Vilda Päron (14 Bilder): är Det Möjligt Att äta Vilt? När Skördas Det Vanliga Päron? Beskrivning Av Skogsträdet. Hur Ser Det Ut Och Hur Skiljer Man Det Från Ett Trädgårdspäron?

Innehållsförteckning:

Video: Vilda Päron (14 Bilder): är Det Möjligt Att äta Vilt? När Skördas Det Vanliga Päron? Beskrivning Av Skogsträdet. Hur Ser Det Ut Och Hur Skiljer Man Det Från Ett Trädgårdspäron?

Video: Vilda Päron (14 Bilder): är Det Möjligt Att äta Vilt? När Skördas Det Vanliga Päron? Beskrivning Av Skogsträdet. Hur Ser Det Ut Och Hur Skiljer Man Det Från Ett Trädgårdspäron?
Video: Asian Pear Thinning Nijiseiki 2024, April
Vilda Päron (14 Bilder): är Det Möjligt Att äta Vilt? När Skördas Det Vanliga Päron? Beskrivning Av Skogsträdet. Hur Ser Det Ut Och Hur Skiljer Man Det Från Ett Trädgårdspäron?
Vilda Päron (14 Bilder): är Det Möjligt Att äta Vilt? När Skördas Det Vanliga Päron? Beskrivning Av Skogsträdet. Hur Ser Det Ut Och Hur Skiljer Man Det Från Ett Trädgårdspäron?
Anonim

Vilda päron är ett skogsträd som ofta finns i naturen. Dess frukter är mycket användbara, så många trädgårdsmästare vill odla vilda djur i sin trädgård. I artikeln hittar du många användbara tips om hur du gör det korrekt.

Bild
Bild

Vad det är?

Vilt vilt är ett slags vanligt päron. Trädet har mycket kraftfulla rötter, det ser ganska imponerande ut, eftersom den maximala höjden i naturen kan vara cirka 20 meter . I allmänhet försöker de hålla en höjd av 4 m eller ännu mindre på platsen. Ett vildpäron kan växa både enskilt och i grupp med andra träd av samma art.

Växten har en grå bark täckt med små fjäll . Kronan är omfattande, tät, det finns många blad. Lövverket är runt i form, toppen kännetecknas av en blank glans, botten är tråkig.

I slutet av den andra vårmånaden blommar vildblomman och är täckt med ett stort antal vitrosa blommor. Doften från dem är mycket stark, så det blir inget slut på insekter.

Bild
Bild

Du kan skilja ett skogspäron från ett trädgårdspäron genom dess frukter . I vilda sorter är de mindre, och de ser inte alltid aptitliga ut. Men de har många fördelar. Frukterna kan ätas, de skördas på hösten. Men det är värt att notera att päron visar sig vara mycket hårda, så du bör inte använda dem direkt. Det är bättre att skicka grödan i ett par månader för att mogna.

Förutom, en annan skillnad ligger i sortens sort . Djurlivet har få sorter, och de är alla lika. Trädgårdspäron kan representeras av en mängd olika sorter: kolumnerad, kort, hög. Det kommer dock i alla fall inte att växa mer än 6 meter. Till skillnad från vilda, som når ett par tiotals meter i höjd.

Bild
Bild

Landning

För dem som vill prova på att odla vilda päron kan du ge några effektiva tips för plantering. När allt kommer omkring börjar odlingen av växten med henne.

Datum och val av plats

Det första steget är att hitta en bra planta. Exemplar i åldern ett eller två år är lämpliga, de äldre rotar sämre eller rotar inte alls . Rötterna ska inte visa några skador eller tecken på röta. Du kan plantera en växt på våren, så snart snön har smält och jorden har värmts upp lite. En höstplantering är dock att föredra. I detta fall måste växten planteras senast de sista dagarna i september.

Ett vildpäron föredrar mycket sol, så plantering i skuggiga områden bör undvikas . Marken kommer att behöva bördig, lera och lerig jord visar sig bra. Hög surhet kommer bara att skada trädet, så sådana jordar måste avoxideras med aska eller dolomitmjöl.

Det är också viktigt att se till att grundvattnet inte rinner nära ytan, vilket kan orsaka rotröta.

Bild
Bild

Teknologi

Låt oss nu titta på beskrivningen av tekniken för att plantera vildfåglar

  1. En grop förbereds några veckor innan den förväntade avstigningen . Det borde vara ganska stort. Både djupet och diametern kommer att vara 1 meter.
  2. Vidare bör marken befruktas . Du måste ta kompost (10 kg), superfosfat (50 g), kaliumsalt (30 g). Allt detta hälls i hålet och blandas väl med jorden.
  3. Från mitten av hålet måste du mäta 30-35 centimeter . En insats sätts på den valda punkten. En ung päronplanta kommer att fästas vid den.
  4. Plantan placeras i mitten av gropen, de trassliga rötterna ordnas . Jorden är täckt smidigt och undviker luftfickor. Rotkragen ska förbli på ytan, på ett avstånd av 7 centimeter från marknivån.
  5. Efter att hela jorden har fyllts upp, är jorden väl ramad . När man vattnar marken är förbrukningen per buske 10-20 liter.
  6. Ett ungt träd är knutet till en pinne . Marken runt päronet är täckt med mulch, det är lämpligt att ta gödsel. Och bredvid cirkeln nära stammen kan du gräva små spår i förväg, som du sedan häller vatten i.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Spelvård kommer inte att verka betungande även för en nybörjare. Vattning är en viktig punkt . Unga plantor vattnas en gång i veckan; äldre päron behöver inte så ofta vattning. De kan vattnas ett par gånger per säsong. Resten av tiden har de tillräckligt med vatten från jorden och regnet. Efter vattning kan du lossa jorden lite. Och även från trunkcirkelns område måste du rensa bort. Mulching gör det möjligt att begränsa deras tillväxt.

Matning av vildpäron börjar under det andra året . Under vårens första månad behöver växten kväve. Så trädet kommer snabbt att få grön massa och täckas med en stor mängd lövverk. Resten av tiden kan du ge päronet kalium och fosfor. Dessa förband kommer att påverka bildandet av äggstockar och ytterligare frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid vilt är det mycket viktigt att ordentligt förbereda det för övervintring . Så snart lövfallets slut slutar beskärning. Det är nödvändigt att bli av med grenar som är vissna, sjuka och växer fel. Vidare behandlas trädet med insekticider så att skadedjur som finns i det för vintern inte startar sina vårangrepp. I september måste du också mata växten med fosfor. I oktober eller i början av november utförs bevattning med vattenladdning, följt av grävning och högkvalitativ mulching.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Skadedjur och sjukdomar påverkar vilda päron inte bara i naturen, utan också i ett privat område. Låt oss se vad du bör uppmärksamma.

  • Sårskorpa . Detta är en av de vanligaste sjukdomarna. Tack vare honom blir frukterna täckta med mörka fläckar, blir mindre. En bra skörd kan naturligtvis inte förväntas. Du måste reagera snabbt. Det första steget är att ta bort alla fallna löv, det är i dem som patogenen är dold. Använd sedan Bordeaux -blandning eller andra fungicider. Sprutning utförs före blomning eller omedelbart efter det. Kan också behandlas med urea.
  • Brun spotting . Sjukdomen påverkar lövets lövverk. Stora bruna fläckar dyker upp på plattorna, som sedan kan smälta samman till en. Om du inte vidtar åtgärder kan trädet inte överleva vintern, dess immunitet försvagas. För behandling och förebyggande avlägsnas fallna löv i tid. Det är nödvändigt att spraya med Bordeaux -blandning eller "Hom".
  • Grå röta . Först påverkar det lövverket och sedan frukterna, vilket orsakar skrymmande ruttna områden med en blomning. Användningen av ren utrustning och snabb rengöring av lövverket och platsen hjälper till att förhindra uppkomsten av sjukdomen. "Hastighet" hjälper till att bota gråröta.
  • Bladgröna galgen . En liten brunaktig insekt med mycket glupska larver. Det livnär sig på lövvävnader. Du kan förstöra det med insekticider. Blad som är böjda skärs av och bränns, precis som de som ligger på marken.
  • Gallkvalster . Insekten parasiterar lövverket. Från dess effekter uppträder mörka utbuktningar som kan ses med blotta ögat. Du kan bekämpa skadedjuret med hjälp av "Karbofos" eller "Fufanon".
  • Bladlus . Denna insekt identifieras omedelbart eftersom den lämnar klibbiga hala märken. Lövverket krullar ihop sig, och inuti varje sådant fall kommer det att finnas en hel koloni. Det är nödvändigt att agera snabbt, eftersom detta skadedjur förökar sig med en otrolig hastighet (upp till 15 generationer på 3 månader). Först och främst tvättas bladlössen bort med en tvållösning. Detta följs av behandling med någon stark insekticid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mindre vanligt attackeras ett vildpäron av följande typer av parasiter:

  • honungsdagg;
  • flugor;
  • bärbugg;
  • vivel;
  • sågfluga;
  • fjäril;
  • fjäril.
Bild
Bild

Livslängd och frukt

Vilda päron bär för första gången frukt under det åttonde året av dess existens. Det mognar på hösten. Som redan nämnts skördas frukterna, men de kan inte ätas än . Det är nödvändigt att ge minst ett par månader för att mogna. När det gäller utbytet skördas minst 20 kilo frukt från trädet. Med anständig jordbruksteknik når indikatorn 40 kg.

Djurlivet lever länge . Detta är vanligtvis runt 70 års ålder, men de växter som vårdas kan växa under en längre period.

Idag är det fullt möjligt att hitta exemplar av vildväxande päron, vars ålder är mer än hundra år.

Rekommenderad: