Rooting Campsis (30 Foton): Vinstockars Vinterhårdhet. Tekoma "Flamenco" Och "Flava", "Judy" Och Beskrivning Av Andra Sorter. Plantering, Vård Och Rep

Innehållsförteckning:

Video: Rooting Campsis (30 Foton): Vinstockars Vinterhårdhet. Tekoma "Flamenco" Och "Flava", "Judy" Och Beskrivning Av Andra Sorter. Plantering, Vård Och Rep

Video: Rooting Campsis (30 Foton): Vinstockars Vinterhårdhet. Tekoma
Video: Экзотическое сафари на острове Маврикий: мировой реко... 2024, April
Rooting Campsis (30 Foton): Vinstockars Vinterhårdhet. Tekoma "Flamenco" Och "Flava", "Judy" Och Beskrivning Av Andra Sorter. Plantering, Vård Och Rep
Rooting Campsis (30 Foton): Vinstockars Vinterhårdhet. Tekoma "Flamenco" Och "Flava", "Judy" Och Beskrivning Av Andra Sorter. Plantering, Vård Och Rep
Anonim

Rooting campsis är en flerårig vinstock. Den spektakulära växten används för att dekorera trädgårdar och används i landskapsarkitektur. Med rätt vård blir Campsis radicans en av de vackraste trädgårdsdekorationerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Rooting campsis är en snabbt växande liana, vars höjd kan nå 10-15 meter. Växten är uppskattad för sina ljusa, stora blommor . De samlas i panikulära blomställningar om 10-12 bitar och har ingen specifik lukt, men ger mycket nektar. Tack vare denna funktion lockar tekoma insekter och fungerar som en utmärkt honungsväxt.

En prydnadsväxt tål skugga och miljöföroreningar väl, därför kan den odlas under förhållanden i stora städer. Kampsis är hem för Ozark -platån, men sedan mitten av 1600 -talet har den odlats i stor utsträckning i Europa och andra länder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna hos denna art av Campsis radikaner är:

  • vinterhårdhet;
  • livskraft;
  • opretentiös vård;
  • sjukdomsresistens.
Bild
Bild
Bild
Bild

De första trattformade blommorna dyker upp på lianen i mitten av juni. Blomningsperioden varar fram till mitten av september . Med rätt vård tål den temperaturvariationer ner till -20 ° C. Det finns flera växtsorter som skiljer sig åt i växtstorlek och blommans färg. De vanligaste sorterna är apelsin och apelsineröd. Det finns dock sorter med gula, rosa och röda blommor 7-9 cm långa och 3-5 cm i diameter.

Vinrankor är hårda baljor, vars längd når 8-10 cm . Varje tvåskalig pod innehåller små frön. När de är mogna öppnas frukterna och de pubescenta mörkbruna fröna bärs av vinden över långa avstånd.

För att stoppa den snabba tillväxten och självsådd av växten måste Kampsis tas om hand genom att följa de enkla reglerna för odling av vinstockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Det finns två typer av denna växt - rotande och storblommig (kinesisk) kapsel. Campsis radicans eller rooting, bättre känd under sitt vardagliga namn tekoma, har flera sorter . De viktigaste sorterna med höga dekorativa kvaliteter används för vertikal trädgårdsskötsel av väggar och arbors. De används också för plantering på lockiga stöd och på gräsmattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flamenco

Denna sort tillhör trädgårdssorten. Dess stora lila blommor är stora (upp till 8 cm i längd) och en lång blomningstid. Höjden på "Flamenco" liana kan nå en höjd av upp till 5 m.

Den prydnadsväxten är populär bland trädgårdsmästare för sina vackra stora blommor som avger en behaglig delikat honungsarom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flava

Liana av denna sort har rörformade gula blommor. " Flava" tillhör de termofila sorterna, därför behöver det mycket ljus för bästa blomning . Föredrar soliga, vindstilla platser, men kan växa i halvskugga. På vintern kan det frysa något, så det behöver ytterligare skydd.

Den stora anläggningen når 15 meter i höjd . Flerårig liana används för att dekorera lusthus och terrasser; det känns bra på stöd och väggar i byggnader. Blomningsperioden är från mitten av juli till slutet av oktober.

Bild
Bild

Judy

En av de vackraste sorterna av rotande Kampsis. Den dekorativa liana "Judy" har vackra gula blommor med en orange hals . Blommorna är medelstora, längden på de rörformiga kronbladen är 5-7 cm. Den första blomningen börjar 2-3 år efter plantering.

Den vävande liana har starka stjälkar, med vilka den flätar upp till 10 m i höjd . En ung växt behöver ett strumpeband. En kraftig liana växer upp till 4 m i höjd årligen. Sorten tolererar inte skuggade och blåsiga områden, men trivs i tempererade klimat. Unga skott kan frysa något, men på våren återhämtar sig plantan på egen hand.

Bild
Bild

Gabor

En kraftig liana mår bra på varma, soliga platser, skyddade från vinden. Med rätt vård visas de första blommorna redan 2 år efter plantering. Gabor -sorten är en robust flerårig växt med mörkröda blommor. Blomningsperioden är från juli till september . Lämplig för odling på olika stöd. Längden på en vuxen liana kan nå 8-10 m i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Tekoma föredrar lätt sur bördig jord, även om det känns bra i lös jord. Soliga, öppna områden på södra eller sydöstra sidan passar bäst för henne. Ett luftrotsystem kan skada grunden för byggnader, så du måste fiska ut campisarna på ett avstånd av minst 50-70 cm från den stationära strukturen.

Innan du planterar en planta måste du förbereda en plats för växten:

  1. på hösten, gräva ett hål 50x50 cm;
  2. häll ett lager grus på botten, som kommer att fungera som dränering;
  3. blanda jorden med naturligt och mineralgödsel och fyll den över dräneringen;
  4. lämna den förberedda gropen till våren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla sorter av Kampsis planteras i öppen mark i maj . En planta sänks ner i det förberedda hålet, rötterna rätas ut och täcks med jord. Det återstår bara att vattna vinstocken rikligt och täcka den med humus, torv eller kompost. Stödet måste installeras omedelbart efter plantering.

Under de två första åren är rankornas stjälkar mycket flexibla och ömma, därför behöver de ett strumpeband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Omedelbart efter plantering behöver växten särskild vård. Förutom speciella stöd som skyddar unga skott från skador, är det viktigt att se till att vattnen och beskärning av vinstockar sker i rätt tid. Unga stjälkar växer ganska snabbt, därför måste strömmen redan under det första året klippas för att bilda en vacker buske.

Växten tolererar temperaturförändringar bra, men tolererar inte vattensköljning och långvarig torka. Vattningen ska vara måttlig och jämn så att jorden runt roten alltid är något fuktig.

Det är inte nödvändigt att mata växten de första 2-3 åren efter plantering . Gödsel bör endast startas före blomning. För bildandet av fler knoppar behövs kväve-fosforgödselmedel. Matning med mineralkomplex bör utföras en gång i månaden från april till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formativ beskärning bör göras så tidigt som möjligt. Den lämpligaste perioden för detta är 2-3 års växtliv. 4-6 starkaste skott är kvar, resten tas bort. Under efterföljande år skärs en del av de lignifierade grenarna 2 knoppar från den plats där knopparna var. Sjuka, frysta och svaga stjälkar tas också bort.

Beskärning görs på hösten efter slutet av blomningen . Var 5-6: e år måste en flerårig vinstock föryngras, så alla stjälkar beskärs. Bildandet av en standardkultur börjar från det första året av växtens liv. Huvudskottet är kvar, vilket är knutet till stödet. När skaftet stelnar kan stödet tas bort.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

En opretentiös växt reproducerar bra både genom frön och genom skiktning. Om det behövs kan du använda andra metoder för att odla tekoma.

Frön

Tekoma förökas av frön som planteras på våren. Under mognadsperioden för frukterna (skida) samlas fröna och förvaras på en torr och varm plats. För groning sås de i lådor med lös jord till ett djup av 3-4 mm . Plantor dyker upp inom 4 veckor. När plantorna har 6 riktiga blad kan de planteras i öppen mark.

Denna metod har en betydande nackdel - när den förökas av frön börjar tekomen blomma vid 7-8 år.

Bild
Bild

Sticklingar

Det mest effektiva sättet är förökning med gröna sticklingar. I detta fall är överlevnadsgraden för en ung växt mer än 90%. En lämplig skott klipps från den centrala delen av vinstocken och lämnar 3 blad. För att rota stjälken planteras den snett i lös och välfuktad jord. Växten är täckt med blad ovanifrån.

Med lignifierade sticklingar reproducerar växten ännu bättre . I det här fallet rotar nästan allt planteringsmaterial. Välj en skärning från tillväxten av förra årets skott. Sticklingar planteras snett i fuktig jord.

Bild
Bild

Skikten

Skott som växer närmare marken planteras helt enkelt i fuktig jord. De rotar snabbt och smärtfritt och rotar sig. Från och med nästa år kan de transplanteras till vilken plats som helst i trädgården.

Bild
Bild

Rötter

Det enklaste och mest effektiva sättet. Det finns många luftväxter från den mogna växten . Det är nödvändigt att skära av en lämplig del av roten redan innan växtens aktiva tillväxt manifesterar sig. En skott med en bit rot planteras på en lämplig plats.

Rekommenderad: