Hur Många år Växer Granen? Hur Snabbt Växer Granen? Tillväxttakt För Snabbt Växande Gran. Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Påskyndar Man?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många år Växer Granen? Hur Snabbt Växer Granen? Tillväxttakt För Snabbt Växande Gran. Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Påskyndar Man?

Video: Hur Många år Växer Granen? Hur Snabbt Växer Granen? Tillväxttakt För Snabbt Växande Gran. Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Påskyndar Man?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Hur Många år Växer Granen? Hur Snabbt Växer Granen? Tillväxttakt För Snabbt Växande Gran. Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Påskyndar Man?
Hur Många år Växer Granen? Hur Snabbt Växer Granen? Tillväxttakt För Snabbt Växande Gran. Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Påskyndar Man?
Anonim

Fler och fler ägare av privata hus, sommarstugor planterar på deras territorium inte bara fruktträd utan även barrträd. Orsakerna kan vara olika:

  • att adla deras ägodelar;
  • växa en häck;
  • skapa en skuggig plats att koppla av;
  • vid landning under fönster på solsidan - skydda rummet mot solljus;
  • förbättra luftkvaliteten (barrträd avger en stor mängd fytoncider som är fördelaktiga för andningsorganen);
  • använd trädet som en nyårsskönhet, köp därför inte in en julgran i huset;
  • beundra den gröna kronan inte bara på sommaren, utan också på vintern i årtionden.

Men om du hoppas att ett tonårsträd kommer att växa från ett litet julgran om ett år, så är det fåfänga förhoppningar. Men hur man påskyndar tillväxten av en grön skönhet eller sedan avbryter den - vår artikel kommer att berätta för dig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad påverkar utvecklingen av gran?

Först bör du vara uppmärksam på det faktum att två plantor som köps samtidigt, men planteras i olika områden eller till och med i motsatta hörn av samma område, kommer att växa på olika sätt. Allt beror på tillväxtförhållandena, som inkluderar många faktorer.

  • Kvaliteten och villkoren för odlingsmaterial.
  • Jordens kvalitet - julgranen kan växa även på jord som är utarmad i mikroelement, men bara utan stillastående vatten. Vid särskilt regnigt väder måste du göra spår - dräneringssystem så att trädets rötter inte ruttnar.
  • Belysning - myten att barrträd är skuggälskande växter är fortfarande en myt. På solsidan får nålarna ljusa färger. Och i avsaknad av bra belysning kommer blågranar till exempel att bli vanliga gröna. Bristen på ljus påverkar också formen - trädet sträcker sig uppåt och förlorar sin dekorativa effekt.
  • Vattning. Trots att plantan är dålig för överflöd, bör växten vattnas regelbundet.
  • Vindar som ständigt blåser i samma riktning (till exempel från havet) kan avsevärt påverka granens utveckling - bar ena sidan av trädet, böja dess grenar.
  • Brist på toppdressing påverkar tillväxthastigheten, växtens form och nålarnas färg. Butikerna säljer specialjord och gödselmedel för barrträd.
  • Svampdödande (fungicid) och insekticidbehandling i form av sprutning och pollinering.
  • En skyddande barriär i form av ett metallnät, en träkotte, ett naturligt täckmaterial (duk, säckväv) hjälper till att skydda trädet från djurintrång, och på vintern kommer det att rädda unga bräckliga kvistar från överflödig snö.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således för att granen ska bli en vacker gran är det nödvändigt att ta hänsyn till de abiotiska (livlösa), biotiska (vilda djur) och antropogena (mänskliga) faktorer som påverkar plantans tillväxt.

De viktigaste stadierna av tillväxt

Landskapsdesigners älskar gran för sin dekorativa effekt. Detta gäller även gran, kanadensare eller serbiska. Arter och sorter skiljer sig inte bara i färg (rikgrön, blå gran, svart), utan också i tillväxt. Dessutom kan det antingen vara en hybrid- eller sortervariant - dvärgformen av en vanlig gran, eller resultatet av designerns arbete med kronans bildning. Tack vare urvalet finns det långsamt växande och snabbt växande sorter.

Men de går alla igenom liknande tillväxtstadier. Upp till 10 år gammalt växer trädet mycket långsamt. Vid 5 års ålder växer sillbenet bara upp till 50 cm med en krondiameter på 30 cm. Och först vid 10 års ålder börjar trädet en aktiv årlig tillväxt - 30-50 cm per år. Tabellen nedan visar tillväxten av gran kontra tall.

Bild
Bild

Det är klart att tillväxttakten under olika förhållanden kommer att skilja sig, därför kommer data från olika källor att vara olika.

Men ju äldre trädet är, desto mer tenderar det uppåt: en vuxen, snabbt växande gran kan bli upp till 1 m hög på ett år. Den genomsnittliga livslängden för gran är 250-300 år. Under denna tid kommer den lilla julgranen att förvandlas till en 50 meter lång hulk. Detta är jämförbart med en byggnad med 16 våningar.

Dessa storlekar är inte lämpliga för varje webbplats. Därför väljer många dvärgvarianter som inte växer så snabbt (3-5 cm per år), men är väldigt dekorativa.

Bild
Bild

Hur påskyndas processen?

Men det finns också de som skulle vilja se en vuxen gran på deras sajt så snabbt som möjligt. I det här fallet är det värt att välja sorter av snabbt växande träd. Dessa inkluderar plantor som växer aktivt under de första åren efter plantering, och sedan bromsar tillväxten.

Den mest populära typen av snabbväxande gran är serbisk gran.

Bild
Bild

Det finns regler för att hjälpa träd att växa snabbare

Stora plantor är inte värda att köpa. Ju större plantan (2, 5-3 m), desto längre kommer den att vänja sig vid nya förhållanden, det vill säga det kommer att göra ont. Som ett resultat kan en en meter lång julgran planterad bredvid den komma över sin igenvuxna granne

Bild
Bild

Barrträd planteras på våren. Landningsplatsen måste vara solig. Men nålarna är rädda för den aktiva vårsolen, så det rekommenderas att unga plantor täcks med naturliga lätta tyger från våren fram till värmekonjunkturen för att skydda trädet från brännskador. Eller använd ett preparat för solbränna nålar "Ekoberin". På våren, så snart det är möjligt att närma sig trädet, sprutas det med en lösning, som består av 2 korn av läkemedlet, försiktigt upplöst i 100 ml vatten. Efter upplösning bringas koncentratet till 1 liter vatten och appliceras på nålarna

Bild
Bild

Under perioden med aktiv tillväxt behöver julgranar regelbundet vattnas varje vecka. Men för att undvika överskott av fukt rekommenderas att kontrollera jordens fukthalt före varje vattning, något som rör upp jorden lite

Bild
Bild

Trädet absorberar fukt och näringsämnen inte genom stora rötter, utan genom rothår, som är mycket rikliga i granar. Å ena sidan, för snabbare inträde av toppdressing i rotsystemet, måste jorden vara lös. Å andra sidan beror 80% av plantans tillväxtproblem på att rothår av misstag hackas av vid grävning. Naturligtvis, i detta fall, växer växten av växten. Trädet behöver verkligen lossas, men det måste göras mycket noggrant

Bild
Bild

För att befria plantans konkurrens i fuktkonsumtion och utfodring, samt för att befria rotsystemet från oönskade störningar, är det nödvändigt att regelbundet ta bort ogräs runt stammen på ett avstånd av cirka 1 m. I skogen, fallna löv och nålar hjälpa till att undvika oönskade konkurrenter. I trädgården kan denna roll spelas av mulch: det skyddar mot överdriven avdunstning, ogräs och temperaturförändringar. Det kommer också att förse näringsämnen med organiskt material. Du kan täcka med halm, hackade löv, flis, bark, nålar, färdig kompost. Men mellan mullskiktet och stammen måste det finnas ett avstånd på flera centimeter för att minska onödig fukt i barken

Bild
Bild

Eventuella skador på barken kommer att få trädet att slösa energi på att bekämpa såret. Det betyder - långsammare att växa. Om gnagare, hundar, kaniner, rådjur känner sig lugna på platsen måste stammen skyddas (med nät, takpapp, plast, säckväv). Detta är särskilt viktigt på vintern, när hungriga djur letar efter mat. Men under kronans bildning skadas också grenar. Varje snitt eller sår måste behandlas med en trädgårdslack. Om tecken på sönderfall märks måste sådana grenar klippas av

Bild
Bild

Redan i plantskolan kommer plantorna att få den första delen av tillväxtacceleratorer. Sådana stimulanser hjälper växten att anpassa sig bättre på en ny plats och kommer att lansera sin aktiva växtlighet. För bättre rotning, till exempel "Kornevin". Nästa utfodring utförs tidigast en månad efter transplantationen. Och sedan, fram till augusti, varannan vecka, utförs bladförband (vattning av växten ovanifrån) med kelaterade gödselkomplex. Det räcker med att applicera andra typer av komplexa gödningsmedel en gång per säsong, till exempel Bona Forte "Khvoinoe". Höstmatning utförs med medel märkta "höst"

Bild
Bild

Hur ska man sluta?

Efter att ha odlat ett träd till en viss höjd undrar hemma eller professionella designers ofta hur man begränsar tillväxten av en gran samtidigt som dess dekorativa effekt bibehålls.

Även om ett träd grävt ut i skogen växer på din webbplats kan det förädlas med regelbunden beskärning. Men detta bör göras årligen, utan att vänta på att kronan och grenarna ska bli träiga.

Bild
Bild

När du använder alternativet "sågning" för att sluta växa i höjd, kommer ett moget träd att se fult ut. Istället för en krona växer flera, vilket blir krokiga vägar som försöker inta en dominerande ställning.

Sågning av sidogrenarna kommer att leda till att grenarna exponeras, eftersom ju närmare stammen, desto mindre nålar på grenarna. Nya knoppar växer inte här.

För att ge växten önskad form och begränsa tillväxten måste du noga övervaka nya skott . På våren börjar de aktivt växa. De behöver inte klippas av, utan försiktigt rivas av och vridas ur barmen. Denna metod kallas klämning. På våren är unga kvistar väldigt mjuka, och det blir lätt att ta bort dem utan verktyg. Samma metod används när man formar en krona i bonsai -stil. Verktyg fungerar inte här - endast manuellt arbete med varje gren.

Bild
Bild

Med den andra metoden - skärning med en hand eller elektrisk beskärare, kan du skapa levande granformar: en boll, en kon eller en kvadrat. För att använda denna metod måste du skaffa ett bra verktyg för att inte krossa grenarna, nämligen: klipp av dem . Den vanliga sanitetsfrisyren för att behålla den befintliga höjden utförs i slutet av sommaren, innan viloläget börjar. I det här fallet kommer skivorna att hinna strama till innan frost börjar.

Skott klipps en till två eller tre av den totala längden så att den gröna massan från hela trädet reduceras med högst 1/3.

Om det finns behov av vårbeskärning, bör detta göras tidigt på våren innan tiden för knopptillväxt . Med förbehåll för alla rekommendationer kommer julgranen att ha den höjd och form som är önskvärd för dig. Och behaga dig med sin skönhet året runt. Och på vintern, dekorerad med nyårsljus och bollar, kommer det att skapa den bästa stämningen för önskan om uppfyllelse.

Rekommenderad: