Hoya (89 Bilder): Inomhusblommaskötsel Hemma. Beskrivning Av Vax Murgröna, Lacunose, Multiflora Och Andra Växtarter

Innehållsförteckning:

Video: Hoya (89 Bilder): Inomhusblommaskötsel Hemma. Beskrivning Av Vax Murgröna, Lacunose, Multiflora Och Andra Växtarter

Video: Hoya (89 Bilder): Inomhusblommaskötsel Hemma. Beskrivning Av Vax Murgröna, Lacunose, Multiflora Och Andra Växtarter
Video: Senecio macroglossus (wax ivy) variegata care and propagation (with updates) 2024, Maj
Hoya (89 Bilder): Inomhusblommaskötsel Hemma. Beskrivning Av Vax Murgröna, Lacunose, Multiflora Och Andra Växtarter
Hoya (89 Bilder): Inomhusblommaskötsel Hemma. Beskrivning Av Vax Murgröna, Lacunose, Multiflora Och Andra Växtarter
Anonim

Hoya är en växt från Asclepiades -släktet. I naturen finns det cirka 300 arter av denna tropiska växt, några av dem odlas idag. Dessa fleråriga vinstockar har ett fantastiskt utseende, men du måste veta hur du tar hand om dem.

Bild
Bild

Beskrivning

Hoya, eller vaxgröna, är en vintergrön växt. I sällsynta fall ser det ut som en buske, oftare sträcker det sig som en liana. I sin naturliga miljö växer hoya på träd, vissa arter växer på rena klippor. Hon använder sina äventyrliga rötter för att fånga på ytan. Större arter når en höjd av 18 meter.

Bild
Bild

Växten har saftiga blad av en enkel form, belägna mittemot varandra längs stammen. Bladverket kan variera beroende på sort. Deras yta är:

  • slät;
  • känt;
  • hårig.

Vissa sorter har små silverfärgade fläckar på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor visas i klungor på toppen av peduncles (spurs), ibland enskilt. I de flesta arter är dessa sporer fleråriga och faller sällan av. Varje blomningscykel ökar pedunkelns längd. I större arter kan den över tiden nå 27 cm. Blommor varierar i storlek och är från 3 till 95 mm i diameter.

Alla blommor är formade som spetsiga stjärnor. Vissa arter har runda eller sfäriska kronblad. Det är känt att i blomställningen av Coriacea finns det upp till 70 blomställningar som var och en når nästan 2 cm i diameter. Den monokromatiska Hoya pauciflora kompenserar för bristen på blommor i storlek. De visas när som helst på året. Kronbladets yta kan vara slät och blank, ibland matt och silkeslen. Det finns sorter där blommorna är täckta med en stor tupplur. När det gäller färgpaletten är den väldigt varierande.

Bild
Bild

Blommformen är vanligtvis stjärnformad, med fem tjocka, vaxartade triangulära kronblad toppade med en annan stjärnliknande struktur, kronan. Knopparnas färg kan vara vit, rosa, gul eller orange. Du kan hitta växter med mörkröda, nästan svarta blommor eller till och med gröna. Många luktar sött och de flesta producerar till och med nektar.

De viktigaste blompollinerarna i den naturliga miljön är nattfjärilar, flugor och myror.

Bestämning är dåligt förstådd, men en växt som lämnas utomhus i ett tempererat område producerar ibland frön, vilket indikerar en interaktion med lokala insekter.

Bild
Bild

Fröna packas i dubbla skida. Folliklarna är vanligtvis ljusa, utspridda av vinden med en liten silkeslen fluff. Grobarheten är snabb, men deras livskraft är kortlivad.

En art, Hoya linearis, har löv som liknar strängbönor som hänger i klasar från stjälkar . Blomman är täckt med fina fluffiga hårstrån och hänger från träd i sin ursprungliga livsmiljö. Vissa sorter har ljusare eller mörkare ådror på lövverket jämfört med resten. Det finns arter med tunt och genomskinligt lövverk, medan andra har tjockt och saftigt lövverk.

Bild
Bild

Typer och sorter

Nybörjare tycker att det är svårt att odla tropiska vinstockar inomhus, men i verkligheten är det inte så. De flesta sorterna visar kraftig tillväxt, växten klättrar lätt på väggen, om den är försedd med stöd, vriden runt trådar eller spaljéer.

Alla typer av hoya kan delas in i tre klasser:

  • tjock lummig;
  • kraftig blommande;
  • med ovanliga blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocka bladiga sorter har tjocka blad ovanliga för denna växt, liknande de som besätts av succulenter. De väver inte eftersom skotten är ganska tunga och vinstocken inte kan bära sin vikt. Ett exempel är pachiclada hoya, med härliga gröna blad och vita klotformiga kluster av doftande blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hoya meliflois har också stort, köttigt lövverk. Dess små blommor finns i en mängd olika färger. Du kan hitta knoppar av rosa och vitt med ett mörkt lila nyanscentrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta hoya -arter blommar sporadiskt och bara när växten är mogen. Flera sorter är särskilt produktiva, blommar oftare än andra och glädjer sig i stora knoppar av knoppar. En av dem - " Brookfield " … Den visar stora kluster av rena vita doftande blommor varje gång den blommar. Dess unga löv är bronsfärgade och blir gröna gradvis när de mognar. Hoya Dipter också en representant för denna art, observeras riklig blomning under de varma månaderna.

Växten har ljusgröna ovala blad och kluster av ljusgula blommor med ett rosa centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa hoya -växter har ovanliga blommor av imponerande storlek och form. Hoya imperialis - en ljus representant för denna art. Blomställningen innehåller vanligtvis cirka 6 knoppar, växten blommar på våren. Varje blomma har spetsiga, lila färgade kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hoya McGillivrayi kommer att glädjas med rosa knoppar. Dess blommor är extremt doftande. Hoya bilobata skiljer sig i den lilla storleken på rödaktiga blommor. Sorten kompenserar för denna lilla nackdel med ett överflöd av blomkluster som bildas året om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra sorter värda att nämna

" Lacunosa " … Denna rikliga sort kallas också "Eskimo". Den har lövverk av en mörk mättad nyans, som kan nå 5 cm i längd och 2,5 cm i bredd. Den skiljer sig genom att bladen är något böjda, konkava. Unga grenar faller ner. Blommor samlas i blomställningar, var och en med cirka 20 knoppar. Perianth är hårig, vit, med lila fläckar på den. Odlare älskar blomman för sin fantastiska doft, som kan fångas när som helst på dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Matilda " … Denna blomma är infödd i Australien, där den är van vid riklig luftfuktighet och mycket sol. I sin naturliga miljö når plantans höjd 10 meter. Inom kulturen behöver han bra stöd. Blommor samlas i kluster och har en blank yta. Doften är mycket subtil, men väl märkbar. Varaktigheten av blomningen beror på mängden ljus. Lövverket är brokigt, köttigt.

Blommorna på växten är vita, med en röd stjärna i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Multiflora ". Skiljer sig i buskig form. Unga skott står upprätt, bladen krullar något. Växtuppfödare älskar blomman för dess smaragdgröna bladverk, som kan bli upp till 10 cm långa. Ådrorna är tydligt synliga på dess yta. Paraplyer når en längd på 5 cm och mer, var och en med cirka 22 blommor med vassa bärnstensfärgade kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Locke . Denna sort kom från Thailand, men den växer också i Malaysia. I mitten av kronan kan du se utskjutande stövlar som skiljer den presenterade sorten från andra. Lövverket har en långsträckt oval form. Blomningen varar ungefär en vecka. Denna hoya kräver hög luftfuktighet inomhus och starkt, men inte direkt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tricolor ". En trefärgad växt som sticker ut för sin speciella lövfärg: den är vit med en grön kant och vackra rosor. Blomställningarna är stora, knopparna är lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Publicis … Detta är inte en separat sort, utan en sorts hoya, som tillhör vintergröna. Blomman kommer från Indiens och Australiens kuster. Av de särdrag är det möjligt att peka ut anspråkslöshet och ett stort antal hybrider, bland vilka sticker ut

Bild
Bild
Bild
Bild

" Silverrosa " - en sort med lockiga voluminösa blommor i två nivåer. Huvudskärmen är vinröd. Det finns ljusa hårstrån på de första kronbladen, och i mitten av hela kompositionen finns en femkantig vit stjärna med en vinröd kärna.

Bild
Bild

Vayeti . Den presenterade sorten är idealisk för nybörjare, eftersom det är lätt att ta hand om det hemma. Liana kan sträcka sig upp till 10 meter, varför det är bättre att odla det i upphängda strukturer. Stammarna vrider sig något, rötter kan ses på dem. Kommer att glädja blomman med fluffiga knoppar av rödlila färg. När det blommar ger det mycket nektar, men det luktar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Australis ". Detta namn dök upp på grund av platsen där denna växt först upptäcktes. Dess löv är glansigt, lockar med sin unika glans och mörkgröna färg. Bladens form kan variera, venerna uttalas. Det är svårt att inte märka en röd nyans på unga skott. Blommornas diameter är 2 cm, kronan är vit, som kronan på kronbladen, medan den centrala delen är rödmålad. Till salu kan du hitta en hybrid av denna hoya, som fick namnet "Lisa".

Växtens blommor är stora, krämiga vita med ett vinrött centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Gracilis ". En graciös hoya som kan hyllas för sin kraftfulla stjälk. De avlånga bladen visar en ljus färg med knappt märkbara fläckar. En vuxen växt visar dekorativa blomställningar av en ljusrosa nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Obscura ". Denna hoya kallas också mörk, eftersom det finns tydligt uttalade ådror på lövverket. Stammen fastnar snabbt på en horisontell yta, blommor visas i stora kluster, men de är små. Deras kronblad är rosa och kärnan är gul.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Obovata ". Av särdragen hos denna sort kan köttiga blad noteras, på vilka det inte finns några ådror. Blommorna är mycket fluffiga, de samlas i paraplyer i grupper om 30 eller färre knoppar. Kronbladen är ljusrosa, men inifrån är de mörkare i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crimson Queen . Hoya visar en hög tillväxttakt. På ett år, med rätt vård, kan den lägga upp till 40 cm. Flexibla och ganska långa stjälkar är en av dess särdrag. Bladen ligger nära varandra, deras yta lyser, längden på varje blad är upp till 7 cm. Deras färg är slående i dess dekorativitet: mörkgrön med en vit kant och fläckar av en rosa nyans.

Blommorna är små i form av en stjärna, kronbladen är rosa, men deras mitt är vinröd.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kompakt ". Du kan skilja den presenterade sorten genom sina små och krullade löv. Arten är inte vanlig, men om du vill kan du föröka denna hoya med sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Retuza . Denna sort kallas också komprimerad hoya eftersom den har smala och tunna löv som bildas i kluster. Blommorna kännetecknas av sin ursprungliga form, deras färg är vit, men mitten är mycket ljus, med en lila nyans. Doften är väl märkbar, påminner om citron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linearis . En sällsynt representant för hoya, hämtad från Himalaya. Bladverket är linjärt, ljusgrönt. Den maximala längden på vinstockarna är 6 meter. När blommorna blommar kan du känna lukten av vaniljdoft i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Imperialis . Vinstockens längd i dess naturliga miljö är 8 meter. Bladverket är avlångt. Skuggan är djupgrön, venerna är tydligt synliga på ytan. I alla släkten har denna växt de största blommorna.

Bild
Bild

Curtisi . Denna sort kan kännetecknas av det stora antalet luftrötter på vinstocken. Bladen är täckta med fläckar av en silveraktig nyans, grova, något skarpa mot slutet. Blommorna är bruna, samlas i små täta paraplyer.

Bild
Bild

Landning

Hoya odlas vanligtvis i en hängande korg. Det är inte förgäves att hon skaffade sig en favoritplats bland krukväxter. Denna blomma har ett attraktivt, köttigt och glänsande lövverk. Den blommar även med minimalt underhåll under lämpliga förhållanden. Beroende på sort kan blommorna vara små eller upp till några centimeter i diameter.

Växten bör planteras i väldränerad jord. Du hittar den i vilken specialaffär som helst, eller så kan du göra den själv. Den ideala andelen är en blandning av torv, lövjord och perlit i lika delar . Före användning rekommenderas att desinficera jorden, för detta placeras den i en ugn som är förvärmd till 80 grader och förvaras där i cirka en timme. Temperaturen kommer inte längre att vara till någon fördel, detta är en missuppfattning av nybörjare. Om du lägger till minst en grad förlorar jorden alla sina fördelaktiga egenskaper.

Platsen där blomman kommer att spela spelar en lika viktig roll, eftersom hoya inte blommar i skuggan. Överväg att installera ytterligare konstgjord belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsprocessen är mycket enkel

  • Förbered jorden och behållaren . Grytan kan vara gjord av vilket material som helst, så länge det finns dräneringshål i botten. Man måste komma ihåg att lergodsbehållare med tiden saltar jorden, även om sådana rätter är mer porösa och jorden torkar bättre i den.
  • En stjälk eller ung växt placeras inuti krukan , där dräneringen och det första lagret av jordblandningen redan läggs. Den måste placeras så att rothalsbandet ligger på marknivå och en centimeter under krukans kanter.
  • Genom att placera växten i mitten , den är täckt med resten av jorden och pressas lätt ner på marken och tar bort luftfickor.
  • Växten kommer att behöva vattnas väl . och låt det rinna av i en timme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hoya måste befruktas regelbundet. För att göra detta, använd balanserade blandningar för inomhusväxter. Ytterligare applicering av vitaminer och mineraler kan få hoya att blomma.

Det är mycket viktigt att ge växten den erforderliga mängden kväve, fosfor och kalium, ingen toppdressing appliceras omedelbart efter plantering . Detta är mycket viktigt, eftersom blomman efter transplantation är stressad, är dess rotsystem dåligt utvecklat i detta skede, och om du börjar ge gödningsmedel kommer tillväxten av stammen och den gröna massan att öka och rötterna förblir vid samma nivå.

Som ett resultat kommer hoya inte att klara näringen av sina egna skott.

Bild
Bild

Den bästa tiden att plantera är senhösten eller vintern när blomman är vilande. Under denna period tolererar den stress bättre och med början av en ny vegetativ period börjar den snabbt assimileras i behållaren.

Vårdregler

Det är inte svårt att odla hoya hemma om du följer de grundläggande reglerna. Liksom alla inomhusblommor gillar hon inte vårdslöshet mot sig själv. I utseende kan du enkelt förstå om allt går som planerat till en början. Tröga blomknoppar är ofta resultatet av för torr eller fuktig jord. I båda fallen kan odlaren skada växten, varför erfarna blomsterhandlare påpekar vikten av regelbunden vattning enligt ett schema. Du kan inte flytta växten under blomningen . Även en liten förändring i omgivningstemperatur och luftfuktighet återspeglas omedelbart i hoyas utseende.

Bild
Bild

Det finns flera regler att följa vid vattning:

  • ju högre lufttemperatur i rummet med växten, desto oftare behöver den vattnas;
  • vattnet ska vara varmt, helst en grad över rumstemperatur;
  • då och då är det värt att använda destillerat vatten - det hjälper till att ta bort salter från jorden och förbättrar jordens pH.
Bild
Bild

Efter varje vattning måste jorden torka väl. Det är mycket enkelt att kontrollera detta utan någon speciell utrustning. Eftersom hoyaens jord är ganska mjuk och luftig kan fingret lätt tränga in två centimeter i djupet av krukan. Om det har torkat upp till det angivna djupet är det dags att åter applicera dosen vatten, men om marken fortfarande är våt är det värt att vänta ett par dagar.

Hoya älskar vatten, eftersom det växer i en naturlig miljö i tropikerna, men gillar inte sumpig mark. Det är därför det är så viktigt att använda en kruka med dräneringshål och placera en bricka under för att samla upp överflödig fukt. Kallt vatten kan bromsa tillväxten eller fördröja blomningen. Ofta är det orsaken till uppkomsten av svampsjukdomar.

Det är värt att bara använda den nedre vattningen; en vattenkanna med en lång och smal pip är idealisk för detta. Denna design förhindrar att vatten tränger in i lövverket. Du kan försöka sätta in veken i jorden så att växten kan konsumera så mycket fukt som den behöver här och nu, medan jorden förblir torr.

En gång varannan vecka måste du dock fukta jorden helt.

Bild
Bild

Förutom att få tillräckligt med solljus är korrekt vattning det viktigaste kravet för en sund hoya -tillväxt. Vattna plantan djupt tills vatten börjar sippra genom dräneringshålen och låt sedan överflödigt vatten rinna ut.

Den beskrivna växten föredrar en relativ luftfuktighet på 50% . Erfarna odlare rekommenderar att du använder en automatisk luftfuktare för bästa resultat. Om du inte känner för att spendera extra pengar kan du placera en bred behållare med vatten och småsten på en bricka och placera den i närheten.

Även en enkel sprayflaska kommer att vara en bra hjälpare på vintern, när uppvärmningen fungerar aktivt och rummet blir torrt, men du måste spraya vatten nära hoya och förhindra att droppar faller på lövverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kraftigt indirekt ljus året runt är vad denna blomma älskar. Direkt solljus under en kort tid är bra, men inte på sommaren, eftersom det kan orsaka brännskador på lövverk. Det är bättre att använda diffust ljus som passerar genom gardinen eller konstgjort - det skadar verkligen inte hoya när lampan är 20 centimeter från skotten.

Naturligtvis kommer denna inomhusblomma att växa vackert även utan tillräcklig mängd ljus, men då kan du inte uppnå blomning från den. I allmänhet behöver han 14 timmar i solen för att knopparna ska dyka upp. Du måste också utesluta krukans rörelse från plats till plats. Även en liten förändring av ljusnivån kan få knopparna att torka ut och falla av innan de öppnas.

Bild
Bild

När det gäller lufttemperaturen är det lämpligt att behålla den året runt vid en nivå på 18-24 grader. Den lägsta tillåtna nivån är 16 grader, och sedan för en kort period.

Gödsel används varannan till var tredje månad på våren och sommaren. Det är bäst att använda vattenlösliga förband i den andel som rekommenderas på etiketten. De slutar göra dem när växten är i viloläge - på hösten och vintern. Det är absolut nödvändigt att observera förändringen i lövets färg för att i tid identifiera bristen eller överskottet av mineraler i jorden.

En växt med bleka löv kan behöva matas oftare. Om de nya bladen är mörkgröna men små, befrukta blomman mindre ofta eller späd lösningen mer med vatten.

För mycket mineralkoncentration kan bränna hoya -rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna inomhusblomma växer snabbt. Du kan beskära långa vinstockar om du vill ha den kompakt. Den bästa tiden att beskära är tidig vår, innan den börjar växa. Beskär inte den bladlösa stammen eller spåret där det finns blommor eftersom de kommer att bildas på samma skott år efter år. När de skurits kan stjälkarna producera vit saft.

Bild
Bild

Med tiden växer hoya ur behållaren och kräver transplantation. Denna procedur är enkel och lätt att lära sig.

  • Du måste rengöra den nya behållaren med en borste blötläggs i en blandning av 10% blekmedel och 90% vatten. Den nya behållaren ska vara minst 5 centimeter större än den gamla.
  • Botten fylls först med en dräneringsmassa . Det är bäst att använda små stenar eller tegelstenar för detta. Därefter hälls krukväxterna.
  • Växten bör vattnas lätt för att göra det lättare att ta bort rötterna från den gamla krukan . Vänd behållaren försiktigt åt sidan. Var mycket försiktig så att du inte skadar skaftet eller skaftet.
  • Ta den stadigt vid basen, dra långsamt växten tillsammans med rötterna . När den inte ger sig passerar de längs markkanten med en kniv.
  • Undersök plantans rotmassa för mörka och stötande skott eftersom dessa är de första tecknen på röta. Ta bort eventuella skadade tillägg med en vass kniv steriliserad i 10% blekmedel. Friska rötter är fasta och vita.
  • Placera växten i mitten av den nya krukan . Sedan hälls jord-vermikulitblandningen där, riklig vattning utförs och jorden får rinna av.
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det är inte alls nödvändigt att skaffa en ny växt om du vet hur man förökar en befintlig hoya korrekt. Det enklaste sättet är att använda stamsticklingar som snabbt kan rotas i väldränerad, lös jord.

Att skapa en sådan miljö för grobarhet själv är ett ögonblick. Det är nödvändigt att blanda sand, perlit, torvmossa . Det är den senare komponenten som gör att rötterna kan gro, men det kan också orsaka problem, eftersom en sådan beläggning förhindrar en jämn fördelning av fukt. Om odlaren bestämmer sig för att använda torvmossa måste mediet vattnas två eller tre gånger innan fukten når mitten.

Bild
Bild

Du måste förbereda tillräckligt med jord för att fylla en 7,5 cm djup kruka med dräneringshål. Den beskrivna blomman reproducerar framgångsrikt från apikala sticklingar som samlats in från mogna men flexibla stjälkar. Varje bit ska ha 3 till 6 bladnoder. Snittet görs direkt under lövenheten med en skarp, ren beskärare som kan behandlas med alkohol, blekmedel eller aktivt kol. Att skrubba den nedre halvan skyddar rotmediet från kontaminering. Avlägsnande avses med avlägsnande av alla löv. Blomsticklingar bildar rötter närmare eller direkt från bladnoder. Du kan doppa deras ände i en tillväxtaktivator och först sedan fördjupa den i den förberedda jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan rotsystemet är underutvecklat kan den planterade stammen inte ge sig tillräckligt med fukt. Detta är en av anledningarna till att det är bäst att täcka grytan med en plastpåse. Det låter dig skapa växthusförhållanden. Då och då ventileras stjälken, annars kan den ruttna.

Vattning sker regelbundet, jorden ska inte torka ut för mycket. Sticklingarna kommer att bilda rötter om cirka 3-4 veckor. Du kan kontrollera detta enkelt: du måste dra något i skaftet, och om det finns ett märkbart litet motstånd har de första rötterna dykt upp. Först efter 11 månader kommer växten att vara klar för transplantation och nytt löv kommer att dyka upp på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande funktioner

Det är omöjligt att säga säkert när en ung växt kommer att börja blomma. Allt beror på hur många hoya och förhållandena under vilka det hålls. Mängden sol spelar en viktig roll, och om det inte räcker, ska du inte vänta på att knopparna ser ut. Vissa sorter blommar under det första året, medan andra inte knoppar under de första 3 åren eller mer.

Mycket starkt solljus och ordentlig vattning är det bästa sättet att få din hoya att blomma . Efter att växten har bleknat, tas inga blomställningar bort, eftersom nya knoppar kommer att dyka upp på samma plats, och detta händer år efter år.

Erfarna växtförädlare rekommenderar att inte låta blomman utveckla sin vinstock för mycket, så den slösar inte energi på att underhålla dem, utan använder näringsämnen för att skapa blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om växten är mogen men fortfarande inte har blommat kan följande steg vidtas

  • Flytta hoya -behållaren till platsen där det finns mer ljus, men inget direkt solljus. Ett bord 20 centimeter från ett fönster i söderläge är idealiskt. Denna omorganisation stimulerar färgen ganska starkt.
  • Du kan försöka spraya vatten inomhus en eller två gånger om dagen för att bibehålla den nödvändiga luftfuktigheten. Denna parameter för hoya bör ligga på cirka 40-50%.
  • Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att använda toppdressing med hög fosforhalt.
  • Frekvent omplantering bör inte tillåtas i en större behållare. Denna åtgärd är motiverad endast om växten plötsligt slutade blomma.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den beskrivna tropiska blomman är mottaglig för skadedjur och sjukdomar. Det allra första symptomet på deras utseende är gula blad.

Bladlöss, fästingar, buggar, thrips och andra insekter är mycket förtjusta i att äta av saften från denna växt .eftersom lövverket är saftigt och köttigt. Alla insekter som kan sätta sig på en blomma har ett snabel, det tränger enkelt igenom en bladplatta och suger saft genom den.

Spindelmider och bladlöss föredrar torr luft, så noggrann befuktning kan användas för att förhindra infektion. Om det händer att insekter redan har dykt upp, är det bättre att vattna blomman i badet.

Vattnet ska vara i rumstemperatur, en dusch är idealisk för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer också att lianen har växt anständigt och inte kan transporteras, då kan du använda neemolja, insekticid tvål eller bara torka av löv och skott med en alkohollösning. Detta förfarande kan ta mycket tid, men det är mycket effektivt och låter dig hantera problemet på en gång.

Thrips skadar oftast rötterna . De är väldigt skrämda av naftalen, så det bästa förebyggandet av deras attack är bollar av detta ämne, som läggs ovanpå marken. Om en infektion redan har inträffat kommer det att vara nödvändigt att transplantera växten och bearbeta dess rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda flugor är den troliga orsaken till svarta fläckar på bladen på en krukväxt . Larverna på denna insekt är små, maskliknande med distinkta kroppar och inga synliga huvuden. De lever i jorden, men skadar inte växter. Vuxna flugor är svarta insekter som vilar på bladens spetsar och avsätter små gröna eller svarta avföringar på bladen. De skadar inte hoye direkt, men de kan sprida sjukdom från växt till växt. För att kontrollera deras reproduktion är det nödvändigt att använda mindre gödningsmedel för att rengöra jorden med hög kvalitet från förfallna växtrester.

Men insekter är inte det enda problemet. Svampsjukdomar är på andra plats i popularitet, och detta är inte bara rotröta, utan också senblåsa.

Svampinfektioner påverkar ofta hoya på grund av användning av ett smutsigt verktyg, hög markfuktighet.

Bild
Bild

De flesta odlare märker inte genast stam- och rotrot .och då är det för sent att läka blomman. Ett av dess tecken kan vara gult lövverk, utseendet på en obehaglig lukt. När rötterna är skadade upphör näringsämnen att flöda till växten, liksom syre, därav en sådan allvarlig skada. Det är nödvändigt att omedelbart transplantera, ta bort röta, skära av skadade rötter och skott, behandla busken med en fungicid.

Alla svamppatogener botas perfekt av fungicider, men när det gäller bakteriell infektion kan den inte elimineras, därför blir plantan i de flesta fall helt enkelt avyttrad. Det enda sättet att rädda blomman är att se problemet i tid och snabbt ta bort de skadade delarna av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oerfarna odlare vet inte att felaktig vård också är anledningen till att hoya är sjuk. Vissa symtom kan starkt likna en svampinfektion, faktiskt räcker det bara med att ställa in belysning, kontrollera vattning och blomman återgår till det normala.

Dålig och tidig vattning, olämplig dos av gödningsmedel eller deras brist - allt detta påverkar blommans utseende … Använd inte torrförband på torr jord. Det är nödvändigt att vattna det först, annars kan du helt enkelt bränna rötterna.

Därav de gula bladen och de bruna knopparna som inte blommar, men faller av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om hoya inte får tillräckligt med kväve blir de nedre eller äldre bladen gula eller ljusgröna. De nya blir ljusgröna, kommer att krypa ihop, och deras storlek kommer inte att matcha sorten. Om sådana symtom uppträder bör du omedelbart applicera toppdressing, till exempel en asklösning.

Rekommenderad: