Hallonrötter: Rotdjup. Vad Kan Du Göra För Att Hindren Inte Ska Växa? Hur Stängs Det Så Att Det Inte Kryper över Hela Webbplatsen?

Innehållsförteckning:

Video: Hallonrötter: Rotdjup. Vad Kan Du Göra För Att Hindren Inte Ska Växa? Hur Stängs Det Så Att Det Inte Kryper över Hela Webbplatsen?

Video: Hallonrötter: Rotdjup. Vad Kan Du Göra För Att Hindren Inte Ska Växa? Hur Stängs Det Så Att Det Inte Kryper över Hela Webbplatsen?
Video: Tre sommarblommor att gödsla med 2024, April
Hallonrötter: Rotdjup. Vad Kan Du Göra För Att Hindren Inte Ska Växa? Hur Stängs Det Så Att Det Inte Kryper över Hela Webbplatsen?
Hallonrötter: Rotdjup. Vad Kan Du Göra För Att Hindren Inte Ska Växa? Hur Stängs Det Så Att Det Inte Kryper över Hela Webbplatsen?
Anonim

Nästan varje trädgårdsmästare och trädgårdsmästare är väl medvetna om vilka problem som kan uppstå på grund av förekomsten av ett hallon på tomten. För att förstå orsakerna till sådana fenomen är det värt att lära sig allt om denna kulturs rötter. Det är ingen hemlighet att de flesta sorter av hallon redan under det första levnadsåret kan sprida sig till angränsande sängar. Samtidigt fyller busken aktivt allt runt om effektiva åtgärder inte vidtas i tid.

Bild
Bild

Strukturella egenskaper

Trots rotsystemets ytliga förekomst kan rötterna i denna typ av trädgårdsväxt själva sträcka sig upp till 2 meter, och i en situation med remontant sorter når deras längd 4 meter.

Anledningen till den aktiva tillväxten av vanliga hallon i alla riktningar är bildandet av ett stort antal rotskott.

Det finns andra funktioner som skiljer hallonrötter

  • Cirka 97% av systemet består av rötter, vars diameter inte överstiger 2 mm.
  • På de platser där skotten bildas ökar rötternas storlek betydligt.
  • Skott växer från underjordiska knoppar.
Bild
Bild

Hur djupa växer de?

Det bör noteras att taproots är ett särdrag hos uteslutande moder hallon buskar. I situationer med dotterväxter bildas detta element från adventistiska rötter. Samtidigt bestäms djupet av förekomst och tillväxt av nyckelfaktorer.

  1. Kännetecken för sorten.
  2. Växtförhållanden, i synnerhet planteringstäthet.
  3. Funktioner av vård (vattning, utfodring, beskärning, strumpeband).
  4. Jordens sammansättning och kvalitet.

Som trädgårdsskötsel visar är den största förtjockningen av rotsystemets skott oftast på 10 till 20 cm djup, det vill säga i den så kallade åkerhorisonten. Hur djupt rötterna kommer att växa beror på jorden. Så sandig jord är gynnsam för hallon. Och i detta fall bestäms indikatorn som övervägs av sådana egenskaper hos sandstenar som:

  • dålig fuktretention;
  • tvätta ut näringsämnen i djupare lager;
  • lös struktur;
  • överdriven uppvärmning av de övre lagren på sommaren.
Bild
Bild

Som ett resultat fördjupas rötterna, på jakt efter fukt och näring, utan att möta märkbart motstånd på väg, lätt till 1,5-2 meter.

Om hallonväxten planteras på lerjord, bör följande viktiga punkter beaktas:

  • markstrukturens densitet;
  • svår passage av fukt, vilket som ett resultat ofta stagnerar närmare ytan;
  • jämn fördelning av näringsämnen;
  • svag uppvärmning på våren.
Bild
Bild

Förutsägbart under sådana förhållanden kommer rötterna att koncentreras på ett djup i intervallet 15 till 60 cm.

Vad ska man göra för att hindren inte ska växa?

Som praktiken visar, är hallonsträdet ganska kapabelt att växa ganska snabbt på landet eller i trädgården inom hela tomten. De befintliga och använda av trädgårdsmästare åtgärder som syftar till att se till att buskarna inte kryper i alla riktningar kan delas in i flera grupper.

  1. Mekanisk, i listan över upprotning, installation av barriärer, inklusive från skrotmaterial, samt regelbunden sanitär beskärning.
  2. Kemisk, det vill säga användningen av gödningsmedel, vars verkan syftar till att stärka växternas antändningsdel, och inte deras rotsystem.
  3. Agroteknisk, vilket gör det möjligt att begränsa tillväxten av hallon genom att plantera de nödvändiga grannarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt och snabb beskärning av skott ger inte bara ökat utbyte och skydd mot sjukdomar. För att förhindra att plantering tar över allt runtomkring rekommenderas det att utföra vissa åtgärder på våren eller senhösten.

  1. Ta bort all överväxt.
  2. Skär av gamla stjälkar på moderbuskar.
  3. Förkorta ung tillväxt.
  4. Eliminera torra styvbarn.
Bild
Bild

Det är värt att överväga att beskärning i situationer med försummade hallon mycket väl kan bli en provocerande faktor för den aktiva bildningen av skott. Den enda utvägen i detta fall skulle vara total upprotning.

Det enklaste sättet att fysiskt begränsa överväxt är att innesluta hallonträdet så att rötterna inte har möjlighet att utvecklas åt alla håll. Ett alternativ skulle vara att blockera varje bikupa separat. Det är viktigt att övervaka staketets integritet, oavsett vilka material och system som kommer att användas. En lika viktig faktor kommer att vara nedsänkningsdjupet i marken för sådana staket. Funktionerna hos de senare utförs oftast av flera material.

  • Skiffer. Arken placeras med en överlappning på 15 cm, vilket säkerställer att fogarna är täta.
  • Metallplåtar installerade enligt principen liknande den tidigare versionen. Den största nackdelen i detta fall är materialets känslighet för korrosion.
  • Tät polyeten som kan förhindra hallonväxt i 3-5 år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiken har visat att det bästa alternativet för en filmspärr är en hydrochillom som används vid takarbete . Detta material har tygförstärkning och säljs i rullar på 50 meter, vilket gör att det kan läggas runt omkretsen av ganska stora ytor.

Kvävebefruktning av växter hjälper till att omdirigera sin energi till utveckling av lövverk och skott. Parallellt stoppas tillväxten av rotsystemet, vilket är huvudmålet. Lämplig befruktning bör appliceras under perioderna från april till maj och från september till oktober. Dessa är de mest aktiva stadierna av rottillväxt. Flera välkända medel hjälper till att säkerställa en tillräcklig koncentration av kväve i jorden.

  1. Urea , vilket är ett mycket effektivt gödningsmedel. På en "kvadrat" av hallon, tillsätt från 2 till 4 liter av en lösning beredd med en hastighet av 50 g karbamid per 10 liter vatten.
  2. Ammoniumsulfat , är ett effektivt inslag i komplexa förband.
  3. Ammoniumnitrat som innehåller upp till 35% kväve . Det kan appliceras som ett oberoende gödningsmedel eller i kombination med andra ämnen. Normen är 10-30 g toppdressing per "kvadrat". Det viktigaste är att jorden är torr, eftersom denna saltpeter snabbt tvättas ut.
  4. Kalciumnitrat . Det är viktigt att krossa klumparna noggrant innan du applicerar, vilket förbättrar toppdressingens absorption. Dess genomsnittliga förbrukning är från 30 till 50 gram per kvadratmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att gödning med kväve på sommaren kan ha en extremt negativ effekt på fruktningen.

Ett annat populärt och effektivt sätt att innehålla hallon är att plantera dem runt sina konkurrenters omkrets. Deras rotsystem mättar jorden med avfallsprodukter, vilket i sin tur förhindrar att hallonrötter utvecklas. I det här fallet pratar vi om några växter.

  • Ängssyra , frigör tanniner i marken, vilket skapar ogynnsamma förhållanden för föremålet för inneslutning. Det är viktigt att sängen är minst 0,5 m bred vid plantering av grönska i 3 rader.
  • Metlitsa - ett ogräs med ett grenat och tätt rotsystem. Parallellt kan den ge det fasthållna bären ett estetiskt utseende.
  • Vitlök , som måste planteras runt hallonträdet i 2-3 sammanhängande rader.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en specifik metod är det nödvändigt att ta hänsyn till faktorer som markens egenskaper på platsen, liksom dess storlek . Till exempel för tunga jordar är mekaniska fasthållningsmetoder mer lämpliga. När det gäller lätt jord är agronomiska och kemiska förfaranden värda att överväga. En lika viktig faktor kommer att vara de resurser som trädgårdsmästaren har till sitt förfogande. Alla har inte möjlighet att ägna tillräckligt med tid åt vissa händelser.

Bild
Bild

Vilka sorter ger inte rottillväxt?

Inledningsvis är det viktigt att notera att reproduktionen av sådana arter av de beskrivna växterna blir mer komplicerad på grund av rotsystemets särdrag. Samtidigt har remontant sorter viktiga fördelar.

  1. Anspråkslöshet mot tillväxtförhållanden.
  2. Ökat motstånd mot olika naturliga avvikelser.
Bild
Bild

Som ett resultat av uppfödarnas arbete dyker det hela tiden upp hallonsorter, som bland annat på grund av rötternas unika egenskaper växer bra i kallt klimat. Som ett exempel finns det flera sorter som inte ger rotväxt.

  • " Cap of Monomakh " - en mängd olika hallon, vars främsta kännetecken är den ursprungliga strukturen i busken själv. Utåt liknar ett litet träd växer det upp till 1,5 m i höjd och har samtidigt 3-4 skott med grenar. Täta och ganska stora bär (upp till 10 g) uppskattas till sitt verkliga värde av trädgårdsmästare i Moskva -regionen och centrala regioner i Ryssland.
  • " Höstens skönhet " - en populär remontant sort av hallon bland trädgårdsmästare. Frukt som väger upp till 4 g kännetecknas av god smak och separeras lätt från stjälken. Upp till 7 kg mogna bär skördas från en buske. Under förhållandena i Moskva-regionen inträffar toppen av den andra frukten i mitten av september.
  • " Golden Domes" och "Hercules " - opretentiösa arter, som är den bästa lösningen för de centrala regionerna. Cirka 80-90% av grödan skördas fram till början av oktober.
  • " Diamant " - en sort som kännetecknas av riklig fruktning (upp till 3 kg skörd skördas från busken). Bären är koniska i formen, har en ljus rubinfärg och en söt smak med en liten syrlighet. Fruktvikt når 7 g.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis är det värt att notera att alla nuvarande befintliga hybridsorter kännetecknas av höga skördar . De känner sig bekväma både i extrema väderförhållanden och i regioner med ett milt klimat och sen frost.

Rekommenderad: