Tall Primrose (18 Bilder): Beskrivning Av "Colosseus" Primrose Och Andra Sorter, Som Växer Från Frön. Var Växer Den Och Hur Ser Den Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Tall Primrose (18 Bilder): Beskrivning Av "Colosseus" Primrose Och Andra Sorter, Som Växer Från Frön. Var Växer Den Och Hur Ser Den Ut?

Video: Tall Primrose (18 Bilder): Beskrivning Av
Video: I Searched 1 Trillion Seeds, Here's What I Found 2024, April
Tall Primrose (18 Bilder): Beskrivning Av "Colosseus" Primrose Och Andra Sorter, Som Växer Från Frön. Var Växer Den Och Hur Ser Den Ut?
Tall Primrose (18 Bilder): Beskrivning Av "Colosseus" Primrose Och Andra Sorter, Som Växer Från Frön. Var Växer Den Och Hur Ser Den Ut?
Anonim

Gula primrosblommor är ett tecken på vårens ankomst. De förekommer bland de första växterna på ängar, skogar och strömbankar efter töningen.

Beskrivning

Tall primrose (tall primrose) tillhör familjen Primroses och är en flerårig. Basalblad av äggformad form skapar små rosetter, först är de upprättställda, och när de växer tenderar de till marken. Rynkade bladplattor, pubescenta med mjuka borstar på båda sidor, har olika kanter:

  • sågtandad;
  • crenate;
  • hela.

Stammarna är upprätt, täta, kan nå 30 cm i höjd. Blommor i form av en klocka med en långsträckt fembladig krans av ljusgul färg bildar en bred blomväxt av 10-30 bitar på en peduncle. Det finns små mörkaktiga fläckar på kronbladets krök. Vissa blommor har korta pistiller, medan andra är tvärtom långa. Detta främjar korsbestämning av växten. Frukterna är små lådor som öppnas upptill. Frön är små, många, mörka i färgen.

Primrose växer i våta poliser, flodflodslättar, skogsgläntor nästan i hela vårt land.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

På grund av sitt vackert blommande utseende, tidiga utseende av blommor och lätthet att vårda, planteras den höga primrose alltmer i tomterna. Primrose representeras av många sorter, som alla har sina egna egenskaper i form eller färg på blommor.

" Alba " -har en kort statur, kan nå bara 20 cm. Blommor-snövit med ett hjärta av gula toner, bildar ett paraply-blomställning av 7-10 klockor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Erfurt -jättar " - en sort med stora blomställningar i olika färger. Blommans höjd är cirka 30 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Colosseum " - med betydande knoppar av en ljus lila-crimson färg, med ett gult centrum och en vitaktig kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rosea " - med små blommor i olika nyanser av rosa och gult.

Bild
Bild

" Cerulea " skiljer sig i djupblå färg på blommor med en gul hals. Paraplyet bildas av 8-10 klockblommor.

Bild
Bild

Förutom populära sorter har det fötts upp ett stort antal hybridsorter som ser inte mindre imponerande ut. Primrose ser vacker ut både i blandade planteringar med andra växter och med enstaka buskar.

Hur växer man ordentligt?

Frön för spiring bereds i början av våren. Om de vill så direkt i trädgården, gör de det direkt efter att snön har smält eller sent på hösten. Sådd kan utföras på sommaren, men då gror plantorna inte bra. För att få bra, friska plantor måste du stratifiera dem, det vill säga skapa förhållanden som liknar naturliga. När du växer måste du ta hänsyn till några av nyanserna:

  • i behållare för spirande plantor är det nödvändigt att göra hål i botten så att vattnet kan rinna av;
  • för att ge jorden mer löshet blandas den med mossa;
  • frön läggs på fuktad mark och pressas lätt ner med en tunn pinne;
  • behållaren är täckt med polyeten eller glas och placerad på en kall plats i en månad;
  • sätt den sedan under bra belysning, men se till att direkt solljus inte faller;
  • temperaturen hålls vid 17-20 grader;
  • varje dag måste skyddet tas bort ett tag.
Bild
Bild

Efter cirka 2 veckor börjar skott bildas. Efter utseendet ordnas behållaren om till halvskugga och vanlig sprutning används istället för vattning. När de första bladen bildas avlägsnas skyddet helt. Plantor dyker minst 3 gånger, detta bidrar till den korrekta utvecklingen av växtens rotsystem:

  • efter det första bladets utseende (groddarna planteras efter 5 cm);
  • när plantan börjar växa;
  • i öppen mark.
Bild
Bild

Den höga primrose tillhör dem som gillar halvskuggade platser och mår inte särskilt bra i direkt solljus . Av denna anledning bör primula planteras i skuggade områden, i skuggan av träd eller buskar. Höstplantering rekommenderas innan frost börjar. Groddarna planteras enligt följande:

  • jorden är bördig, med humus introducerad och väl lossad;
  • lite aska, arkkompost och sand läggs ut på botten av de grävda små hålen;
  • stora plantor planteras med en halv meters mellanrum, medelstora - efter 30 cm, och små kan placeras sida vid sida;
  • jorden pressas lätt och fuktas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tall primrose behöver inte särskild vård . Regelbunden vattning i mått, skydd mot direkt solljus, lossning av jorden och applicering av mineralgödselmedel (tre gånger på våren, i början av sommaren och i slutet av sommaren) - det är all primrosevård. Blomman gillar inte förekomsten av ogräs, så de måste rensas bort . Växten blir praktiskt taget inte sjuk, i sällsynta fall kan infektion med en svamp uppstå. Om bruna fläckar har bildats på bladplattorna och de börjar torka ut, tas de bort och blomman behandlas med speciella svampdödande läkemedel.

Vart 3-4 år delas vuxna växter så att planteringarna inte blir för tjocka och fortsätter att blomma rikligt. Denna procedur utförs efter blomningens slut. Primrose är en frostbeständig kultur, därför grävs den inte för vintern, utan bara väl täckt med torra löv.

Hybridsorter är inte anpassade till låga temperaturer, de transplanteras tillsammans med en jordklump i behållare och lämnas till vintern på en sval plats.

Bild
Bild

Fortplantning

Primrose föds högt i tre alternativ:

  • använda frön;
  • sticklingar;
  • dela busken.

Många frön mognar i primrosens baljor, men de är svåra att lagra och tappar ganska snabbt sina grobarhetsegenskaper. På grund av detta rekommenderar blomsterodlare att så dem direkt efter skörden, så att de har den bästa likheten. Växten reproducerar bra genom sticklingar, förutom att denna metod är ganska snabb, är den också ganska effektiv.

För att växten ska rota väl måste stjälken ha ett bladblad, ett halvklippt blad och en knopp. Skär av den vid basen av roten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skotten planteras i små behållare med en välfuktad blandning av jord och sand, placerad på ett väl upplyst ställe med en temperatur på +16 grader. När nya löv dyker upp plantorna, och när de blir lite starkare planteras de i öppen mark. Buskens uppdelning utförs regelbundet efter blomningens slut, vart 3-4 år, för att förnya buskarna . Rötterna rengörs noggrant från marken och separeras med en vass, desinficerad kniv så att varje del har 1-2 rosetter. Alla sektioner måste strös med krossat kol.

Från varje buske kan du få 5-6 fullvärdiga nya växter, som planteras i välfuktad jord och skyddas från solljus . Bättre att plantera på molniga eller regniga dagar. Att odla primula kommer inte att vara ett krångel men trädgården kommer att se mycket ljusare ut och glädjas med känsliga primrosblommor.

Rekommenderad: