Skumplattor (53 Bilder): Hur Kan Du Måla Skumbeläggningen För Taket, Produktens Mått

Innehållsförteckning:

Video: Skumplattor (53 Bilder): Hur Kan Du Måla Skumbeläggningen För Taket, Produktens Mått

Video: Skumplattor (53 Bilder): Hur Kan Du Måla Skumbeläggningen För Taket, Produktens Mått
Video: FixarTV | Måla & Tapetsera | Måla Tak 2024, Mars
Skumplattor (53 Bilder): Hur Kan Du Måla Skumbeläggningen För Taket, Produktens Mått
Skumplattor (53 Bilder): Hur Kan Du Måla Skumbeläggningen För Taket, Produktens Mått
Anonim

Om det finns en önskan att reparera i lägenheten, men det finns inga stora pengar för material, bör du vara uppmärksam på skumplattorna. Ett brett urval av texturer och färger gör att du kan hitta det bästa alternativet för varje smak. Enkel installation gör att du själv kan limma brickorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Alla från barndomen är bekanta med skum, vars fullständiga namn är extruderat polystyrenskum eller frigolit. Det är mycket efterfrågat inom byggbranschen. Idag tillverkas en mängd olika byggmaterial av polystyren på grund av dess unika struktur. Den består av ett stort antal små luftceller.

Polyfoam kännetecknas av lätthet i design, enkel bearbetning och har också förmågan att skapa vilken form som helst av produkten. En annan viktig egenskap hos detta byggmaterial är att det behåller värmen perfekt. Skummets mångsidighet manifesteras i det faktum att det används vid skapandet av många byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

I grund och botten är skumplattorna för taket fyrkantiga i formen. Standardstorlekar är 250x250, 300x300 och 500x500 mm. Till salu kan du hitta rektangulära alternativ, som vanligtvis kallas paneler. Detta alternativ används för att avsluta tak i allmänna utrymmen som inte är avsedda för boende. Standardstorleken är 1000x165 mm.

Moderna tillverkare av skumtakplattor erbjuder detta material i andra former, ibland kan du till och med hitta alternativ med en oregelbunden form. Denna sort låter dig skapa fantastiska kompositioner om olika ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrofoam presenteras i vitt och kompletteras med en prydnad på framsidan. Sådana plattor används vanligtvis för att avsluta taket för målning med en vattenbaserad komposition. För att säkerställa utmärkt färgabsorbering har detta material en matt yta. Detta alternativ kostar väldigt lite, så det används väldigt ofta för efterföljande målning.

Skumbrädan är upp till 14 mm tjock, men standardstorlekar sträcker sig från 2,5 mm till 8 mm. Materialets lätthet är en av dess främsta fördelar.

Så för att täcka ett tak på 20 m² behöver du cirka 4 kg skumplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beräkning av erforderligt antal brickor som mäter 500x500 mm, bör takytan avrundas till en större siffra, vilket är delbart med fem. Eftersom i den sista raden måste brickorna klippas. Om diagonal läggning används, bör ytterligare 15% läggas till det totala antalet brickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Extruderat polystyrenskum, liksom andra material, har fördelar och nackdelar.

Den största fördelen med skumplattor är att de enkelt kan limmas på vilken yta som helst . Materialets låga vikt, liksom bekvämligheten med att klippa, bidrar till en snabb och enkel installation.

Detta material kännetecknas av utmärkta värme- och ljudisoleringsegenskaper. Det kan till och med användas för att utrusta barnrum, eftersom det är säkert, eftersom det inte innehåller skadliga ämnen i dess sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många föredrar detta efterbehandlingsmaterial, eftersom det är billigt, och limet för installation har en överkomlig kostnad. Om du väljer rätt finishmaterial för taket, kommer det att hålla i många år. Med stora kakel kan taket kaklas mycket snabbt. Eftersom skumplattan har en liten tjocklek ändras takets höjd praktiskt taget inte efter installationen.

Isoporplattor är målbara. Vitt material kan ta vilken nyans som helst. Kaklet kan målas upp till sju gånger.

Enkel installation gör att du kan göra allt själv utan speciella färdigheter och förmågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men förutom fördelarna har skumplattan också några nackdelar, som du bör bekanta dig med innan du bestämmer dig för att arbeta med detta material.

De största nackdelarna med polystyren är dess bräcklighet, så du måste vara mycket försiktig med det . En betydande nackdel är ånggenomsläpplighet. Taket kan inte längre absorbera överflödig fukt. Sömmarna mellan brickorna är svåra att maskera. Du bör inte köpa mycket billigt skum eftersom det tenderar att gulna snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Moderna tillverkare erbjuder tre typer av skumbräda, som skiljer sig åt i egenskaper och tillverkningsmetod.

Stämplat

Den är tillverkad av polystyrenblock med hjälp av stansningsmetoden. Dess främsta egenskaper är låg vikt, låg densitet, samt förekomsten av ett relieftryck. Dess tjocklek varierar från 6 till 8 mm.

Denna kakel är den billigaste, så dess egenskaper är betydligt lägre än för andra typer av skumplattor. Den har ingen skyddande beläggning, är rädd för exponering för vatten och är ömtålig. Det är förbjudet att tvätta ett sådant tak, därför kan du bara använda den torra versionen för rengöring eller torka av ytan med en fuktig svamp.

Denna typ av kakel kan inte skryta med en tydlig form, därför kan luckor av olika storlekar visas under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extruderad

Den är gjord av polystyrenmassa på grund av appliceringen av pressmetoden. Den har en hög densitet. Dess tjocklek är i allmänhet bara 3 mm. Den har en skyddande beläggning, så den kan även tvättas med vatten. Eftersom den extruderade plattan har en slät yta kan den imitera trä, marmor eller andra material.

De främsta fördelarna är lång livslängd, vackert utseende och utmärkt hållbarhet. Om vi pratar om bristerna är det värt att lyfta fram att plattan inte lämpar sig för färgning, har en ojämn yta inifrån och ut, och även märkbara anslutningssömmar bildas under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Injektion

Den är av högsta kvalitet. Den produceras med hjälp av metoden att baka polystyren i formar. Dess tjocklek är 14 mm. Det särdrag hos denna typ är den ökade styrkan och klarheten i geometrin hos det präglade trycket. Fogarna på plattorna under installationen är av hög kvalitet, vilket garanterar skapandet av en sammanhängande yta.

Injektionsvärmeplattan är brandsäker eftersom den inte brinner. Det kan tvättas med olika tvättmedel. Om så önskas kan den målas.

Detta alternativ är lämpligt även för att avsluta ett badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att få taket att se vackert och jämnt ut måste du följa experternas råd när du väljer det:

  • Brickan måste ha raka kanter , då tar installationen inte mycket tid, och det kommer inte att finnas några stora luckor mellan brickorna. Om den har böjda eller deformerade kanter ska den inte köpas alls.
  • Det är nödvändigt att kontrollera materialets hållfasthet . Det räcker med att applicera lite tryck på kanten av plattan. Om det går sönder ska material av denna låga kvalitet inte köpas.
  • Det är nödvändigt att uppmärksamma enhetlighet i strukturen och densiteten hos skummet . Det ska inte finnas några vågor eller bucklor på den.
Bild
Bild
  • Ett viktigt kriterium är kvaliteten på utskriften . Ritningen måste vara tydlig och läsbar.
  • Kakel bör kontrolleras för kvalitet innan du köper . Det är nödvändigt att lyfta den i ena kanten och skaka den något. Om kanten inte bryts av eller deformeras, kan den användas för att avsluta taket.
  • Om du vill skapa en enda duk utan skarvar, bör du använda det sömlösa alternativet . Den har en rak kant utan rör. Men här måste du kompetent närma dig limningsprocessen, varje kakel måste vara exakt monterad på den intilliggande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Köp inte skumplattor online , eftersom materialet i bilden och i verkligheten inte alltid är detsamma. Det är bättre att titta på proverna för att förstå hur materialet ser ut, hur det känns.
  • Många köpare lämnar positiva recensioner om skumplattan . Kom därför ihåg att även bland billiga material kan du hitta ett bra alternativ för reparation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

Först måste du vara uppmärksam på takytans skick, på vilket skumplattor kommer att limmas i framtiden.

Det är nödvändigt att utföra förberedande arbete:

  • Om det finns nivåskillnader på mer än en centimeter i taket, är det värt att börja med att jämna ut taket.
  • Om tapeter limmades på ytan är det nödvändigt att demontera dem och även noggrant behandla taket med en primer.
  • För att ta bort kalkningen från ytan måste den först tvättas av och sedan grundas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om taket var målat med oljefärg, måste det tvättas noggrant med tvålvatten, sedan måste all svullen färg tas bort.
  • Taket målat med vattenbaserad färg måste fuktas rikligt, torkas sedan med en värmare eller ett drag, och efter 30 minuter kan färgen avlägsnas från ytan med en spatel.

För limning av kakel på taket kan du använda en av metoderna: parallell, diagonal, med en förskjutning (påminner om tegel) och kombinerad (utförs genom användning av kakel i olika färger).

Bild
Bild
Bild
Bild

För att elementen ska vara jämnt och i en viss ordning måste du först markera i taket:

  • Du måste sträcka ut två vinkelräta linjer med en färgsladd. Det måste dras som ett snöre. Varje rad delar ytan i två lika delar. Det geometriska centrumet kommer att placeras vid den punkt där de skär varandra.
  • För att göra stylingen parallellt är det tillräckligt att skapa en markering av två rader. För att vara säker kan du också rita parallella linjer på ett avstånd som är lika med bredden på brickan.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att använda den diagonala metoden bör ytterligare markeringar göras. Från det geometriska centrumet måste du rita linjer till de vinkelräta linjerna i den första markeringen, samtidigt som du behåller en vinkel på 45 grader.
  • Den första plattan ska limmas i mitten av taket. Det finns tillfällen då arbetet kan startas från det mest synliga hörnet av rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Limningsteknik

Processen att limma skumplattor i taket är ganska enkel och enkel:

  • Lim måste appliceras på plattorna, nämligen i mitten och längs kanterna. Om så önskas kan lim appliceras på hela ytan.
  • Pressa plattan stadigt mot takytan och vänta i cirka 30 sekunder.
  • Du måste försiktigt ta bort dina händer. Om brickan fastnar i taket kan du gå vidare till nästa.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den sista kakelraden är ofta mindre än deras standardhöjd, så du måste klippa av dem med en vass kniv för att få dem till rätt storlek.
  • När hela taket är limmat är det värt att gå vidare till att arbeta med sprickor. För att eliminera dem kan du använda ett akryltätningsmedel eller kitt. Om plattorna limmas på ett kitt kan fogarna tätas omedelbart under limningsprocessen.
  • Efter att ha slutfört allt arbete är det nödvändigt att låta plattorna torka helt, så att taket inte ska beröras hela dagen. Efter torkning, om så önskas, kan du börja måla kakel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du tvätta?

Takplattor kan rengöras från damm med en dammsugare eller en mjuk fluffig borste. Men ibland ska du bara tvätta det.

För att rengöra skumplattorna kan du använda de tvättmedel som finns till hands, men det är bättre att föredra flytande produkter. Det kan vara flytande tvättmedel eller diskmedel.

Pulvret innehåller vanligtvis slipande partiklar som inte skadar kakelytan, men kan lämna streck efter tvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör vara mycket försiktig med stämplade plattor, eftersom de har en låg densitet, så att de bara kan tvättas som en sista utväg. Injektion och extruderade plattor är inte rädda för kontakt med vatten, liksom mekanisk belastning under tvätt.

Isoporplattor rengörs på samma sätt som ett sträcktak. Du måste ta en mjuk trasa eller svamp, fukta den i en tvålösning, som består av tvättmedel och vatten. Lösningen måste fördelas mellan de präglade fördjupningarna. Du kan tvätta bort skummet med en fuktig svamp eller flanell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte kan ta bort fukt från reliefens urtag med en svamp eller trasa, kan du använda toalettpapper eller pappershanddukar.

Om fukten inte avlägsnas, efter torkning, kommer ett smutsigt märke att visas på plattorna.

Bild
Bild

Hur man målar?

För att fräscha upp dina frigolitplattor bör du inte tvätta dem. Frigolit tak kan målas, men bara vissa typer. Till exempel är den laminerade ytan inte målbar.

Om skumplattor kan målas bör du föredra vattenbaserad eller akrylfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skumplattan ska se attraktiv och snygg ut efter målning bör du följa flera rekommendationer från experter:

  • Kvaliteten på kakelbeläggningen är av stor vikt vid val av färg.
  • Det är värt att uppmärksamma förbrukningen av färg, graden av tråkighet och sammansättning, ibland ingår skyddselement eller speciella tillsatser med antiseptiska egenskaper.
  • Att måla i taket bör alltid börja från fönstret.
  • Rörelser ska vara mjuka, eftersom detta direkt påverkar målningens kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Skumplattor används för att avsluta hela ytan. Dekorativa plattor är mycket efterfrågade: de lockar uppmärksamhet med ett originalmönster, vilket gör att du kan skapa ett ovanligt tryck på hela takytan.

Sömlösa takplattor ser oslagbara ut. Man får intrycket av dukens integritet. Vid första anblicken är det till och med omöjligt att föreställa sig att vanliga skumplattor användes för att skapa ett så överraskande snyggt tak. Små inlägg i blått på takplattorna är i perfekt harmoni med tapetens färgpalett.

Bild
Bild

Texturerade skumplattor låter dig skapa olika mönster i taket. Det ger beläggningen volym och lyx. Vitt är en universell färg, därför kan den användas både för inredning av ett kök och kommer att se vacker ut på olika offentliga platser.

Rekommenderad: