Fatsia (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Japansk Fatsia Med Frön, Sjukdomar Och Växtskadegörare. Varför Torkar Och Faller Löv?

Innehållsförteckning:

Video: Fatsia (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Japansk Fatsia Med Frön, Sjukdomar Och Växtskadegörare. Varför Torkar Och Faller Löv?

Video: Fatsia (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Japansk Fatsia Med Frön, Sjukdomar Och Växtskadegörare. Varför Torkar Och Faller Löv?
Video: How to Grow and Care for a Fatsia Japonica Indoors 2024, Maj
Fatsia (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Japansk Fatsia Med Frön, Sjukdomar Och Växtskadegörare. Varför Torkar Och Faller Löv?
Fatsia (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Japansk Fatsia Med Frön, Sjukdomar Och Växtskadegörare. Varför Torkar Och Faller Löv?
Anonim

Fatsia är en av de vackraste dekorativa lövväxterna. Det används ofta för att dekorera interiörerna i hallar, lobbyer och vardagsrum, och i Japan och Kina används det inom folkmedicin och landskapsdesign. Blomman är resistent mot de flesta sjukdomar, skuggtolerant och perfekt för nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Fatsia (lat. Fatsia) är ett litet släkte av växter i familjen Araliev. Under naturliga förhållanden är fatsia en vintergrön buske med få grenar eller ett litet frodigt träd. Japan anses vara hemlandet, och idag är skogarna i Fjärran Östern, Kina och Taiwan distributionsområdet . Fatsias närmaste släktingar är murgröna och aralia, varför dess förnamn lät som "japansk aralia". Men senare, för att undvika förvirring, fick växten sitt eget namn. Folk kallar det ofta japansk eller hemlagad kastanj.

Fatsia ser väldigt imponerande och majestätisk ut . Den har en massiv, men samtidigt snygg krona, och hemma kan den växa upp till 2 m. Växten är särskilt stolt över sina stora flerflikiga dissekerade löv, som har en läderaktig konsistens och karakteristisk glans. I sin form kan de vara hjärtformade eller runda och bestå av 5-10 lober. Färgen på bladen är också varierad: de är båda monokromatiska mörkgröna och med brokiga fläckar och en spektakulär kant.

Växternas skott är ganska tunna och böjer sig ofta under bladens vikt. Detta kräver konstruktion av speciella stöd som stöder massiva plåtar och justerar formen på kronan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom höga dekorativa egenskaper har växten ett antal medicinska egenskaper . Dess avkok tas för reumatism, förkylningar, diabetes och många andra sjukdomar, och används också som en tonic för lågt tryck.

När man använder folkrecept bör man dock vara särskilt försiktig: Fatsia är en måttligt giftig växt, och om den används fel kan den orsaka betydande hälsoskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid plantering och transplantation är det dessutom nödvändigt att skydda händerna och försöka undvika kontakt med växtens rötter

Fatsia är en av de mest framstående storbladiga krukväxterna och är starkt förknippad med ett antal vidskepelser och vidskepelser. Hon krediteras med förmågan att neutralisera dåliga tankar och negativa känslor, samt förbättra det psykologiska mikroklimatet i familjen. Man tror att i husen där fettsia odlas finns det en positiv energi, det finns mindre missbruk och gräl och hushållet är alltid på gott humör. Det är ganska svårt att säga om det är sant eller inte, men kloka japaner kallar fatsia familj av lycka och dekorera gärna sina hem med den.

Blomma

Växten blommar inte särskilt effektivt: panikulösa blomställningar består av många små vita blommor och är inte särskilt dekorativa. Men eftersom fatsia odlas som en vacker lövväxt är detta inte så viktigt för henne. Dessutom, under blomningen, skär många blomsterodlare peduncle och förhindrar att den blommar, vilket bibehåller attraktiviteten hos denna representant för flora.

För rättvisans skull bör det dock noteras att mot bakgrund av stort glänsande lövverk ser enkla spetsblommor väldigt attraktiva ut och betonar växtens majestät och soliditet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fatsia-frukter dyker upp direkt efter blomningen och ser ut som små blåsvarta bär, som påminner om svart bergaska. Deras frön mognar ofta inte, och de mogna tappar snabbt sin spiring och blir värdelösa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Fatsia -klanen innehåller tre typer: Fatsia Japonica, Fatsia Oligocarpella och Fatsia Polycarpa . För inomhusodling används dock bara en: Japansk Fatsia eller japansk (lat. Fatsia Japonica).

Denna art är mycket populär bland uppfödare som har skapat ett stort antal hybridsorter och till och med en hybridart.

Huvudresultatet av urvalet var utseendet på brokiga växter, som inte bara skiljer sig i bladets form utan också i storlek. Flera särskilt populära sorter kännetecknas av god överlevnad i hemmet och hög dekorativitet.

Varieté "Spindelnät "(lat. Fatsia Japonica Spindelnät) kännetecknas av stora, vackra blad av mörkgrön färg. De är snidade, har ett distinkt venmönster och intressant färgning. I kanterna är arket som ströet med silverfärgade smulor, vilket ser mycket imponerande ut mot en mörk mättad bakgrund. Sorten är ganska opretentiös och förlåter ofta ägarna för mindre misstag i vården.

Bild
Bild

Fatsia Japonica "Samurai" sort Den har en vacker krona med fingerliknande glansiga blad. "Samurai" växer mycket snabbt och kan på 2 år nå 1,5 m. Bladen är rundade, hjärtformade baser och ligger högst upp på skotten. Med rätt vård och skapande av behagliga förhållanden når deras tvärgående storlek 35 cm. Växten är mycket dekorativ och ser bra ut året om.

Bild
Bild

Varieté "Variegata" (lat. Fatsia Japonica Variegata) det är också en mycket populär och opretentiös växt att odla. En vuxen blomma når en höjd av 75 cm, även om vissa exemplar kan växa upp till 90. En karakteristisk egenskap hos brokig fatsia är blad med vita eller gulaktiga fläckar, kaotiskt spridda över bladet. Växten kräver inte skapande av specifika förhållanden och växer bra vid en normal rumstemperatur på 20–22 ° och en luftfuktighet på 60%.

Bild
Bild

Varieté "Moseri" (lat. Fatsia Japonica Moseri) är artens minsta medlem och är mycket populär. Växten är en kompakt buske upp till 50 cm hög med täta glänsande löv av djupgrön färg. Stammen är mycket svagt grenad, så växten behöver inte en separat plats och kan odlas på en fönsterbräda tillsammans med andra blommor. Av alla kända sorter är "Mozeri" den mest nyckfulla, därför planteras den ofta i akvarier, där det är lättare att upprätthålla mikroklimatet och den nödvändiga luftfuktigheten.

Bild
Bild

Det bör också noteras typen av Fatshedera Lizei (lat. Fatshedera Lizei) . Han är en hybrid av murgröna och fatsia och är mycket populär bland blomsterodlare. Växten är en vintergrön örtartad liana med palmat-flikiga läderaktiga blad och en tunn stam som växer upp till 5 m. Skott blir träiga med tiden och de mörkgröna bladen bildar en tät, lyxig krona. Denna art innehåller flera intressanta sorter, med både vanliga och mönstrade blad, och används för att dekorera stora hallar och lobbyer.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Trots anspråkslöshet och god överlevnad, kräver fatsia fortfarande att vissa villkor skapas.

Temperatur och luftfuktighet

De mest gynnsamma temperaturerna för vår, sommar och tidig höst anses vara 20-24 °.

Bild
Bild

I de flesta fall är detta normal rumstemperatur och inga extra värme- eller kylåtgärder krävs vanligtvis. Vintern är en annan sak. Under denna period, temperaturen det är nödvändigt att hålla det inom intervallet 16-18 °, och för vissa sorter och inte alls högre än 10-15 ° . Detta beror på det vilande tillstånd där anläggningen stannar från oktober till mars.

Emellertid är överensstämmelse med temperaturregimen mer en rekommendation än en obligatorisk åtgärd, och om det inte är möjligt att skapa sådana förhållanden kommer detta inte att vara kritiskt för anläggningen: Fatsia kan vintersäker både på en inglasad loggia och i ett varmt rum.

Det enda som fatsia inte tål särskilt bra är värmen, och för vissa sorter kan en lufttemperatur på 25 ° vara destruktiv. Därför, särskilt under sommarmånaderna, bör du noggrant övervaka temperaturfluktuationer och om möjligt upprätthålla optimala förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra viktiga villkoret för att odla en blomma är fukt. På grund av bladplattornas stora yta är transpirationsprocesser ganska aktiva. Och om förlusten av fukt till växten inte kompenseras i tid, kommer bladen att torka ut och förlora sin dekorativa effekt.

För att öka luftfuktigheten, ta till daglig sprutning av blomman med mjukt vatten vid rumstemperatur . På vintern reduceras fuktighetens regelbundenhet, styrt av lufttemperaturen i rummet. Så om rummet är kallt stängs bevattningen av under hela vilande perioden, och om det är varmt reduceras det flera gånger.

Förutom bevattning torkas plantans löv regelbundet med en fuktig trasa, och på sommaren badar de blomman i duschen.

Belysning och plats

Fatsia tolererar inte exponering för direkt solljus och bör placeras längst bak i rummet. Alternativt är östra och västra fönster lämpliga, förutsatt att blomman är måttligt skuggad. För att göra detta kan du placera växten i skuggan av högre arter eller artificiellt sprida belysningen med hjälp av en tyllridå eller gasväv. Du kan dock inte välja en för mörk plats för en blomma.

Bristen på ultraviolett ljus bromsar utvecklingen avsevärt, och som ett resultat kan blomman sluta växa. därför stora vuxna växter placeras vanligtvis i skuggan för att något begränsa deras tillväxt och bevara dekorativiteten.

Bild
Bild

Hybridsorter med brokiga och mönstrade löv anses särskilt känsliga för brist på belysning, varför de rekommenderas att placeras i ett ljusare rum. Mindre krävande är brokig fatsia, som tål skuggning väl och kan odlas i lägenheter med norrläge fönster. De flesta sorter är inte alltför krävande vad gäller belysningsnivån och är perfekt anpassningsbara för alla ljusförhållanden.

När du väljer en plats för fatsia måste du inte bara fokusera på belysning. Växten måste placeras på ett sådant sätt att den varken finns i lekplatsen eller i gången. Annars kommer stora löv att komma i vägen och kan så småningom brytas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Hemsjukvård för Fatsia inkluderar regelbunden vattning, befruktning och beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Växten behöver bibehålla konstant fukt i jordkoman och tolererar inte att den torkar ut. Om blomman av någon anledning inte vattnats på länge och har vissnat, kommer det inte längre vara möjligt att återställa de vissna bladen. Även när vattningen återupptas kommer de inte att få samma elasticitet, och för att bibehålla buskens dekorativa effekt måste de lyftas med hjälp av stöd. Överdriven fukt lovar inte heller bra för blomman.

Till en början tappar bladen sin form och märks märkbart och blir sedan gula och faller av. Så att sådana problem inte händer, det är nödvändigt att hela tiden övervaka substratets tillstånd, och när det översta lagret torkar till ett djup av 1,5–2 cm, vattna omedelbart växten.

Vattningsregimen på vintern skiljer sig något från sommarvattningen och beror på de temperaturförhållanden som blomman går i viloläge. Så om det finns en möjlighet att skapa en gynnsam svalka och sänka busken i vilande tillstånd, från ungefär mitten av oktober, minskar vattningen gradvis.

På vintern observerar de helt enkelt underlaget och håller det i något fuktigt tillstånd. Om växten vilar i normala inomhusförhållanden och inte kommer att vila, ändras inte vattningsfrekvensen. Samtidigt introduceras mindre vätska och jorden får torka till djupet av halva potten. Det är lämpligt att använda mjukt och sedimenterat vatten för att bevattna fatsia. Hårt kranvatten kan orsaka vita ränder på blad och stjälkar.

Bild
Bild

Toppdressing

Fatsia matas under perioden med aktiv tillväxt, som varar från april till oktober. Gödsel appliceras varannan vecka, med användning av alla komplex av mineraltillsatser för dekorativa lövblommor. Företräde bör ges läkemedel med hög kvävehalt , eftersom det är han som bidrar till den aktiva bildningen av grön massa. På vintern, oavsett om växten har fallit i viloläge eller fortsätter att vara vaken, stoppas matningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Kronformning och sanitär beskärning är också viktiga vårdartiklar för Fatsia. Efter beskärning blir kronan mycket tjockare och mer frodig. Dessutom orsakar tidig borttagning av gamla skott och grenar den aktiva tillväxten av nya, vilket bidrar till föryngring av blomman och en ökning av dess dekorativa egenskaper.

Alla gamla, skadade och igenvuxna skott som tjocknar busken tas bort för borttagning. För att stoppa plantans snabba tillväxt måste du klippa av flera huvudstammar. Vanligtvis, efter detta, börjar busken aktivt bygga upp sidogrenar och växer praktiskt taget inte uppåt. Beskärning utförs med en vass desinficerad kniv, strö skivorna med krossat aktiverat eller kol.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Fatsia tillhör den art som tolererar transplantation mycket dåligt. Efter att ha planterat i en annan kruka är växten sjuk länge och anpassar sig inte bra till en ny plats. Rotsystemet växer dock snabbt och slutar så småningom passa in i den gamla behållaren. Därför är en transplantation ofta en nödvändig åtgärd och utförs en gång vartannat år.

Problemet kan lösas genom att plantera en ung växt i en kruka för tillväxt, men den här metoden fungerar inte heller: rotsystemet, en gång i en stor behållare, kommer att börja växa aktivt, spendera all kraft och reserver av växten för att öka dess massa . Samtidigt får antennen mindre delar av näringsämnen och märkbart saktar tillväxten. Därför utförs transplantationen i en kruka, som bara är 1,5 cm bredare än den tidigare behållaren.

Proceduren utförs med omlastningsmetoden, samtidigt som man försöker bevara jordklumpen så mycket som möjligt. För att göra detta läggs ett lager expanderad lera på botten av den nya krukan, som kommer att fungera som dränering, och jord hälls ovanpå. Som en jordblandning används ett färdigt universellt substrat eller en hemgjord komposition. Den bereds i proportion 1X1X1X2 från följande element:

  • humus;
  • torv;
  • flodsand;
  • torva.

Efter transplantation placeras busken i skuggan och vattnas inte i 3-4 dagar. Därefter fuktas den något, ordnas om till en permanent plats och försiktigt överförs till den allmänna vårdplanen. Förfarandet rekommenderas att utföras under första halvan av mars, efter att anläggningen kommer ur viloläge. Om rotsystemet efter 2-3 år inte har växt så mycket och passar bra i krukan, behöver du inte transplantera växten.

I det här fallet räcker det bara att byta det översta lagret av substratet till ett nytt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Fatsia kan förökas genom sticklingar, frön och luftlager.

Frömetoden är den längsta och mest arbetskrävande, därför används den inte särskilt ofta av blomsterodlare . Frömaterial köps vanligtvis i affären, eftersom frön mognar hemma mycket dåligt och snabbt tappar sin spiring. Sådd utförs i en lös näringsjord, placerar fröna jämnt på ytan och strö dem med ett centimeter lager jord. Därefter fuktas substratet något från en sprayflaska, täcks med en film eller ett glas och placeras på en väl upplyst varm plats.

Efter att de första skotten uppträder demonteras växthuset och väntar tills 2 löv växer på unga skott. Vidare dyker plantorna i separata behållare och överförs till allmän vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärning är den enklaste och mest pålitliga förökningsmetoden och görs på våren . För detta skärs en stark stjälk med 2-3 svullna knoppar från en frisk skott och dess snitt bearbetas med Kornevin. Sedan begravs den i ett fuktat sand-torvunderlag till ett djup av 2 cm.

Ett mini-växthus byggs över handtaget, med en glasburk eller polyeten för detta, och en temperatur på 25 ° skapas inuti. Röta sker ganska snabbt, och efter 1–1, 5 månader visas de första bladen på den unga skotten. Efter deras utseende demonteras växthuset och växten överförs till allmän vård.

Bild
Bild

Reproduktion med luftlager kräver viss erfarenhet och färdigheter. För att göra detta skärs en vuxen skott i en cirkel och platsen för snittet lindas med sphagnummossa och fäster den på stammen med folie. Mossan fuktas ständigt och efter 2-3 månader uppträder unga rötter från snittet. Därefter skärs skottet strax under de resulterande rötterna och planteras i en separat behållare.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Fatsia är ganska resistent mot många blomstersjukdomar, och de flesta blomutvecklingsstörningar är enbart associerade med vårdfel.

  • Om spetsarna på plantans blad torkar ut, är saken troligtvis i luftens låga luftfuktighet. För att rätta till situationen bör du spraya blomman oftare och använda en fuktkräm.
  • Om bladen plötsligt tappade och började bli gula, ligger orsaken ofta i överdriven vattentätning av jorden och hög luftfuktighet. För att rädda växten bör du ta bort den från krukan, klippa av rötterna som skadats av röta, strö såren med "Kornevin" och plantera i ett nyberedt underlag.
  • Om en blomma fäller lövverk, saknar den troligtvis värme. I det här fallet måste du ordna om anläggningen på en varmare plats och se till att det inte finns några drag. Om bara de nedre bladen faller och resten ser kraftiga och starka ut, behöver ingenting göras: detta är en naturlig process för att förnya den gröna massan.
  • Om bladplattan är täckt med gula fläckar, fick plantan uppenbarligen en solbränna. I det här fallet är det nödvändigt att ta bort krukan djupt in i rummet eller skugga blomman.
  • Vridna löv indikerar en attack av en spindelkvalster, och utseendet på gulbruna rundade svullna prickar indikerar en attack av en skida. I sådana fall hjälper behandling av växten med insekticider.

Rekommenderad: