Typer Och Sorter Av Lönn (38 Bilder): Kinesiska Och Lönn Med Vinröda Blad, Småbladiga Och Dvärgiga, Med Gula Och Lila Blad, "Flamingo" Och Andra Sorter Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Lönn (38 Bilder): Kinesiska Och Lönn Med Vinröda Blad, Småbladiga Och Dvärgiga, Med Gula Och Lila Blad, "Flamingo" Och Andra Sorter Och Sorter

Video: Typer Och Sorter Av Lönn (38 Bilder): Kinesiska Och Lönn Med Vinröda Blad, Småbladiga Och Dvärgiga, Med Gula Och Lila Blad,
Video: Norway Maple Field Identification 2024, April
Typer Och Sorter Av Lönn (38 Bilder): Kinesiska Och Lönn Med Vinröda Blad, Småbladiga Och Dvärgiga, Med Gula Och Lila Blad, "Flamingo" Och Andra Sorter Och Sorter
Typer Och Sorter Av Lönn (38 Bilder): Kinesiska Och Lönn Med Vinröda Blad, Småbladiga Och Dvärgiga, Med Gula Och Lila Blad, "Flamingo" Och Andra Sorter Och Sorter
Anonim

Lönnträd är ett av de mest förekommande träden i världen . De växer på nästan alla kontinenter, under olika väderförhållanden. Sortens och artens mångfald av lönn är fantastisk - bara i vårt land finns det mer än 25 varianter med sina egna underarter. Och på planeten finns det mer än 150 representanter för denna växt.

Bild
Bild

Lönnar skiljer sig åt i utseende: höjd, stambredd, spännvidd och kronform. Dessutom har lövverket på detta träd olika former och färger. Träd används ofta för att anlägga parker och torg i stadsmiljö, ofta planterade längs gränder och gator, i trädgårdstomter. Plus lönn - opretentiöshet, den kan växa i ljuset och i skuggan, tål lugnt ogynnsamma förhållanden när det gäller ekologi.

Bild
Bild

Högsta sorter

Stora typer av lönn kan hittas ganska ofta. Bland jättesorterna utmärks följande.

Majestätisk

Detta är en av de mest ambitiösa representanterna . Den majestätiska utsikten kallas också sammetslen , främst kan den hittas i den transkaukasiska regionen, på de iranska bergens territorium. Dess höjd kan nå 50 meter. När det gäller bredden på stammen varierar den från 1 till 1, 2 m. Sorten är anmärkningsvärd inte bara för sin storlek utan också för sitt spektakulära utseende, särskilt under bildandet av frukter.

Bild
Bild

Under denna period är växten täckt med ett stort antal hängande paniklar, på vilka lejonfiskar finns i stort antal.

Falskt plan

Denna sort är något sämre när det gäller höjd än den föregående, men den är också ganska lång och visuellt kraftfull . Denna lönn kallas också sycamore, det finns ganska många underarter av detta träd. Sycamore växer i bergsområden: i Kaukasus, Ukraina. Trädet når en höjd av 40 m, men dess diameter är enorm och kan vara två meter. Växtens bark är gråaktig, mörk, avskalas i separata tallrikar, under vilka områden med färsk bark är synliga.

Bild
Bild

Detta träd ser väldigt uttrycksfullt ut på grund av sin täta krona, vars form liknar ett tält . Många underarter av pseudoplatanträdet används aktivt i dekorativ landskapsarkitektur. Det finns representanter med olika lövfärger, inklusive tvåfärgade.

Till exempel finns det träd med grönrött lövverk, fläckar med gula och rosa blommor, grädde, brokiga.

Bild
Bild

Silver

Denna gigantiska lönn ser också mycket imponerande ut, den tillhör den nordamerikanska arten . Trädets höjd är cirka 40 m, stammens bredd är cirka 1,5 m. Den silverfärgade sorten har spektakulärt lövverk: med långa bladblad, djup dissektion och fem lober. Lövverket är tvåfärgat: ljusgrönt och silverfärgat vitt. Tack vare detta fick växten sitt namn.

Bild
Bild

På hösten ser denna växt väldigt anmärkningsvärd ut, eftersom lövverket är målat i en ljusgul färg. Det planteras ofta nära vattendrag för dekorativa ändamål. Det ser också bra ut i gränder, gruppkompositioner.

Man bör komma ihåg att trädgrenar inte är för starka och kan bryta under snön. Det finns flera sorter av lönn, som kännetecknas av vackert lövverk, lyxig krona och hängande grenar.

Bild
Bild

Översikt över arter i Fjärran Östern

Fjärran östern arter och sorter är en speciell grupp av lönn, det är i denna region som de är särskilt vanliga . Far Eastern Maple växer tyst i bergiga områden, lågland, bredvid vatten. Samtidigt rotar växter av denna grupp perfekt i andra regioner, till exempel i Moskva -regionen. Det finns flera populära typer av träd.

Grönbrun

Barken på stammen på detta träd har en grönaktig nyans, den kompletteras med vita avlånga linjer. Bladen har en djupgrön färg i det mörka området, på hösten tar de en nyans av gult guld.

Bild
Bild

Riverside

Avser sorter som är resistenta mot kyla och frost. Den maximala växthöjden är 6 m. Det kännetecknas av lövverk med tre lober och spetsiga spetsar . Färgen på lövverket får gradvis en vinröd vinfärg.

Bild
Bild

Småbladig

Denna lönn kallas också mono, den kan växa cirka 15 m i höjd, men kronan är ganska låg. Bladen är spetsiga, små i storlek, formen är femflikig, som ett lönnlöv. På hösten får bladen vackra gula och röda nyanser.

Bild
Bild

Palmformad

Detta träd kallas också lönn. solfjäderformad , det har mycket imponerande lövverk med öppet snitt. Lövverket, som är grönt under den normala perioden, blir otroligt ljust med höstens ankomst. Palettens intervall är från ljusgult till fylligt lila.

Bild
Bild

Manchurian

En annan vacker typ av lönn med trebladiga bladverk. Loberna är långsträckta, ganska tunna, på avlånga stengelblad. Under den kalla årstiden blir bladen rödbruna. Den maximala höjden för ett sådant träd är 20 m.

Bild
Bild

Pseudosibolds

En mycket låg sort, maxhöjden är cirka 8 m. Mycket vackra snidade löv vid olika tider på året ändrar färg från rikt grönt till rosa-rött. Växten är dekorerad med blomställningar av vitgul färg med rödaktiga blad.

Bild
Bild

Andra populära typer

Ett stort antal lönnträd växer i Nordamerika, men de sprider sig gradvis till andra kontinenter. Bland dem finns sorterna nedan.

Askblad … Detta träd i vårt land har länge "naturaliserats" och växer bokstavligen överallt, som liknar beteendet hos ett ogräs. Det som idag finns i de flesta städer och utanför dem är kaotiskt, tidigare planterades det uteslutande i parkområden. Och när detta träd fördes in i landet, först odlades det i allmänhet uteslutande i växthus. Idag är dessa träd mycket vanliga i Ryssland, de är vinterhärdiga, de tolererar perfekt klimatet i mellanzonen och svårare regioner. Vilken jord som helst är lämplig för dem, men den genomsnittliga dekorativiteten och skörheten tillåter användning av lönn endast i kombination med andra växter. Askbladen har flera spektakulära underarter och sorter.

Bild
Bild

Krullad … Hemorten för denna växt är också den nordamerikanska regionen. Beskrivningen av den krullade lönnen har ett särdrag-märkbara flerflikiga blad upp till 12 cm långa. Bladverket är saftigt grönt, med viss pubescens i nedre delen, oval-rund i formen. Höjden på detta träd kan nå 12 m. Under blomningen är det dekorerat med vita blommor, ganska stora och uttrycksfulla. Men denna lönn blommar först när han har fyllt tolv år. Trädets tillväxthastighet är genomsnittlig, tolererar kyla väl, reproduceras av frön, växer värdigt på alla jordar, utmärkt för Moskva -regionen. På hösten ökar trädets dekorativitet: bladen är orange eller djupröda.

Bild
Bild

Röd … Denna art föredrar sumpiga och låglänta platser, den växer bra på jordar med högt grundvatten, stillastående fukt. Inte nyckfull när det gäller jord och mycket prålig lönn har flera dekorativa underarter med pyramidala kronor och lyxiga vinröda blad. Rödorange lövverk på hösten och röd blomning gav namnet till den här typen av lönn.

Bild
Bild

Pennsylvania … Skiljer sig i vacker slät grön bark, stora blad med tre lober. Den mycket ljusgula färgen på bladen på hösten ger trädet ett vackert utseende.

Dessutom bär den frukt effektivt: blommor och frukter visas, samlade i långsträckta hängande tofsar.

Bild
Bild

Svart … En invånare i den östra delen av den nordamerikanska kontinenten, i naturen växer den nära floder på bergssluttningar, i ett blandat skogsbälte. Den tillhör de höga representanterna - den sträcker sig upp till 40 m. Lönn når sin maximala höjd redan i ung ålder. Detta träd blommar inte, rötterna ligger nära ytan och är extremt känsliga. Växten fick sitt namn på grund av lövfärgen - mörk, nästan svart, med röda bladblad.

Bild
Bild

Det finns flera mer spektakulära representanter för lönnen, vanliga över hela världen

Fält (träd) . En mycket icke-nyckfull representant för lönnklanen, som är likgiltig för gasföroreningar. Därför mår han jättebra i stadsparker och torg, på megalopolis gator. Denna växt är inte särskilt lång, den tillhör medelstora. Vanligtvis sträcker den sig inte mer än 15 m i höjd. Den har en bred konisk krona, lövverket är ljusgrönt i färgen, blomningen är knappast märkbar, eftersom den är mycket liten. Barken har en brun nyans, den är täckt med ljusa, nästan vita linjer. I frost känns den här växten dålig, den är väldigt termofil. Oftast finns den i Europa, dess centrala del.

Bild
Bild

Franska … Den kan växa som ett träd eller en buske, den växer snabbt i ung ålder och medelväxande vid mognad. Den släta barken förvärvar ett antal sprickor med åldern. Lövverket är treflikigt, färgen är mycket saftig och mörkgrön. Bladen faller mycket sent, de stannar på trädet till nästan vintern. Höstfärgen på bladen är rikgul med grönska. Vårblomningen åtföljs av utseendet på små gröngula blommor.

De samlas i form av blomställningar, och lejonfiskfrukterna är ljusröda. Trädet föredrar torr jord, stillastående fukt är destruktiv för det.

Bild
Bild

Lönn Semyonova . Dess hemland är Centralasiatiska området och Afghanistan. Trädlönnen växer med en genomsnittlig hastighet och når cirka 6 m i höjd. Kronan är formad som en boll, vilket gör växten särskilt attraktiv. Barken på en ljusgrå palett, den är ganska jämn, men det finns träd, vars bark skrynklas ganska aktivt. Bladen är täta, har en grönblå färg, ljusare från virveln än ovanifrån. Under blomningen är växten täckt med små gula blommor som samlas i blomställningar. Tre centimeter lejonfiskfrukter är frön. Frostbeständig och torktålig växt.

Bild
Bild

Lönn av David . Den kinesiska representanten för lönnen växer i de centrala regionerna i landet. Barken har en grönaktig ton, kompletterad med snövit ränder. Trädet sträcker sig upp till 10 m i höjd, de långaktiga bladbladen når 5 cm. Bladverket är helt, med en skarp spets, som liknar ett ägg i form. Bladets längd är cirka 15 cm, färgen är rikgrön, på hösten är den gulröd. Blomningen är borstliknande, rötterna är nära ytan, växten kräver markens kvalitet. Frostmotståndet är extremt lågt.

Bild
Bild

Förutom trädlönnor finns det sorter som växer som buskar. Dvärglönn ser bra ut i små trädgårdslandskap och är vanligtvis bra för beskärning. Bildandet av en tät krona gör att buskar kan användas som häckar.

Skäggig … En otroligt dekorativ växt, som är särskilt effektiv under blomningen. Men även på hösten, när bladen får en saftig orange eller mörk gul färg, ser det inte sämre ut. Skotten på det skäggiga lönnet har en rödlila bark och ser väldigt vackra ut. Bekväm till oklanderlig formning, frisyr.

Bild
Bild

Avenbok … Växer främst i Japan, föredrar bergssluttningar. Det kännetecknas av sitt frodiga gröna lövverk, som liknar en hornstråle i form. På hösten blir den brungul. Blommande gulgrönt, inträffar samtidigt när de första bladen dyker upp. Eftersom växten är frostbeständig växer den bra i vårt land i regionerna i mittfältet. Det är sant att det måste skyddas från vindarna.

Bild
Bild

Avvikande … Denna dvärgrepresentant växer i turkiska och armeniska skogar, föredrar torra bergssluttningar. Höjden på denna växt överstiger vanligtvis inte 3 m, men vid 5 år når den sällan 2 m. Kronan i bredd växer vanligtvis inte mer än en meter. Detta träd växer snabbt, tål till och med mycket kraftiga frost bra.

Bild
Bild

Klotformig … Inte en särskilt stor representant för lönn, med en krona som liknar en boll i form. Tack vare denna form ser trädet estetiskt tilltalande och elegant ut. Växten är en långsamt växande växt, höjden varierar från 5 till 7 m. Bladverket blommar i en bronsskugga, ändrar sedan färg till ljusgrön och på hösten - till saftig gul. Blomningstiden ger växten gulgröna blommor som liknar sköldar. Denna lönn älskar fukt, rötterna är mycket känsliga.

Bild
Bild

Fältbuske "Carnival " … Växten har en tät krona som breder ut sig som ett tält. Barken har en grå ton, ganska ljus, lövverket är litet, knopparna är pubescenta, liksom skotten. Växer på Krim, Kaukasus, i Rysslands varma zoner, inte för vinterhärdiga, föredrar värme. Men det tolererar perfekt torrt väder och skugga. Blomställningarna är osynliga, gulaktiga, med en grön nyans.

Lövverket är ljusgrönt, det finns en vit fläck, omgiven av en lös rosa kant, som gradvis ljusnar.

Bild
Bild

Nästan alla sorter av lönnar har intressanta, spektakulära sorterrepresentanter

Crimson King . Maxhöjden för en ganska spridande lönn är 15 m. Lövverket med lober har en ljus lila-röd färg i sitt normala tillstånd. Med frostens början ändras färgen till orange. Den gulröda blomman pryder trädet och dyker upp vid öppnandet av bladen på våren.

Bild
Bild

" Drumondi " … Denna sort tillhör kristtorn, den maximala höjden är 12 m. Trädet ser väldigt estetiskt tilltalande och elegant ut, dess krona tillhör den vanliga typen. Lövverket omedelbart efter uppkomsten har en rosa kant, under mognadsperioden ökar kantens bredd, färgen ändras till grädde. Ljus kant och mörkt lövverk ger en slående kontrast.

Bild
Bild

Atropurpurea . Tjugo meter representanten för den falska planlönnen har en bred krona som en kon. Färskt löv är brunrött till färgen; till hösten blir det mörkgrönt, med en spektakulär blomma av violett-lila eller saftigt rött.

Bild
Bild

" Flamingo " … Den tillhör den askbladade sorten, ganska låg, bara 4 m hög. Den växer som ett miniatyrträd eller en stor buske, mycket effektiv, med utmärkt dekorativ effekt. Lövverket är brokigt, i början av säsongen är det rosa, får en brokig vit färg under hela året. En idealisk växt för blygsamma landskap, den ser bra ut i en mängd olika ensembler.

På grund av den ovanliga färgen verkar träden vara spetsiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vieru . Sorten är en silvrig sort, når en höjd av cirka 20 m. Trädet ser väldigt pittoreskt ut, grenarna är långsträckta, tunna, hänger vackert. Snidat lövverk med aggressiv dissektion ser elegant och sofistikerat ut. Färgen är grön, med en silverfärgad nyans, på hösten får den en blek gul färg. Denna sort används oftast som bandmask.

Bild
Bild

Globozum . En annan representant för järnek, som bara växer upp till 7 m i höjd. Även utan speciell beskärning har den täta kronan form av en boll; i vuxen ålder får formen en platt typ. En utmärkt lösning för gatulandskap, parker, torg, små trädgårdar.

Bild
Bild

" Kunglig röd " … Holly -sorten, når en höjd av 12 m, har en bred krona med en konisk form. Trädets löv är stora, har en blank glans, färgen är mättad röd under hela växtsäsongen. Ju mer spektakulärt de gula blomställningarna ser ut, som står i kontrast till den lila bakgrunden. Sorten växer snabbt och används mycket aktivt för landskapsarkitektur.

Bild
Bild

" Variegatum ". En representant för den askbladade lönnen, har den högsta dekorativiteten, lövverket är grönt och vitt, brokigt, frukterna är mycket eleganta. Oftast planteras denna lönn i olika ensembler som ett exemplar, kombinerat med olika träd. Staden växer bra.

Bild
Bild

" Lila spöke ". En japansk sort som är enastående dekorativ på grund av sin ovanliga lövfärg. Bladen är ristade, saftiga gröna i början av säsongen, till hösten blir de en unik lila-vinröd färg. Det finns så många nyanser att smidiga och abrupta övergångar skapar ett fantastiskt intryck.

Rekommenderad: