Hur Länge Lever En Ek? Hur Många år Har Det Vuxit Och Hur Snabbt? Medellivslängd För Träd I Ryssland Och Världen. Hur Gammal Kan En Ek Leva?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Lever En Ek? Hur Många år Har Det Vuxit Och Hur Snabbt? Medellivslängd För Träd I Ryssland Och Världen. Hur Gammal Kan En Ek Leva?

Video: Hur Länge Lever En Ek? Hur Många år Har Det Vuxit Och Hur Snabbt? Medellivslängd För Träd I Ryssland Och Världen. Hur Gammal Kan En Ek Leva?
Video: #9 о.Русский/Владивосток/Форт Князя Олега/Легенда о пиратских сокровищах/остров Шкота/Змея на тропе. 2024, Maj
Hur Länge Lever En Ek? Hur Många år Har Det Vuxit Och Hur Snabbt? Medellivslängd För Träd I Ryssland Och Världen. Hur Gammal Kan En Ek Leva?
Hur Länge Lever En Ek? Hur Många år Har Det Vuxit Och Hur Snabbt? Medellivslängd För Träd I Ryssland Och Världen. Hur Gammal Kan En Ek Leva?
Anonim

"Århundrade gammal ek" - detta uttryck är välkänt för alla. Det används ofta i gratulationer och önskar en person ett långt liv. Och detta är inte förvånande, eftersom ek är en av de få representanterna för floran, som inte bara kännetecknas av kraft, styrka, höjd, storhet, men också livslängd. Den här jättens ålder kan överstiga mer än hundra år.

Många är intresserade av frågan om hur många år ett ek kan leva och växa. I den här artikeln bestämde vi oss för att berätta allt om denna långlever.

Bild
Bild

Hur många år växer en ek?

Eken blev det träd som det upprepade gånger skrevs om i olika legender och sagor. Han har alltid ansetts vara källan till styrka och kraft hos våra förfäder. Så idag - detta träd, som växer i olika delar av världen (särskilt dess befolkning är stor i Ryssland), slutar aldrig att förvåna med sin storlek.

På grund av att vetenskap och teknik är mycket välutvecklade för närvarande kunde forskare fastställa det ekens livslängd och tillväxt är mellan 300 och 500 år . Under de första 100 åren växer trädet snabbt och maximerar i höjd, och under resten av livet växer kronan och stammen blir tjockare.

Livslängden för ett träd kan vara olika, det påverkas av många olika faktorer. Låt oss lista de viktigaste.

  • Miljötillståndet . Människan och hennes aktiviteter, som upprepade gånger har orsakat olika konstgjorda och naturkatastrofer, har en mycket stor inverkan på en växt.
  • Vattenresurser och solljus … Ek, som alla andra medlemmar i florafamiljen, behöver solljus och vatten. Om han får dem i balanserad mängd vid rätt tidpunkt, mår han bra och trivs. Annars, till exempel, med hög luftfuktighet och brist på sol (eller vice versa), börjar trädet blekna, torkar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att ett träds livslängd också påverkas av tillståndet i jorden där det växer. För närvarande relevant är problemet med vattentät mark , som också uppstod på grund av mänsklig aktivitet. Konstant jordbearbetning, installation av bevattningssystem leder till att jorden som tidigare var frisk och full av näringsämnen och mikroelement börjar dö. Och med det dör all växtlighet. Även ett ek, hur stort och starkt det än är, kan inte överleva i en sådan miljö.

Många studier har funnit att ekar växer för närvarande på jorden, vars ungefärliga ålder är cirka 2 tusen år. Och också säger forskare att det finns flera exemplar av vuxna träd, som redan är cirka 5 tusen år gamla. Sådana mogna växter anses vara ättlingar till de tidigaste och äldsta ekarna. Tyvärr finns det inget sätt att bestämma den exakta åldern idag, det finns bara antaganden.

Av ovanstående kan vi dra slutsatsen att ett träd under de mest gynnsamma förhållanden för det kan leva under mycket lång tid, till och med flera årtusenden . I genomsnitt, naturligtvis, med tanke på det nuvarande tillståndet för ekologi och miljö, överstiger denna siffra inte 300 år. Det är synd att en person inte hinner stanna upp och tänka på den kolossala skada han gör på allt som omger honom, till och med sådana jättar som ekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medellivslängd i Ryssland

Ryssland är livsmiljö för ett stort antal ekarter, av vilka det för närvarande finns cirka 600 … Oftast här kan du hitta den pedunkulära eken, som har rotat sig väl och är van vid även det mest allvarliga klimatet. Denna typ kännetecknas av motståndskraft mot olika atmosfäriska katastrofer, förändrade väderförhållanden. Han tolererar lugnt och lätt torka, temperaturförändringar.

I genomsnitt är livslängden för ekar på Ryska federationens territorium från 300 till 400 år. Om förhållandena är gynnsamma och det inte finns någon negativ inverkan på trädet, kan det leva i 2000 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Äldsta träd

Som redan nämnts finns det idag cirka 600 arter av ekar i världen. Varje art är unik, skiljer sig både i storlek och utseende, och viktigast av allt - i förväntad livslängd . Naturligtvis finns det inget sätt att lista och berätta om alla typer av ek, men det är möjligt att nämna de äldsta träden.

Låt oss bekanta oss med långlivade ekar, som förvånar den mänskliga fantasin med sin storlek och ålder. Det bör noteras att några av de äldsta träden fortfarande växer och fungerar, medan andra lever i legender, berättelser och berättelser om våra förfäder.

Bild
Bild

Mamvri

Detta är det äldsta eket som är känt idag. Hans hemland är den palestinska myndigheten i staden Hebron … Det har forskare funnit dess ålder är cirka 5 tusen år.

Mamre -ekens historia går tillbaka till bibelns tid. Det finns många bibliska berättelser förknippade med denna jätte. Det var under detta träd som mötet mellan Abraham och Gud ägde rum.

Eftersom denna jätte ofta nämns i Bibeln, letade de länge efter honom och ville tjäna pengar på honom. På 1800 -talet hittades ek av prästen Anthony, som tillhörde den rysk -ortodoxa kyrkan. Sedan dess har detta naturens mirakel ständigt omhändertagits.

Människor bildade sig en uppfattning, som med tiden började kallas en profetia. Det finns en sådan tro: när "Mamvrian jätten" dör, kommer apokalypsen. År 2019 hände en fruktansvärd sak - ett träd som torkat länge kollapsade.

Men lyckligtvis, på den plats där den långlivade eken växte, grodde flera unga skott, de kommer att bli familjens efterträdare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stelmuzhsky

Stelmuzhsky -eken växer i Litauen, dess höjd är 23 meter, stammens omkrets är 13,5 meter.

Trädet är väldigt gammalt. Enligt vissa uppgifter kan man dra slutsatsen att Stelmuzhsky -ek är cirka 2 tusen år gammal … Det nämndes ofta i gamla hedniska manuskript, där de skrev om hur man offrade gudarna nära eket, och ett gammalt hedniskt tempel restes under dess krona för samma offer.

Tyvärr är tillståndet för den långa levern för närvarande inte särskilt bra - dess kärna har ruttnat helt.

Bild
Bild

Granitskij

Byn Granit, som ligger i Bulgarien, är den stolta ägaren till en annan sällsynthet som är känd över hela världen. I 17 århundraden har en ek vuxit i byn, som kallas jätten. Jättens höjd är 23,5 meter.

Trädet uppskattas av lokalbefolkningen. Människor känner ekens historia väl, respekterar den, för baserat på historiska data kan vi dra slutsatsen att Giant oak var en deltagare i många historiska viktiga ögonblick. Han lever för närvarande. Byborna samlar aktivt dess frukter, ekollon och försöker odla unga skott från dem, för alla förstår mycket väl att Giant Oak förr eller senare kommer att dö.

Forskare som undersökte tillståndet för den bulgariska jätten drog slutsatsen att 70% av stammen redan hade dött.

Bild
Bild

Ek-kapell

Invånarna i byn Allouville-Belfoss, i Frankrike, har redan i över tusen år har de varit vårdnadshavare för en av de äldsta ekarna i världen, vars namn är "Oak Chapel ". Trädets höjd är för närvarande 18 meter, stammen är 16 meter i omkrets. Trädets stam är så stor att den rymmer två kapell - eremiten och Guds moder. De skapades av mänskliga händer redan på 1600 -talet.

Detta ovanliga faktum har fått en skara turister att besöka trädet varje år. För att komma till kapellen måste du klättra i en spiraltrappa, som också ligger i stammen på ett ek.

Anhängare av pilgrimsfärden och den katolska kyrkan firar årligen Kristi himmelfartsfest nära eket.

Bild
Bild

Bogatyr av Tavrida

Naturligtvis håller ett sådant vackert hörn av världen som Krim, vars natur och flora förvånar fantasin, också ett av underverken på dess territorium. I Simferopol har "Bogatyr of Tavrida", ett botaniskt naturmonument på halvön, vuxit i 700 år.

Denna ek har en intressant och rik historia. Man tror att de första skotten dök upp vid den tidpunkt då den berömda Kebir-Jami-moskén byggdes. Och glöm inte heller att denna mycket långlever nämndes av A. Pushkin i den största dikten "Ruslan och Lyudmila".

Både Lukomorye och den gröna eken - allt detta handlar om "Bogatyren i Tavrida".

Bild
Bild
Bild
Bild

Pansky

Det finns i Ryska federationen, i Belgorod -regionen, byn Yablochkovo, på vars territorium i 550 år Pansky -eken växer. Den är mycket hög - den stiger till 35 meter, men i omkretsen är den inte särskilt bred - bara 5,5 meter.

Många legender är associerade med denna ek, som nämner att redan på 1600 -talet, när det skedde en massiv avskogning för byggandet av fästningar, var det bara Pansky -ek som blev orörd. Redan då väckte han beundran bland människor.

Vissa historiska manuskript tyder på att kejsar Peter I själv upprepade gånger besökte långlever. Påstås att han verkligen älskade att vila under sin frodiga krona.

Rekommenderad: