Crown Mock-orange (45 Foton): Beskrivning Av Vanlig Mock-orange, "Aureus" Och Andra Sorter, Vård Efter Blomning

Innehållsförteckning:

Video: Crown Mock-orange (45 Foton): Beskrivning Av Vanlig Mock-orange, "Aureus" Och Andra Sorter, Vård Efter Blomning

Video: Crown Mock-orange (45 Foton): Beskrivning Av Vanlig Mock-orange,
Video: Sweet mock-orange(philadelphus)||plant lover||edjulsvlog 2024, April
Crown Mock-orange (45 Foton): Beskrivning Av Vanlig Mock-orange, "Aureus" Och Andra Sorter, Vård Efter Blomning
Crown Mock-orange (45 Foton): Beskrivning Av Vanlig Mock-orange, "Aureus" Och Andra Sorter, Vård Efter Blomning
Anonim

Det är vanligt att dekorera sommarträdgården inte bara med användbara växter, utan också med vackra blommor. En av dessa är kronan mock-orange. Det är doftande, lättskött och attraktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Tills vidare det finns mer än 70 sorter av chubushnik … Ytterligare avelssorter har också utvecklats under de senaste åren. Crown mock-orange är just en sådan.

Bild
Bild

Det förväxlas ofta med den vanliga trädgårdsjasminväxten. Detta beror på en viss yttre likhet.

Det vetenskapliga namnet för chubushnik på latin är philadelphus coronarius, och det tillhör familjen hortensia. Om vi pratar om trädgårdsjasmin tillhör den olivfamiljen.

Bild
Bild

Chubushnik är en lövfällande buske med starka styva skott . På insidan är de tvärtom mjuka. Tidigare användes det för att tillverka munstycken för rökrör, samt schakt. Detta var den främsta orsaken till att ett så ovanligt namn uppträdde. I sin naturliga miljö finns denna växt i länder som Sydeuropa, Östasien och USA.

Bild
Bild

Chubushnik anses vara en flerårig som lätt kan överleva även de allvarligaste vintrarna. Den genomsnittliga busken växer upp till 3 meter, och i vissa fall når höjden 5 meter.

Bild
Bild

Dess ovanliga öppnade löv är mycket vackra, och även när växten blommar helt kommer busken fortfarande att vara en riktig dekoration av trädgården. Bladens längd är inom 8 centimeter; deras form är ovoid, och färgen är antingen ljusgrön eller gyllene.

Bild
Bild

Oftast sker blomningen i mitten av sommaren och varar från 2 till 3 veckor . Blommorna är snövit eller krämfärgade och har en mycket rik och söt doft. Det finns dock också en häftig apelsin med lila eller rosa blommor. Blommornas form kan vara olika. Enkla har bara 4 eller 5 kronblad. Tjockare blommor är också dubbla eller halvdubbla. De kännetecknas av ett stort antal kronblad och deras ursprungliga form.

Bild
Bild

Barken på unga skott är mycket tunn och har en brun nyans. Med tiden ändrar hon sin färg och blir grå. Nästan alla skott växer från ett rotutlopp.

Bild
Bild

Olika sorter

För att förstå hur ovanlig och vacker den mock-orange växten är, är det värt att överväga de mest populära sorterna.

Bild
Bild

Jungfrulig

Det är en av de vackraste och populära sorterna. Växten är en hög buske med en frodig spridande krona . Anläggningens höjd och bredd är 3 meter. Bladen på denna mock apelsin är ovala och har en ljusgrön nyans. Deras längd är 7 centimeter.

Bild
Bild

Terryblommor med en snövit färg samlas i stora blomställningar . Blomningen börjar under de första månaderna av sommaren och varar cirka 20-25 dagar. För närvarande finns det en ihållande söt doft i trädgården.

Denna sort är opretentiös i vården, dessutom kommer den att klara även de mest allvarliga vintrarna.

Bild
Bild

Sybille

Denna speciella sort av mock-orange är ganska elegant och vacker. Detta är en klassisk buske med en höjd av upp till 1 meter och en tät krona . Skott är mestadels upprätt, med ljusgröna blad. Små blommor, 2 centimeter i diameter, växer vanligtvis ensamma. Kronbladen är vita med en rosa kant längst ner. Blomningen börjar de första dagarna av sommaren och varar nästan en månad. Denna sort av chubushnik tål frost ned till -25 grader, även utan ytterligare skydd.

Bild
Bild

Dvärg

En ovanlig och original växt. Buskarna är ganska låga. Deras medellängd är 35 cm. Men i diameter är de mycket bredare. Många trädgårdsmästare är frustrerade över det faktum att sådana växter inte blommar alls . Men busken kan skäras, vilket ger den sin ursprungliga form. Mycket ofta används de som häckar.

Bild
Bild

Snowbelle

Denna sort lockar trädgårdsmästare med sitt vackra namn och samma utseende. På höjden växer den till cirka 2 meter; standardkronans bredd är cirka 1,5 meter . Buskens löv är ljusgröna, de är ovala i formen och dentiklar i kanterna.

Bild
Bild

Busken är dekorerad med tätt dubbla, bollliknande, snövitblommor, vars diameter är 4 centimeter . Alla samlas i små blomställningar om 6-8 bitar. Blomningen börjar i juli och varar i nästan en hel månad.

Bild
Bild

Aureus

Bland alla varianter av chubushnik kännetecknas denna av en sfärisk kronform och en höjd av upp till 3,5 meter. Förutom, växten har ovanliga vackra gyllene löv, på grund av vilka den ser lika attraktiv ut även efter att den bleknar . Men skönheten i dess snövit färger kan inte förnekas. De dyker upp sent på våren och dekorerar busken i 2-3 veckor.

Bild
Bild

Oskuld

Huvudskillnaden mellan växten är dess ovala, gröna blad, dekorerade med slumpmässigt arrangerade bleka drag. Buskens blomning börjar i början av juni och varar mer än 20 dagar . Blommorna är upp till 4 centimeter i diameter. Tillsammans bildar de blomställningar av 6-7 blommor.

Bild
Bild

Belle etoile

Busken är inte för hög och snygg. Bladen är ljusgröna, ovala i form och upp till 4 centimeter långa. Blommorna är klockformade och har en ovanligt vacker färg . Deras kronblad är blekvita, ståndar är helt gyllene och mitten är lila. Du kan se denna skönhet från slutet av maj till slutet av juni.

Bild
Bild

Manteau d »Hermine

Denna sort skiljer sig från sina "motsvarigheter" genom att den blommar längre än andra - upp till två månader. På höjden kan busken växa upp till 0,7 meter. Grenarna har en hängande form och små ljusgröna bladverk . Under blomningstiden kompenseras dock allt av det stora antalet snövita enstaka blommor.

Under blomningen utstrålar busken en utsökt jordgubbsarom.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att avgöra vilken typ av mock-orange som är bäst för din trädgård, flera frågor måste besvaras.

  • Är du allergisk och i allmänhet gillar du doften av blommor: om ja, välj doftande sorter, om inte, de som inte har en uttalad lukt.
  • Hur vill du använda en mock-orange: som en häck, en trottoarkant längs en stig, en enda plantering? Svaret på denna fråga hjälper dig att bestämma plantans höjd.
  • När vill du njuta av blomningen av den orangefärgade apelsinen? Med rätt urval av olika sorter kan du utöka nöjet att betrakta sina vackra blommor från början av maj till slutet av juli.
Bild
Bild

Landning

Du kan plantera kronan mock-orange vid olika tidpunkter. Detta kan göras tidigt på våren, redan innan knopparna blommar och tidigt på hösten. Platsen ska vara solig, för i skuggan blir skotten tunna och sträcker sig uppåt, och blommorna blir mycket mindre.

Denna växt är inte för krävande, så den kan planteras på vilken mark som helst.

Men om möjligt är det bäst att välja bördig och väldränerad mark.

Bild
Bild

Planteringshålet ska vara minst 50 centimeter brett och djupt . Det måste förberedas i förväg, 2 veckor före plantering. Längst ner är det nödvändigt att lägga ut ett dräneringsskikt. Det kan vara fint grus eller expanderad lera.

Bild
Bild

Det efterföljande lagret bör bestå av ett underlag: sand, lövande humus och gräsytor. Förhållandena bör vara följande: 2: 1: 3. När marken sätter sig väl måste plantan fördjupas med 3-4 centimeter . Sedan måste du strö allt med jord och vattna det rikligt. För att förhindra att fukt avdunstar så snabbt kan du täcka jorden runt busken.

Bild
Bild

Om chubushnik planteras bredvid sina "bröder", bör avståndet mellan buskarna vara minst 1 meter.

Om växten används för att skapa en häck bör avståndet mellan plantorna vara högst 0,5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Chubushnik är en ganska opretentiös och härdig växt. Det är inte rädd för frost eller värme . Men för att det ska glädja trädgårdsmästare även efter blomningen, bör du fortfarande följa vissa regler och ta hand om din trädgård.

Bild
Bild

Vattning

Det är mycket viktigt att vattna chubushnik i tid. Detta kommer att säkerställa riklig blomning. Särskild uppmärksamhet ägnas åt vattning tidigt på våren. Vid den här tiden växer busken väldigt aktivt. Vattning är nödvändig var 10-11 dagar . I det här fallet räcker det med två eller tre hinkar vatten per buske. Det är bättre att använda något uppvärmt vatten.

Bild
Bild

Under blomningen är det bäst att inte vattna busken utan spruta den lätt . Om den växer för långsamt kan tillväxtstimulantia tillsättas i vattnet. Och så att fukt inte avdunstar för snabbt, är det lämpligt att täcka jorden runt busken efter den första vattningen. Du kan använda torv eller hö för detta.

Bild
Bild

Toppdressing

För att chubushnik alltid ska behaga med sitt utseende och ett stort antal blommor måste den befruktas regelbundet. Så på våren, under varje buske, måste du hälla en mulleinlösning. Det räcker med att späda ut 1 kg sådant gödningsmedel i en hink vatten . En sådan toppdressing kan ersättas med ett kommersiellt tillgängligt kvävepreparat.

Bild
Bild

Gödsel bör appliceras en andra gång omedelbart efter blomningen . Du kan använda en lösning bestående av 1 msk kaliumsulfat, 2 msk superfosfat och 1 hink vatten. Du kan ersätta denna toppdressing med enkel träaska.

Bild
Bild

Den tredje toppdressingen appliceras på hösten. Vid denna tidpunkt kan du sprida ut antingen kompost eller lövhumus under varje buske.

Bild
Bild

Beskärning

En sådan process gör att även en mycket gammal eller bara en försummad buske kan väckas till liv igen.

Det finns flera beskärningsalternativ

  • Sanitär . Det kan utföras när som helst på året. Under beskärningen tas alla svaga och döda skott bort. Dessutom måste du klippa av alla grenar som växer inuti kronan.
  • Anti-åldring . Denna beskärning kan göras vart tredje år. Det första steget till sådan beskärning är att ta bort alla skott som är mer än 10 år gamla i början av mars. Du måste klippa av dem på marken. Detta kommer att få busken att se yngre ut, och den kommer att blomma mycket kraftigare efter beskärning.
  • Beskärning på hösten . Under denna period är det bäst att utföra sanitär beskärning eller regelbunden gallring av busken. Du bör inte klippa av unga skott vid denna tidpunkt, eftersom detta kommer att leda till en minskning av antalet blommor för nästa år.
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Denna blomma genomgår inte nästan någon sjukdom. Chubushnikens främsta fiende är gråröta . Om hon träffade en växt måste den behandlas med speciella preparat, som lätt kan hittas i en specialaffär.

Bild
Bild

När det gäller skadedjur kan det också bosätta sig på en buske bladlöss och spindelkvalster, och till och med en skalbagge … För att undvika deras utseende är det nödvändigt under knopparnas svullnad, liksom före och efter blomningen, att bearbeta chubushnik med en tankblandning. För dessa ändamål är sådana läkemedel som "Fufanon" och "HOM" lämpliga.

Bild
Bild

Fortplantning

Du kan föröka busken på följande sätt.

Använda frön

Denna metod är endast lämplig för dem som vill odla naturlig chubushniki. Till att börja med måste fröna stratifieras inom 60 dagar . I detta fall bör temperaturen ligga inom 2 grader över noll. De läggs i en behållare med lätt fuktad torv och grov sand och överförs sedan till ett kylskåp för förvaring.

Bild
Bild

I början av mars sås fröna i ett underlag, strös med ett mycket tunt lager sand och täcks sedan med glas eller en tjock film . Behållaren måste öppnas dagligen för ventilation och vattning. Efter 1 vecka ska de första skotten visas, glaset kan tas bort. Med utseendet på två blad kan plantor planteras i öppen mark.

Först måste den vara skuggad för att skydda den från direkt solljus.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Denna metod kan användas både på hösten och våren. I det första fallet är delning endast möjlig när alla löv har fallit helt. Efter grävning är det nödvändigt att välja dotterbuskar, separera dem och sedan plantera på vanligt sätt . På våren måste du dela busken innan saftflödet börjar. Det måste också grävas ut, delas upp i flera delar och sedan planteras i förberedda hål.

Bild
Bild

Skikten

Med detta alternativ kan du uppnå en bra rotning av växten. Först och främst måste du beskära och sedan applicera gödselmedel under busken . Efter det måste jorden vara noggrant planerad och ett spår måste bildas nära den. Det är nödvändigt att försiktigt placera en ung skott i den, flytta den bort från buskens bas, men inte klippa av den. Vidare måste det fixeras och ströas med jord. När de bildade plantorna rotar sig väl kan de separeras från moderbusken med en skarp spade och planteras på en permanent plats.

Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod anses vara den enklaste. Endast välutvecklade skott ska användas. Alla snitt måste behandlas med en produkt som påskyndar utseendet på rötter.

Bild
Bild

Efter det måste de placeras i välmatad jord och skapa en växthuseffekt för dem, antingen med glas eller film för detta. När rötterna dyker upp kan sticklingarna planteras i öppen mark.

Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

En blommande chubushnik kommer att kunna locka andras uppmärksamhet, oavsett om bara en buske planteras på platsen eller flera samtidigt.

Bild
Bild

I det andra fallet erhålls ett vackert utbud av gröna växter. Andra blommor ser bra ut mot bakgrunden, särskilt om de är ljusa eller sticker ut i en rik mörk nyans.

Bild
Bild

Chubushnik används ofta som en häck i personliga tomter. Dvärgsorter av chubushnik planteras vanligtvis som en gräns för rabatter.

Rekommenderad: