Schefflera Kastar Löv: Vad Händer Om Bladen Blir Svarta Och Faller Av På Vintern? Av Vilken Anledning Kastar Blomman Bort Dem? Shefflera Vård Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Schefflera Kastar Löv: Vad Händer Om Bladen Blir Svarta Och Faller Av På Vintern? Av Vilken Anledning Kastar Blomman Bort Dem? Shefflera Vård Hemma

Video: Schefflera Kastar Löv: Vad Händer Om Bladen Blir Svarta Och Faller Av På Vintern? Av Vilken Anledning Kastar Blomman Bort Dem? Shefflera Vård Hemma
Video: Höstlöv 2024, Maj
Schefflera Kastar Löv: Vad Händer Om Bladen Blir Svarta Och Faller Av På Vintern? Av Vilken Anledning Kastar Blomman Bort Dem? Shefflera Vård Hemma
Schefflera Kastar Löv: Vad Händer Om Bladen Blir Svarta Och Faller Av På Vintern? Av Vilken Anledning Kastar Blomman Bort Dem? Shefflera Vård Hemma
Anonim

Schefflera, som är bosatt i tropiska skogar, är en vintergrön buske, vars dekorativa effekt är i den brokiga färgen och dess ovanliga form. Växten har rotat sig väl hemma och har blivit en favorit bland blomsterodlare.

Särdrag

Schefflera tillhör familjen Araliev, växer i naturen i Australien, Afrika, Sydamerika och Asien. Shefflerblad är gröna eller färgade. Bladet fästs på stammen med en lång bladblad, där de dissekerade delarna av bladplattan ligger. Utåt ser det ut som ett paraply, bestående av lobuler, vars antal varierar från 4 till 12, men samtidigt är de alla sammankopplade vid en tillväxtpunkt . Den växande sheffler sträcker sig uppåt med sina skott, för stabilitet fixeras den på vertikala stöd eller beskärs, vilket tvingar den att förgrena sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Den tropiska shefflera älskar solljus. På hösten och vintern känns växten bra på husets södra sida, och om solen inte räcker till det, kommer ytterligare belysning med en fytolampa att krävas. Under sommarmånaderna bör blomman skyddas från direkt solljus och om möjligt skuggas. En bra plats för en blomma kan vara västra och östra sidan av huset . Om det inte finns några förutsättningar för bra belysning av växten i din lägenhet, är det bäst att inte starta brokiga arter av den, utan att köpa en vanlig grön sort.

Det är inte svårt att ta hand om shefflera - hon älskar hög luftfuktighet, men om detta inte är möjligt kan du begränsa dig till frekvent sprutning av hennes löv. Under inomhusförhållanden anses en behaglig temperatur för en växt vara mellan 12 och 18 grader Celsius . Anläggningen reagerar dåligt på grannskapet med uppvärmningsanordningar och gillar inte drag.

Det är nödvändigt att vattna blomman med sedimenterat mjukt vatten och göra detta när det översta lagret av jorden torkar. På vintersäsongen minskar vattningsfrekvensen, men jorden i krukan får inte torka ut. Överdriven fukt som stagnerar nära rötterna är skadligt för växten.

Toppdressing introduceras under vår-sommarperioden med en frekvens av 2 gånger i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför fäller shefflera bladen?

Vanliga orsaker till att en shefflera kastar löv kan vara det följande :

  • obekväma temperaturförhållanden för växten;
  • låg luftfuktighet;
  • fel belysningsläge;
  • brist eller överskott av mineralkomponenter;
  • kränkningar av bevattningsregimen;
  • svampinfektion;
  • skador av skadedjur;
  • felaktigt vald behållare för plantering;
  • långvarig anpassningsperiod.

Alla dessa faktorer kan påverka plantans hälsa och dekorativa utseende . För att ta hand om en shefflera hemma, låt oss titta närmare på alla punkter som kan störa hennes tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturöverträdelser

Om temperaturen är för hög eller för låg, utanför det behagliga området för blomman, kan en del av rötterna ruttna. Som ett resultat blir plantans löv gula och faller av. Om temperaturen överstiger 22 grader eller sjunkit under 12 grader under lång tid, kommer blommans negativa reaktion inte att ta lång tid. Schefflera slänger också lövverket om potten är i ett drag.

Ett alternativ för att spara sheffler skulle vara att byta plats i ditt hus och skapa behagliga temperaturförhållanden för henne. Innan du skickar blomman till en annan plats måste den tas ur potten och alla ruttna rötter tas bort - skärningarna måste göras tills den vita rotvävnaden.

Efter denna procedur behandlas växtens rötter med något fungicid, och sedan planteras blomman i färsk jord och en ny kruka (eller den gamla krukan måste tvättas och desinficeras).

Bild
Bild

Låg luftfuktighet

I en lägenhet med centralvärme är det svårt att hålla luften fuktig. Detta är särskilt svårt för tropiska växter, vars hemland är fuktiga skogar. Om du inte ägnar tillräckligt mycket uppmärksamhet åt detta ögonblick, faller shefflerns löv av och exponerar stammen kraftigt. Du kan rädda växten genom att spruta - på vintern måste detta göras dagligen, minst två gånger . Dessutom kan blomman placeras på en pall med fuktig expanderad lera, vilket kommer att skapa ytterligare fukt i luften.

Bild
Bild

Överträdelse av belysning

Scheffler älskar inte bara värme, utan också ljus. Med otillräcklig tillförsel av ultravioletta strålar tappar växten sitt lövverk. Först blir bladen gula och sedan börjar de falla av. Men även i förhållanden med direkt solljus som träffar blommans löv är det obehagligt för honom - solbränna kan dyka upp på bladplattorna och bladen kan också börja bli gula . Dessutom, om växten har lite ljus, blir dess brokiga blad vanliga gröna.

För att skapa optimal belysning är det nödvändigt att göra så att blomman är skuggad från den stekande solen, och under höst-vintersäsongen, placera krukan med växten på ett sådant sätt att den kan vara i ljuset hela dagen. På de dagar då den naturliga belysningstiden är mindre än 12 timmar måste shefflern dessutom lysa med en fytolampa.

Bild
Bild

Brist på eller överskott av gödselmedel

Med otillräcklig tillgång på mineralkomponenter till jorden slutar växten att växa, bladen blir mindre. Vanligtvis, i ett friskt jordsubstrat, kan en ung planta klara sig utan ytterligare gödning under det första året. Men om, när blomman växer, den inte får befruktning flera år i rad, kommer du förr eller senare att se att din shefflera gradvis kasta sina löv.

Denna anledning elimineras enkelt - blomman måste transplanteras till ett friskt jordsubstrat och matas med komplexa mineralgödselmedel under vår -sommarperioden två gånger i månaden . Med ett överskott av mineraler, särskilt kvävekomponenten, kan växten också börja tappa sitt lövverk. Genom att känna till blommans tendens, applicera gödselmedel enligt instruktionerna och mata inte din gröna vän under vilande perioden på vintern.

Bild
Bild

Brott mot bevattningsregimen

Om du vattnar shefflern oregelbundet, medan du låter jordkoman torka ut, kommer du snart att hitta bruna fläckar på bladen, blommans blad vissnar och växten dör av törst. Det är dock inte nödvändigt att fylla blomman med vatten, eftersom det finns risk för fuktstagnation nära rotsystemet med dess efterföljande sönderfall . Med riklig rotskada blir bladen gula och shefflers skott svarta.

Efterlevnad av bevattningsregimen kan förhindra dessa problem. Vattning är nödvändig vid torkning av matjorden . Om växten redan har lidit av din otillräckliga vård, trimma de skadade skotten, ta bort ruttna rötter, behandla dem med fungicid och transplantera blomman till ny näringsjord. Avskurna skott måste vårdas noggrant - lägg potten på en varm och ljus plats och skapa växthusförhållanden för den.

Bild
Bild

Om allt görs korrekt kommer blomman att ge ung tillväxt på våren.

Svampsjukdom

Vid förhållanden med låg temperatur och hög luftfuktighet kan svart ruttna visas på växten. Blommans blad mörknar och blir bruna, faller av. På bladen och skotten kan du hitta mögelplack - allt detta är en följd av svampmikroorganismer som har aktiverats i en gynnsam miljö för dem. Svampens sporer från växten smuler ner i jorden, blommans infektion sker regelbundet och till och med rotsystemet lider . För att rädda shefflers måste du ta bort alla drabbade skott, löv och rötter från henne, behandla dem med fungicidmedel och transplantera dem i en ny kruka med färskt jordsubstrat.

Bild
Bild

Skadedjur

Skadedjur påverkar oftast shefflern när den växer i för torr luft. Vanligtvis blir spindelmider, mjölkfiskar och skalinsekter orsaken till lövfall.

  • Mealybug … Du kan känna igen det genom utseendet på klumpar på sheffler som ser ut som bomull. I det här fallet blir bladen gula och faller av, och du kommer att se klibbiga formationer på skotten.
  • Spindelkvalster . Dess närvaro kan bestämmas av ackumulering av spindelvävstrådar som finns på bladen och deras sticklingar. På baksidan av bladen kan du också se kluster av små insekter. Vanligtvis omsluter nätet snabbt hela växten uppifrån och ner, bladen blir gula och smulas.
  • Skydda - detta skadedjur är mycket tätt knutet till växtens vävnader och livnär sig på dess juicer. Utanför har skadedjuret ett skyddande skal, tack vare vilket det är perfekt skyddat från eventuella negativa påverkan för det. På bladen ser du små fläckar - så här ser växtens uppätna levande vävnad ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förstöra skadedjur måste du isolera växten från andra grannar på fönsterbrädan och börja regelbundet insekticidbehandling.

Fel behållare för att plantera en blomma

Shefflera lövverk kan kastas på grund av en för tät eller omvänt en rymlig kruka. Fukt kommer att ackumuleras i volymen av krukans lediga utrymme, vilket innebär att rötterna börjar ruttna. Om krukan är liten, kommer växten inte att ha tillräckligt med utrymme för tillväxt och utveckling.

Att välja den optimala storleken på krukan hjälper till att rätta till situationen - den nya behållaren ska vara 3-4 centimeter större än den föregående. Dessutom, när du planterar en blomma är det nödvändigt att förse den med ett bra dräneringssystem - det måste finnas ett hål i krukan för utflöde av fukt och en bricka där den kommer att rinna ut. All överflödig fukt från pallen måste tömmas omedelbart . När du transplanterar en blomma, ta hand om dräneringen - 2-3 centimeter grus eller expanderad lera hälls först på krukans botten, och först då placeras jordsubstratet.

Bild
Bild

Anpassningsperiod

När du transporterar en växt från plantskolan till ditt hem blir det riktigt stressat. Dessutom fick anläggningen ofta inte nödvändig vård - ljus, värme och vattning. Alla dessa faktorer kan påverka tillståndet hos shefflera negativt. De första 1-2 månaderna kommer det att göra ont, medan vissa blad kan bli gula och falla av . När anpassningen är klar kommer anläggningen att vänja sig vid de nya förhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du märker att blommans nedre blad faller av, ska du inte få panik. För en växande sheffler är detta en normal process som naturen själv tillhandahåller.

Rekommenderad: