Sorter Och Sorter Av Pil (64 Bilder): Sorter Av Buskar, Helbladiga Och Buskpil, "Idealiska" Och Ulliga, Filiforma Och Kaspiska, Andra

Innehållsförteckning:

Sorter Och Sorter Av Pil (64 Bilder): Sorter Av Buskar, Helbladiga Och Buskpil, "Idealiska" Och Ulliga, Filiforma Och Kaspiska, Andra
Sorter Och Sorter Av Pil (64 Bilder): Sorter Av Buskar, Helbladiga Och Buskpil, "Idealiska" Och Ulliga, Filiforma Och Kaspiska, Andra
Anonim

Det vackra pilträdet anses vara en romantisk och pittoresk växt som inte bara kan ses i dess naturliga livsmiljö, utan också i trädgårdar, parker och torg. Den spridande pilkronan kan ta upp stora utrymmen eller tvärtom se kompakt och snygg ut . Förutom dekorativa egenskaper har denna lövträd med lövträd busk länge varit känd för sina råvaror, som används för att väva korgar, göra säckväv, rep, som används vid massaproduktion och för att skörda industriellt virke.

Willow är också känt som en värdefull melliferous växt, eftersom växten blommar tidigare än andra . Ofta planteras den för att stärka mjuka banker och används också för att säkra lösa stenar nära raviner och på vallar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka typer finns det?

Pilrasen kan vara vild eller dekorativ, och beroende på art ser växten ut som en buske (buskform) eller som ett fullvärdigt träd (trädliknande form). H och idag är minst 350 arter av pil kända, som skiljer sig från varandra i storlek, kronform och bladstruktur . Till exempel, enligt bladplattans form, finns det sådana typer av vide som småbladiga, smalbladiga, med breda blad, päronformade (päronformade), filiforma (lansettformade). Bladfärg är också viktigt för sorter. Så, ullspil (även kallad ullspil), som ser ut som en kort buske, fick sitt namn eftersom ena sidan av bladen är något fluffig. Dessutom finns det sorter där bladplattan är gul, blå, grå.

I storlek kan pil vara en lång buske som når upp till 6 m . Till exempel pil, som också kallas för svartning. Ett kortare alternativ är den spjutformade pilen, som höjer sina grenar till en höjd av 2 meter. Ofta ser växten ut som ett högt träd som når en höjd av 20 m - en sådan representant är den gulbruna pilen, vars bark är gul. En liknande gråtjätte är den daggiga arten. Bland miniatyrerna som inte överstiger 1,5 m är det värt att notera sådana arter som lapp, sakhalin, tunnkolonn, lappland eller squat Bebb-pil. Låt oss överväga mer detaljerat de mest intressanta sorterna av växter från pilsläktet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

Denna sort presenteras i två former

Silverren - Det här är en hög växt, når en höjd av 12 m. Det är en opretentiös dekorativ art, som fick sitt namn eftersom bladenas färg liknar silver. Denna pil lockar alltid uppmärksamhet och sticker ut effektivt mot bakgrunden av sina gröna motsvarigheter i parken bland lindar, alm, kastanjer, tallar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gråtande - växer inte mer än 7 m, men kronans form ser ut som en fallande kaskad av tunna och långa grenar som når en längd av 2-3 meter. Växten behöver tillräckligt med fukt i jorden, men den tål skuggning bra, men med brist på solljus förlorar kronan sin prakt. Växten ser spektakulär ut vid en enda plantering och i kombination med andra träd.

Silvrig och gråtande vide växer i sin naturliga miljö och tillhör inte prydnadsväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brytning

Kronan har en sfärisk form, som ibland jämförs med en kupol. Grenarna är tätt packade, vilket ger en tjock känsla. En spröd pil ser ut som ett litet, välförgrenat träd upp till 6-7 m högt . Den tål vinterfrost bra. Växten ser vacker ut i en enda eller gruppplantering. Den bräckliga pilen ser särskilt pittoresk ut på stranden av reservoarer, och ibland används den som en häck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Get

Den har långa och flexibla skott som är sfäriskt fästa vid kronan på ett litet standardträd. En sådan pil ser extremt dekorativ och attraktiv ut, och den får sin popularitet tack vare planteringsmaterialet från Europa . Växternas skott hänger ner till marken. På våren finns blomställningar på dem, som puffar, och trädet blir som en stor maskros. Standardstammen sträcker sig praktiskt taget inte uppåt, den maximala förväntade ökningen kan vara 35-40 cm. Oftast planteras getpil i grupper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buktig

Denna sort kommer i två former

Iva Matsuda - har spiralformade skott, som är täckta med en bark av en gyllene nyans. Bladplattorna har något spiralt vridna former. Detta är en europeisk sort som älskar värme och reagerar dåligt på ryska hårda vintrar, som kräver skydd mot snö och frost. Det bästa stället att plantera en växt är en som har pålitligt skydd mot drag och vindstilla. Pilen växer inte mer än 3,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urallindning - Denna form har spiralskott med en grågrön bark, och i solljus ser de bruna ut. Den här prydnadsväxten överstiger inte 3,5 m, men den klarar starkt vinterfrost. Bladplattorna har en lite spiralform, växten tolererar frekvent beskärning och kronbildning. Willow används i enskilda och gruppplanteringar.

Båda typerna av vridande pil är dekorativa sorter som odlas genom urval.

Bild
Bild
Bild
Bild

Helbladig

En slående representant för denna typ av pil är sort "Hakuro Nishiki ", uppfödda i Japan. En helbladig pil växer i intervallet från 2,5 till 6 m. När den ympas på en stjälk kan växten bilda en kompakt buske i storlek 1,5-2 m. Skönheten i denna sort ligger i dess blad, som har en snö- vit nyans. Växten ser väldigt imponerande ut, men dess nackdel är den svaga vinterhärdigheten. Därför måste en sådan pil i centrala Ryssland vara skyddad för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila

Det är en kompakt, medelstor buske som når 2,5 m i höjd. Kronan har en sfärisk struktur och består av skott med en blank rödbrun bark. Den lila pilen har blivit mycket vanlig i Ryssland . Denna sort växer bra även i skuggade områden, men den tål inte vintern bra, så växten måste täckas. Men även efter vinterens frysning på våren börjar pilen aktivt växa färska skott.

För plantering är det lämpligt att hitta en plats skyddad mot drag och starka vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaspiska

Det ser ut som en spretig buske som växer upp till 3 meter i storlek. Dess skott är tunna och långa, täckta med halmfärgad bark, bladen är små, smala, ganska hårda vid beröring . Pil av denna sort är inte nyckfull, växer bra även i skuggiga områden, men kräver skydd för vintern, eftersom den inte tolererar frost bra. Denna sort planteras bäst i områden skyddade mot vind och drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nålbladad

Denna sort ser ut som ett medelstort träd, som kan växa upp till 10 m. Pilskott är tunna, flexibla, täckta med rödröd bark. Plåtplattorna har en långsträckt form med en spetsig ände. Bladets yttre sida är mörkgrön och baksidan är grå . Bladen är stora, når 12-13 cm i storlek, tandning uttrycks dåligt vid kanterna. Växten ser imponerande ut vid singel- och gruppplantering, blomningen börjar under andra decenniet i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Volchnikovaya

Det är en växt som tål frost bra. Willow älskar rikligt solljus och anses vara en utmärkt honungsväxt med tidig blomning. Den kan växa på lerjord och används för att stärka reservoarerna samt för att utrusta häckar . Vargpilen blir upp till 15 m hög, dess kronstruktur är pyramidal. Mogna skott är mörka olivfärgade. Bladen är avlånga, deras längd är 8-10 cm, bladets kanter kan böja sig något.

Venen av gröna blad är gulaktig i färgen. Unga blad har en liten hårighet, vuxna blad har endast hårstrån i centrala venens område. Växten kräver inte växtförhållanden, vintrar bra. Ser spektakulärt ut både i grupp- och singellandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Örtartad

Denna naturliga sort är det minsta trädet i pilfamiljen, och kanske bland resten av träden, eftersom plantans höjd är flera centimeter. Du kan se en sådan pil i tundran eller på breddgraderna i Arktis, Alperna och Pyrenéerna . Den växer bland mossor och lavar, och genom denna täckning nära pilen kommer bara löv fram till ljuset. Den maximala växtstorleken är 6-7 cm. Blomningen börjar sent, i juni, och varar fram till augusti. Den örtplättiga pilen har liten likhet med ett träd i vanlig bemärkelse, men för botaniker tillhör växten till pilsläktet och är det minsta trädet på planeten. Specialister odlar bonsai från en sådan växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blåbär

Låg, upp till 1 m hög, växt. I sällsynta fall kan denna buske nå 3 meter. Blåbärspilen har fått sitt namn från lövverket, som liknar bladbladen på blåbär. Skotten av den här pilen är brun i färgen och bladen är gröngrå, ljus . Det beror på den ovanliga formen på bladen och deras ljusa färg att denna sort har ett spektakulärt dekorativt utseende. Växten tolererar perfekt även de mest allvarliga vintrarna, men bara om den är täckt.

I trädgårdar och parker planteras denna pil för sig, men växten ser väldigt attraktiv ut som en del av en häck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maska

En buske av dvärgtyp med ett grenat krypande system av brunröda skott, vars längd är 60-80 cm. Bladplattorna är elliptiska med en spetsig ände, de är läderiga och täta vid beröring. Vuxna blad har inga hårstrån, medan unga blad är något pubescenta . Bladets yttre sida har en mörkgrön färg, och på baksidan är bladen vitgrå, som blå. Skotten på nätet är mycket starka och spänstiga, de rotar väl och sammanflätas med varandra, så växten används oftast för att ordna häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stångformad

En mängd pil som är mest lämplig för skörd av vinstockar som används för vävning. Det är en hög buske eller grenat träd som växer upp till 10 m. Pilens grenar är tunna och långa, raka. Färska skott är gråaktiga och lätt pubescenta, medan vuxna grenar vanligtvis är nakna eller korthåriga . Bladen är långa, har en lansettformad struktur. Deras längd är 15-20 cm, och deras bredd är bara 1-2 cm. Bladplattornas kanter har en liten vågighet. Bladets ovansida har en mörkgrön nyans, och på baksidan är bladbladet tätt täckt med silverhåriga hårstrån. Pil blommar i mars, och blomningstiden varar fram till maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Förutom de listade har pilfamiljen andra representanter som inte är mindre attraktiva och intressanta att odla

Ullig (lurvig) - växten är ganska kompakt, och i centrala Ryssland växer den inte mer än 1 m. Bladplattor har en rundad struktur och tät vit pubescens med filt hår, så på avstånd ser pilbusken fluffig ut och bladen är blåa. Tillväxtprocessen för shaggy willow är lång; den tål inte vindstilla kalla vindar, kraftig vattendragning av jorden och långvariga torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schweiziska - är en dvärg underdimensionerad buske upp till 1 m, med spridande skott. Denna sort växer mycket långsamt och föredrar väl upplysta platser. För rotning behöver växten bördig och väl lossad jord. Strukturen på pilens bladplattor är elliptisk. Broschyrer är täckta med silverfärgade hårstrån. Skott med löv bildar en vacker kupolformad krona, vars diameter inte överstiger 1,5 m. Växten kombineras effektivt med kontrasterande grannar - vintergröna barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Babyloniska - ett elegant träd, det har tunna och långa skott som bildar en spridande krona. Unga kvistar är rödaktiga, gula eller grönaktiga. Växten anses vara frostbeständig, den är opretentiös för jordens sammansättning och tillväxtförhållanden. Ser vackert ut både i singel- och gruppplantningar.

Idag har dekorativa pilsorter börjat dyka upp allt oftare, inte bara i parker och torg, utan också i privata gårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av populära sorter

Under lång tid betraktades pil som en ogräs, och trädgårdsmästare kämpade på alla möjliga sätt mot dess utseende på platsen. Idag har situationen förändrats - pilen har blivit en välkommen växt och ägarnas stolthet. Tänk på exempel som är intressanta utifrån placeringen i trädgården.

Willow "Till minne av Shaburov " - gråtande sort med silvergrönt lövverk. Växer upp till 10-15 m. Ljusälskande växt som växer på ljus bördig jord med bra dränering.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Idealisk " - hybridanläggning för landskapsarkitektur. Kronan liknar en bred oval, som består av tunna grenar, delikat sammanflätade och hängande till marken. Växten är opretentiös mot jordens sammansättning och är resistent mot torra perioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Amerikansk jätte " - en naturlig naturlig hybrid som finns i skogen. Detta är ett högt träd med en gren som har en karakteristisk böjning i slutet. Flexibiliteten och styrkan hos skotten på detta träd är egenskaper som används som material för vävning.

Bild
Bild

" Tält " - en hög växt upp till 10 m med en sfärisk krona och skott som hänger till marken. Nära trädstammen finns ett betydande utrymme under de spridande grenarna, där du bekvämt kan ordna en plats att vila. Pilens löv är avlånga, medelstora, gröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Fantasi " - en liten öppnad pil med små skelettgrenar och långa flexibla skott täckta med små gröna blad. Den växer upp till 9 m, tillväxten är snabb, aktiv, har en spridande öppnad krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gyllene solsken - Sakhalin willow är en lövfällande buske med en sfärisk krona upp till 2,5 m i diameter och tunna flexibla skott. Den växer upp till 2 meter och lockar uppmärksamhet med sitt ovanliga gulgröna lövverk. Växten är frostbeständig och krävande att ta hand om.

De listade pilarna är lämpliga för att skapa en bonsai i trädgården, och de ser också attraktiva ut i en grupp med andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken sort ska du välja?

Sorten av pilarter är stor, de flesta representanter för detta släkte ser ut som korta träd eller buskar, och vissa arter växer upp till 15-20 m. Det finns också superhöga pilar som kan växa upp till 40 m, och deras stamdiameter är minst en halv meter . Hybrid interspecifika varianter är också vanliga. I Ryssland, särskilt i sin europeiska del, är vide utbredd, populärt kallad pil, pil, pil, pil, pil eller shelyuga. Buskarter kan oftast hittas i Sibirien och Ural, och pil är också vanlig i Centralasien. Det breda området förklaras av det faktum att växten är opretentiös för jordens sammansättning, den växer bra på leriga underlag och ljusa organiska jordblandningar. För pil spelar den nära förekomsten av grundvatten ingen roll, den tolererar perfekt ett sådant grannskap.

Traditionellt planteras vide i parker och torg nära vattenförekomster; denna växt används för att stärka kustbackarna och för att skapa en attraktiv landskapsdesign . Silverfärgade och gråtande pilar ser speciellt imponerande ut, ner från sina tunna och flexibla grenar till ytterkanten av vattnet. Ett exempel på denna typ är en sort som kallas getpil. "Shater" -sorten kommer att se inte mindre attraktiv ut i det här fallet. Sådana växter kommer att dekorera inte bara kanten av vattenförekomster, utan också alla öppna ytor i trädgården, och de spridande kronorna på öppna grenar kommer att vara ett utmärkt skydd mot sommarsolen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om pilplanteringen görs i 2 rader får du en slags skuggig gränd. För sådana plantager kan du använda Ural -lindningen eller Matsuda -vide . När du anordnar en gränd kan flexibla grenar av växter sammanflätas och bilda levande valv av dem - den här designen ser ovanlig och attraktiv ut, men skott kan bara flätas i växter som redan är 3-4 år gamla, eftersom valv bör vara vid ett avstånd på 3-3, 5 m från marknivå. Om det inte finns tillräckligt med utrymme i trädgården för bildandet av en gränd eller en båge, kan den tillverkas av två små pilträd genom att ansluta sina kronor ihop. För att smälta skotten och ge dem en tillväxtökning, används ablationsmetoden när speciella transplantat görs på grenarna.

För att dekorera steniga trädgårdar med sten, alpina kullar eller vanliga rabatter används lågväxande buskar eller träd med låg standard. För detta ändamål kan du använda pil av sorter som schweiziska, babyloniska, "Fantasy", "Golden Sunshine ".

För att en buske eller ett litet kompakt träd ska se estetiskt tilltalande ut är regelbunden vård nödvändig för deras krona, som består i beskärning för att skapa en viss form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta planteras pilplantor med korta mellanrum från varandra för att skapa en häck. För dessa ändamål är välformade, lila, kaspiska sorter väl lämpade. De rikliga skotten av dessa buskar kan dekorera det fria utrymmet och skydda andra växter från den brännande solen . Pilbuskar ser original ut om de planteras i följd längs trädgårdsvägen. En djärv designlösning skulle vara att placera dekorativa skulpturer eller små fontäner nära planteringarna.

Om du vill dekorera en rymlig gräsmatta kan du i mitten plantera en spretig spröd pil, vars krona kommer att se ut som en kupol . Vid foten av detta träd, som så småningom kommer att växa sig högt, kan du placera blomsterplanteringar som är i harmoni med färgen på pilblad i färg.

En intressant kombination är sammansättningen av pil- och barrväxter, vars mörkgröna nålar effektivt kontrasterar med känsliga långsträckta silverfärgade blad.

Rekommenderad: