Pilea Kadier (19 Bilder): Hemtjänst. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut? Egenskaper Hos Silversågen Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Pilea Kadier (19 Bilder): Hemtjänst. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut? Egenskaper Hos Silversågen Och Andra Sorter

Video: Pilea Kadier (19 Bilder): Hemtjänst. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut? Egenskaper Hos Silversågen Och Andra Sorter
Video: Klippa ut gener - och byta till andra? Ny metod kan bota sjukdomar - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Pilea Kadier (19 Bilder): Hemtjänst. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut? Egenskaper Hos Silversågen Och Andra Sorter
Pilea Kadier (19 Bilder): Hemtjänst. Vad Händer Om Bladens Spetsar Torkar Ut? Egenskaper Hos Silversågen Och Andra Sorter
Anonim

En av de vanligaste inomhusväxterna är Kadier -sågen. Denna blomma känns bra både inomhus och som ett element i trädgården. Låt oss betrakta denna representant för floran mer i detalj och uppmärksamma dess mest populära sorter.

Bild
Bild

Beskrivning

Typen av växtpilea Kadje (aka silverpilea) tillhör ett separat släkte Pilea, som i sin tur är en del av familjen Nettle. I naturen finns blomman i Kina och Vietnam. Maxhöjden når 30 centimeter. Ett särdrag hos busken är dess starka förgrening vid basen . Bladens form är oval. Längden når 8 och bredden är 5 centimeter. Lövverket är motsatt, har en präglad yta och en blank glans.

Bild
Bild

Blomman lockar uppmärksamhet med en kontrastfärg. Mot en mörkgrön bakgrund sticker två stora silverränder ut, som är uppdelade i separata segment. De löper från den ena kanten till den andra av arket. Färgade och glänsande element finns också på kanterna på plåtplattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningen visas små vita blommor. På grund av sin lilla storlek och obeskrivliga färg är de nästan osynliga. Knopparna, samlade i blomställningar, bildas på långa stammar som sticker ut framåt. Skott visas i bladaxlarna.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Belysning

Busken älskar starkt och naturligt solljus, men bara diffust. Det måste skyddas från direkta strålar. Den idealiska platsen för placering i huset är fönsterbrädor på västra eller östra sidan. Om du, med början av den kalla årstiden, märker att växten har börjat tappa sin uttrycksfulla färg, är detta en signal om brist på ljus. Det är möjligt att kompensera för sin brist med hjälp av ytterligare belysningskällor, som kommer att ersätta solen innan våren börjar.

Bild
Bild

Temperaturförhållanden

Pilea Kadje älskar värme. Den idealiska temperaturen för odling anses vara mellan 20 och 24 grader Celsius. Det rekommenderas att upprätthålla sådana förhållanden under den varma årstiden. När vintern börjar kan denna indikator sänkas med några grader, men om temperaturen sjunker till 15 grader börjar busken att kasta sina löv.

Plötsliga förändringar i temperaturförhållanden påverkar också växtens utveckling negativt. Skydda också blomman från drag.

Bild
Bild

Fuktighet och vattning

För att busken ska utvecklas normalt och njuta av skönhet bör hög luftfuktighet upprätthållas. Samtidigt rekommenderas inte sprutning. När de är torra lämnar dropparna bleka fläckar synliga på en slät yta. För att skapa bekväma förhållanden rekommenderas att du installerar en behållare med våt expanderad lera bredvid . Häll rent vatten i pannan när den torkar.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar också att man täcker jorden i en blomkruka med mossa och fuktar den regelbundet.

Vid vattning används endast mjukt och sedimenterat vatten. Blomman behöver regelbunden vattning, men se till att överflödig fukt inte dröjer kvar i behållaren. Mellan sessionerna måste du ta korta pauser så att jorden torkar något. På vintern faller växten i vilande tillstånd, alla processer avbryts. Under denna period kan busken inte snabbt absorbera och avdunsta fukt. Med överdriven fukt under den kalla årstiden kan ruttning av rotsystemet börja.

Bild
Bild

Jord och dressing

För att befrukta en blomma är det bäst att använda färdiga universella flytande gödningsmedel, vars sammansättning är speciellt utformad för växter av denna typ. Under växtsäsongen appliceras befruktning en gång varannan vecka. Med tillkomsten av kalla snaps befruktas blomman bara en gång i månaden. Marken ska vara näringsrik och lätt samtidigt. Neutral eller låg syrajord är idealisk. Nybörjarodlare rekommenderas att använda en färdig jordblandning lämplig för lövträd i hemmet . Lägg till den färdiga kompositionen vermikulit eller perlit.

Bild
Bild

Du kan också förbereda jorden själv. För att göra detta, blanda följande ingredienser i ett förhållande 2: 1: 2: 1:

lummigt land

torv

humus

sand

Du kan också använda hydroponics för att odla blomman.

Bild
Bild

Transplantation och beskärning

Det rekommenderas att plantera om unga buskar varje år. Mogna växter behöver praktiskt taget inte plantera om (förutom en fullständig förnyelse). Små behållare är lämpliga som blomkrukor på grund av växtens kompakta rotsystem.

Se till att bilda ett dräneringsskikt i botten och gör flera hål genom vilka överskott av fukt kommer ut . För att maximera skönheten hos denna representant för floran är det nödvändigt att stimulera tillväxten av unga sidoskott. Detta görs genom att trimma. Mogna växter förnyas ofta genom att växa upp busken från sticklingarna.

Bild
Bild

Fortplantning

För att föröka busken används stamsticklingar. Du kan arbeta när som helst på året, men erfarna uppfödare rekommenderar att du rotar från vår till sommar. Skotten som används är 7 till 10 centimeter långa (med 3 internoder). Efter att de doppats i en behållare med rent vatten och vänta på bildandet av rötter.

Bild
Bild

Möjliga växande problem är följande

Om temperaturförhållandena inte observeras börjar bladen skrynkla och falla av

Om du märker att växten börjar tappa sin elasticitet och lövverket mörknar, minska vattningen. Dessa symptom indikerar ett överskott av fukt

Blad (spetsar) torkar ut med brist på fukt i luften

De blanka silverränderna på bladens yta börjar blekna i svagt ljus

Bild
Bild

Olika sorter

Förutom Kadje pilea finns det flera fler växtarter som tillhör Pilea -släktet. Låt oss överväga de vanligaste i mer detalj.

Peperomiform

Denna sort är utmärkt för att odla hemma på grund av sin lilla storlek. Stammen är rak och tät. Den har rundade blad på långa bladblad. Många odlare jämför lövverk av denna art med näckrosor. Bladytan är slät, med en blank glans. Nätverket av deras vener är tydligt synligt. Färgen är rikgrön.

Bild
Bild

Myntbladig

Blomman fick sitt namn från de små och mjuka rundformade bladen. Deras maximala diameter är 1 centimeter. Ett särdrag hos denna sort är krypande grenar. Ljust gröna blad skapar ett tätt huvud . Hängande behållare rekommenderas för växande buskar.

Bild
Bild

Pilea Gran

Den maximala höjden på skotten når 20 centimeter (i höjd). Denna art lockar uppmärksamhet med bladens matta yta med en ovanlig mörk färg, som kombinerar bruna, gröna och röda toner. Bladplattornas kanter är dekorerade med små skåror. Ytan är präglad.

Ljusa silverränder sticker ut mot bakgrunden av huvudfärgen. På baksidan är bladen rödfärgade. På grund av ett så ovanligt utseende jämförs växten ofta med reptilernas hud.

Bild
Bild

Småbladig

Sorten kännetecknas av täta och köttiga skott som växer uppåt, som kan vara antingen ljusgröna eller rosa. Skotten är täckta med små löv, vars längd varierar från 3 till 5 centimeter. Grenarna ligger nära varandra. På grund av att buskens löv låter ljusstrålarna passera, skapas ett fantastiskt utseende som kombinerar ömhet och känslighet.

Bild
Bild

Du kan lära dig mer om att ta hand om Kadier -sågen i videon nedan.

Rekommenderad: