Scindapsus (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Gyllene, Målade Och Andra Typer Av Scindapsus. Växtförökningsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Scindapsus (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Gyllene, Målade Och Andra Typer Av Scindapsus. Växtförökningsmetoder

Video: Scindapsus (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Gyllene, Målade Och Andra Typer Av Scindapsus. Växtförökningsmetoder
Video: "Шаманка" - "Szamanka" (1996) +18 2024, Maj
Scindapsus (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Gyllene, Målade Och Andra Typer Av Scindapsus. Växtförökningsmetoder
Scindapsus (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Gyllene, Målade Och Andra Typer Av Scindapsus. Växtförökningsmetoder
Anonim

Liana, som migrerade till våra krukor på våra fönsterbrädor från Afrika, Sydostasien och Polynesien, har ett roligt namn scindapsus. I sitt hemland växer den i tropiska skogar och lever främst på marken i form av en grön matta. Och även scindapsus kan klättra uppför träden. Samtidigt kan blomsterrankor nå upp till 15 meters längd utan mänskligt ingripande.

Som krukväxt behåller scindapsus alla samma egenskaper, för vilka blomodlare älskar det. Det är lämpligt för att inte bara dekorera ett rum med en grön ö, utan också skapa fullfjädrade dekorativa element i inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Liana scindapsus är en flerårig vintergrön med intressanta rötter. De är intressanta eftersom det finns tre typer:

  • luft, som används som fästelement till stödet;
  • luft, genom vilken växten tar emot nödvändiga näringsämnen från luften;
  • underjordisk.

Scindapsus tillhör familjen aroid och är i mindre utsträckning, men också giftig. Scindapsus målad har den högsta toxicitetsnivån av alla arter. Juicen från denna växt kan inte bara orsaka irritation och klåda i hud och slemhinnor, utan också diarré. Därför är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder när man arbetar med växter av detta släkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En växt värderas inte för sina ljusa blommor, utan för hur frodigt och rikligt den växer och fyller allt utrymme som den har tilldelats för tillväxt. Detta används av blomsterhandlare och designers för att skapa växtpaneler eller andra dekorativa mönster i inredningen. Vanliga lösningar för att plantera denna inomhusblomma:

  • hängande krukor;
  • vertikalt utsträckta stöd längs väggarna för att skapa en grön matta;
  • båge;
  • lockiga ramar och mer.

Oavsett hur scindapsus planteras, gör den ett utmärkt jobb med sin dekorativa funktion. Scindapsusblad av de flesta arter och sorter är hjärtformade: mer ovala vid basen och kraftigt långsträckta i ändarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Typerna av scindapsus har inte uttalade skillnader mellan sig själva. De största skillnaderna mellan alla sorter är mönstret och färgen på bladen. Förutom dekorativa detaljer kan växter ha olika längder av vinstockar och bladens form eller storlek.

Totalt finns det cirka 2 dussin olika arter i naturen . Men inte alla används som inomhusväxter. Tänk bara på de arter som har hittat sitt andra hem på våra breddgrader.

Oftast finns gyllene scindapsus i rollen som inomhusblomma. Detta beror inte bara på det slående utseendet, utan också på den relativa lättheten. Denna art fick sitt namn från ett gult mönster i form av ränder eller fläckar på sina ljusgröna blad. De hjärtformade bladen av denna art är medelstora - längden från bas till spets kan nå från 6 till 12 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grundval av denna art har olika växtsorter fötts upp. De mest populära sorterna av gyllene scindapsus är bara 4.

" Golden Queen " har ett gult mönster, ibland upptar det mesta av bladområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" The Marble Queen ". I vissa källor kallas växten "Marble Queen". Denna sort liknar vagt "Golden Queen", men mönstret på dess blad är mer intensivt. Så mycket att på vissa Marble Queen -buskar ser bladen ut som om det inte är ett ljust mönster på mörka blad, men tvärtom finns det mörka fläckar på ljusa blad. Färgen på mönstret varierar från ljusgrönt till vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tricolor ". Denna växt har en ljusare färg i tre färger: gul, grön och grädde. Mönstret på bladen är mer kaotiskt - istället för uttalade ränder och fläckar är bladet slumpmässigt täckt med stora ljusfläckar.

Bild
Bild

" N-Joy", även kallat "N-Joy ". Denna sort är den yngsta hittills. Den föddes upp av nederländska forskare. De mörkgröna bladen av denna art har kaotiska ljusfläckar som är utspridda över hela ytan. Den vanligaste tillämpningen av "N-Joy" är att landa i en hängande blomkruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa typ av scindapsus målas. Ett annat namn för denna art är pictus. Bladen på dessa växter ser mer brokiga ut - hela bladområdet är täckt med små kontrasterande fläckar, och samma kontrasterande kant går längs kanten. Färgen på denna art är inte den vanliga blanka, men matta, i grågröna toner. Broschyrerna är mer äggformade och asymmetriska - ena halvan kan vara mycket större än den andra.

Växten av denna art kan inte kallas miniatyr . Hemma kan vinstockarna växa upp till 1 m i längd och under naturliga förhållanden - upp till 3 m. Bildens superkraft är ökad uthållighet mot skadedjur och möjliga sjukdomar, som andra typer av scindapsus inte kan skryta med.

En vuxenmålad scindapsus kan odla vinstockar upp till tre meter. Om en sådan växt är bunden med trådar kan den stiga med en grön matta till själva taket i en standardlägenhet.

Bild
Bild

Låt oss överväga sorterna av målad scindapsus mer detaljerat.

" Exotics ". Bladen ser ut att ha en lutning från en silvergrön bladkant till en mörkgrön kärna. Det finns inga ljusa och hårda färgövergångar. Ytan på bladen av denna sort tycks vara korrugerad. Vid beröring känns också denna korrugering - tunna konvexa vener går från kärnan till bladets kant.

Bild
Bild

Trebi . Denna blomma har en mer kontrasterande färg på löv med ett ljust mönster. På avstånd ser det ut som en ödla. Bladets kanter är ljusare och kärnan är alltid mörk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Argyraeus, som översätter från latin - silver (namnet "silver" finns). Silver scindapsus är en miniatyr liana, och längden på dess rundade blad överstiger inte 15 cm i längd. Silver scindapsus heter det på grund av silverfläckarna på den kalla mörkgröna bakgrunden på bladen.

Bild
Bild

Den fjäderiga scindapsus är unik genom att den inte har den karakteristiska egenskapen för alla andra arter av denna växt . Detta är nästan den enda arten som har fasta blad utan färgmönster. Men detta hindrar honom inte från att agera som en av de populära inomhusväxterna. Detta beror på att i stället för mönstret har den fjäderiga scindapsus en annan egenskap som andra arter inte har. I halvskugga är färgen på bladen på växter av denna art standard mörkgrön, och när solen träffar dem lyser de märkbart och får en helt annan nyans.

Denna inomhusblomma växer upp till 8 m lång hemma. Dess vinstockar är mycket förgrenade. Bladen på vinstocken dyker dock upp kaotiskt, med "skalliga fläckar": främst längst ner och upptill. Detta förstör plantans dekorativa värde.

Bild
Bild

" Neon" är en favorit bland blomsterodlare . Det fick sitt namn från den ljusgröna neonfärgen som täcker dess blad under påverkan av solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan finna på Internet åsikten att epipremnum är en thailändsk klon av scindapsus eller en mängd av den. Trots deras ytliga likheter är dessa två separata släkter av vintergröna. De kommer båda från ungefär samma region, och båda är klassade som Aroids.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

För scindapsus är det viktigt att välja rätt jord. Tät och fet jord - inte direkt, lös och lätt - vad du behöver. I butiker kan du hitta ett brett utbud av underlag som är skapade för lövfällande krukväxter - som alla passar Scindapsus . Men om möjligt kan du blanda en lämplig jord själv. Detta kommer att kräva sand, torv, gräs och lövande humus. Alla ingredienser tas i samma mängd.

Ytterligare löshet ges till jorden av föroreningar från dräneringsmaterialet: fin expanderad lera, perlit eller krossad tallbark. Det är valfritt att lägga till dem, men kommer att vara användbart för att förbättra markdränering.

Ett bra dräneringsskikt längst ner i krukan är inte längre en rekommendation, utan en förutsättning. Marken fylls endast på ett lager av expanderad lera, små stenar eller trasiga keramiska plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan plantan planteras i en kruka täcks dräneringen med ett lager jord. Tjockleken på detta lager beräknas baserat på volymen av växtens rötter, så att det finns plats för ytterligare ett jordlager ovanpå rotsystemet. Scindapsusens rötter läggs ut på substratskiktet på dräneringen, och ovanpå täcks de med resten av substratet och tampas försiktigt.

Växten måste vattnas omedelbart efter plantering . Våren är en bra tid att byta krukan till Scindapsus.

Bild
Bild

Vård

Scindapsus kan inte tillskrivas opretentiösa inomhusblommor. Det är omöjligt att helt enkelt sätta på den och inte delta i dess liv, det kommer att vara nödvändigt att tillhandahålla vissa villkor.

Belysning

I tropiska skogar lever växten i skuggan av träd, så den måste ge ungefär samma förhållanden i lägenheter och kontor. En plats i halvskugga eller där ljuset når redan diffust är lämpligt för honom.

Konstant diffust ljus under en halv dag behövs bara för de sorter som har en ljus färg på blad (till exempel "Neon") . Om scindapsus placeras i skuggan och isoleras från ljus så mycket som möjligt, kommer dess blad att förlora sin ljusstyrka och färg. Detta kan leda till att blomman tappar sin visuella attraktionskraft. Därför måste du på vintern hjälpa växten att "få normen" när det gäller ljus med hjälp av en lampa, eftersom dagsljuset blir mycket kortare.

Om det finns barn eller djur i huset, ska scindapsus placeras utanför deras räckhåll. Växten är giftig.

Ett bra ställe för en scindapsus -kruka är nord- eller västfönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Regnskogarna från Scindapsus kännetecknas av hög luftfuktighet. Men du behöver inte ordna ett träsk i en kruka med scindapsus - det kommer att ruttna. Allt som behövs är att spruta blomman med en sprayflaska två gånger i veckan. Du kan duscha honom tre gånger i månaden.

Life hack: så att det inte finns fläckar och ränder på bladen, använd en sprayflaska med en fin spray av en ström av vatten.

På vintern, för att återskapa tropikerna i Sydostasien hemma, måste du använda en luftfuktare. Så scindapsus kommer lättare att uthärda den kalla årstiden och den ökade torrheten i luften i lägenheten under uppvärmningssäsongen.

Om den vanliga platsen för en kruka med en växt är en fönsterbräda ovanför batteriet, måste den ordnas om för vintern . Varm luft från värmaren kommer att döda scindapsus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Scindapsus kräver riklig vattning endast under perioden med aktiv tillväxt. I andra perioder bör vattningen vara måttlig.

Växtkrukan ska ligga på ett fat eller fat . Efter vattning, om en del av vattnet bildas på underlaget, måste det avlägsnas för att förhindra vattendragning av scindapsus.

Symtom på att vattentätning inträffade är att vattendroppar bildas på baksidan av plantans blad, som kondens. Du måste sluta vattna och ge blomman tid att torka i flera dagar.

Marken bör vattnas tidigast innan den torkar ut med en tredjedel efter den sista vattningen. På sommaren varierar vattningsfrekvensen vanligtvis från 2 till 4 dagar, på vintern - mindre ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Från vår till höst kommer Scindapsus att må bra vid en medeltemperatur på + 20 ° C. På vintern faller växten i viloläge och en genomsnittlig lufttemperatur på + 15 ° C räcker för det.

Omstruktureringen av temperaturregimen bör ske gradvis . Scindapsus tolererar inte plötsliga temperaturförändringar. Av samma anledning måste den skyddas från drag, som också är destruktiva för växten.

Bild
Bild

Toppdressing

För att tillhandahålla alla nödvändiga ämnen transplanteras eller förnyas växten inte bara periodiskt. För att göra detta måste du också mata scindapsus.

På sommaren behöver växten utfodring 2 gånger i månaden . Till hösten bör frekvensen gradvis minskas, så att vintern endast matas en gång i månaden på vintern.

Alla mineralgödselmedel för dekorativa lövfällande inomhusväxter är lämpliga för en blomma.

Gödsel måste appliceras på jorden efter vattning för att skydda Scindapsus från att bränna rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bildandet av en vacker krona

Växtens snygga form är bara resultatet av att arbeta med den. Själva växten växer okontrollerbart och kaotiskt. Nyckeln till en vackert snygg scindapus är att nypa och beskära. Detta bör göras på våren, när växten vaknar efter vintern och går in i en fas av aktiv tillväxt.

Beskärning gör att du kan få den form du vill ha . Växten måste klippa av alla vinstockarnas extra längd med en skarp steril sax.

Nypning förhindrar att oönskade vinstockar växer. För att göra detta tas den apikala njuren bort från henne. Utan det slutar vinstocken att växa i längd och börjar växa sidoskott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Unga blommor inomhus transplanteras varje år tills de växer till önskad storlek. En vuxen scindapsus behöver mer känslig vård. Han visas bara en transplantation om det behövs. En oavsiktligt trasig kruka kan också vara en indikation för en planttransplantation. Orsaken till delikatessen i vården är bräckliga vinstockar, som är lätta att skada under alla transplantationer.

Rotsystemet i scindapsus växer rikligt och fyller hela potten . Därför behöver växten en obligatorisk transplantation med byte av kruka 1-2 storlekar större. En bred men grund kruka är bäst i form.

Bild
Bild

Scindapsus har en uttalad ålderdom. Anläggningen har en livslängd på 4 år. Efter denna period släpper blomman sina löv. Florister rekommenderar att inte vänta tills växten dör och förbereda en ersättare för den, odlad från sina egna sticklingar.

Det rekommenderas att inte plantera om växter som har långa skott av framtida vinstockar på våren . När de transplanteras kommer dessa skott att brytas av. Skott kan klippas själv. I detta fall kan transplantationen utföras som vanligt.

Det finns ett trick som låter dig stimulera tillväxten av rotsystemet i scindapsus. För att göra detta måste blomsterhandlaren vid transplantation förkorta de befintliga rötterna med en tredjedel av deras längd. Denna manipulation är bekvämare och säkrare för växten med en skarp sax. Rotskärningar måste bearbetas med krossat aktivt kol.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Florister förökar scindapsus på två sätt.

Sticklingar

Sticklingar måste klippas från vinstockarna så att var och en har minst 2 internoder - en fri stam mellan två oberoende lövknölar. Det bör finnas löv på handtaget för bättre rotning. Snittet görs med en vass kniv i 45 graders vinkel.

För rotning bör skärningen placeras i en behållare med vatten, till vilket aktivt kol har tillsatts, eller direkt i ett substrat av sand och torv . Den framtida växten måste placeras i ett minihushåll för att bibehålla hög luftfuktighet och förhöjda temperaturer.

Vår eller sommar anses vara en gynnsam tid för förökning av sticklingar. Men du kan utföra proceduren under den kalla årstiden. Endast i detta fall kommer sticklingarna att ta längre tid att slå rot.

Endast en ganska mogen växt kan förökas med sticklingar. Den ska ha långa, starka vinstockar och ett bra rotsystem. Du kan inte lämna donatorn scindapus naken: bara rötterna och en stubbe.

Bild
Bild

Horisontell skiktning

Detta gör det lättare att föröka en blomma, eftersom färre kroppsrörelser krävs från odlaren.

För förädlingsproceduren behöver du en förälder och en annan kruka jord . Scindapsus liana måste skickas till en tom kruka, och en del av dess skott måste begravas i underlaget. Det är bara nödvändigt att fixa vinstocken så att den inte kommer undan.

Efter några veckor kommer nya rötter att dyka upp på stammen begravd i marken. När den framtida scindapsus rotar sig bättre (3-4 veckor) måste den separeras från moderplantan och vidare omhändertas som en separat inomhusblomma.

Bild
Bild

Blommande funktioner

Scindapsus blommar praktiskt taget inte hemma, oavsett hur väl det är försett med alla nödvändiga förutsättningar. Och hemma gör han det varje år. Scindapsus har en blomkolv, standard för aroidfamiljen, med en grön slöja runt den. Därför anser blomsterodlare inte att det är en stor utelämning att växten inte blommar.

Det finns en möjlighet att scindapsus aldrig kommer att förvärva blommor i hela sitt liv som krukväxt . Detta är normalt och betyder inte att du snabbt måste larma och anta att något är fel med anläggningen.

I tropiska skogar blommar scindapsus inte bara, utan bär också frukt. Detta kan hända som en inomhusblomma.

Det är viktigt att komma ihåg att frukterna av scindapsus är mycket giftiga. Om det finns barn eller djur i lägenheten är det bättre att ta bort frukten för att förhindra eventuella problem.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar hotar inte scindapsus. Det hotas av felaktig vård och insekter.

Symtom på nedsatt vård av scindapsus

  • Bladen blir gula - brist på näringsämnen i jorden. Växten behöver matas.
  • Stunted tillväxt, eller växten växer inte i allmänhet är det också brist på ämnen i jorden eller en liten kruka. Att transplantera i en större kruka och åtminstone delvis jordbyte plus toppdressing hjälper.
  • Löv faller - lite ljus eller drag. Det är nödvändigt att ordna om grytan till en plats där det inte kommer att bli några temperaturförändringar och tillräckligt med diffust ljus. Penumbra kommer också att fungera.
  • Bladen krullar - brist på ljus. Samma sak: du måste ordna om grytan på en ljusare plats, men inte i direkt solljus.
  • Bruna fläckar på bladen är solbränna. Det är nödvändigt att ordna om potten i halvskugga och skydda växten från solen.
  • Scindapsus är blek och oansenlig, utsträckt - brist på ljus.
  • Bladen vissnar, rötterna och stjälkruttna - överdriven vattning. Du kan försöka rädda växten. Detta kommer att kräva en fullständig transplantation till en ny torr mark och "amputation" av de delar som påverkas av sönderfall. Innan du planterar i marken måste alla sektioner behandlas med krossat aktivt eller kol.
Bild
Bild

Symtom på förekomsten av skadliga insekter på scindapsus

  • Små bruna fläckar dök upp på bladets baksida - en skida startade. Växten måste behandlas med Aktellik eller annan insekticid.
  • Ränderna på de silverfärgade arken är thrips. Det är också nödvändigt att behandla växten med ett insektsmedel.
  • Det gråa spindelnätet på växten är en spindelkvalster. Först kan du behandla växten med tvålvatten. Lös tvätttvål i vatten till en grumlig lösning, men så att det inte ser ut som mjölk. Om behandlingen med denna lösning inte hjälpte, behandla den sedan igen med ett insekticid.
  • Bladlöss har startat på bladen - du måste behandla växten med ett preparat som innehåller permetrin.

Rekommenderad: