Fittonia (46 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Fittonia "Josan" Och "Skeleton", Rött Och Vitt, Blomning Och Reproduktion Av Växten

Innehållsförteckning:

Video: Fittonia (46 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Fittonia "Josan" Och "Skeleton", Rött Och Vitt, Blomning Och Reproduktion Av Växten

Video: Fittonia (46 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Fittonia
Video: 41 FITTONIA SPECIES | HERB STORIES 2024, Maj
Fittonia (46 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Fittonia "Josan" Och "Skeleton", Rött Och Vitt, Blomning Och Reproduktion Av Växten
Fittonia (46 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Fittonia "Josan" Och "Skeleton", Rött Och Vitt, Blomning Och Reproduktion Av Växten
Anonim

För ivriga älskare av att ta hand om sin egen trädgård i fönsterbrädan säger namnet "fittonia" verkligen mycket - i vissa kretsar är denna krukväxt mycket populär. Samtidigt har inte en enda typ av Fittonia i vårt land ännu blivit hackig, därför kan du tillfredsställa din egen trädgårdsmästares stolthet genom att odla den hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Beskrivningen av Fittonia bör börja med det faktum att det är ett släkte av familjen Acanthus, som bara reciterar fyra fleråriga arter och kommer från Sydamerika. Tre arter är krypande växter, och bara en är upprätt. Hemma uppföds bara två arter - Vershaffelt fittonia och silveråra . En särskild fördel som tvingar människor att odla Fittonia som en inomhusblomma är bladens mycket attraktiva utseende: huvudbakgrunden är alltid olivgrön, men beroende på arten korsas den av antingen silverfärgade eller ljusrosa ådror.

Dess blomning är relativt oansenlig - med små vita eller gula blommor, knappt märkbar mot bakgrund av löv, som alltid är vackra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter av detta släkt upptäcktes relativt nyligen och hade därför inte tid att få ett fast fotfäste på våra fönsterbrädor . Ett bevis på att de nyligen bekantade sig med dem är att de fick sitt namn för att hedra de två systrarna Fitton, som levde under första halvan av seklet före förra året. De unga damerna är mest kända som skaparna av den första fullfjädrade läroboken om botanik, för vilken man beslutade att tilldela dem ett nominellt växtsläkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Som redan nämnts odlas bara två arter av trädgårdsmästare, var och en kryper, men den växer tjockt i bredd. Bladets längd överstiger vanligtvis inte 10 cm. Den grundläggande skillnaden mellan de två typerna är det som omedelbart fångar ögat: den vita venen fittonia har smala ränder av silverfärgade eller vita nyanser, medan de i Vershaffelts fittonia är rosa eller till och med något röda, och de har en mycket bredare bredd och lämnar nästan bara bladets kant för grönskan.

Bild
Bild

Samtidigt kunde odling av människor inte annat än leda till ett visst urval, tack vare vilket speciella sorter redan har bildats idag. Var och en har sina egna egenskaper, som han kunde ha fått från flera olika vildväxande förfäder på en gång, därför hittar du inga analoger i det vilda. Det är sortens fittonier som vanligtvis växer på fönsterbrädorna, eftersom det vildväxande exemplet helt enkelt inte kan nå vårt område. Tänk på namnen och egenskaperna hos de mest populära sorterna.

Josan . Det skiljer sig i en relativt mjuk färg på bladen - även om venerna är rosa, "skär" de inte ögonen för mycket. Den gröna delen av bladet utmärks också av en mjuk ljus ton.

Med en hög grad av sannolikhet har du sett denna växt i olika offentliga institutioner, visste bara inte att detta är Fittonia.

Bild
Bild

Vit Anna . Ett annat exempel som är mycket populärt på offentliga platser. När de uppfödde fokuserade uppfödarna på att se till att de vita venerna var så tydligt som möjligt mot en betonad grön bakgrund. I detta fall skärs venerna liksom in i bladstrukturens djup, medan huvudmassan hänger något över dem.

Bild
Bild

" Skelett ". Denna sort, till skillnad från de två föregående, fokuserar på den maximala kontrasten av färger - den ljusgröna och ljusgröna massan av bladet är tätt skuren med samma känsliga rosa vener. Sorten fick ett något ovanligt namn för det faktum att dess vener inte går djupt in i bladets struktur, utan tvärtom sticker ut något från det och påminner om ett levande cirkulationssystem på avstånd.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Fittonia kom till oss på avstånd - från länder där klimatförhållandena skiljer sig radikalt från vårt. Av denna anledning är hon en rent inomhusväxt, inte en trädgårdsväxt, men även i hemmet måste hon skapa vissa förutsättningar där hon kommer att må bra. Detta är vanligtvis inte så svårt, men instruktionerna bör följas. Så att ett grönt husdjur inte behöver någonting, kommer vi att titta närmare på de optimala förutsättningarna för att odla det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Trädgårdsmästare har länge märkt att växter med ljusa och vackra löv alltid kräver intensiv belysning - vem skulle verkligen behöva denna skönhet i mörkret. De som odlade Fittonia hemma noterar det med brist på belysning försvinner all ljusstyrka från bladen mycket snabbt, de blir monokromatiska, istället börjar stjälkarna förlängas intensivt och försöker nå ljuset … Så snart du märker sådana symptom, ändra omedelbart blommans förskjutning, annars kommer konsekvenserna av felaktig placering snart att förvärras kraftigt.

Samtidigt kommer växten inte att uppskatta direkt solljus heller. Det mest korrekta ljuset för henne är starkt, men diffust, som det kan vara i en tunn tropisk underväxt, därför är det mest rimligt att ha en kruka med Fittonia på fönsterbrädorna i de fönster som vetter mot väst eller öster, och även skugga gryta lite.

Samtidigt kan en blomma som är van vid ljusbelysning under sommaren och inte har känt långa vintrar i sitt hemland kräva ytterligare belysning under den kalla årstiden - lyckligtvis fungerar konstgjorda också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att säga att Fittonia ganska lätt anpassar sig till förhållandena där det växte upp . Ta med henne från tropikerna, så kommer det att bli mycket svårt för henne att överleva i en typisk rysk lägenhet, men om du själv multiplicerade det och inledningsvis satte det i en jämförande nyans kan ett exemplar som växte på en skuggad plats vara förvånansvärt seg..

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

I de områden där Fittonia växer vilt finns det praktiskt taget inga temperaturfall - både säsongsbetonade och dagligen. Ett sådant fenomen kan spela ett extremt grymt skämt med en trädgårdsmästare som inte visste detta, eftersom en kruka med Fittonia, även på sommaren, inte kan tas ut på länge - om inte bokstavligen för luftning och bara under dagen. Faktum är att vid förhållanden med stabil temperatur finns det inga tryckfall, och därför uppstår inte stark vind - följaktligen kan våra drag lätt förstöra busken.

Detsamma gäller inomhusmiljöer, så var försiktig när du väljer en kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från många andra tropiska växter, som kan vila under vintern när rumstemperaturen sjunker något, kan Fittonia förbli aktiv året runt. En annan sak är att för detta behöver hon "strand" -förhållanden med temperaturer som inte sjunker under 25 grader. Samtidigt är till och med en liten svalka destruktiv för henne - erfarna trädgårdsmästare noterar att växten redan vid 17 grader visar alla tecken på nedgång.

Bild
Bild

Bland annat för Fittonia är torr luft, som är normal på våra breddgrader, också mycket ovanlig, därför behöver växten tidig sprutning av lövverket. På vintern, på grund av värmningsarbetet, blir luften i rummet vanligtvis ännu torrare, och i en sådan situation rekommenderar experter inte bara att spraya anläggningen utan också att öka luftfuktigheten med andra metoder, annars kan växten dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Fittonia på fönsterbrädan är många floristers stolthet, inte bara för att det är en ovanlig sällsynthet, utan också för att det inte är så lätt att odla det - det är faktiskt en av de faktorer som hindrar denna inomhusblomma från att bli riktigt massiv. Å ena sidan kräver vård av en sådan växt hemma inga otroliga bedrifter, å andra sidan kräver busken konstant uppmärksamhet på sig själv eftersom våra standardvillkor är för oacceptabla för honom. Av denna växt att döma bör du verkligen älska trädgårdsarbete och aldrig vara hemifrån länge om du vill att ditt gröna husdjur ska vara i ordning.

Samtidigt är Fittonia mycket känslig för eventuella avvikelser från vad den anser vara normen, därför bör alla rekommendationer nedan följas i strikt överensstämmelse med instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Både arter och alla konstgjorda sorter av inomhusfittonia tillhör de kräsna växterna som är mycket känsliga för vattning och kategoriskt inte tolererar varken brist eller överdrift. Om jorden i behållaren har torkat även för en kort stund, kommer du i bästa fall att slippa med kasserat lövverk, men det räcker med att gapa lite längre - och busken dör helt. Detta provocerar många botaniker att vattna Fittonia oftare, men här lurar det motsatta problemet - från överdriven jordfuktighet ruttnar rötterna ganska lätt och konsekvenserna av en sådan katastrof är uppenbara.

En person som odlar Fittonia kräver en mycket känslig och exakt känsla av proportion vid vattning . - du måste hitta ett slags "gyllene medelväg" när jorden aldrig är torr, men inte förvandlas till ett träsk. Samtidigt är det fortfarande lättare att torka ut jorden, eftersom denna växt kan avdunsta fukt från bladens yta, och denna process är särskilt aktiv när omgivningstemperaturen stiger. I praktiken betyder detta att du inte kommer att beräkna den idealiska mängden vatten i en bevattning och procedurens universella frekvens - du måste reagera varje gång enligt situationen.

Bild
Bild

Om vi anser behovet av att vattna säsongsmässigt, så på sommaren, som vi förstod, sker torkning ur jorden och avdunstning från bladen mycket snabbt, så du bör vattna lite oftare. På vintern, särskilt om du har tagit hand om normal luftfuktning, förbrukar Fittonia mindre vatten eftersom det inte är så varmt och tillväxten avtar, så risken för rotflöden ökar kraftigt. Om rummet inte är varmt kan du i vissa fall till och med vattna fittonia inte omedelbart efter att jordens översta lager har torkat, men bara en dag efter det.

Även om det till en början verkar mycket svårt att följa vattningssystemet, kommer du med tiden att få kläm på det och kommer instinktivt att förstå när du behöver vattna din trädgård igen.

Samtidigt, i de inledande stadierna av växande fittonia, behöver du maximal vård och förmåga att märka de minsta förändringarna i plantans tillstånd, annars kan växten inte hålla förrän du får erfarenhet.

Bild
Bild

Toppdressing

Fittonia hänvisar till växter som inte antar att du kan glömma dem även för en kort stund, därför behöver den regelbunden utfodring och året om - även på vintern när tillväxten saktar ner.

Samtidigt kräver växten inga specifika gödningsmedel, vanlig mineralfoder är bäst för det, men som med alla andra vårdparametrar är det mycket viktigt att inte överdriva det. Personer med erfarenhet av odling av Fittonia hävdar att instruktionerna som tillämpas på gödselpaketet inte fungerar i det här fallet - koncentrationen av mineraler i lösningen bör vara ungefär hälften så mycket.

Bild
Bild

Befruktningens frekvens och intensitet beror till stor del på jordtypen i krukan och på plantans ålder och storlek, men de genomsnittliga rekommendationerna anger att gödsling appliceras varannan vecka på sommaren och varje månad på vintern.

Beskärning

Denna växt i sig tillhör den krypande växten, men trädgårdsmästare föredrar vanligtvis att dessutom stimulera tillväxt åt sidan, och inte uppåt, därför, även i de tidiga stadierna av Fittonia -utvecklingen, tar de till beskärning och nypning. Om allt görs korrekt kan du uppnå att busken verkligen är frodig och vacker - för detta är det viktigt att nypa toppen av skotten på ett ungt exemplar i tid.

Fittonia bildar en grön massa mycket snabbt, och om några år kommer den att vara mycket större än den är nu . Problemet är att rötterna inte kan mata en växt av enorm storlek, så efter 3-4 år kommer du att se att bladen bildas bara närmare skottens ändar, medan rotområdena förblir nakna. Beskärning mot åldrande hjälper till att delvis lösa problemet när gamla skott skärs ner till de nedre bladen, som inte lämnas mer än några bitar. Detta uppmuntrar växten att kasta sina löv lägre, närmare rötterna. Ett sådant trick kommer dock inte att fungera oändligt, därför råder många att helt enkelt föröka Fittonia i tid, eftersom det först inte kommer att finnas några sådana problem med en ung växt.

Bild
Bild

Överföra

Eftersom växten har en mycket hög tillväxthastighet kommer det förr eller senare inte längre att räcka för behållaren där den ursprungligen planterades. Det antas att för plantans normala livslängd måste den transplanteras årligen, och endast för vuxna växter som redan växer i en stor kruka, vald med utrymme, är en ökning av intervallet till 2 år tillåten. Av denna anledning planterar trädgårdsmästare sällan Fittonia i ett florarium eller akvarium.

Om du ser det som en del av en så komplex komposition såg utbudet förmodligen ut så här efter köpet, bara fittonia själv tog inte så mycket av utrymmet inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planerar att plantera Fittonia, var uppmärksam på kriterierna för att välja en kruka. Denna växt skiljer sig inte i djupbädd i rotsystemet, tvärtom - den kan lätt växa i ett grunt men brett kärl . Omvänt kan en djup kruka till och med vara farlig för ett grönt husdjur, eftersom överflödig fukt i markens nedre lager kommer att försuras och kan skapa problem för rötterna. Men även om du inte behöver välja mycket och det bara finns en kruka med en "olämplig" form till hands, kan situationen korrigeras med ett mycket tjockt bottendräneringsskikt, vars höjd ofta överstiger en tredjedel av hela fartygets höjd. Observera att på grund av anläggningens känslighet för övervattning måste i alla fall ett dräneringsskikt finnas, även om behållaren är helt "optimal".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan det enda kriteriet för vilket Fittonia är helt kravlöst är valet av jord. De flesta trädgårdsmästare föredrar att göra en blandning för en sådan växt på egen hand, eftersom den här uppgiften är mycket enkel: du måste blanda 3 delar enkel trädgårdsjord med medelhög syra med humus, torv och sand, var och en i en del.

Bild
Bild

Fortplantning

En medelålders Fittonia förfaller snabbt och slutar vara dekorativ, så förr eller senare kommer du att tänka på att föröka den och odla unga exemplar istället för gamla. Lyckligtvis reproducerar denna växt mycket enkelt, och till och med på tre olika sätt.

Det enklaste alternativet är reproduktion genom division . På våren, när en planerad transplantation genomförs, separera helt enkelt en liten del från rotsystemet - det kommer att bli grunden för en ny växt. Rötterna motstår inte kraftigt uppdelning, de kan separeras även med bara händer utan mycket ansträngning, och att rota är ganska enkelt.

Det finns inga svårigheter här, du började bara plantera om en kopia och till sist transplanterade du två separata enligt beskrivningen i motsvarande avsnitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning med sticklingar är en alternativ metod som är mest produktiv från sen vår till försommar . För att göra detta, separera bara stjälken genom att välja spetsen på en av skotten. När det gäller storlek, styrs av 3-5 blad på den separerade delen. Du kan rota skärningen på något sätt - du kan till och med hälla 1 cm vatten i ett litet glas och lägga det där. Och du kan omedelbart plantera den i fuktad sand, torv, sphagnum. Oavsett vilket sätt du bestämmer dig för att rota skottet, skapa ett växthus för det - bara täck det med någon lufttät huva. I detta fall måste stjälken ibland ventileras och sprutas. När den unga växten slår rot kan du transplantera den i en permanent kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fittonia kan förökas med skiktning - som en gång odlade krusbär, han vet vilken typ av procedur det är. Dess mening är att en av de långa men inte för gamla skotten av växten, utan att vara avskurna från huvudstammen, är begravd med sin övre ände i marken - antingen i samma kruka eller i en angränsande. Bladen från den framtida underjordiska delen avlägsnas preliminärt, och för att en sådan krökt kvist inte ska springa tillbaka fixeras den dessutom med alla tillgängliga medel - oftast med gem eller trådklammer. Efter en tid kommer sticklingarna att ge sina egna rötter, och i detta ögonblick kan de skäras av moderplantan så att den blir oberoende.

Om tappningen utfördes i samma kruka, är det i detta skede som plantorna ska planteras, annars kommer de på grund av den snabba ackumuleringen av grön massa att snart växa ihop igen till ett tillstånd där de inte längre kan avvecklas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I de flesta fall har fittonia, som vårdas på rätt sätt, inga hälsoproblem, och många skrämmande symptom orsakas just av misstag i vården. Till exempel, på grund av överdriven vattning, dör växten ofta, påverkas av röta, och det är vettigt att göra något bara om problemet märks i ett tidigt skede.

Överdriven vattning kan också indikeras av att alla blad faller (eller gulnar) (om bara de lägre bara åldras), men samma symptom indikerar också drag eller förkylning.

Det motsatta problemet med brist på fukt kommer till uttryck i det faktum att bladens spetsar torkar, och ibland är det inte svag vattning som är skyldig, men för stark sol. För att rädda Fittonia måste du förstå varför det torkade ut och bekämpa orsaken.

Bild
Bild

Ofta klagar de också över utseendet på bruna nyanser i lövverket . Ett sådant problem indikerar vanligtvis en ostandardiserad mängd mineraler, och detta kan antingen vara brist eller överskott.

Bild
Bild

Bland fittonias skadedjur är det värt att lyfta fram skalinsekt, mjölk och spindelkvalster. Dessa fiender är typiska för många andra inomhusväxter, varför de flesta trädgårdsmästare är väl medvetna. Du kan bekämpa fienden både med hjälp av en speciell "kemi" riktad specifikt mot honom, och genom att försiktigt tvätta lövverket med lite tvålat vatten, och i fallet med en mjölkfisk - också en infusion baserad på calendula.

Rekommenderad: