Typer Och Sorter Av Aglaonema (36 Foton): Beskrivning Av Aglaonema "Maria Christina" Och "Kreta", "Strips" Och Andra Sorter. Egenskaper Hos Aglaonema

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Aglaonema (36 Foton): Beskrivning Av Aglaonema "Maria Christina" Och "Kreta", "Strips" Och Andra Sorter. Egenskaper Hos Aglaonema

Video: Typer Och Sorter Av Aglaonema (36 Foton): Beskrivning Av Aglaonema
Video: #Identification #Aglaonema 100 Varieties of Aglaonema Plant /Chinese Evergreen Identification 2024, April
Typer Och Sorter Av Aglaonema (36 Foton): Beskrivning Av Aglaonema "Maria Christina" Och "Kreta", "Strips" Och Andra Sorter. Egenskaper Hos Aglaonema
Typer Och Sorter Av Aglaonema (36 Foton): Beskrivning Av Aglaonema "Maria Christina" Och "Kreta", "Strips" Och Andra Sorter. Egenskaper Hos Aglaonema
Anonim

Aglaonema är en skuggälskande växt som är infödd i Indien. Blomman växer dock bra hemma och dekorerar de mörkaste områdena på innergården och kontorslokalerna.

Bild
Bild

Beskrivning

Bland alla de existerande sorterna av prydnadsväxande lövväxter skulle jag vilja peka ut aglaonema, som kännetecknas av ett verkligt överflöd av sorter. Enligt den botaniska klassificeringen tillhör denna växt aroidfamiljen, vars representanter alltid har varit kända för sin utsökta skönhet och unika form. I sin naturliga miljö växer aglaonema i de lägre nivåerna i tropiska skogar, därför föredrar det fuktiga, svagt ljusa förhållanden.

Aglaonema kommer från länderna i den malaysiska skärgården och de östra regionerna i Indien, men idag är området inte längre begränsat till dessa territorier - Aglaonema finns på Thailändska öarna, Indonesien, Kambodja, Kinas skogar, Filippinerna, Vietnam och Nya Guinea.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills har många sorter fötts upp som framgångsrikt odlas som inomhusväxter. Många nybörjare odlar dem ofta med dieffenbachia på grund av viss yttre likhet, men den senare har mer rundade och stora bladplattor. De närmaste släktingarna till aglaonema är spathiphyllum, monstera och anthurium. Alla ser väldigt imponerande, snygga ut och kan dekorera alla interiörer i bostäder och kontorslokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss stanna närmare på den botaniska beskrivningen av kulturen. Aglaonema är en nyansälskande örtbusk med en upprätt köttig stam nära basen, som blir något plattare när den närmar sig toppen.

Förresten, i unga växter är det praktiskt taget osynligt vid visuell inspektion, stammen avslöjas när blomman växer och finns bara i vuxna buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken på aglaonema är låg - i de flesta fall överstiger längden inte 40-55 cm, men i en gynnsam miljö, till exempel i ett växthus med ett fuktigt mikroklimat, kan växten sträcka sig upp till 80 cm. Bladen har en mängd olika färger, kännetecknas av ett rikt nyansintervall och grafik.

Färgen på denna dekorativa kultur är inte alls begränsad till vanliga gröna färger, bladen kan vara beige, rosa, gult, silver, rött och till och med blått, medan plattorna visar intensiva mönster i form av kontrasterande ränder, fläckar, sicksack och siffror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladens form är oval, långsträckt, kan ha spetsiga eller hjärtformade kanter, fjärilformen finns ofta. Själva arken är täta, ytan är blank, den centrala venen är deprimerad. Under konstgjorda förhållanden blommar det väldigt sällan, men om detta händer släpper aglaonema en liten pil med en blomställning i form av ett öra som är cirka 5 cm långt . Vid spirande skede kastar varje växt ut 2-3 blommor, blomningen kan upprepas var 6-8 månader. I slutet av blomningen, i stället för blomställningarna, visas frukter av skarlet och ljusorange färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Numera är flera sorter av aglaonema kända, även om inte alla används för trädgårdsbruk inomhus. Detta beror på vårdens specificitet och kraven på kulturens innehåll.

Den mest kända sorten är aglaonema utbytbar (utbytbar) . Denna art förenar en grupp sorter med ovala eller lansettformade blad; ljusgråa och krämiga slag, fläckar och fläckar märks på bladplattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aglaonema räfflad - en mindre buskeväxt, vars särdrag är ganska breda bladplattor som växer på förkortade bladblad. Bladen är dekorerade med strukturerade ådror och slumpmässiga fläckar. Under blomningen kastar växten ut bara en peduncle, som når cirka 15 cm i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aglaonema blygsam - en annan låg representant för denna familj, buskens höjd överstiger inte 40-50 cm, medan bladenas färg, till skillnad från andra aglaonem, inte skiljer sig åt i märkbar variation. Här råder monokromatiska gröna nyanser. Bladplattornas form är som regel oval, något spetsig nära kanterna. I maj, när man skapar lämpliga levnadsförhållanden, blommar det. Denna blomma är mycket älskad av odlare för sin förmåga att rengöra luften från streptokocker, damm och några farliga kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkelt (alpint) aglaonema ser ganska intressant ut - Denna växt används ofta för att dekorera akvarier med låga vattennivåer. Stammarna växer upp till 40 cm, bladen är ovala, något långsträckta, färgen är monokromatisk. Blomning observeras i april.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de höga representanterna intas en speciell plats av lockigt aglaonema . Detta är en ganska ovanlig blomma, vars karakteristiska egenskap är en lockig förgrenad krona, bladen är långsträckta (cirka 25 cm) med uttalade silverfärgade ådror, vilket gör växten särskilt imponerande.

Bild
Bild

Populära sorter

Låt oss stanna närmare på beskrivningen av enskilda sorter av aglaonema som efterfrågas inom trädgårdsarbete inomhus

Aglaonema "Maria Christina " - en hög buske med djupgröna blad. Denna anläggning kännetecknas av sin uthållighet, därför kan den placeras i rum där endast artificiell belysning är tillgänglig - i butiker, korridorer i bostadshus, dagis och skolor.

Bild
Bild

" Treiba " - har små blad, vars längd inte är mer än 15 cm, färgen är grönaktig med ett uttalat ljust silvermönster.

Bild
Bild

" Silver Queen " -Aglaonema med detta namn växer upp till 35-45 cm och kräver bra belysning, eftersom bladplattorna har en delikat silverfärgad nyans och, i avsaknad av dagsljus, blir bleka och förlorar sin dekorativa effekt.

Bild
Bild

Pattaya Beauty - en mycket raffinerad och elegant växt med smala raffinerade stjälkar. Bladen är stora, ljusgråa nära mitten och grönaktiga närmare kanterna. När denna blomma mognar blir färgen på bladen något mörkare, men inte mindre spektakulär. Detta är en ganska opretentiös växt som utvecklas ganska framgångsrikt i rum med dålig belysning och låg luftfuktighet.

De nedre bladen faller av med tiden, så vuxna buskar liknar snarare ett palmer.

Bild
Bild

" Friedman "- en av de högsta aglaonemerna, i växthusförhållanden kan den nå 1,5 m, har breda blad med vågiga kanter. Färgen är grön, men stora silverfärgade fläckar dyker ofta upp i mitten och mörka, nästan svarta fläckar längs kanterna.

Bild
Bild

Silver Bay - en mycket massiv buske, som "Friedman" kan växa upp till en meter och ännu mer. Grenarna växer direkt från rhizomen, så stammen är bar mycket långsamt, så busken behåller sin prakt och densitet i många år. Bladen är stora, upp till 25-30 cm, ovala, något spetsiga i ändarna. Det finns ljusa fläckar på plattornas yta, som blir mycket mörkare med tiden. Köldmotstånd anses vara ett särdrag hos Silver Bay.

Bild
Bild

Prydnadsvarianter som "Kreta", "Stripes", "Greenlight", "Green Lady", "Tricolor", "Pink Aurora", "Diamond", samt "White Lance" och "Green San"

Allmänna regler för hemtjänst

Aglaonema älskar mörka områden och diffus belysning, varför du inte bör välja södra fönster för att placera en sådan växt, där blomman kommer att utsättas för starkt solljus. I allmänhet är vården av denna exotiska växt extremt enkel, men ändå bör du känna till några av nyanserna.

  • Aglaonema föredrar välfuktad luft, det är optimalt att motsvarande parameter är nära 80%, vilket är omöjligt att tillhandahålla i ett vardagsrum. För att blomman ska må bra måste den sprutas flera gånger om dagen med mjukt vatten från en sprayflaska, det är lämpligt att placera en behållare med vatten eller en liten fontän i närheten, som ett alternativt mossa på brickan av potten kommer att göra. Då och då behöver aglaonema en varm dusch, bara i detta fall kommer bladen alltid att vara rika och ljusa.
  • Efter att ha köpt en färg måste den transplanteras till ett nytt substrat. Faktum är att i handelsföretag störs särskilda tillsatser med substratet, vilket på kort sikt förbättrar anläggningens utseende, men i framtiden, tvärtom, förvärrar dess tillstånd. Ditt nya husdjur bör placeras i lämplig jord - aglaonema föredrar mark med hög luftgenomsläpplighet, som inkluderar löv och gräsbevuxen jord, samt flodsand och alltid torv.
  • När du anordnar en behållare för en blomma är det mycket viktigt att vara särskilt uppmärksam på dränering - ett lager expanderad lera bör vara minst en fjärdedel av krukans totala volym. I framtiden måste den unga busken transplanteras varje år; en vuxen växt behöver en förnyelse vart tredje år.
  • Aglaonema föredrar fuktiga marker, men så att fuktstagnation inte uppstår. Följaktligen bör bevattning vara måttlig, men regelbunden, du måste fokusera på markens skick och villkoren för att hålla blomman. Till exempel, i ett kallrum, bör vattning vara sällsynt, och i ett varmt rum, tvärtom, oftare.
  • För vattning måste du ta exceptionellt mjukt, sedimenterat vatten, helst kokt. Om du tar vatten direkt från kranen blir bladplattorna snart färgade eller börjar bli gula, detta beror på den höga klorhalten i vätskan.
  • Fullständig vård av växten kräver obligatorisk applicering av gödningsmedel: varannan vecka måste du mata ditt gröna husdjur med ett mineralgödselmedel med högt innehåll av kalium, fosfor och kväve. Växten reagerar mycket bra på bladförband, samma preparat används för sprutning som för applicering på jorden, men koncentrationerna bör vara lägre. Det är bäst att spraya blomman en dag efter bevattning, helst i grumligt väder eller på morgonen.

För att aglaonema ska buska så bra som möjligt bör det inte tillåtas blomma, det är nödvändigt att skära av alla framträdande peduncles. Detta stimulerar bildandet av knoppar, vilket gör busken mer frodig och dekorativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växt förökas hemma, vanligtvis genom att dela busken eller genom sticklingar

Den första metoden anses vara den enklaste . - under växande aglaonema växer busken och nya skott kommer att dyka upp. De ska separeras försiktigt och placeras i en ny behållare. Det är lämpligt att välja starka plantor med stora blad och ett dekorerat rotsystem. Efter transplantation täcks unga blommor med polyeten i ett par veckor för att underlätta anpassning till förändrade förhållanden.

Bild
Bild

Sticklingar - också en enkel metod som även nybörjare kan odla. För detta skärs de apikala eller laterala skotten med flera löv och läggs i vatten för rotning. För att förhindra uppkomst av röta tillsätts aktivt kol till vätskan. För att skapa gynnsamma förutsättningar för rotbildning bör du bygga ett slags växthus och lägga till lite "Kornevin" eller en annan beredning av en liknande åtgärd i vattnet. Så snart rötterna dyker upp kan växten transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild

Uppfödning med frön gör att du kan få ett stort antal plantor på kort tid, men att växa en ny stark växt tar flera år, så denna metod används oftast av uppfödare för att utveckla nya sorter.

Vid odling av aglaonema uppstår ofta följande problem

Bruna fläckar på bladen ange innehåll vid låga temperaturer eller överdriven vattenhårdhet under bevattning. Blomman ska placeras på en mer bekväm plats och vattnet ska försvaras.

Bild
Bild

Krökning av blad kommer att vara en signal om att luftfuktigheten i rummet är klart låg för blommans normala livslängd. Försök att spraya ditt husdjur med vatten och duscha så ofta som möjligt.

Bild
Bild

Bladen blir gula med överdriven fuktighet - i det här fallet börjar rötterna ruttna och markdelen får inte nödvändigt vatten och mikronäringsämnen. Om du inte ändrar vattningssystemet dör växten mycket snabbt.

Bild
Bild

Av skadedjur är den största faran för aglaonema thrips, bladlöss, mjölmaskar och spindelmider . Med tidig upptäckt av skadedjuret är det möjligt att snabbt återställa växterna; för detta bör busken tvättas i en lösning av tvätttvål, och efter ett par timmar ordna en varm dusch. Två till tre dagar efter mekanisk behandling ska växten sprutas med speciella formuleringar från parasiter.

Bild
Bild

Aglaonema är en ganska vacker prydnadsväxt och samtidigt opretentiös växt, som är mycket lätt att odla hemma. Med minimal ansträngning kan du få en spektakulär buske med stora ljusa löv.

Rekommenderad: