar vatten. Det är tydligt att i limmet måste det ersättas med en speciell lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beklädnadsteknik

Gör-det-själv-installation av natursten bör börja med väggberedning. Det är nödvändigt för att uppnå dess jämnhet och jämnhet. Mindre oegentligheter på grund av finishens särdrag kommer dock att vara osynliga.

Nästa steg är att belägga ytan med 2-3 lager djup penetrationsprimer. Det kommer att fungera som ett antiseptiskt medel och öka vidhäftningen av material.

Därefter appliceras 2-3 lager gips, varefter ett armeringsnät fästs och ovanpå det ytterligare 1-2 lager gips. Denna teknik gör att du kan stärka väggen. Att lägga sten i rum med hög luftfuktighet kräver organisering av ett vattentätningssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att du först lägger ut stenarna på golvet efter att ha uppnått en optimal kombination av mönster, nyanser och storlekar på element. Därefter är de senare numrerade på baksidan.

Stenen fixeras med en av metoderna: från ände till ände eller med bevarandet av sömmen mellan elementen. Den självhäftande lösningen appliceras på baksidan av stenen med en spatel eller kam. Därefter pressas stenen mot ytan som ska trimmas och rullas lite. Det är nödvändigt att vänta några sekunder på den första inställningen av materialet. Du kan lägga en sten på en cementbruk, men det är bättre att använda ett speciellt lim.

Det är viktigt att limmet är lämpligt för den valda typen av mineral . Det är viktigt att läsa beskrivningen och instruktionerna för kompositionen och strikt följa dem vid spädning av limblandningen.

Om tunga stenar av stor storlek används, är de fästa vid ett metallnät fäst på väggen. Fästpunkten utförs med ankare. För fästelement görs hål med lämplig diameter i stenarna. Spalten som bildas mellan fodret och nätet hälls med en lösning, på grund av vilken styrka och tillförlitlighet för fixering uppnås. Fördelen med denna metod är att den låter dig gömma små defekter i väggytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen utförs från botten till toppen , läggs raderna med en liten förskjutning (som med tegel) för att uppnå den mest naturliga effekten. Om läggningstekniken med en söm väljs, installeras kaklade kors mellan elementen . eller remsor av gips. Med deras hjälp är det möjligt att skapa sömmar av samma bredd.

När limmet har torkat kan du börja injektera. Den speciella kompositionen ska inte fylla sömmen helt, elementen ska tycka stiga över sömmarna.

Det är inte lätt att klippa natursten hemma, så du bör tänka över layouten på elementen i förväg för att undvika eller minimera behovet av att skära materialet. En kakelskärare eller specialiserad professionell utrustning används för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bästa alternativen

Designers varnar för att rummet kan bli mindre visuellt när man avslutar med sten. Korrekt belysning av stenen gör att du kan undvika detta. I små rum är det bättre att överge beklädnaden av hela väggytan med en sten och använda den för att markera enskilda områden, alternerande med ljusa texturer.

Den dekorativa effekten uppnås med rätt val av stenarnas storlek och nyans. För större rum är det bättre att välja en större sten. I rymliga vardagsrum ser granit- eller marmorfinster eleganta och respektabla ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturstenar kan se kalla ut, så det är bättre att kombinera dem med varmare texturer - trä, gips, täta textilier, päls. I det här exemplet fungerar en öppen spis med vit sten bra med träpaneler på väggarna.

Bild
Bild

Ljusa varma nyanser av orange, rött, gult, grönt låter dig "späda ut" den överdrivna svårighetsgrad som skapas av naturlig ljusfärgad sten.

Bild
Bild

Tekniken att lägga med en söm mellan elementen gör det möjligt att betona stenens struktur, medan sömmarna får en kontrasterande nyans. Ett annat alternativ är att använda stenar i olika storlekar.

Bild
Bild

Ett djärvt beklädnadsalternativ kommer att vara ett stentak. Så det blir möjligt att återskapa atmosfären av intimitet och komfort. Efter att ha utfört denna design av taket på vinden eller i köket, till exempel, och kompletterat det med lämpliga möbler och till och med fototapeter, kan du göra det till en alpstuga.

Bild
Bild

Åsikten är felaktig att stenen bara ser harmonisk ut i klassiska och "rustika" interiörer. Efter att ha valt rätt material kan det "passa" även i moderna loft- och högteknologiska stilar. I detta exempel kombineras avsiktligt grovt brunt och grått stenverk med bänkskivor i granit, moderna möbler och glasytor.

Bild
Bild

Designers erbjuder intressanta alternativ för att använda natursten i interiören.

Vänd mot en sten en av väggarna i rummet i kombination med tapeter av samma nyans eller kontrastfärg. Om vi pratar om ett vardagsrum kan en stenyta bli en "bakgrund" för en öppen spis eller TV

Bild
Bild

Att dekorera valv, hörn och enskilda delar av väggar med sten ser inte bara original och elegant ut, utan låter dig också skydda de mest utsatta områdena i rummet från skador, samt minska kostnaden för att köpa sten väsentligt, eftersom de är mindre krävda. Du kan kombinera stenstrukturen med tapeter eller gips

Bild
Bild

Fyll nischer eller tvärtom, avsluta med en sten av de utskjutande delarna av ytan. På så sätt kan du välja bokhyllor eller ett område med en TV. Användningen av strålkastare hjälper till att uppnå en kammaratmosfär och betonar originaliteten i texturen

Bild
Bild

Partiell stenväggsbeklädnad undviker soliditet och skrymmande. Med denna design ser väggarna lätt och snygg ut

Bild
Bild

Användningen av sten för att dekorera skiljeväggen fungerar som ett effektivt sätt att zonindelning, ger värme och mysighet i rymliga (och därför kalla) rum. En viktig punkt är att skiljeväggen måste ha tillräcklig bärighet för att klara stenens vikt

Rekommenderad: