Hur Många år Lever Björk? Hur Snabbt Växer Det? Medellivslängd Och ålder För Träd I Ryssland. Hur Många år Tar Det För Att Bli Vuxen?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många år Lever Björk? Hur Snabbt Växer Det? Medellivslängd Och ålder För Träd I Ryssland. Hur Många år Tar Det För Att Bli Vuxen?

Video: Hur Många år Lever Björk? Hur Snabbt Växer Det? Medellivslängd Och ålder För Träd I Ryssland. Hur Många år Tar Det För Att Bli Vuxen?
Video: Björk - Bra Att Veta Om Björken, Björkar & Björklöv (Betula) | AlterHedens 2024, April
Hur Många år Lever Björk? Hur Snabbt Växer Det? Medellivslängd Och ålder För Träd I Ryssland. Hur Många år Tar Det För Att Bli Vuxen?
Hur Många år Lever Björk? Hur Snabbt Växer Det? Medellivslängd Och ålder För Träd I Ryssland. Hur Många år Tar Det För Att Bli Vuxen?
Anonim

Björk - en av symbolerna för rysk kultur, tillsammans med samovar, matryoshka, pepparkakor och balalaika. Från vår artikel kommer du att ta reda på hur många år en björk lever, hur snabbt den växer, den genomsnittliga livslängden och åldern för träd i Ryssland och utomlands.

genomsnittlig livslängd

Det är väldigt lätt att känna igen björk bland andra träd - det lyser med vit bark, flauntar med graciösa kvistar och ljusgröna blad. Hon växer ofta upp inte ensam, utan omgiven av sina "systrar". I slutet av juli - början av augusti dyker frön upp på grenarna, och vinden bär bort dem - så förökar sig björkarna. Men tiden kommer, och det gamla trädet måste ge vika för ung tillväxt. Den genomsnittliga livslängden för en björk är cirka 120 år, men vissa kan leva 50, 100, 400, 600 år eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det beror på de förhållanden under vilka trädet växer

  • De perfekta förhållandena är orörd skog. I den kan björk växa i 200-250 år, nå en höjd av 30-45 meter och 1,5 m i omkrets.
  • I en bullrig, dammig stad kommer ett träd inte att vara länge. Det tar 60-70 år - och björken torkar.
  • Vissa människor planterar björk i trädgårdsarbete och sommarstugor. Förutom sin visuella attraktion är trädet mycket användbart - medicinska tinkturer, te och kompresser erhålls från bladen. Björkknoppar innehåller många vitaminer och hjälper till med olika sjukdomar. I ett privat hushåll växer trädet i 150-200 år.
  • Juiceintag har en särskilt negativ effekt på livslängden. På våren, när björken "föryngras", sker en aktiv rörelse av vätska i stammen. Brist på näringsämnen leder till snabbt åldrande och vissnande av trädet.
  • På grund av skador på barken kommer dessutom en infektion in på insamlingsstället och förkortar livslängden ytterligare. Därför samlar samvetsgranna människor bara saft från gamla träd som redan börjat torka ut. Så den användbara vätskan kommer inte att försvinna, och lunden kommer att förnya sig snabbare.
Bild
Bild

Dessutom beror björkens livslängd på sorten

  • Rekordhållarbjörk-Erman, järn eller sten, kan växa i 400-600 år och mer. Det är sant att det är svårt att känna igen henne - barken ligger efter stammen och hänger i långa ränder, färgen är rosa -grå, och hon ser själv mer ut som ett äppelträd. Maxhöjden är 12-15 m, och storleken på den ofta böjda stammen är 90 cm. Den växer i Yakutia, Buryatia, Fjärran Östern och även i Kina, Japan och Korea.
  • Vårt eller hängande björk lever i 50-60 år. Till en början växer den långsamt, men från och med 10 år accelererar den och växer med 70-90 cm per år. Sedan når den en stam omkrets på 75-80 cm. Den finns överallt, vanligt i Europa, Asien, Nordafrika, i Ryssland kan den hittas från Ural till Kazakstan.
  • Svart björk har en luddig, fluffig bark. Det är utbrett i Transbaikalia och lever i 90-110 år. Resten kan växa ungefär lika, ibland mer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns mer än 120 arter av björk i naturen, och ibland är det svårt att hitta dem bland andra träd.

Utmärkande drag - hennes bark är inte alltid vit. Det kan vara grått, brunt, rödbrunt, rosa och till och med svart. Men ändå är detta en biologisk trädslag, och den utvecklas på ungefär samma sätt.

Tillväxtfunktioner

Som alla levande saker reproducerar björkar. I april-maj börjar de blomma och bildar 2 typer av knoppar.

  • Herr … De dyker upp på sommaren och blommar på våren. De är långsträckta, grönbruna.
  • Kvinnor … Visas och utvecklas på våren. Kortare än mäns, är mörkgröna i färgen.

Blommorna pollineras av vinden … Ett äggstock dyker upp i stället för kvinnliga blommor, sedan mognar frukterna och bärs av vinden. Efter det kommer de in i jorden och börjar under goda förhållanden växa. Goda förhållanden är kall jord (som händer tidigt på våren), ett överflöd av vatten (ett vuxet träd "dricker" cirka 250 liter per dag) och ett stort utrymme runt (avståndet mellan angränsande björkar bör vara minst 4 meter).

Som alla andra träd växer björk hela sitt liv. Under de första åren, långsamt, och sedan snabbare och snabbare. Det växer till ett vuxet tillstånd på 10 år, når 2/3 av sin höjd, varefter det börjar öka i bredd. Med god omsorg kan höjden öka 1,5-1,7 meter per år, och ibland 2 m.

Bild
Bild

Fler grenar dyker upp. I detta skede kan trädet ges vilken form som helst - för detta, klipp av onödiga grenar. Tänk bara på att detta bör göras tidigt på våren tills saftens cirkulation börjar. Det rekommenderas att upprepa proceduren varje år . Tiden går och tillväxttakten saktar ner. Under den sista tredjedelen av sitt liv (cirka 50 år) förblir trädet nästan oförändrat. Varje år visas färre löv, kvistar torkar upp och gradvis dör trädet ut.

Denna process är långsam, men oundviklig. I slutet kommer trädet att torka och falla. Men även i denna form kan det vara användbart. Björk gör utmärkt ved. De brinner hett och har en låg askhalt - det kommer inte att behöva rengöra kaminen från sot. Därför användes i forntiden björk för att göra facklor och facklor för att belysa en bostad.

Dessutom producerar björk plywood av hög kvalitet och bra kol. Men det här trädet används inte i konstruktion - det tål inte röta väl och förvandlas till damm på bara några år. Så björk är användbar i alla bemärkelser. Om det inte växer i närheten, plantera det, även dina barnbarn kommer att vara tacksamma för dig. Och om det är - uppskatta hennes ålder och den period då du kommer att behöva plantera en ny.

Bild
Bild

Hur bestämmer du din ålder?

Det är bra när allt är harmoniskt på din webbplats. Men detta kräver mycket arbete - i synnerhet att veta trädenas ålder. Annars, om en av dem "plötsligt" faller, kan konsekvenserna bli sorgliga. För att undvika detta, bestäm grovt åldern för varje träd och klipp ner de gamla och förfallna. Men arbeta klokt, annars kan du ta bort ett bra träd och lämna ett ruttet träd som kommer att falla i det mest olyckliga ögonblicket. Det enklaste sättet att bestämma en björks ålder är utseendet - torrt eller inte, starkt eller inte särskilt bra. Och den bästa bilden ges av fatets diameter.

  • De yngsta träden är inte större än en buske. De är inte äldre än några år. Eller är det dvärgbjörkar som alltid förblir så.
  • Då börjar intensiv tillväxt. Vid denna tidpunkt ökar stammen tjocklek något, all energi riktas uppåt. Om björken är lång och tunn är den väldigt ung. Stammens bredd är cirka 60-100 cm.
  • Från och med 10 års ålder saktar tillväxttakten uppåt och stammbredden ökar. I ett vuxet träd 80-100 år är stammens diameter cirka 120-150 cm.
  • Det gamla trädet växer knappast. Tvärtom, stammen spricker och mängden lövverk minskar. Det betyder att det är dags att skära ner det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bli inte avskräckt om din favorit björk är vissen. Hon gav glädje, nytta och lämnade många ättlingar - unga björkar. Detta är naturens kretslopp.

Rekommenderad: