Pilea (48 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Inomhusväxter Småbladiga Och Enbladiga, Peperomia Och Depression, Inslagna Och Norfolk-sort

Innehållsförteckning:

Video: Pilea (48 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Inomhusväxter Småbladiga Och Enbladiga, Peperomia Och Depression, Inslagna Och Norfolk-sort

Video: Pilea (48 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Inomhusväxter Småbladiga Och Enbladiga, Peperomia Och Depression, Inslagna Och Norfolk-sort
Video: Sticklingar av Peperomia 2024, Maj
Pilea (48 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Inomhusväxter Småbladiga Och Enbladiga, Peperomia Och Depression, Inslagna Och Norfolk-sort
Pilea (48 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Typer Av Inomhusväxter Småbladiga Och Enbladiga, Peperomia Och Depression, Inslagna Och Norfolk-sort
Anonim

Många människor använder levande gröna för att dekorera rum. Ett av de kompakta, men mycket vackra alternativen är sågen. Olika sorter gör att du kan välja en växt för varje smak. Ovanlig lövstruktur, variation i former och färger öppnar gott om möjligheter för att skapa inomhuskompositioner. Kulturen är opretentiös och ganska hård. Trots de uppenbara yttre skillnaderna mellan arter har de alla liknande preferenser. Detta gäller både villkoren för frihetsberövande och vårdens invecklingar. Detta underlättar för odlaren som vill odla flera sorter av pylaea samtidigt.

Bild
Bild

Särdrag

Pylaea sticker ut bland inomhusblommor. Den blygsamma storleken och snyggheten hindrar dem inte från att se dyra och imponerande ut. Kulturen fick sitt namn från sin förmåga att spruta pollen över långa avstånd. Det är sant att detta bara kan observeras i naturen, nämligen i tropiska skogar.

Pileae är örtartade växter från familjen nässlor. Trots den yttre likheten med den välkända nässlan bränns inte bladen. De är behagliga att ta på, de kan vara släta eller täckta med lite ludd. Formen är vanligtvis oval, med en spetsig ände. Släta eller tandade kanter.

Lövverkets färg är både monokromatisk och brokig . Kombinationen av olika nyanser gör växterna särskilt spektakulära. Det kan vara en kombination av grönt med vinrött, brunt, vitt. Bladens yta är strukturerad, mönstrad. Längden på varje blad kan vara från 6 till 10 cm, bredden är cirka 3 cm. Stenbladen är korta, ordnade i par.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stammarna är spänstiga, förgrenar sig rejält, krypande och raka. Storleken på busken når i sällsynta fall 40 cm. Vanligtvis är plantorna miniatyr. Pylaea blommar, men den är placerad som en prydnadsväxande lövväxt. Faktum är att små blommor, målade i vita eller rosa toner, kan kallas oansenliga. De samlas i blomställningar, men är nästan osynliga mot bakgrund av frodig grönska.

Såg odlas vanligtvis i krukor. Vissa arter är dock inte mindre bra som ampelösa växter.

Graciösa skott med rikt lövverk kompletterar perfekt alla hängande behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Pylaea glädjer blomsterodlare med sin mångfald. Det finns flera hundra arter och sorter av denna fantastiska kultur. Varje sort har sina egna egenskaper, unik färg, bladform och andra individuella egenskaper. Låt oss överväga de mest kända alternativen.

Bild
Bild

Tjockbladig

Detta är en av de mest populära typerna. Det ljusgröna lövverket har rödbruna ränder. Mjukt ludd och uttrycksfull textur på bladplattorna skapar en känsla av mjuk sammet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delikat

Ett utmärkande drag hos denna sort är upprättstående skottas förmåga att förvandlas till loger under utveckling. Bladen är rosa-gröna, ovala. Den intressanta ytstrukturen och snidade kanter gör denna sågtand till en underbar dekorativ bit.

Bild
Bild

Gran och Norfolk

En liten buske växer upp till 20 cm. Bladens yta liknar reptilens hud. De är matta, klumpiga och har en rödbrun färg. Små taggiga kanter och en pärlglans ger bilden en bättre bild. Blommorna består av 4 kronblad, har en trevlig vitrosa färg.

Separat är det värt att lyfta fram sorten. Norfolk … Till skillnad från grundversionen är den målad i en ljus mintton med en lätt silvrig glans. Mot denna bakgrund sticker mörka ådror ut, vilket visuellt förbättrar lövets struktur. Undersidan av bladen är röd. Hängande skott. Kulturen ser underbar ut i en blomkruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pressad (komprimerad, deprimerad)

Detta är en marktäckart. Täta skott hänger. I naturen bildar dessa buskar en tät grön matta. Miniatyrrundade blad växer inte mer än 5 mm. I solens strålar skimrar de vackert. På grund av de korta bladstelen och det lilla lövverket verkar buskarna pressas mot marken, vilket förklarar artens namn.

Bild
Bild

Ellen

Detta är en hybridart. Den sticker ut bland andra med sin ovanliga olivfärg med en silverfärgad nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brons

Detta är en annan unik hybridsort. Växten når 30 cm. Busken är täckt med spetsiga silverfärgade löv, vilket skapar en känsla av växtens främmande ursprung.

Bild
Bild

Sizaya (libanesisk, glaucopilla)

Denna kompakta art med höga dekorativa egenskaper är utmärkt för inomhusodling. Kulturen växer ganska snabbt. Krypande skott. Stammarna har en vinröd nyans, dekorerade med miniatyrrundade blad. Den silverfärgade blomman som täcker lövets gröna förklarar ett annat namn på arten - "silverspray".

Kulturen ser bra ut i hängande behållare, kan användas i trädgården för att dekorera rabatter och skapa levande kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inslagna

Denna art har upprättade skott. Dess storlek når 30 cm. Bladen är ovala, grova, har en uttalad konsistens. Ljusa ljusa greener kombineras med en vinrödbrun ton och bildar en intressant färg. Blomställningarna har en delikat rosa nyans.

Bild
Bild

Kadiera (Kadier)

Denna art har ett ganska blygsamt utseende. Bladen är släta, glansiga. Originalfärg: brokig, vitgrön. Bristen på en kanon gör dock att lövverket ser rustikt ut. Bladens storlek når 10 cm. Stammarna är tunna, när växten utvecklas börjar de böja sig och "titta" ner. Buskens maximala höjd är 40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peperomiform

Denna sort sticker ut för sin ovanliga bladform. Nästan runda, de liknar näckrosor. Ytan är utan pubescens, har en "färsk" grön nyans. Tunna ränder syns knappt. Bladen förvaras på graciösa långa bladblad. Kulturen blommar väldigt sällan, men det minskar inte dess attraktionskraft.

Bild
Bild

Småbladiga ("Microfilla")

Spridningsskotten av denna växt förgrenar sig aktivt. De många miniatyrbladen som täcker dem ger kulturen ett öppet och frodigt utseende. Lövverkets färg är ljusgrön, en färg. Bladen är blanka, rundade, något spetsiga. Här är det värt att notera den mossiga sågen. Detta är en underart av småbladig kultur. Som namnet antyder liknar växten mycket mossa. Den är kort, har trådliknande skott och små lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Myntbladig

Denna förtjusande marktäckare ser ut som en frodig buske. Runda blanka blad liknar verkligen mynt. Plåtens kanter är tandade. Färgen är ljus, ljusgrön. Kulturen har framgångsrikt tillämpats både för att dekorera rum och för att skapa en lyxig grön matteffekt i trädgårdar.

Bild
Bild

Krypande

Som namnet antyder har denna art långa, krypande skott. Ibland når de 25 cm. Bladen kännetecknas av en "skrynklig" texturerad yta. Formen är rund, snygg. Färgen är mörkgrön, ibland är lövverket något lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Ljus

Pilea föredrar mjuk diffus belysning eller halvskugga. De bästa platserna för att upprätthålla kulturen är fönsterbrädorna i väst och öster. Det är tillåtet att placera en blomkruka nära ett fönster på södra sidan.

I grumligt väder och under en kort period av dagsljus kan specialanordningar användas. Till exempel är fytolampor perfekta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Trots sitt sydliga ursprung gillar kulturen inte värme. Den bästa temperaturregimen är måttlig. Under den varma perioden är det lämpligt att hålla 19-23 grader över noll. På vintern är det värt att sätta växten på en sval plats (vid 14-18 grader). Det enda undantaget är den inslagna sågen. Denna sort blir kall redan 18 C.

Det är också viktigt att utesluta drag och kraftiga temperaturförändringar. Detta gäller alla typer.

Bild
Bild

Plantera och transplantera

På grund av den snabba tillväxten är det nödvändigt att plantera om kulturen varje år. Vissa är dock begränsade till att utföra proceduren vart 2-3 år. Resten av tiden bibehåller de plantans form genom beskärning. Den bästa tiden för transplantation är våren. Det är tillåtet att göra detta i början av sommaren.

Kulturens rötter är små. De ligger nära markytan. Därför är det bättre att ta en behållare för en blomma grund (max 8-10 cm djup). Dessutom ska den vara bred. Dräneringshål krävs . När det gäller behållarmaterialet kan det vara vad som helst.

Marken under första plantering och vid plantering bör vara lätt och lös. Det bör också tillåta luft att passera väl. Du kan köpa en blandningsblandning för prydnadsblad från en specialaffär. Vissa människor föredrar dock att laga det på egen hand. I det här fallet bör du ta lika delar:

  • torv;
  • torvmark;
  • humus;
  • grov sand.
Bild
Bild

Den resulterande blandningen måste desinficeras. Två alternativ är acceptabla: användning av ugn eller exponering för mycket låga temperaturer. Glöm inte dränering. Det är nödvändigt, eftersom kulturens känsliga rötter lider mycket av fuktstagnation. Dräneringen ska vara så liten som möjligt, eftersom planteringsbehållaren är liten. Låt oss överväga transplantationsprocessen steg för steg.

  1. Botten av tanken är upptagen av dränering . Dess volym bör vara cirka 3 cm. Det förberedda underlaget läggs ovanpå det.
  2. Kulturen avlägsnas noggrant från den gamla behållaren . Det är viktigt att inte skada rötterna.
  3. Växten placeras i en ny kruka . Det är bättre att använda omlastningsmetoden.
  4. Den återstående jorden hälls försiktigt från sidorna . Du behöver inte tampa den. Bra vattning räcker. Så jorden sjunker och fyller tomrummen. Du ska inte heller fördjupa sågen.

Det bör förstås att efter 4 år måste anläggningen uppdateras. För detta är sticklingar rotade. Den peperomyeliska sorten bör förökas genom att dela busken.

När det gäller moderbuskar kastas de bort.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Vattning

En viktig nyans för att ta hand om en såg hemma är korrekt vattning. Kulturen är torktolerant, vilket ger hopp om framgångsrik odling även för glömska odlare. Det är bäst att inte ta långa pauser mellan markbevattning. Att vattna glest men rikligt är en dålig idé. Överskott av fukt är skadligt för blomman. Därför bör jorden fuktas när det översta lagret av jorden torkar ut (ca 3-4 cm).

Det är bättre att tillsätta fukt i små portioner. På vintern är det värt att minska antalet förfaranden. Endast rent, sedimenterat varmt vatten är lämpligt för bevattning. Du kan också använda dryck eller filtrerad vätska.

Du kan inte spruta kulturen . För att upprätthålla en god luftfuktighet kan du regelbundet placera växten på en pall med våta stenar eller mossa. Under centralvärmeperioden kan sågen bäras bort från kylaren. Det skulle vara bra att köpa en speciell ånggenerator.

Du kan också helt enkelt placera en bricka fylld med vatten bredvid grytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Denna kultur har ingen vilande period. Eftersom aktiv utveckling sker året runt behöver växten extra näring hela tiden. Toppdressing tillåter inte skotten att tunna och töjas. På vintern befruktas blomman en gång i månaden. Andra gånger - två gånger i månaden. Komplexa flytande formuleringar skapade speciellt för prydnadsväxande lövväxter är lämpliga.

När det gäller koncentration rekommenderas att följa instruktionerna här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning är ett annat måste. Om du ignorerar denna procedur kommer växten inte längre att vara kompakt och attraktiv. Den optimala tiden är början på våren.

En utmärkt lösning skulle vara att kombinera klämning av skott med en planttransplantation.

Bild
Bild

Fortplantning

Frön

På detta sätt förökas endast vissa typer av pylaea. Sådd ska börja på våren.

  1. Till att börja med bör du välja en lämplig behållare . Det ska vara grunt men brett.
  2. Den valda behållaren är fylld med en sand-torvkomposition . Du kan få en universell primer från en specialaffär.
  3. Frömaterial sprids på ytan . Sedan strös det med en liten mängd av substratet. Därefter utförs sprutning från en spruta.
  4. Växthusförhållandena är organiserade . För detta är planteringsmaterialet täckt med glas eller en genomskinlig påse. Ljuset ska spridas. Den optimala temperaturen är runt 20 C.
  5. Varje dag höjs skyddet kort . Detta är nödvändigt för att ge frisk luft till planteringar. När jorden torkar utförs sprutning.
  6. Groning frömaterial tar cirka 1 månad.
  7. När plantorna utvecklas de måste gradvis börja bekanta sig med de nya förhållandena (utan växthus). Vattningen ska vara måttlig.
  8. När 2-4 blad dyker upp , unga växter överförs till enskilda behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Detta är den vanligaste metoden. Sticklingar tas från toppen av växten. Den optimala längden är 10 cm. En viktig punkt är närvaron av 2-3 internoder. Proceduren kan utföras när som helst på året. De resulterande sticklingarna läggs i vatten. Det är också tillåtet att begrava dem i våt sand. En sand-torvkomposition är också lämplig.

Du behöver inte vänta länge innan rötterna dyker upp . I vatten kommer det att märkas direkt. Om plantmaterialet placeras i jorden bör det planteras om när tillväxten intensifieras. Det är värt att hålla unga växter i en ljus nyans och sval i ett par veckor. De kan sedan placeras under normala förhållanden som är lämpliga för en vuxen kultur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ofta är fel på de sjukdomar som påverkar pilea felaktig vård.

  • På grund av överflödig fukt påverkas kulturen av mjöldagg . Det framstår som grå fläckar på den gröna delen av växten. Marken börjar lukta som röta. I en sådan situation måste du ta bort de drabbade områdena och sedan behandla busken med en fungicid.
  • Om skotten blir slöa , och lövverket faller av kan man också dra slutsatsen att jorden är för våt.
  • Vid kalla eller extrema torka (fullständig torkning av jordkoman) löv kan skrynkla och falla av. För att lösa problemet bör du ge en temperatur på cirka 21-25 C, samt normalisera vattningen.
  • Om gulaktiga eller bruna fläckar syns på bladen , detta är ett tecken på felaktig belysningsorganisation (direkt solljus faller på växten). Det kan också indikera felaktig vattning (vatten kommer på bladen). Orsaken bör hittas och elimineras. Skadade delar måste tas bort.
  • Om lövverket blir blekt eller förlorar sin variation (med en flerfärgad färg), vilket innebär att växten ska vara något skuggad. Detta händer på grund av för stark belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under gynnsamma förhållanden påverkas kulturen sällan av skadedjur. Annars kan 3 allvarliga hot observeras.

  • Spindelkvalster . Dessa små skadedjur är svåra att upptäcka. Men svarta prickar finns kvar på bladen från deras bett. Dessutom väver insekten en tunn spindelnät på växten, vilket är slående.
  • Sköldar … Dessa bruna insekter skapar märkbara utbuktningar i lövverket.
  • Trips … Dessa skadedjur förstör grödans löv.

Eventuella skadedjur ska kasseras enligt ett schema. De drabbade bladen tas bort. Sedan tar de en bomullstuss, fuktar den i alkohol eller tvålösning. Därefter torkas växten helt. Därefter behandlas kulturen med en fungicid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du transplanterar Pilea genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: