Shaffler Crown Formation (10 Bilder): Hur Man Trimma Det För Prakt Och Hur Man Nypar Det? Uppföljningsregler

Innehållsförteckning:

Video: Shaffler Crown Formation (10 Bilder): Hur Man Trimma Det För Prakt Och Hur Man Nypar Det? Uppföljningsregler

Video: Shaffler Crown Formation (10 Bilder): Hur Man Trimma Det För Prakt Och Hur Man Nypar Det? Uppföljningsregler
Video: hero splendor gear shifting problem solved!!! 2024, Maj
Shaffler Crown Formation (10 Bilder): Hur Man Trimma Det För Prakt Och Hur Man Nypar Det? Uppföljningsregler
Shaffler Crown Formation (10 Bilder): Hur Man Trimma Det För Prakt Och Hur Man Nypar Det? Uppföljningsregler
Anonim

Kronbildning är ett mycket viktigt ögonblick i växande shefflera. Detta gör att du kan ge växten ett mer estetiskt utseende, fylla på förökningsmaterial och behålla trädets hälsa. Förutom beskärning måste du periodvis nypa kvistarna och följa reglerna för efterföljande vård av denna södra växt.

Utnämning

Många nybörjare odlar ofta försummar växtbeskärning, men förgäves. Denna procedur gör det inte bara möjligt att ge busken önskad form, utan skyddar den också från sjukdomar. Scheffler, trots sin opretentiöshet, behöver särskilt tidigt avlägsnande av onödiga skott.

Beskärning av shefflers kan vara av två typer:

  1. direkt bildning av kronan - för större prakt och växtens densitet;
  2. avlägsnande av svaga, gulnade, uttorkade, sjuka grenar.

För att växten ska börja förgrena sig måste du klippa av toppen. Då får du ett frodigt träd med en tät krona. Om du vill bilda en buske måste du skära själva stammen över den fortfarande vakna njuren. I det här fallet kommer växten att börja kasta kvistar över hela stammen.

Bild
Bild

Dessutom är det nödvändigt att regelbundet nypa busken för att justera längden på sidoprocesserna.

Det är viktigt att välja rätt tid för sådana operationer. Under vilande perioden, på vintern, behöver växten inte beröras. Detta ger inte bara det önskade resultatet, men det kan också negativt påverka trädets hälsa. Det är bäst att vänta till våren (mars - april), när växten vaknar och alla processer återställs.

Beskärning är inte bara ett infall av en blomsterhandlare som är kär i sitt företag. Detta är en nödvändig operation som måste utföras regelbundet. Den utför följande funktioner:

  1. låter dig ge växten önskad form, beroende på ägarens önskemål;
  2. främjar tillväxten av unga kvistar;
  3. gör det möjligt att skaffa material för förökning utan att skada själva trädet;
  4. hjälper till att ta bort skadade eller sjuka skott efter viloläge.

Det är viktigt att inte överdriva det och inte klippa av för mycket, annars kan operationen skada anläggningen istället för en kontinuerlig fördel. För långa skott skärs vanligtvis med en tredjedel. Detta är tillräckligt för att forma och uppnå önskat resultat.

Bild
Bild

Dessutom kräver beskärning av en växt, särskilt shefflers, att vissa regler följs för att processen ska vara minst smärtsam och ge maximal nytta. Flera faktorer gäller för dessa regler.

  1. Efterlevnad av tidpunkten för operationen. Det utförs tidigt på våren innan växtsäsongen börjar.
  2. Den första beskärningen utförs efter att växten växer upp och mer eller mindre formar, stelnar, vänjer sig vid förhållandena. För första gången skärs 3-4 internoder på en gren.
  3. Under inga omständigheter ska du använda sax - endast bra saxar och skärpa av god kvalitet.
  4. Sektioner måste behandlas med ett antiseptiskt medel (aktivt kol fungerar bra), men om grenarna är tjocka måste den avskurna platsen täckas.
  5. En vuxen växt kan skäras vid roten (om det behövs) - den dör inte, tvärtom kommer den att ge unga skott och växa tillbaka.
  6. För att provocera tillväxten av laterala skott för att bilda en rund krona måste du klippa av plantans topp med 6-7 internoder.
  7. För att förgrena sig jämnt måste du nypa grenarnas spetsar.
  8. Efter vintern är det nödvändigt att utföra sanitär beskärning.
Bild
Bild

När är den bästa tiden att beskära?

Liksom all annan manipulation av växter bör beskärning göras på våren. Oftast är detta mars - april, tiden då växten vaknar från viloläge och alla livsprocesser återupptas i den.

Att klippa buskarna vid andra tider på året är inte värt det . På hösten förbereder de sig för viloläge och får inte återhämta sig (eller återhämta sig ofullständigt) efter proceduren. På vintern, när växterna har en vilande period, behöver de i allmänhet inte beröras. De vilar och får styrka inför den nya säsongen.

Den optimala tiden för varje operation är våren.

Utvilt, med en tillförsel av färsk styrka och juicer, växterna känns bra och tål alla procedurer med kraft.

Nödvändiga tillbehör

För beskärning av hög kvalitet måste shefflers fylla på med en pålitlig, skarp beskärare, trädgårdshöjd och aktivt kol eller annat antiseptiskt medel. Du kan inte använda sax när du skär - de kan orsaka ytterligare skador. Det är mycket säkrare och bekvämare att använda ett professionellt verktyg som är speciellt utformat för detta ändamål.

Ett antiseptiskt medel är också oumbärligt - de kommer att behöva bearbeta de skurna platserna . Detta hjälper till att förkorta läkningstiden och förhindra att infektion eller skadedjur kommer in i såret. För tjocka kvistar, för samma ändamål, används trädgårdsvar - en trögflytande substans, liknande plastin eller kitt, med vilken sår och skador på stammar och växter grenar täcks.

Bild
Bild

Hur formar man en blomma korrekt?

Schefflera är en krävande växt som är ganska lätt att ge önskad form. Till exempel, för att bilda ett högt träd med en rundad krona, är det nödvändigt att provocera tillväxten av sidoskott, som sedan skärs i form av en boll. För att göra detta måste du klippa av toppen av trädet lite, klippa av 6 eller 7 internoder.

Du kan plantera flera växter i en kruka samtidigt - deras sammanflätade stammar i kombination med en frodig grön krona kommer att skapa en mycket vacker komposition.

För att få en fluffig grenig buske är det nödvändigt att provocera tillväxten av sidoskott på låg höjd. För att göra detta kan du skära stammen över den oväckade njuren. Denna teknik leder till att växten börjar släppa kvistar över hela stammen.

Det ser intressant och ovanligt ut när flera skott av samma höjd och densitet går från själva roten . Detta kan uppnås genom att klippa av en vuxen växt vid roten och ytterligare strikt kontrollera tillväxten, klämma eller klippa av onödiga skott.

Bild
Bild

Uppföljningsvård hemma

Trots att shefflera kom till oss från tropiska breddgrader är hon ganska krävande att ta hand om. Även en nybörjare, oerfaren blomsterhandlare kan odla den. Men det finns fortfarande vissa regler, och de måste följas för att få en stark frisk planta. För att ge busken de nödvändiga förutsättningarna måste du först förstå vilken typ och variation av shefflera du måste hantera . Var och en av dem har sina egna krav, det finns mer eller mindre nyckfulla, de som tål direkt solljus och de som det är kontraindicerat för.

För att inte förstöra växten måste du tydligt förstå vilka arter av denna tropiska invånare som kom in i huset.

Det finns dock samma krav för alla sorter.

Bild
Bild

Till jorden

Det kan antingen köpas eller tillagas på egen hand. I det första fallet måste du lägga till sand. Om jorden är gjord hemma måste du fylla på torv, lövjord, växt humus och flodsand. Varje nästa komponent tas i en mindre volym än den föregående (till exempel 4: 3: 2: 1).

Sand - antingen när det läggs till den köpta jorden eller när du gör en hemlagad blandning måste den antändas i ugnen eller mikrovågsugnen och låt det sedan lugna sig i en månad i svalt och mörkt. Detta är nödvändigt så att eventuella skadedjur som lever i flodsand dör under påverkan av hög temperatur, och de fördelaktiga mikroorganismer som är nödvändiga för normal tillväxt hinner återhämta sig i den.

Dessutom bör ett lager expanderad lera läggas längs krukans botten för att säkerställa god dränering av jorden. Det är också mycket viktigt att se till att markytan komprimeras.

Till temperaturregim

Även om shefflern anlände till våra breddgrader från tropikerna, gillar hon inte alltför höga temperaturer. Följande regim kommer att vara optimal: på sommaren +22 grader under dagen, +16 på natten och på vintern - från +14 till +16 grader Celsius.

Bild
Bild

Till fukt

Här älskar Scheffler luftfuktighet, men naturligtvis också inom rimliga gränser. Det är inte så svårt att skapa bekväma förutsättningar för henne. Det räcker att inte placera anläggningen nära luftkonditioneringsapparater och uppvärmningsanordningar, spraya busken regelbundet (minst två gånger om dagen) och torka bladen regelbundet.

Till belysning

Här är växtens typ och variation redan viktig. Till exempel finns det sorter med mönster på bladen. Om en sådan växt utsätts för en ström av direkt solljus, kommer mönstret att blekna och växten förlorar sin attraktivitet. Vissa sorter kan i allmänhet få solbränna - brunaktiga fläckar på bladen.

Därför utsätts inte shefflern för direkt solljus. Det är inte placerat på fönsterbrädorna, särskilt om fönstret vetter mot söder. Men hon gillar inte heller skuggan, och det kommer inte att fungera att fästa en växt på baksidan av rummet. Det är bäst att placera det nära ett fönster (på ett bord, till exempel), så att det får tillräckligt med ljus, men inte är i direkt solljus från vilket det måste täckas.

Bild
Bild

Till vattning

Vattna shefflern var 2-4 dagar under den varma årstiden och en gång var 10-12 dagar i kylan.

Denna växt älskar fukt, men du bör inte överdriva det med vattning. För att förstå om det är dags att vattna shefflern måste du vidröra det översta jordlagret i krukan - det ska bara vara lätt fuktigt.

Om växten redan är stor är det bäst att placera den i en speciell bricka fylld med småsten och hälla vatten i den. Anläggningen kommer att ta den volym som krävs.

Till toppdressing

Det finns få regler här. Det räcker med att komma ihåg att flytande gödningsmedel appliceras var tionde dag och stannar endast på vintern, från december till februari. Och på våren och till hösten sprutas växten varje månad med speciella bioregulatorer (till exempel "Zirkon", "Epin" och andra).

Det är alla enkla regler för att odla och ta hand om en shefflera. Denna tropiska skönhet är förvånansvärt opretentiös, och även en nybörjare kan odla sina krav. Och hon kommer att tacka dig med ljus grönska, tät krona och god hälsa.

Rekommenderad: