Typer Och Sorter Av Klorofytum (37 Foton): Beskrivning Av Klorofytum, Apelsin Och Andra Sorter Och Deras Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Klorofytum (37 Foton): Beskrivning Av Klorofytum, Apelsin Och Andra Sorter Och Deras Sorter

Video: Typer Och Sorter Av Klorofytum (37 Foton): Beskrivning Av Klorofytum, Apelsin Och Andra Sorter Och Deras Sorter
Video: 12 SPIDER PLANT Varieties with Names / Chlorophytum Varieties with Names / Plantify 2024, April
Typer Och Sorter Av Klorofytum (37 Foton): Beskrivning Av Klorofytum, Apelsin Och Andra Sorter Och Deras Sorter
Typer Och Sorter Av Klorofytum (37 Foton): Beskrivning Av Klorofytum, Apelsin Och Andra Sorter Och Deras Sorter
Anonim

Det är svårt att hitta en mer känd hemblomma än klorofytum. På 60-70-talet av XX-talet var det så populärt i vårt land att det fanns i nästan varje lägenhet. Och fram till nu är de aktivt anlagda skolor, dagis, sjukhus och andra institutioner, för förutom utmärkta dekorativa egenskaper är det en av de mest opretentiösa inomhusväxterna. Även nybörjare kan odla klorofytum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Klorofytum är infödd i Sydafrika, det är en epifyt, det vill säga det växer på stammarna av andra träd. Chlorophytum har inga riktiga rötter - endast rhizomer, där det aktivt lagrar fukt. Därför tål den långa torrperioder och bristen på regelbunden vattning.

Chlorophytum har smala, långa, ljusgröna bladplattor, ibland med vita eller gula ränder. Busken är låg, upp till 60 cm i diameter. Med rätt vattning och gynnsamma förhållanden, strax efter plantering, börjar många luftpipor hänga från potten. I deras ändar dyker nya bladrosetter upp, som kallas "bebisar". Med deras hjälp multiplicerar blomman och förångar också mer intensivt överskott av fukt. Med tiden lämnar nya morrhår "barnen", och så här bildas gröna kaskader, för vilka denna växt är så uppskattad.

Chlorophytum blommor är oansenliga - små, ensamma, vita, med ljusgula ståndare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Totalt finns det cirka 200 typer av klorofytum i naturen. Deras namn återspeglar vanligtvis egenskaperna hos deras bladplattor.

Crested eller komosum . Den mest kända typen av klorofytum, med långa och smala smaragdblad. I mitten av varje bladplatta finns en ljus vit bred remsa eller flera smala ränder. När en blomma släpper en pil på 80-100 cm visas 5-7 vita blommor på den. Efter deras blomning visas en "baby" i slutet av luftmustaschen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lockigt (Bonnie) . I denna sort av klorofytum når bladen 60 cm i längd och högst 3 cm i bredd. Blad bildar täta basalrosetter, från vilka korta många blomstjälkar produceras. Denna art bildar inte långa luftpipor med "barn", därför uppstår dess reproduktion på grund av uppdelningen av moderbusken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kapsky . Denna sort ser mycket ut som lockigt klorofytum, men bladen är mycket längre - från 90 till 100 cm. Men, som Bonnie, producerar den inte peduncles och bildar inte "barn". Reproduktion sker genom att dela moderbusken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vingad eller orange (orchidostellar) . Endast en erfaren blomsterhandlare känner igen klorofytum i denna växt, eftersom den skiljer sig helt från besläktade arter. Bladplattorna är breda, elliptiska, spetsiga i ändarna. Den når en höjd av 30-40 cm. De bladiga bladbladen är köttiga, ljusorange i färgen, varför denna art fick sitt namn. Den centrala venen är också orange i färgen, liksom vridningen av bladblad i unga blad. Med tiden blir bladen, med undantag för den centrala delen, helt gröna. Peduncles är korta, blommor samlas i blomställningar som liknar ett öra. "Babies" bildas vid basen av moderbusken.

För att blomman alltid ska behålla sin rika apelsinfärg, bör du klippa av de extra "bebisarna" och stammarna som växten förbrukar vatten och näringsämnen för.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brokig … Denna sort är uppfödda av uppfödare. Det kännetecknas av blad med ränder av vita, gula och gräddtoner. Bildar en lång, luftig mustasch med "barn".

Bild
Bild

Laxum … Den mest sällsynta typen av klorofytum. Bildar en tät basalbladrosett, men bildar inte en luftig morrhår. Till skillnad från andra arter reproducerar den sig bra med frön. Bladen är smala - högst 1,5 cm, inramade längs kanterna med vita ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nya sorter

Relativt nyligen har uppfödare uppfödt nya sorter av crested chlorophytum, som är mycket populära bland florister:

Variegatum - denna sort har ljusare ränder längs kanterna på varje ark;

Bild
Bild

Vittatum - detta klorofytum kännetecknas av en vit rand i mitten av bladet;

Bild
Bild

Mboyeti - denna sort kännetecknas av en mörk smaragdfärg på blad med vågiga kanter;

Bild
Bild

Atlanten - denna sort har tunna, känsliga, lite lockiga blad;

Bild
Bild

Hav - bladplattorna av denna sort är inte lika långa som andras; de är inramade med vita ränder i kanterna;

Bild
Bild

Maculatum - skiljer sig från andra sorter i stora blad med gula ränder;

Bild
Bild

Curty -lås - klorofytum med breda blad i en vitgrön remsa, insvept i spiraler.

Bild
Bild

Hemsjukvårdens regler

Chlorophytum är så älskad av många blomsterodlare, eftersom det är helt opretentiöst i vården. För att alltid behålla ett snyggt och attraktivt utseende på en blomma är det tillräckligt att observera enkla förhållanden för dess underhåll.

Vattning . Det är bättre att vattna blomman med sedimenterat vatten vid rumstemperatur (eller något svalare) när jorden torkar. Men om blomman stannar i 1-2 veckor utan vattning kommer den inte att dö. Bladen kan bli bleka och tappa turgor, men efter vattning kommer de dekorativa egenskaperna att återställas. Förutom vanlig vattning måste klorofytum sprutas med vatten minst varannan vecka och torka bladen från damm med en fuktig trasa.

Du kan också tvätta blomman under en lågtrycksdusch. Överdriven hydrering kommer inte att skada den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning . Chlorophytum klassificeras som en skuggtolerant växt, så den placeras ofta på skåp, kylskåp och andra platser där direkt solljus inte faller. Överdriven belysning är skadligt för blomman, det leder till vissnande och gulning av bladen. Men om du placerar en blomma på de norrutvända fönstren i en lägenhet, då kommer det att kännas bra.

Bild
Bild

Temperaturförhållanden . Chlorophytum är inte särskilt känslig för rumstemperatur och förändringar i den. Som med många inomhusväxter kan långvarig exponering för temperaturer under +16 grader vara dödlig för honom. Men i allmänhet har den en mycket bred klimatkomfortzon, och den växer bra vid temperaturer från 20-22 till 30-35 grader Celsius.

Bild
Bild

Jord och gödsling . Denna växt är helt anspråkslös mot jorden i sin kruka. Det känns bra både i ett ljust underlag med hög sandhalt och i en jord rik på organiska föreningar, torv och humus. Klorofytum är särskilt okänsligt för surhetsindikatorn, men överdriven försurning av jorden kan påverka dess hälsa negativt.

Det räcker att mata blomman 1-2 gånger om året med mineralgödsel. De ska anges enligt instruktionerna. Detta görs bäst mellan maj och september.

Bild
Bild

Fortplantning

Det är möjligt att föröka klorofytum på olika sätt

" Barn ". Klorofytum reproducerar sig huvudsakligen i små buskar som bildas på luftpinnar. Vanligtvis kallas dessa buskar för "bebisar". För rotning är det tillräckligt att klippa av även en mycket liten "baby" från en luftpipa och placera den i fuktig jord. Du kan lägga den i vatten och vänta på att unga rhizomer ser ut och sedan överföra den till marken.

Det är bäst att jigga "bebisarna" i slutet av vintern - tidig vår, innan början av perioden med aktiv tillväxt av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön . Fröförökning är inte särskilt populär bland trädgårdsmästare, eftersom det här förfarandet är besvärligt och andelen frögroning är ganska låg - högst 30 procent. Det är bättre att plantera på våren, när dagsljuset är aktivt. För bättre groning blötläggs fröna i gasväv en dag före plantering. Sand-torvjord bereds i krukor, i vilka planteringsmaterialet placeras på ett djup av 5-7 mm. Marken fuktas och täcks med en film.

Före uppkomsten förvaras växthusen på en något mörkare plats vid en temperatur på 22-25 grader Celsius. Grödor måste ventileras dagligen och fuktas genom sprutning så att fröna inte tvättar ut. Efter 4-6 veckor visas enkla skott.

Plantorna bör öppnas gradvis, varje dag ökar tiden i ljuset. När 2-3 äkta blad dyker upp på plantorna, sitter de i separata små krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken . Chlorophytum bör separeras under vårtransplantation med överdriven tillväxt av rosett i moderbusken. En buske extraherad från en kruka med en vass kniv är uppdelad i fyra lika delar, platserna för snittet strös med kol och planteras i separata krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Chlorophytum är resistent mot de flesta sjukdomar och patogena insekter som påverkar inomhusväxter. Men ibland tappar blomman sina dekorativa egenskaper och ser sjuk ut. Detta kan hända av flera skäl.

  • Överdriven fukt och brist på ljus . Dessa faktorer leder till sönderfall av rotsystemet. I denna sjukdom ser klorofytum vissnat ut, även om jorden i krukan är fuktig. Och ibland visas bruna ränder på bladen i mitten. För att rädda blomman måste den transplanteras, medan de sönderfallna rötterna skärs av genom att behandla snittet med kol. Efter transplantation bör blomman ordnas om till en mer upplyst plats.
  • Torr luft, överdriven fukt och stillastående vatten i sumpen eller stora mängder nitrater i jorden . Blomman rapporterar dessa negativa faktorer med bladens torkspetsar. För att bli av med detta bör blomman transplanteras, jorden ska bytas till en lättare och en behållare med vatten ska placeras nära krukan för att befukta luften.
  • Brist på ljus och näringsämnen . Samtidigt, i de randiga sorterna av blomman bleknar ränderna, bladen blir blekna. I detta fall bör gödselmedel appliceras på jorden, och även platsen för blomman bör ändras till en mer solig.
  • Brist på fukt och torr luft . Under den varma säsongen leder detta till att plantans löv börjar torka vid rötterna. Det är väldigt enkelt att bli av med denna sjukdom - att öka frekvensen av vattning och sprutning.
  • Överdriven belysning . Det leder till bildandet av bruna fläckar på bladen. För att förhindra att detta händer är det tillräckligt att omorganisera potten till en mer skuggad plats.
  • Sällsynta insekter som infekterar klorofytum är bladlöss, nematoder, thrips och mjölmaskar . Du kan bli av med dem med en folkmedicin - torka försiktigt av bladplattorna med en trasa fuktad i tvålvatten och skölj sedan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Chlorophytum är ingen slump en av de mest populära krukväxterna. Förutom utmärkta dekorativa egenskaper har den också några användbara egenskaper.

  • Luftrening . Denna blomma är mer effektiv än många andra för att absorbera inte bara koldioxid, utan assimilerar också kolmonoxid, acetonånga, formaldehyd och nikotin i sina blad. Därför rekommenderas det starkt att förvara det i köket och i rum som ofta är rökiga med tobaksrök, liksom där det finns mycket spånskivemöbler, eftersom det avger formaldehyd i små doser.
  • Luftfuktning . Chlorophytum samlar intensivt upp och avdunstar fukt, därför är det en naturlig luftfuktare. Det är mycket fördelaktigt för personer med olika lungsjukdomar och för att hålla huden ungdomlig. Enligt statistik befuktar en blomma luften i ett område på 2 kvadratmeter runt den.
  • " Familjens lycka ". Enligt Feng Shui är det bra att ha denna blomma i huset för att behålla en lugn familjär atmosfär och skapa harmoni i det personliga livet.
  • Bra för husdjur . Ägare av katter och små hundar odlar ibland klorofytum för sina husdjur, eftersom denna blomma hjälper till att rensa magen, är helt ofarlig för dem och innehåller också några användbara vitaminer.

Rekommenderad: