Hur Många år Lever Lind? Hur Länge Växer Ett Träd I Ryssland? Översikt över De äldsta Representanterna

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många år Lever Lind? Hur Länge Växer Ett Träd I Ryssland? Översikt över De äldsta Representanterna

Video: Hur Många år Lever Lind? Hur Länge Växer Ett Träd I Ryssland? Översikt över De äldsta Representanterna
Video: Top 10 Best African Countries to Find a Wife 2024, Maj
Hur Många år Lever Lind? Hur Länge Växer Ett Träd I Ryssland? Översikt över De äldsta Representanterna
Hur Många år Lever Lind? Hur Länge Växer Ett Träd I Ryssland? Översikt över De äldsta Representanterna
Anonim

Våra förfäder har alltid behandlat lindar med särskild oro. De gamla slaverna betraktade dem som heliga träd, i Tyskland, i skuggan av sina grenar, ordnades rättvisa och i gamla Europa planterades lindträd på slottens territorium. Nu är dessa honungsväxter också populära bland trädgårdsmästare. Men inte många av dem vet hur länge ett sådant träd kan leva.

Bild
Bild
Bild
Bild

genomsnittlig livslängd

Idag växer mer än 40 olika typer av lime över hela världen. De mest populära av dessa är tre.

  1. Sommar (storbladig) … På höjden växer den upp till 30 meter. Medelåldern för ett sådant träd är 120 år.
  2. Kändes … Sådana träd växer främst i den sydvästra delen av Ryssland eller i Östeuropa.
  3. Småbladig (hjärtlig).
Bild
Bild

De ser väldigt lika ut och blommar ungefär samtidigt. Ett sådant träd blommar i slutet av juni. Som regel sker detta efter att trädet har uppnått 20–35 år. Blomningen varar i ungefär två veckor.

Om vi pratar om hur många år en lind har levt, är det värt att notera att den genomsnittliga varaktigheten av dess existens är 400 år. Men ibland når träd en ålder av 1000-1200 år. Men det här är ganska sällsynta fall som registreras officiellt.

Bild
Bild

Hållbarheten hos dessa träd är deras stora plus, eftersom, Efter att ha planterat lindar på din webbplats en gång kan du samla honung från dem i flera år … Mogna lindar kan också användas för att skörda knoppar och bark. De används allmänt medicinskt som ett botemedel mot buksmärtor, reumatism, hosta eller bronkit.

Bild
Bild

När lindeträdet når 90 år kan det användas för att skörda ved . I detta ögonblick når tjockleken på stammen 3-5 meter. Därför kan den användas för att skapa dekorativa föremål eller musikinstrument. Linden i åldern 90–95 är idealisk för tillverkning av kvalitetsgitarrer.

Bild
Bild

Hur mycket lind växer i Ryssland?

På Rysslands territorium finns det en hel del intressanta typer av lindar:

  • Sibirisk;
  • sexkolumn;
  • Amur;
  • Manchu.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla växer i genomsnitt från 60 till 120 år . Under naturliga förhållanden är lind anpassad för vegetativ reproduktion. Men oftast används antingen frön eller plantor för att odla lind. Det är bäst att plantera lind på något sätt tidigt på hösten.

Bild
Bild

För normal tillväxt av lind på Rysslands territorium måste man ta hänsyn till vad den behöver för detta

  1. Trädet behöver verkligen solljus . Plantera den därför inte i skuggan. Annars kommer trädet att se mer ut som en liten buske.
  2. Trädet behöver inte bördig jord och växer bra även på sandsten … Det är därför lindar är så vanliga även i Fjärran Östern.
  3. Om plantorna planteras på egen hand är de bäst placerade på kort avstånd från varandra och från andra växter .
  4. Trädet ska beskäras regelbundet så att kronan ser välvårdad ut och inte stör andra växter.

Om linden växer under goda förhållanden kommer ingenting att hindra den från att leva upp till 100–120 år.

Bild
Bild

Men som regel huggs de ner mycket tidigare, eftersom lindved är högt värderat. Den används för många byggnader som inte kräver hög hållbarhet. Tidigare gjordes bast av detta böjliga material, som användes för bast, mattor, bastskor, etc. På grund av detta förstördes ett stort antal träd i ung ålder.

Bild
Bild

Dessutom kan lindens livslängd förkortas av sjukdomar eller angrepp av skadedjur. Så lind kan påverkas av infektionssjukdomar. För att undvika detta måste du kontrollera de verktyg som används för att trimma trädet. Dessutom måste lövverkets tillstånd ständigt övervakas. Om tecken på sjukdom uppstår måste du bli av med de skadade områdena och spraya trädet med speciella medel.

Om du ger ditt träd god vård, kommer en ung planta att kunna se flera generationer av samma familj och möjligen till och med komma in i Guinness rekordbok.

Bild
Bild

De äldsta företrädarna för trädet

Men trots att detta trä alltid har varit ganska efterfrågat, lyxiga lindor, som redan är flera hundra år gamla, kan fortfarande hittas i olika delar av världen.

  • Det finns ett 500 år gammalt lind i Bashkortostan , som nu har förklarats som ett nationellt naturminne. Överraskande nog har spår av binas vitala aktivitet till och med bevarats på dess stam.
  • Ett annat känt gammalt lindträd växer i en liten fransk stad. Maas … Detta träd är anmärkningsvärt för det faktum att Jeanne d'Arc passerade det 1429 och skulle träffa Karl VII.
  • 800-åringen utsågs till ett av de viktigaste historiska träden i Ukraina. lindeträd av Bogdan Khmelnitsky , som växer i Lviv -regionen.
  • Du kan träffa en liknande hundraåring och i Svetlogorsk … Detta träd är nu cirka 450 år gammalt. Det finns en legend att om du går till sjön där den växer, kramar ett lind, trycker ansiktet mot det och räknar till sju, och sedan säger en önskan, kommer det att gå i uppfyllelse. För större förtroende är det bättre att göra proceduren bort från nyfikna ögon.
  • I Gloustenshire , i arboretet som heter Westonbirt, kan du inte hitta det gamla lindet själv, utan stubben som fanns kvar från trädet. Trots sin ålder är den väl bevarad. Vissa källor indikerar att det är mer än 4000 år gammalt.
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga det i allmänhet är lind ett långlivat träd . Därför är det inte förvånande att det finns så många lyxiga gamla honungsträd.

Rekommenderad: