Fatskhedera (32 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Varför Fäller Växten Sina Löv På Vintern? Fatskheder Arter Lise Och "Pia", Särskilt Avel

Innehållsförteckning:

Fatskhedera (32 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Varför Fäller Växten Sina Löv På Vintern? Fatskheder Arter Lise Och "Pia", Särskilt Avel
Fatskhedera (32 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Varför Fäller Växten Sina Löv På Vintern? Fatskheder Arter Lise Och "Pia", Särskilt Avel
Anonim

Fatskhedera är en ljus och spektakulär växt, vars främsta dekorativa fördel är dess kraftfulla femflikiga blad. Blomman används aktivt i anlagda balkonger och terrasser, involverad i beredningen av komplexa kompositioner i uterum och växthus, och dekorerar också hallar i offentliga byggnader och rymliga vardagsrum med den.

Bild
Bild

Beskrivning

Fatskhedera är en hybridart som erhållits som ett resultat av avelsarbete. Dess författare är de franska naturforskarna bröderna Lise, som i det avlägsna 1912, genom att korsa japansk fatsia med vanlig murgröna, fick denna vackra blomma. Det var till deras ära att växten fick det botaniska namnet Fatshedera Lize (lat. Fatshedera lizei), under vilket den ingick i vetenskapliga referensböcker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman tillhör familjen Araliev och är en frodig buske med stora vackra blad. När den odlas hemma når växten en höjd av 1,2 m, medan den under naturliga förhållanden växer upp till 5 m . På grund av sin snabba tillväxt används fatsheder ofta för vertikal trädgårdsskötsel av terrasser och fasader, knyter stjälkar till stöd och formar dem som en vinstock. Vuxna skott kan stiga till en höjd av 4 meter och täcker nästan helt väggarna i hus och staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fatshedera-blad består av 3-5 lober och når ofta en längd på 25 cm . Bladplattorna är ljusgröna och har en vacker enhetlig glans. Släktet innehåller också flera brokiga former, vars blad är dekorerade med ljusa fläckar eller en kant. Blommans stjälkar är upprätt och svagt grenade, träiga med tiden. Den genomsnittliga årliga tillväxten av skott når 30 cm, vilket gör det möjligt att få en häck eller en balkong över flera säsonger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under höstperioden uppträder paraply-typ blomställningar från bladbihålorna, bestående av små oansenliga blommor som når 4-6 mm i diameter. Frukten är en rund, mörkblå eller lila bär som innehåller några små frön. Växten har ett fibröst rotsystem, och rotprocesserna blir också lignifierade med tiden.

Vyer

Fatskhedera har flera sorter.

" Variegata "skiljer sig i närvaro av en bred vit rand på sina köttiga blad. Hybriden kännetecknas inte av god hälsa och snabb tillväxt och är värdefull endast på grund av bladens höga dekorativitet. De stannar dock på stjälkarna relativt kort tid och faller av ganska snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Pia " mycket vackert och härdigt, det kännetecknas av kraftfulla mörkgröna blad med vågiga kanter och korta bladblad. På grund av denna struktur pressas bladplattorna tätt mot vinstocken och skapar en stor belastning på den upprättade stammen. Under bladens vikt börjar skottet sjunka med tiden och kräver konstruktion av ett stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Silverprins " - en annan brokig form med en smal silverfärgad kant på bladen. Växten ser väldigt festlig ut och ser bra ut i heminredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fatskhedera "Golden " är också ganska vacker och utmärks av gula fläckar mitt på bladplattorna. Blomman kan odlas både i lägenheten och på gatan, den kännetecknas av snabb tillväxt och hög dekorativitet.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Att ta hand om någon av Fatshedera -sorterna innebär inga särskilda svårigheter och består i att skapa vissa förhållanden för temperatur, luftfuktighet och belysning, samt i tidig bevattning, utfodring, beskärning och transplantering av växter.

Bild
Bild

Belysning

Fatskhedera kräver starkt, diffust ljus och tål inte direkt solljus. Växter med monokromatiska löv är bäst lämpade för ett måttligt skuggat område, medan brokiga sorter behöver ljusare utrymmen. På grund av brist på ljus börjar bladen blekna och deras mönster blir dåligt synliga. Det är bättre att placera Fatskheder i ljusa rum på ett avstånd från fönster, där blomman kommer att få tillräckligt med ljus, men samtidigt kommer solens strålar inte att kunna bränna sina löv.

Bild
Bild

För sommarperioden är det lämpligt att sätta inomhus fettskallar på balkongen eller ta dem ut till dacha, där de i frisk luft märkbart ökar i tillväxt och får styrka. Det enda villkoret för utomhusunderhåll är skydd mot direkta UV -strålar och drag. Det senare kravet beror på att ett vindstöt kan slå ner stödet och förvirra vinstockarnas stjälkar.

Temperatur och luftfuktighet

Fatskhedera är ganska opretentiös och behöver inte skapa särskilda förutsättningar för det. Växten känns bra vid en normal rumstemperatur på 18-23 grader och hög luftfuktighet. I rum med torr luft kräver växten ytterligare fukt . För att göra detta sprayas det 2 gånger i veckan med mjukt sedimenterat vatten och badas en gång om året under en varm dusch. På vintern, när värmeradiatorerna fungerar, placeras pallar med våt mossa, flodstenar eller expanderad lera bredvid blomman, eller en elektrisk luftfuktare sätts på.

Bild
Bild

I extrema fall kan du placera ett akvarium med vatten eller någon annan bred behållare nära fatshedera . Under den kalla årstiden stoppas sprutningen och vinstocken placeras på en svalare plats med en temperatur på 10 till 15 grader. De enda undantagen är brokiga sorter, som inte tål temperaturer under 15-16 grader och måste övervintra i ett varmare rum. Om temperaturen i rummet är över 20 grader fortsätter bevattningen på vintern.

Bild
Bild

Vattning

Vattna busken i små portioner med mjukt varmt vatten. Luftfuktighetens regelbundenhet beror på temperaturen i rumsluften: ju lägre den är i rummet, desto mindre ofta vattnas fetthuden. Växten tolererar inte kall fukt, från dess överskott kan den bli sjuk och dö. Det är också omöjligt att tillåta vätskestagnation i grytan. Detta kan provocera uppkomsten av svampinfektioner och orsaka röta i rötterna.

Bild
Bild

Vattna växten är endast nödvändig om det övre lagret av substratet är helt torrt . Samtidigt är jordklumpen fortfarande i ett lågfuktat tillstånd och kräver regelbunden vattning. Vid en normal rumstemperatur på 20-25 grader måste fetterna vattnas 2-3 gånger i veckan, medan på vintern-var 7: e eller till och med 10: e dag. I inget fall finns överskottsvätska kvar i pannan och hälls ut efter ett par timmar.

Bild
Bild

Toppdressing

Fatskhedera kräver regelbunden befruktning, som utförs 2 gånger i månaden under hela växtsäsongen - från mars till oktober. Varje mineralkomplex för lövväxter används som tillsatser, alternerande med organiska preparat. På vintern är växten vilande och behöver inte matas.

Bild
Bild

Beskärning och formning av kronan

Fatskhedera är en snabbt växande växt som kräver regelbunden beskärning och klämning. På gamla skott börjar bladen smula med tiden och stammen blir bar. För att förhindra att detta händer och blomman inte förlorar sina dekorativa egenskaper förkortas de gamla grenarna till hälften och topparna på de unga skotten kläms. För att bilda kronan används speciella välvda strukturer eller raka stöd, som riktar vinstockarnas grenar längs dem och justerar bladens densitet. Om du vill föryngra fetthedera radikalt skärs alla stjälkar till en längd av 30 cm.

Bild
Bild

Överföra

Unga vinstockar under tre år transplanteras en gång om året. Sedan tittar de på rotsystemets volym och skick och utför en transplantation vart 2-3 år. Vid ruttnande rötter eller andra sjukdomar är en nödtransplantation tillåten. Om växten inte växer mycket snabbt och inte behöver en större behållare är det tillräckligt att ta bort det övre lagret av substratet årligen och byta till en ny. Varje planerad transplantation utförs tidigt på våren, innan blomman går in i den aktiva tillväxtfasen. Nödtransplantationer utförs efter behov utan att fokusera på säsongsmässighet.

Bild
Bild

Substratet för plantering och transplantering av fettkärnor kan köpas i affären eller förberedas på egen hand. För att göra detta, ta en del av trädgårdsjorden, torv, torv och fin sand, blanda väl och rengör det från små skräp och vegetationsrester. Därefter sprids den beredda blandningen i ett tunt lager på ett bakplåt och skickas till ugnen för desinfektion. Kalcinering utförs i 20 minuter vid en temperatur av 220 grader. Om det inte finns någon möjlighet att använda ugnen, läggs substratet i en perforerad behållare och spills med kokande vatten.

Bild
Bild

Därefter desinficeras en ny kruka och ett dräneringsskikt med en tjocklek av minst 3-4 cm läggs på botten. För detta används expanderad lera, flodstenar, röda tegelstenar eller lerskärvor. Fatshedera -krukan måste vara mycket stabil, tåla rullen med tunga löv och vikten på stöden. Dess storlek bör vara 2-3 cm större än den föregående, och botten måste ha flera hål för att säkerställa utflödet av överskottsvätska.

Bild
Bild

Fatsheders transplanteras med omlastningsmetoden och försöker bevara jordklumpens integritet så mycket som möjligt. För att göra detta, fukta jorden i en gammal kruka och separera den försiktigt från krukans väggar med en träpinne. Därefter flyttas växten in i en ny behållare, det saknade substratet hälls på sidorna och tampas lätt. Därefter vattnas blomman, tillsätt vid behov jord och lägg den på sin ursprungliga plats.

Bild
Bild

Fortplantning

Fatshedera förökas på två sätt: genom sticklingar och med hjälp av frön.

Att odla från frön för reproduktion används inte ofta av Fatsheders . För plantering används ett plantasubstrat, som redan innehåller alla komponenter som är nödvändiga för utveckling av frön. Fröna fördelas jämnt över jordens yta och strös över med ett tunt lager. Från en fin spray fuktas planteringen och täcks med glas eller plastfolie. En transparent plastbehållare med lock kan användas som behållare. Efter sådd av fröna hålls temperaturen inuti behållaren vid lägst 27 grader, substratet ventileras dagligen i 15-20 minuter och sprutas vid behov. Efter att de första skotten har tagits bort tas locket bort och 2-3 riktiga blad förväntas bildas. Därefter dyker unga skott i olika behållare och överförs till den allmänna vårdplanen.

Bild
Bild

Klippning är det enklaste sättet att reproducera och består av följande: en 15 cm lång topp med flera knoppar skärs av från en stark skott och begravs i våt sand. Efter plantering täcks skottet med en glasburk och luftas dagligen. I detta fall bör lufttemperaturen vara 20-24 grader och belysningen ska vara ljus och diffus. Så snart 2-3 nya blad bildas på groddarna tas locket bort och skottet transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande svårigheter

Fatskhedera är en ganska stark växt och lider ofta inte av sjukdomar, men från felaktig vård.

  • Om blomman blir gul och släpper löv, är poängen för riklig vattning.
  • Om bladen börjar skrynkla och deras spetsar torkar ut är orsaken överdriven torr luft och otillräcklig fukt.
  • Torra, ljusbruna fläckar indikerar solbränna och kräver skuggning.
  • En fluffig grå beläggning kan tyda på kall fukt och utseende av mjöldagg.
  • Om stjälkarnas nedre del har blivit svarta och bladen faller från busken, indikerar detta att rötterna ruttnar och kräver en omedelbar växttransplantation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjuren drabbas Fatshedera oftast av spindelmider, bladlöss och mjölkfiskar. I det inledande skedet av deras utseende är det tillräckligt att behandla busken med tvålvatten, och i avancerade fall hjälper endast insekticider.

Rekommenderad: