Primrose "Roseanne": Odling Av Terry Primrose "Roseanne" Från Frön, Aprikos, Vit, Rosa Och Andra Färgalternativ

Innehållsförteckning:

Video: Primrose "Roseanne": Odling Av Terry Primrose "Roseanne" Från Frön, Aprikos, Vit, Rosa Och Andra Färgalternativ

Video: Primrose
Video: [NEW] All Rosé Sea of Hope Covers | BLACKPINK(블랙핑크) - 로제(ROSÉ) Song Cover Playlist - 2021 2024, Maj
Primrose "Roseanne": Odling Av Terry Primrose "Roseanne" Från Frön, Aprikos, Vit, Rosa Och Andra Färgalternativ
Primrose "Roseanne": Odling Av Terry Primrose "Roseanne" Från Frön, Aprikos, Vit, Rosa Och Andra Färgalternativ
Anonim

Terry primrose anses vara vårens trädgård. Ett stort antal kronblad ger blomman dubbelhet, gör den blommande knoppen frodig och sammetslen, mycket som en ros. Idag odlar trädgårdsmästare flera hybrid primula arter som skiljer sig åt i färg.

Bild
Bild

Särdrag

Ett särdrag hos dekorativa primroser är terry, som förvärvas, eftersom flerbladiga primula inte finns. Uppfödare har identifierat de tre mest utvecklade arterna i detta avseende: stamlösa, polyanthus, auricula.

Du kan köpa terry primrose i blomsterbutiker i en kruka eller i form av frön för plantering hemma. Florister lockas av en bred palett av nyanser, vilket gör att de kan skapa ovanliga kompositioner från flera sorter, liksom stora knoppstorlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Denna grupp av primula har sina fördelar och nackdelar. Följande parametrar utmärks som fördelar.

  • Höga dekorativa egenskaper består i ökad frotté. Diametern på flerbladiga rosor är cirka 5 cm, blommans lock är från 10 till 15 cm. I allmänhet är växten ganska kompakt, jämn, med frodigt lövverk av en mörkgrön nyans. Förresten, även efter blomningen, ser bladen attraktiva ut, särskilt i Primula Auricula.
  • Blomningsperioden är i april, maj och början av juni. I genomsnitt är längden cirka 2-3 månader. Vissa sorter av sorten kan blomma två gånger per säsong, till exempel i september eller oktober. I det här fallet beror allt på vård och underhåll.
  • Trädgårdsväxten visar bra resultat i trädgården eller angränsande områden, liksom inomhus - på fönsterbrädan. Så hävdar erfarna blomsterodlare att efter höstens omlastning i behållaren sker blomning av kulturen i mitten av februari - början av mars.
  • Perfekt för att tvinga från frön tidigt på våren - blomning observeras redan under den första växtsäsongen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr har terry primrose också nackdelar

  • Utan ordentlig vård är det omöjligt att uppnå ljusa blommande knoppar i trädgården eller hemma. Det är viktigt att uteslutande använda bördig jord och vatten regelbundet.
  • Genomsnittlig vinterhårdhet -växten klarar sig i temperaturer på -23-25 grader. Dessa siffror är ganska låga för våren typ av primros. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att ge skydd för planteringar under vinterperioden eller flytta dem i behållare.
  • Ur botanikens synvinkel är terry primroser perenner, men det är mer troligt att de kallas "ungdomar". Buskar är mycket krävande för transplantation, föryngring och andra liknande förfaranden för att upprätthålla full tillväxt och hälsa. Till exempel föddes Primlet F1 -hybrid som en tvåårig.
  • Gruppen frottévarianter kan inte producera frön. Av denna anledning är reproduktion endast möjlig på ett vegetativt sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av sorter

Primula är en representant för alla slags färger. Men inte alla sortserier (en grupp av en växt med en annan nyans av knoppar) slår rot på Rysslands territorium. Endast ett fåtal av dem kan skryta med höga dekorativa egenskaper och livslängd i klimatet i mittzonen.

Rosanna F1 är den mest populära medlemmen i gruppen av frottévarianter . Denna art kännetecknas av en kompakt buske med ganska tätt lövverk. Buskens höjd är inte för stor - bara 15 cm. Den är i sin tur täckt med ett lock av flerbladiga rosor.

Samma serie innehåller bärare av andra nyanser, främst rött, gult, rosa, aprikos, vitt. I detta avseende fick var och en av dem ett individuellt namn: "Roseanne vit", "Roseanne aprikos", "Roseanne röd", "Roseanne rosa".

Av sin natur betraktas de som perenner, kännetecknas av snabb tillväxt och utveckling i hem- eller trädgårdsodling.

De idealiska förhållandena är halvskugga, liksom fuktig, näringsrik, periodiskt matad jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och växa

Jordbruksreglerna skiljer sig inte särskilt mycket från andra trädgårdsprimler. Deras strikta efterlevnad kommer att ge busken ett vackert blommande och hälsosamt tillstånd i många år. Ägare Rosanna borde veta att hon:

  • föredrar halvskugga;
  • tolererar inte torra dagar;
  • älskar lätt, rik, välmatad jord;
  • kräver regelbunden uppdelning av busken;
  • inte rädd för frekventa transplantationer;
  • rädd för vattendämpning i jorden, särskilt vid låga temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sorter primoler tolererar vintrar ganska lätt på Rysslands territorium, så deras odling görs utan speciella skydd. Trädgårdsmästare rekommenderar dock att man inte försummar näringssubstratet eller fallna löv - att lägga till rhizomer kommer bara att gynna växten.

Rosanna primrose är idealisk för att odla från frö . I de flesta ryska regioner föredrar blomsterodlare att inte så i öppen mark, utan för plantor.

Eftersom kulturen tar lång tid att växa, rekommenderas detta evenemang att hållas redan före våren, runt februari.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av planteringsprocessen

  • Behållaren är fylld med ett lätt (nödvändigtvis vått) substrat av torvblandning och vermikulit. Därefter sås frön, sprutas med vatten, täckt med en film. Ett sådant "tomt" skickas till balkongen, kylskåpet eller källaren för skiktning; dess varaktighet sträcker sig från 5 dagar till en vecka.
  • Med tiden exponeras behållaren för ljus för att de första skotten ska visas. Denna process kan ta en hel månad. Det optimala temperaturintervallet är från 12 till 18 grader.
  • Trädgårdsmästare rekommenderar inte att man tar bort filmen, eftersom plantorna måste vänja sig vid öppet utrymme, lätt, torr luft. Glöm inte att övervaka substratet - det måste vara vått, hälla är kontraindicerat.
  • Efter utseendet på 2-3 blad transplanteras plantorna i en separat skål, du kan använda plastkoppar eller krukor.
  • Så snart det finns en stadig värme kan plantorna planteras på en permanent plats. Någon föredrar att skjuta upp proceduren till nästa vår - vid den här tiden kommer anläggningen att vara helt formad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Den främsta vården för "Rosanna" är den ökade jordens bördighet och högkvalitativ bevattning. Det första kan uppnås med hjälp av organiska gödningsmedel, som enligt reglerna appliceras i början av våren. Ett alternativ skulle vara att lägga till humus i busken på hösten. Sekundär utfodring utförs i slutet av sommaren. Rekommenderade mineralkompositioner - "Fertika", "Kemira ".

Vård av växten påverkar blommornas allmänna tillstånd, liksom storleken på kronan, blomningstiden och färgtonens mättnad. Så i näringsjorden är primrose ljusare än i den fattiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller vattning behövs huvuddelen av fukten för busken från maj till juni. Från juli till augusti börjar en vilande period, för närvarande krävs inte riklig vattning, men det är värt att övervaka markens tillstånd - det ska inte torka ut. Regelbunden hydrering återupptas från sensommaren när blomman fortsätter att växa.

Terry sorter rekommenderas att planteras om vart tredje år . Innan övervintringen strös växten med en torr näringsblandning, den kan också täckas med lövverk.

Terry primrose är en trädgårdsblomma med enastående skönhet. På grund av olika nyanser av blommande knoppar har den blivit särskilt populär bland ryska blomsterodlare. Att odla Roseanne primrose, som har flera färger, är inte alls svårt.

Det viktigaste är att följa alla rekommendationer för plantering, vård, reproduktion, och sedan kommer terry primrose att dekorera alla trädgårdar och fönsterbrädor.

Rekommenderad: