Typer Och Sorter Av Weigela (89 Foton): Beskrivning Av "Variegat" Och Middendorf, Brokiga Och "Monet", Andra Typer Och Sorter Av Buskar

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Weigela (89 Foton): Beskrivning Av "Variegat" Och Middendorf, Brokiga Och "Monet", Andra Typer Och Sorter Av Buskar

Video: Typer Och Sorter Av Weigela (89 Foton): Beskrivning Av "Variegat" Och Middendorf, Brokiga Och "Monet", Andra Typer Och Sorter Av Buskar
Video: Dynagrade och Precigrader - hållfasthetssortering av konstruktionsvirke 2024, Mars
Typer Och Sorter Av Weigela (89 Foton): Beskrivning Av "Variegat" Och Middendorf, Brokiga Och "Monet", Andra Typer Och Sorter Av Buskar
Typer Och Sorter Av Weigela (89 Foton): Beskrivning Av "Variegat" Och Middendorf, Brokiga Och "Monet", Andra Typer Och Sorter Av Buskar
Anonim

Weigela är en prydnadsbuske som når en höjd av 3 m, vissa sorter är högre. Bladen är ljusgröna, även om vissa sorter är bruna eller rödaktiga. Stora rörformiga blommor samlas i blomställningar och sticker ut i en ganska bred färgpalett . Weigelas art och mångfald är fantastisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka färger är weigels?

Buskens blomningstid faller i maj-juni, och vissa sorter blommar igen. Doftande blomställningar av weigela skiljer sig i olika färger. Färgen på buskens knoppar är:

  • Vit;
  • gul;
  • lila;
  • rosa;
  • ljuslila;
  • lila med rosa nyans;
  • lila;
  • rödlila.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Bland de många arterna av weigela finns det vilda och hybridarter.

Weigela middendorffiana växer upp till 1,5 m, blommar två gånger - i början av våren och tidig höst. Blomställningarna är gula med ljusorange eller rödaktiga fläckar. Arten är en av de mest frostbeständiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela japonica överstiger inte en meter i höjd, blad ca 10 cm långa är något pubescenta. Mycket känslig för kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela suavis har en buskhöjd på cirka 1,3 m, samt rosa-lila blomställningar med ett rosa centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela praecox (tidig weigela) - en vanlig art på de steniga sluttningarna i norra Korea och Kina. Knopparna är ljusrosa eller lila med en vitgul hals.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela coraeensis Är också en koreansk look. Prydnadsträd kan bli upp till 5 m, blommorna är rosa, 3,5 cm långa. Sorten är rädd för frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela hortensis (trädgård weigela) växer i Japan, liknande utseende till den koreanska sorten. Skiljer sig i kort statur (upp till 1 m), klockformade blommor har en rosa-karmin nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela maximowiczii - kompakt buske (1,5 m) med stora gula blommor. Blomningsperioden börjar sent på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela florida (blommande weigela) Är en populär sort i Europa. Bladen på buskens trädgårdsformer är färgade, knopparna är stora i olika nyanser av rosa. Växten når 3 m i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela floribunda (weigela rikligt blommande) når 3 m, med mörkröda blomställningar, som senare får en ljusrosa nyans. Skiljer sig i snabb tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under artnamnet Weigela hybrida kombineras hybridformer av weigela, som skiljer sig åt både i färgen på blommor och blad.

Dessa former används ofta inom trädgårdsodling eftersom de är mer mottagliga för odling. Busken har en vacker spridande krona och graciösa blommor . Växthöjden når 1,5 m. Knopparna kan växa både enskilt och bilda en lös blomställning, och också ha en behaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av de bästa sorterna

Buskens sorter är extremt breda. De mest populära formerna av blommande weigela utmärks av vacker blomning.

" Purpurea " i höjden når 1-1, 5 m, kan spridningskronans diameter vara cirka 2 m. Bladplattorna är långsträckta, deras färg ändras beroende på säsong: på våren är de rödbruna och blir sedan ljusare, röda -grön. Klockformade knoppar av en mörkrosa ton med ett gulaktigt centrum. Busken kännetecknas av långsam tillväxt och relativ frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Alba " - en lång buske med kronstorlekar upp till 3,5 m. Knopparna är vita till färgen, i slutet av blomningen blir de rosa, bladen är dekorerade med vita prickar.

Bild
Bild

" Variegata " den utmärks av sitt graciösa utseende och frostbeständighet. Bladen är små, grågröna, längs kanten finns en gulvit kant. Knopparna är ljusrosa. Busken växer upp till 2-2,5 m och har en bred, spridande krona.

Bild
Bild

" Nana variegata " tillhör dvärgvarianterna, har brokiga blad med en vit ton. Blomställningar kan vara vitrosa eller crimson. Busken kännetecknas av långsam tillväxt.

Bild
Bild

" Costeriana variegata " också en lågväxande sort, med vackra bladblad med gul kant.

Bild
Bild

Typen av hybrid weigela kännetecknas av ett ganska stort antal sorter som skiljer sig åt i färgpaletten för lövverk och blomställningar

" Gustav Mallet " med stora blomställningar som har en karminrosa ton med en bred vit kant runt kronbladens kanter. Når upp till 2,5 m i höjd.

Bild
Bild

Debussy blommar med små mörka karminknoppar. Busken växer upp till 3 m, kronan har en sfärisk form.

Bild
Bild

" Eva ratke " - Polsk sort av kompakt storlek. Den blommar i en röd ton med en liten glans, inuti kronbladen är ljusrosa. Behöver skydd för vintern.

Bild
Bild

" Fier Lemoine " skiljer sig inte heller i höjd, växer upp till 1 m, med ganska stora, blekrosa knoppar.

Bild
Bild

" Rosea " - en låg buske med en spridande krona och stora rosa blomställningar. Rätt kalltålig.

Bild
Bild

" Anne Marie " - en låg växt som når 40-50 cm, med en kronstorlek på cirka 60 cm.

Den blommar i dubbla knoppar, som först får en lila-skarlet färg och sedan blir mörkrosa.

Bild
Bild

Weigela -sorter fängslar med sina många färgglada knoppar och dekorativa lövverk

Bristol rubin den har en ganska frodig blomning. Busken är grenad, når en höjd av 2, 8 m, växer snabbt och om 2-3 år växer den till sin maximala storlek. Kronan växer upp till 3,5 m i diameter. Blomningen börjar i maj, knopparna är ljusa, rubinröda med ett känsligt lila centrum, bladplattorna är ljusgröna, kan få en blank blomma. I vården är sorten ganska opretentiös, har förmågan att återställa frysta delar.

Bild
Bild

" Brighella " samma höjd som den tidigare sorten, med brokiga bladblad med en gul kant runt kanten. Mörkrosa blomställningar sticker ut effektivt mot lövverkets bakgrund. Blommar i juni, busken är torktålig.

Bild
Bild

Olympiade - en mycket intressant sort med mörkröda knoppar, gulgröna bladplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bristol snöflinga med vackra gröngula blommor, när de är helt expanderade, får de en snövit, något glänsande ton. Busken växer upp till 1,8 m, både i höjd och bredd, tätt strödda med blommor.

Bild
Bild

Karikatyr skiljer sig från ovanliga blad - de är något krokiga och har en skrynklig struktur, längs kanten finns en gul kant. Buskens höjd är cirka 1, 8 m, och kronans diameter är 2 m. Den blommar med oansenliga ljusrosa blomställningar av liten storlek. Representanter för sorten värderas för lövverkets ganska höga dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cappuccino har olika färger: den unga kronan har en gulgrön färg med brunlila fläckar, och lövverket på vuxna buskar är oliv eller ljusbrunt. Blomställningar av rosa färg med en röd kalyx.

Bild
Bild

Looymansii Aurea den sticker ut för sin icke -standardiserade buskform - den har en vertikal krona upp till 1,5 m hög. Bladplattorna har en vacker gyllene ton. Blomställningarna är små, rosa i färgen, deras kombination med blad ser väldigt original ut.

Bild
Bild

Styriaca har vackra rosa blomställningar av liten storlek.

Bild
Bild

Newport röd - en hög buske med en krona av en ljusgrön nyans och stora ljusa skarletblommiga blomställningar.

Bild
Bild

Marc tellier når 3 m i höjd. Knopparna är stora, karminrosa.

Bild
Bild

Pierre duchartre den sticker ut med blommor av en ovanlig mörkbrun färg.

Bild
Bild

Röd prins har ljusa röda knoppar av ganska stora storlekar. Under blomningen verkar busken brinna med en ljus låga. Kronan har en sfärisk form med en diameter på 1,5 m, bladen är ljusgröna.

Busken blommar 2 gånger per säsong: i juni och september.

Bild
Bild

All Summer Ed tillhör nya sorter. Skiljer sig i lång blomning: det börjar i maj, sedan är det en andra. Knopparna är knallröda, blommar på gamla och unga skott.

Bild
Bild

" Soliga prinsessor " når en höjd av 1,5 m. Bladplattorna är gröna med gul kant, blommorna har en ljusrosa ton. Busken växer både i soliga områden och i halvskugga, den är rädd för torka.

Bild
Bild

Brokig har ett dekorativt utseende av bladplattor, de är gröna med en snövit kant. Blomställningarna är rödrosa, ljusare i kanterna. Sorten kan blomma igen.

Bild
Bild

" Karneval " skiljer sig från samtidigt närvaron av tre knoppar på busken. Blommorna är rosa, röda och vita. Busken växer ganska snabbt.

Bild
Bild

" Victoria " kännetecknas av dekorativa brokiga blad och graciösa blomställningar. Blad med tandade kanter, rödbruna, ovala. Växten kännetecknas av långsam tillväxt och sällsynt upprepad blomning.

Bild
Bild

" Medicinsk regnbåge " har förmågan att ändra nyans av lövverk beroende på årstid. På våren är tallrikarna gulgröna och på hösten blir kronan rödbladig. Knopparna har en delikat rosa färg.

Bild
Bild

ebenholts och elfenben har ett mycket dekorativt utseende, vilket består i kontrasten av kronans färg och knoppar. Växtens löv är mörka, ändrar färg: på våren är de mörkbruna, på sommaren är de gröna med en lätt brun nyans och på hösten får de en lila nyans. Knopparna är vita i färgen, med en ljusrosa nyans vid basen. Busken är ganska kompakt, 80 cm hög.

Bild
Bild

" Rumba " - en relativt låg buske med en tät rundad krona av kompakt storlek, busken i sig är också liten, upp till 1 m. Den blommar rikligt med klockformade knoppar - inuti är de rika rosa och ljusröda på toppen, har ett rör form, blommar mycket tätt. Bladplattorna är ljusgröna med en brunlila nyans.

Bild
Bild

" Marjorie " - en snabbväxande buske som når 1,5 m. Blommorna är stora, kan ha olika färger: vit, röd eller rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladplattorna är gröna, med början av hösten får de en gul nyans.

Många varianter av weigela kännetecknas av sin korta storlek, men den här funktionen försämrar inte deras nåd och skönhet. Buskar kännetecknas av en låg tröskel för frostbeständighet, därför behöver de skydd för vinterperioden.

" Mindre svart "växer upp till 75 cm, kronbredd ca 1 m. Skott utmärks av en rödbrun nyans, bladplattor av samma ton, sticker ut med en blank yta. Busken börjar blomma i början av sommaren, blomställningarna är medelstora, 2,5 cm i diameter, av en vacker mörkrosa färg. Blomningen är mycket riklig.

Bild
Bild

Monet når bara 50 cm, bladplattor med ovanliga färger ger busken ett dekorativt utseende. Lövverk spelar i olika nyanser, allt från gröna toner till rosa-röda. På sommaren visas en vitrosa kant på bladen, på hösten blir det mörkare. Knopparna har ljusrosa kronblad. Sorten "Coin" är en av de mest kraftiga bland weigels.

Bild
Bild

Nana purpurea överstiger inte 1 m i höjd. Bladen är små, mörkröda. Knopparna dyker upp i juni och kommer i olika nyanser av rosa. Det är värt att plantera en buske i form av enstaka planteringar - det fungerar som en ljus färg accent mot den allmänna bakgrunden.

Bild
Bild

Victoria har en kompakt storlek, upp till 1 m. Bladverket är mörkrött, litet. Små blommor är målade i olika nyanser av rosa. Representanter för sorten liknar den tidigare sorten.

Bild
Bild

Naomi campbell når en höjd av bara 60 cm, är kronans storlek densamma. Bladplattorna är mörklila eller brons. I slutet av maj visas lila-röda knoppar på skotten. Sorten är vinterhärdig, tolererar frost bra. På grund av sin kompakta storlek planteras den ofta i rabatter, rabatter och som gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alba plena den utmärks av den alltid gröna färgen på kronan, som har en diameter på 40-45 cm. Busken når en höjd av 20-40 cm. Blommorna är vita.

Bild
Bild

Boskoop har en höjd av 30-40 cm, och kronstorleken är upp till 50 cm. Bladplattorna är orange-röda året runt. Blomställningarna är enkla, känsliga lila-rosa toner.

Bild
Bild

Carmen har samma dimensioner som den tidigare sorten. Buskens krona är sfärisk med enkla, lila-rosa blommor.

Tillhör senblommande sorter.

Bild
Bild

Mörker har en liten storlek, 30-35 cm, och en kompakt, rundad krona med en diameter på cirka 50 cm. Knopparna har en mörkrosa ton, bladplattorna är mörka, brunröda.

Bild
Bild

" Tango " tillhör nya sorter, har en kompakt storlek och en spridande krona. Lövverket är grönlila och klockknopparna är rosa. Blomningen är lång, upprepad, så busken är överflödad med knoppar hela sommaren.

Bild
Bild

Bland sorterna av weigela finns det också frostbeständiga sorter. De tål låga temperaturer bra, även med lite snö.

Alexandra den har en vacker spridande krona, som kan vara grönbrons eller rödgrön. Riklig blomning, rika rosa knoppar.

Bild
Bild

Allegro - kort buske, 40-50 cm, med samma krondiameter. Blommar senare, på sensommaren. Blomställningarna är enkla, karmineröda, med en liten glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Elvira " har spetsiga bladplattor med taggiga kanter. Deras färger kan sträcka sig från grönbrun till lila. Knopparna är små, rosa eller mörkrosa.

Bild
Bild

" Candida " skiljer sig i ganska hög storlek, ca 2 m, kronan är mer kompakt, i diameter ca 1, 2 m. Bladen är ljusgröna, klockformade knoppar är ganska stora, snövit. Sorten utmärks av sin höga frostbeständighet och kan övervintra utan skydd, även i mittfältet.

Bild
Bild

Vackra exempel

Weigela är en spektakulär dekoration av platsen, planterad i form av en enda plantering mot bakgrunden av en välskött gräsmatta.

Bild
Bild

Weigela, planterad längs stigarna, ser vacker ut. Särskilt underdimensionerade buskar.

Bild
Bild

Busken fungerar både som tillägg och dekoration av rabatten.

Bild
Bild

Weigela passar perfekt in i gruppplanteringar med andra buskar.

Bild
Bild

Den blommande busken ger en touch av komfort och lugn i trädgården.

Bild
Bild

Weigella ser spektakulär ut inte bara på webbplatsen. Dvärgsorter planterade i krukor ser lika bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av sin snabba tillväxt fyller busken vackert utrymmet på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Riklig blomning gör busken till en riktig trädgårdsdekoration.

Rekommenderad: