Tetrastigma (24 Bilder): Beskrivning Av Vuanyes Tetrastigma, Lansettformade Och Andra Arter. Blomvård Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Tetrastigma (24 Bilder): Beskrivning Av Vuanyes Tetrastigma, Lansettformade Och Andra Arter. Blomvård Hemma

Video: Tetrastigma (24 Bilder): Beskrivning Av Vuanyes Tetrastigma, Lansettformade Och Andra Arter. Blomvård Hemma
Video: Summer flower ll summer Garden ll how to grow n care summer flowers🌸🌼🌿 2024, Maj
Tetrastigma (24 Bilder): Beskrivning Av Vuanyes Tetrastigma, Lansettformade Och Andra Arter. Blomvård Hemma
Tetrastigma (24 Bilder): Beskrivning Av Vuanyes Tetrastigma, Lansettformade Och Andra Arter. Blomvård Hemma
Anonim

En vacker, opretentiös och snabbväxande växt som påminner om vilda druvor - det är orden som kan känneteckna tetrastigma. Det kan vara perfekt för dem som precis har börjat ta sina första steg inom blomsterodling.

Bild
Bild

Beskrivning

Tetrastigma tillhör druvfamiljen. Utåt liknar den mycket en vinstock med mäktiga stjälkar som vrider sig. Växten är mycket lätt att odla, och hemma kan den nå 2-3 meter i höjd. Tillväxten av tetrastigma per år kan vara cirka en meter, men oftast förkortas växten . En sådan växt används ofta för att dekorera väggar eller för att anlägga simbassänger.

Bladen kan vara tre- eller fem-tåiga och ha en vacker färg: utåt är de mörkgröna med glans, och den nedre delen av bladet är brun med en vit nyans. Bladets kanter är tandade. Den maximala storleken på arket kommer inte att vara mer än 35 centimeter. Det finns många körtlar på bladen, så växten utsöndrar ständigt juice, som kristalliserar mycket snabbt. I naturen tenderar tetrastigma att blomma på våren, men hemma observeras praktiskt taget inte blomningen. Dessutom representerar denna blomning inget intressant - de vanligaste paraplyerna som inte luktar.

Tetrastigma är perfekt för odling i växthus och kommer att vara en otrolig dekoration för din vinterträdgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Tetrastigmafamiljen har cirka 9 växtarter, men bara ett par arter kan överleva hemma - Vuanye tetrastigma och lansettformade.

Vuagniers tetrastigma är den mest lämpliga arten för att odla hemma . Detta är en vinstock som växer mycket snabbt. Det är en massiv stjälk, som är täckt med en grov bark och har grenar. Bladen är täckta med röda hårstrån, täta och kännetecknas av ojämna kanter. De når 25 centimeter i längd. Antennerna med vilka Vuagnier tetrastigma klamrar sig fast på stödet är spiralformade.

I naturen blommar den i knoppar, som efter blomning förvandlas till hallonfärgade frukter med många frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte ofta i moderna lägenheter man också kan hitta en art som har ett namn tetrastigma lancenta . Till skillnad från den tidigare arten är dess löv mörka i färg, som liknar fisk i form. Och även själva bladet är mycket tyngre och köttigt. Men i alla andra avseenden liknar tetrastigma lansolat Vuanyes tetrastigma.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan representant för tetrastigma är extremt sällsynt - obovate . Dess löv är fäst vid stjälken med en skarp ände, och den trubbiga sidan ser upp. Och i alla andra avseenden liknar det ett lansettformat.

Det är mycket viktigt att inte röra bladen av dessa arter med händerna, annars kan de helt enkelt smula ihop.

Bild
Bild

Vård i hemmet

För att växa en vacker växt måste du använda ett stöd för att fixa bladen. Det finns flera typer av sådant stöd: trä, plast eller metall. Du kan köpa den i en blomsterbutik eller göra den själv.

Marken för blomman ska vara smulig och näringsrik. Du kan använda ett universellt substrat, men det bör komma ihåg att under växtens största tillväxt (vår och sommar) måste jorden befruktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tetrastigma är en kräsen växt . För att säkerställa dess fulla utveckling är det nödvändigt att ordentligt vattna och behålla fuktig luft. Växten älskar fukt, men du bör inte översvämma den. Innan vattning, se till att jorden är torr. Det rekommenderas inte att vattna blomman med kranvatten; det är bättre att använda sedimenterat vatten eller regnvatten. På sommaren vattnas det ganska ofta, men på vintern vilar växten, så minska vattningen till ett minimum.

Växten gillar inte torr luft , därför kan den regelbundet sprutas med kallt vatten och damm kan avlägsnas med en fuktig trasa.

Föredrar att tetrastigma utvecklas i starkt och fullt ljus, men lätt förenas med dimning . Undvik direkt solljus.

Inomhus druvor minskar skador från datorteknik, renar luften och mättar den med syre.

Bild
Bild
Bild
Bild

De största svårigheterna att växa

Tetrastigma, som många andra växter, attackeras mycket ofta av spindelmider, bladlöss och nematoder. Därför får man inte glömma då och då att utföra profylax med speciella läkemedel som säljs i någon specialaffär. Följ bara doseringsanvisningarna, särskilt när du först administrerar din behandling.

Följande är de vanligaste blommproblemen som uppstår vid felaktig vård

Bladen blir mycket ljusare än vanligt och skotten har börjat sträcka ut sig . Växten saknar ljus. Du kan byta ut naturligt ljus med hjälp av en lysrör.

Bild
Bild

Bladen har blivit mycket små, och kanterna börjar i allmänhet bli svarta … Växtjorden saknar vitaminer och mineraler. Använd gödselmedel.

Bild
Bild

Bruna fläckar har dykt upp på bladen, och de börjar smula . Troligtvis fick växten ett kraftigt temperaturhopp. Försök att hålla temperaturen konstant för växten.

Bild
Bild

Transplantation och beskärning

Det är nödvändigt att bara transplantera tetrastigma i en situation när den föregående blomkrukan har blivit liten. Grytan väljs stor, 4 centimeter större än den föregående. Plantens stöd etableras fram till transplantationsögonblicket.

När krukans diameter når en storlek på mer än 30 centimeter, är det inte längre nödvändigt att plantera om växten, bara varje år, helst på våren, ändras markens översta lager.

För transplantation är färdig jord lämplig, som säljs, eller så kan du förbereda den själv . Detta kräver blad- och torvmark, grov sand eller perlit och trädgårdsjord. Var noga med att placera dränering i botten av grytan. Efter transplantationen, ge växten tid att anpassa sig, för den här platsen i 2-3 dagar på en mörk plats, vattna inte eller spraya med vatten.

Bild
Bild

Tetrastigma behöver inte beskäras, men när blomman når en ganska stor storlek kan den förkortas. Ta inte bort unga blad, varefter blomman kan sluta växa och vissna.

Fortplantning

Växten förökar sig på flera sätt: lager och sticklingar, delar av stammen . Reproduktion rekommenderas på våren och sommaren.

Om den förökas genom skiktning är det nödvändigt att fästa en del av stammen på marken i samma blomkruka som blomman växer och vänta på att roten ska växa. När roten stelnar skärs stammen försiktigt bort med en slipad kniv och transplanteras i en ny blomkruka.

Bild
Bild

Förökning med sticklingar är den enklaste och mest produktiva. För att göra detta måste du klippa av toppen av den förstärkta stammen och placera den i en behållare med vatten i flera dagar för att bilda en rot. Efter det kan växten flyttas till en ny kruka med lätt jord. Det är nödvändigt att plantera skärningen på ett sådant sätt att 4-5 centimeter stannar över marken, annars börjar det helt enkelt ruttna. Under den första veckan kan blomkrukan placeras i ett växthus och sedan gradvis anpassas till rumsförhållandena.

Skottet rotar mycket snabbt, särskilt om växten placeras på en ljus plats.

Bild
Bild

Du kan föröka växten med delar av stammen. För att använda denna metod, skär av sticklingarna så att några knoppar och löv blir kvar. Sedan måste du lägga denna stjälk på marken horisontellt, täcka den med polyeten på toppen för att bilda ett litet växthus. Växthuset sprayas dagligen. Röta kommer att ske inom 30 dagar om temperaturen hålls vid + 22,24 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Tetrastigma påverkas mycket sällan av skadedjur, men detta kan hända med felaktig vård.

Skadedjur av tetrastigma:

  • spindelkvalster;
  • mjölk.

En spindelkvalst infekterar en växt när inomhusluften är för torr. Och även denna skadedjur lämnar efter sig en plack och en tunn spindelnät. För att bota en blomma måste du placera den kort under en varm dusch (högst + 40 ° C), och om detta förfarande inte hjälper måste du använda ett insekticid.

Mjölken kommer att lämna en liten vit blomma på bladen. Det är nödvändigt att torka alla löv med en tinktur av vitlök eller calendula, och om sådana medel inte hjälper, köp en insekticid i en specialaffär och följ instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tetrastigma är en ganska stor växt. Därför måste du se till att det finns tillräckligt med utrymme för att odla det innan du köper.

Om lägenheten är liten är det bättre att överge beslutet att odla denna växt i ditt hem.

Rekommenderad: