Terry Aquilegia (26 Bilder): Odling Av Jättar Från Frön. Plantera Och Ta Hand Om Blommor Utomhus. Översikt över "Winky" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Terry Aquilegia (26 Bilder): Odling Av Jättar Från Frön. Plantera Och Ta Hand Om Blommor Utomhus. Översikt över "Winky" Och Andra Sorter

Video: Terry Aquilegia (26 Bilder): Odling Av Jättar Från Frön. Plantera Och Ta Hand Om Blommor Utomhus. Översikt över
Video: Hur du får kastanjer och ekollon att gro - del 1 av 3. 2024, April
Terry Aquilegia (26 Bilder): Odling Av Jättar Från Frön. Plantera Och Ta Hand Om Blommor Utomhus. Översikt över "Winky" Och Andra Sorter
Terry Aquilegia (26 Bilder): Odling Av Jättar Från Frön. Plantera Och Ta Hand Om Blommor Utomhus. Översikt över "Winky" Och Andra Sorter
Anonim

Närvaron av blommande rabatter på en personlig tomt är en garanti för ett positivt humör och en källa till positiva känslor. Ett stort antal varianter gör att blomsterhandlare kan skapa fantastiska gröna kompositioner som förvånar även erfarna blomsterhandlare med sin skönhet . För självdekoration av rabatter rekommenderar experter att uppmärksamma opretentiösa perenner, vars slående representant är terry aquilegia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Terry aquilegia är en flerårig växt som har formen av en spridande buske och tillhör familjen smörblommor. På grund av sitt ovanliga utseende kallas växten ofta upptagningsområdet, örnen och älvens blomma . Den maximala höjden för en vuxen växt är 100 cm. Det är mycket vanligt i Kaukasus, Altai, Krim och Fjärran Östern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aquilegias starka rotsystem har en utvecklad struktur och tjocka grenar, och dess längd når ofta 50 cm . Runda bladplattor är kantade med spetsiga kanter. Stora blommor med en dubbel yta, vars diameter ofta når 10 cm, sänks ner. Huvuddragen i blommor är långa tillväxter som liknar sporer och tjänar till att samla nektar. Blomställningarnas färgintervall representeras av ett stort antal färger, och vissa blommor kan kombinera flera nyanser samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Denna blomma representeras av ett stort antal sorter och arter, betrakta de mest kända.

Hybrid - en vacker art, vars blommor liknar rosa asters. Mer än 5 blommor kan bildas på en buske. En intressant egenskap är frånvaron av en sporre eller dess svaga utveckling.

Bild
Bild

Nora Barlow - den mest populära sorten, vars blommor har ett stort antal kronblad och rika nyanser. Den har en ljus färg på blad och röda blommor med vita fläckar.

Bild
Bild

" Winky " - en populär sort som används inte bara i landskapsdesign, utan också vid framställning av floristiska kompositioner. Buskens höjd är 25 cm. Blommornas färg inkluderar en bred färgpalett.

Bild
Bild

Columbina - en kallbeständig buske, vars höjd kan nå 70 cm. Den kan planteras i skuggade områden. Blommans diameter är 6 cm.

Bild
Bild

" Mac Canna " - jätteblommor, vars höjd når 120 cm. Särdrag: långa sporrar, upprättstående knoppar, flerfärgade blomställningar.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Aquilegia är en opretentiös växt som kräver minimal uppmärksamhet och omsorg. Trots denna funktion måste du noga studera nyanserna i dess odling innan du köper en växt.

Valet av landningsplats är ett viktigt steg i genomförandet av agrotekniskt arbete ., på vilken intensiteten av växttillväxt och antalet bildade blomställningar beror. Aquilegia föredrar att växa i områden med ljus halvskugga, men helt skuggade och soliga platser bör undvikas.

Bild
Bild

Marken i det valda området ska vara lerig och måttligt fuktig. Innan du planterar måste du gräva upp området och bli av med ogräs. Blombädden måste berikas med organiskt gödningsmedel. Avståndet mellan buskarna bör inte vara mindre än 20 cm . Planterade växter bör vattnas rikligt, och hela rotzonen bör mulas. Under planteringsåret bör man inte förvänta sig riklig blomning från blommorna, massbildningen av knoppar börjar under det andra året av buskens liv.

Blomstervård utomhus - en uppsättning enkla åtgärder , som består i att fukta och lossa jorden, applicera gödningsmedel och utföra regelbunden beskärning. Aquilegia hänvisar till fuktälskande växter som behöver regelbunden vattning.

Nybörjare bör undvika vattendämpning i jorden och stillastående vatten, vilket kan påverka tillväxten av rotsystemet negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattningsfrekvensen beror på omgivningstemperaturen. Fuktning av jorden bör utföras först efter att dess översta lager har torkat helt. Det är nödvändigt att vattna blomman inte vid roten, utan genom bevattningsmetoden, vilket resulterar i att inte bara rötterna, utan också bladen är mättade med fukt. Om det finns tillräckligt med nederbörd på sommaren kan du göra utan att vattna.

För att maximera syretillgången till rotsystemet rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att lossa jordens översta lager efter varje vattning. För att förhindra mekanisk skada på rötterna med trädgårdsredskap är det omöjligt att fördjupa mer än 20 cm . Samtidigt med att jorden lossnar är det nödvändigt att avlägsna ogräs som tar upp en stor mängd näringsämnen. På grund av jordens ständiga nedsänkning och rotsystemets exponering är det nödvändigt att krama plantorna lite samtidigt som jorden lossnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna blomma reagerar positivt på regelbunden applicering av mineraliska och organiska gödningsmedel, som kan utföras under hela växtsäsongen. Toppdressing görs bäst i grumligt och regnigt väder eller på kvällen efter vattning.

På hösten, efter blomningen, är det nödvändigt att utföra sanitär beskärning av buskarna . För borttagning måste du välja torra, skadade och sjuka grenar. För att förhindra att rötterna fryser är det nödvändigt att täcka rotzonen med torv eller hackad bark i slutet av hösten.

Bild
Bild

Underlåtenhet att följa reglerna för vård kan provocera utvecklingen av följande sjukdomar:

  • mjöldagg;
  • mosaik;
  • grå röta.

Larver, bladlöss och fästingar kan förstöra plantans utseende. Vid upptäckt av de första tecknen på sjukdom eller förekomst av insekter är det nödvändigt att behandla alla grönområden med speciella kemiska och biologiska preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas?

För att föröka växten hemma, du kan använda en av metoderna som beskrivs nedan.

Frön eller plantor

Metoden att odla unga växter från frön består i att så frömaterialet direkt i marken eller odla plantor. Denna metod är inte populär på grund av omöjligheten att få växter som skulle ha alla genetiska egenskaper. Du kan plantera frön både i speciella behållare för att få plantor och på en permanent växtplats. Tekniken för att genomföra båda metoderna är helt identisk och består av följande aktiviteter:

  1. plantera frön i en näringsblandning;
  2. riklig vattning;
  3. skapa en växthuseffekt.

Efter uppkomsten av plantor kan skyddshöljet säkert tas bort. Plockningen kan bara påbörjas under bildandet av 3-4 nya plåtar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Att dela busken är en favoritmetod för nybörjare, men när du gör det måste du vara mycket försiktig så att du inte skadar moderplantan. Endast växter över 5 år är lämpliga för reproduktion. Detta förfarande består av följande aktiviteter:

  1. riklig vattning av den valda busken;
  2. exakt utvinning av växten från jorden;
  3. uppdelning av rotsystemet i det erforderliga antalet delar.

Buskens uppdelning måste utföras med ett skarpt trädgårdsverktyg. Varje separat del måste ha minst 3 friska njurar.

Bild
Bild

Genom sticklingar

Sticklingar är den mest populära och effektiva avelsmetoden. För att få unga växter bör du skära av det nödvändiga antalet skott från moderbusken tidigt på våren. Innan planteringen måste allt insamlat material blötläggas i flera timmar i en tillväxtförstärkare . Beredda plantor måste planteras i en näringsrik och fuktig jord. Skapandet av ett litet växthus av polyeten runt växterna hjälper till att påskynda bildandet av rotsystemet. Efter uppkomsten av nya bladplattor kan plantorna transplanteras till en permanent tillväxtplats.

Rekommenderad: