Fibercementpaneler För Husets Utsida (58 Bilder): Träliknande Fasadplattor, Japanska Material För Ventilerade Fasader, Ryska Och Utländska Produkter - Vilket är Bättre

Innehållsförteckning:

Video: Fibercementpaneler För Husets Utsida (58 Bilder): Träliknande Fasadplattor, Japanska Material För Ventilerade Fasader, Ryska Och Utländska Produkter - Vilket är Bättre

Video: Fibercementpaneler För Husets Utsida (58 Bilder): Träliknande Fasadplattor, Japanska Material För Ventilerade Fasader, Ryska Och Utländska Produkter - Vilket är Bättre
Video: ダシ巻き玉子焼 Japanese Omelette 2024, Maj
Fibercementpaneler För Husets Utsida (58 Bilder): Träliknande Fasadplattor, Japanska Material För Ventilerade Fasader, Ryska Och Utländska Produkter - Vilket är Bättre
Fibercementpaneler För Husets Utsida (58 Bilder): Träliknande Fasadplattor, Japanska Material För Ventilerade Fasader, Ryska Och Utländska Produkter - Vilket är Bättre
Anonim

Dagens byggmarknad erbjuder många alternativ för fasadmaterial. En av dem - fibercementpaneler, vilket gör att byggnaden får ett respektabelt utseende. Förutom sitt attraktiva utseende och förmågan att efterlikna trä- eller stenytor erbjuder fibercementpaneler imponerande prestanda.

Bild
Bild

Vad det är?

Fibercementpaneler är ett kompositmaterial för byggnaders utsida. De är baserade på fibercement - en blandning av cement (80% av kompositionen), liksom armeringsfibrer, sand och vatten (20%). På grund av denna sammansättning och särdragen i den tekniska processen har fibercementpaneler hög hållfasthet och kännetecknas av hållbarhet. Ett annat namn är fiberarmerade betongpaneler.

Bild
Bild

Fibercement uppträdde i slutet av 1800- och början av 1900 -talet och ersatte träbyggnader. Materialets styrka, brandmotstånd bestämde dess omedelbara popularitet. Efter ett tag upptäckte man dock att asbest, som är en del av produkten, påverkar människors hälsa negativt. Därefter började sökandet efter ett säkrare recept som kröntes med framgång. Idag är fibercementbaserade sidospår ett miljövänligt, pålitligt och dessutom ett mycket prisvärt efterbehandlingsalternativ.

Det ersatte gipset, som tidigare användes för motstående hus och andra byggnader . Till skillnad från putsade ytor kännetecknas fasader som är klädda med fibercement genom större hållfasthet och motståndskraft mot väder, bättre värmeisolering, enkel installation och en mängd tillgängliga utföranden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För första gången tillverkades materialet industriellt i Japan, så det är inte förvånande att landet idag är ledande inom tillverkning av fibercementprofiler. Produktens kvalitet beror främst på att receptet och de tekniska egenskaperna i produktionen följs. Råvaran består av cement, renad cellulosa, sand och specialkomponenter. Först och främst blandas torra ingredienser noggrant och först efter att vatten har tillsatts. Vidare matas råvarorna till maskinerna, där strukturen på den framtida produkten ges av en speciell axel.

Bild
Bild

Därefter pressas råvarorna under högt tryck för att erhålla en platt produkt . Nästa steg är värmebehandling, under vilken kalciumhydrosilikat bildas, vars närvaro bestämmer styrkan och slitstyrkan hos panelerna. Slutligen är de färdiga panelerna belagda med föreningar som säkerställer deras fuktbeständighet, frostbeständighet. Om vi pratar om att imitera en viss yta, är det i detta skede som målning och andra typer av paneldekorationer utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Fasadfibercementpaneler från olika tillverkare kan skilja sig något i sina egenskaper, men i allmänhet är de desamma. Brandsäkerhet är en av panelernas ljusaste egenskaper. Cement är icke brandfarligt, därför garanterar fasadbeklädnad fullständigt skydd mot brand eller smältning.

Panelerna är fuktbeständiga (fuktabsorbering inom 7-20%) , och närvaron av en speciell beläggning skyddar materialet från spår av korrosion på dess yta. Fibercement kännetecknas av frostbeständighet, utan förlust av egenskaper kan det tål upp till 100 frysningscykler (ungefär detta antal cykler beräknas i 40-50 år). Samtidigt ger den hög värmeeffektivitet. Användningen av plattor baserade på fibercement kan avsevärt minska konsumtionen av isolering, och därmed kostnader, vilket är viktigt när man står inför ett privat hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositionens särdrag och närvaron av cellulosafiber i den, förutom hög värmeisoleringsprestanda, garanterar bra ljudisolering. Motståndskraft mot stötar och mekaniska skador tillåter paneler inte bara privata hus, utan också offentliga institutioner, som använder det som ett källarmaterial.

De angivna egenskaperna säkerställer materialets hållbarhet . - dess livslängd är i genomsnitt 20 år. Samtidigt, även efter flera års drift, behåller materialet sin visuella dragningskraft. Detta beror på panelernas motståndskraft mot UV-strålar, liksom förmågan att självrengöra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller designen är den mångsidig. Färgade paneler utmärks, liksom alternativ som imiterar sten-, metall-, tegel- och träytor. Samtidigt är imitationen så högkvalitativ, så exakt upprepas strukturen och nyanserna på den simulerade ytan, så att det är möjligt att skilja "förfalskning" bara från ett avstånd av en halv meter.

Till skillnad från plast- eller metallpaneler är fibercementmotstycken tyngre . I genomsnitt är det 10-14 kg / m2, och för tjockare och tätare paneler 15-24 kg / m2 (för jämförelse har vinylfasader en vikt på 3-5 kg / m2). Detta leder till komplexiteten i installationen i den meningen att det är omöjligt att klara installationen ensam. Dessutom innebär panelernas stora vikt en ökad belastning på byggnadens bärande element, vilket innebär att den endast är lämplig för fasta fundament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som alla paneler är dessa produkter monterade på svarven, vilket gör det möjligt att minska kraven på väggarnas jämnhet.

Det är värt att notera materialets stora tillämpningsområde . Förutom att fasaden avslutas, används den som ett vindtätt och värmeisolerande material för huvudväggar. Den används för operativ efterbehandling av ram och prefabricerade strukturer, för att arrangera ventilerade fasader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Fibercementytor kan imitera en mängd olika texturer. De mest populära är trä-, sten- och tegelprodukter. Dessutom finns det färgalternativ. De senare presenteras vanligtvis i djupa pastellfärger.

Paneler som imiterar tegel och murverk är vanligtvis färdiga i nyanser av rött, terrakotta, beige, grått och gult.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilt anmärkningsvärda är panelerna, vars yttre del är täckt med stenflis . De har inte bara ett utmärkt utseende, utan ökar också produktens hållfasthet och frostbeständighet. Sådana paneler representerar en 3-lagers kaka, vars bas är en fibercementbas, baksidan är en vattenavvisande beläggning och framsidan är en komposition baserad på polyesterhartser och stenflis.

Bild
Bild

Dimensioner

Det finns ingen enda standard som reglerar storleken på fibercementpaneler. Varje tillverkare sätter sina egna standarder för materialdimensioner. I allmänhet varierar deras tjocklek mellan 6-35 mm. Om vi jämför storlekarna på japanska och ryska märken, så är de tidigare vanligtvis kortare, men ibland visar sig vara 2 gånger bredare.

För japanska plattor är standardmåtten 455 × 1818, 455 × 3030 och 910 × 3030 mm. För hushåll - 3600 × 1500, 3000 × 1500, 1200 × 2400 och 1200 × 1500 mm. Europeiska modeller har vanligtvis ett ännu större storlek - från 1200 × 770 till 3600 × 1500 mm.

Eftersom varje tillverkare tillverkar paneler i sin egen storlek, rekommenderas att köpa hela satsen av ett märke. Detta undviker felaktiga plattor.

Bild
Bild

Tillverkares översikt

Som redan nämnts är bland de bästa fibercementpanelerna produkter från japanska märken. De representeras av 2 ledande företag - Kmew och Nichiha medlemmar i Panasonic -gruppen. Det råder ingen tvekan om kvaliteten på de ursprungliga produkterna från dessa märken; ett brett utbud av modeller låter dig hitta paneler med önskad design. Den enda nackdelen är de höga produktionskostnaderna.

Produkter och tjänster Nichiha ger högkvalitativ isolering, har en flerlagersbeläggning och bleknar nästan inte. Hörnplåtar och metallhörn, liksom andra tillbehör, förenklar installationsprocessen avsevärt.

Plattor Kmew består också av flera lager. Övre - nödvändigtvis färg, liksom keramisk sprutning. Uppdraget för det senare är att ge högkvalitativt skydd av materialet från UV-strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belgiskt varumärke förtjänar uppmärksamhet Eternit … De tillverkade panelerna liknar externt målade brädor. Tillverkaren använder också flerlagersbeläggning av produkter. Det översta lagret är ett färgstarkt dekorativt lager (katalogerna innehåller 32 grundläggande nyanser av materialet), det bakre skiktet är en vattentät beläggning som förhindrar att fukt tränger in i panelens tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska tillverkade produkter är betrodda av köpare " Rospan ", som har tillverkat fibercementpaneler i cirka 20 år. Materialet kännetecknas av ökad hållfasthet och väderbeständighet på grund av en treskiktsbeläggning. Framsidan är först täckt med en akrylbaserad fasadfärg och sedan med en transparent silikonförening. Imiteringen av en sten- och träyta är framgångsrik, vilket uppnås med ett 3-4 mm djup av det präglade mönstret. På grund av detta är det möjligt att uppnå närhet till konsistensen av natursten eller trä.

Eftersom tillverkaren fokuserar på landsmänsköpare är Rospan -skivor optimala för användning i det ryska klimatet, inklusive de norra regionerna.

Bild
Bild

Ett annat inhemskt märke, LTM, har noggrant differentierat sina produkter, så det är inte svårt att hitta lämpliga paneler. Så för fasadbeklädnader i regioner med hög luftfuktighet finns paneler i Aqua -serien. Om du behöver köpa paneler med ökad tillförlitlighet och hållbarhet, kommer modeller från kollektionerna att bli ett värdigt alternativ. Cemstone, Cemboard HD, Natura.

Vindtäta plattor kännetecknas av medeltäthet och är optimala för beklädnad av höghus, liksom i kustområden. Värmebeständiga produkter som används för efterbehandling av byggnader som kännetecknas av ökade krav på brandsäkerhet utmärks av låg densitet. Dessutom har LTM -brädor ett brett spektrum av dimensioner. För stora fasader används större paneler. Livslängden för några av dem når 100 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inslag i företaget " Kraspan " (Ryssland) är de unika elementen i delsystemen som krävs för installation av paneler. Den kombinerade användningen av delsystem och paneler gör att du kan uppnå fasadens ideala geometri, dölja defekter och oegentligheter, påskynda och förenkla förarbeten. I tillverkarens samling finns det ganska ljusa nyanser av paneler, även om lugna pasteller råder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat relativt ungt inhemskt märke, Latonit, får också mycket positiv feedback från kunderna.

I deras rad hittar du följande typer av paneler:

  • pressade målade tallrikar (lämpliga för inomhus- och utomhusbruk);
  • omålade pressade produkter (endast avsedda för ytterbeklädnad, kräver ytterligare målning);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • opressade omålade paneler (används för inredning, innebär följande applicering av färger och lacker);
  • fibercementfasad (vanliga sidoprofiler baserade på fibercement).

I kollektionerna kan du hitta många paneler med ljusa färger, det finns också pastellfärger. Dessutom kan köparen beställa målning av lämpliga paneler i den valda nyansen enligt RAL -katalogen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer paneler, ge företräde åt dem som kommer med ytterligare element och beslag. Sådana kit kommer att kosta mer, men det råder ingen tvekan om att komponenterna och tillbehören kommer att vara kompatibla. Det är viktigt att exakt beräkna den erforderliga mängden beläggningsmaterial och inte glömma bort en liten marginal för skrot och trimning. Som regel räcker det för byggnader med en enkel struktur att lägga till 7-10% i beståndet, för byggnader med en komplex konfiguration - 15%.

Vikten av fibercementpaneler är ganska signifikant, därför krävs en pålitlig och högkvalitativ svarvning . Många tillverkare producerar profiler för montering av läktarna, som är konstruerade för paneler från specifika paneler av samma märke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många användare anser att det är optimalt när en uppsättning paneler, förutom fibercementplattor, innehåller ytterligare element och tillbehör, profiler för att skapa spolar, akrylfärg för bearbetning av sektioner samt monteringsanvisningar. Suspenderat fibercementmaterial inkluderar nödvändigtvis dekorativa paneler och metallprofiler.

Det har redan sagts att fibercementpaneler ibland kallas fiberbetong . En sådan oklarhet i namnet bör inte förvirra köparen, det är ett och samma material. Det är bara det att vissa tillverkare föredrar att kalla fibercementplattor.

Bild
Bild

Japanska paneler har ofta ett glaskeramiskt lager som ger förbättrat väderskydd. I detta avseende är produkter från Japan dyrare. Dessutom ingår transportkostnader i produktpriset. Glöm inte detta när du köper - en kvalitetsprodukt kan inte vara billig.

I genomsnitt varierar kostnaden för materialet från 500 till 2000 rubel per m2. Kostnaden beror på panelernas storlek och tjocklek, framsidans dekoration, prestandaindikatorer och märket.

Bild
Bild

Rekommendationer för arbete med materialet

Tekniken för att installera fibercementpaneler är inte svår, men ett antal specifika rekommendationer måste följas. Först och främst bör du bestämma vilken typ av installation: direkt på väggarna med självgängande skruvar eller på lådan. I vilket fall som helst behöver du klämmor, genom vilka självgängande skruvar skruvas. Cleamers tjänar till att förbättra fixeringen av panelerna, liksom att dölja de horisontella sömmarna mellan dem.

Bild
Bild

I de flesta fall används en låda, tack vare vilken det är möjligt att upprätthålla ett luftgap mellan väggen och panelen, använda isolering och inte sträva efter perfekt inriktning av väggarna. För svarven används en träbalk eller metallpaneler. De senare kräver ingen särskild utbildning, till skillnad från deras trämotstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Raminstallation är ganska enkel, där metallramar är fixerade på lådan. Paneler skruvas fast i sina spår.

Ibland fästs panelerna utan att markera källarzonen från det blinda området till gesimsen . Ramen för alla paneler är gemensam. Välj vid behov källaren eller fyll den med isolering mellan den och plattorna, ramen i denna del sticker ut något jämfört med lådan på resten av fasaden.

Expanderad lera av olika fraktioner används vanligtvis som en värmare, som inte bara kännetecknas av hög värmeisoleringsprestanda, utan också låter dig skydda strukturen från gnagare.

Bild
Bild

Att montera fibercementpaneler är inte annorlunda än att installera sidospår. Processen förenklar avsevärt förekomsten av speciella spår och låsmekanismer.

Om det är nödvändigt att skära panelerna är det nödvändigt att bearbeta sektionerna med akrylfärg . Det ingår vanligtvis i satsen och säljs med materialet. Sådan bearbetning av snittet kommer att säkerställa enhetligheten i nyanser på panelen och snittet, samt skydda materialet från fuktgenomträngning och ytterligare förstörelse.

Fogarna mellan panelerna ska tätas med silikontätning. Se till att ytan är plan och ren när du målar panelerna. Slipa beläggningen vid behov och ta sedan bort damm och smuts genom att luftblåsa ytan.

Bild
Bild

Fina exempel på utsidan

Fibercementpaneler imiterar framgångsrikt olika träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

De imiterar framgångsrikt metallfasad, men skiljer sig åt i högre prestandaegenskaper.

Bild
Bild

Slutligen kan materialet i fråga "förvandlas" till färgade paneler, som påminner om vinyl- eller akrylfasad i ovanliga färger.

Bild
Bild

För att skapa utsökt respektabla exteriörer rekommenderas att använda paneler som imiterar sten eller tegel.

Bild
Bild

Kombinationen av paneler med olika texturer ser intressant ut. Trä och sten, sten och tegel, tegel och metallelement kombineras harmoniskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer fasadens struktur och nyans är det viktigt att de ser harmoniska ut på utsidan, kombinerat med färgschemat för entrégruppen, hushållsbyggnader. Det enklaste sättet att få ett hus eller en annan byggnad att sticka ut från andra är att välja ljusa paneler för att dekorera det. I detta fall kommer fasadens dimensioner visuellt att öka.

Om det finns intressanta arkitektoniska element i huset, rekommenderas det att markera dem med färg . Byggnader dekorerade med paneler av ljusa nyanser med mörkare torn, pelare, avsatser och andra element ser organiskt ut. Kontrast kan också uppnås genom att använda olika texturer, till exempel står huvuddelen av fasaden inför ett material som trä, arkitektoniska element - som en sten.

Om huset är omgivet av en trädgård eller park, rekommenderar designers att välja ljusa pastellfärger för dekoration. För byggnader i staden kan du välja ljusa färger eller dyra texturer.

Rekommenderad: