Typer Och Sorter Av Gloxinia (37 Foton): Beskrivning Av Terry Gloxinia, Sorter "kejsarinnan" Och "Shagane", "Avanti" Och "Yesenia", "Ka

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Gloxinia (37 Foton): Beskrivning Av Terry Gloxinia, Sorter "kejsarinnan" Och "Shagane", "Avanti" Och "Yesenia", "Ka

Video: Typer Och Sorter Av Gloxinia (37 Foton): Beskrivning Av Terry Gloxinia, Sorter
Video: How the Optical Sorter Works 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Gloxinia (37 Foton): Beskrivning Av Terry Gloxinia, Sorter "kejsarinnan" Och "Shagane", "Avanti" Och "Yesenia", "Ka
Typer Och Sorter Av Gloxinia (37 Foton): Beskrivning Av Terry Gloxinia, Sorter "kejsarinnan" Och "Shagane", "Avanti" Och "Yesenia", "Ka
Anonim

Gloxinia är ett släkte av växter från Gesneriaceae -familjen (latinska Gesneriaceae). Gloxinia existerar som en flerårig ört och buske. Historien om kulturutvecklingen är förknippad med flera händelser på grund av vilka trädgårdsmästare delar två separata typer: falsk och riktig gloxinia. Efter lång forskning i botanisk mening kallas växten vanligtvis Sinningia (Sinningia), men i lexikonet för amatörträdgårdsmästare har Gloxinia behållit sitt ursprungliga namn.

Bild
Bild

Särdrag

Det är anmärkningsvärt att terry gloxinia oftast finns på fönsterbrädorna i huset. Hon fick sin närvaro genom blomningens särart: det finns mycket fler kronblad i en knopp än i en annan form.

Hybrid Gloxinia har flera funktioner som är värda att nämnas

  • Under forskningen, som har pågått i mer än 200 år, har fler än 75 nya sorter av gloxinia fötts upp, som alla har sina egna individuella skillnader. Urvalet bidrog till att uppnå ljusa, klara nyanser av färgpaletten på kronbladen från sorterna, och själva knopparna fördubblades. Även en erfaren blomsterhandlare kommer inte att kunna studera alla sorter av gloxinia, orsaken till detta är olika arter och sorter.
  • Knoppens form har strukturen som en klocka. Bland hybridformerna av gloxinia finns vanliga, dubbla och halvdubbla sorter. Detta påverkas av antalet kronblad i knoppen, samt formen och storleken på kronan.
  • Gloxinia har en vilande period. På vintern går det in i "viloläge": vattningen minskar gradvis och krukan med växten bärs bort till en mörkare plats. Denna funktion gäller för alla typer och sorter av gloxinia.
  • Studier från Taiwan Bureau of Environmental Protection, baserade på experiment, säger att gloxinia mer än andra växter mättar luften med syre. Under experimentets gång valdes 20 arter av inomhusväxter ut, bland vilka gloxinia var ledande inom mängden producerad luft.
Bild
Bild
Bild
Bild

Anledningen till att växten har två officiella namn går tillbaka till 1785. Unga upptäcktsresande Peter Gloxin hittade en ovanlig växt i Brasilien. Han beskrev den och transporterade blomman till Europa. Peter döpte blomman till sig själv: Gloxinia.

Historien om förekomsten av gloxinia kunde ha slutat där, men 20 år senare upptäckte Wilhelm Zinning en liknande blomma i sitt växthus. Han började ägna sig åt urval och studier av växten och döpte sedan blomman till sin egen ära: så här syntes siningia.

Efter forskning visade det sig att båda blommorna är nära besläktade och har små skillnader i rotsystemet. Det är officiellt accepterat att kalla växten gloxinia. Uppfödaren Wilhelm gick dock inte obemärkt förbi - i arten kan du hitta namnet "vackra synningia".

Bild
Bild
Bild
Bild

Mångfald

Bland överflödet av arter och sorter av gloxinia kan du hitta växter med olika karakteristiska egenskaper, liksom med nästan alla nyanser av blommor. Flera sorter kan särskiljas bland inomhusgloxinia.

" Kejsarinnan " … Det anses med rätta vara en kunglig sort, och många anser att "kejsarinnan" är den mest lyxiga blomman av alla inhemska gloxinia. Samtidigt kan upp till 10 knoppar blomma på växten, vars höjd sällan överstiger 10 cm. Det är anmärkningsvärt att det är "kejsarinnan" i sina sorter som har flest nyanser av olika färger: vinröd eller ljus färg varvat med mörka prickar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sort "Shagane " mycket populär bland blomsterhandlare. När du först ser den här lila blomman verkar det som att den är den vackraste växten i världen. Anledningen till denna beundran är utseendet på Shagane gloxinia. Den rörformiga corolla kan vara rosa, vit, brun och lila. Varje blomma innehåller 4 ståndare. Men vissa trädgårdsmästare föredrar andra sorter på grund av att "Shagane" kräver ökad vård.

Skaparen av denna sort är en uppfödare med efternamnet Slusar. Oftast är lila blad strödda med små stänk av vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Avanti " … Den kommer från Syd- och Centralamerika och är en tropisk växt, även om dess existens är möjlig hemma. På grund av naturliga förhållanden (regn, torka) har "Avanti" det särartade att gå i viloläge i flera månader. Det är en kompakt anläggning i struktur. Bladen är i stort sett ovala. Kan ge 20 färger samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Yesenia ". Denna sort kom direkt från Holland till Ryssland. "Yesenia" har spridit sig över alla hörn av vårt land, och idag kan det ses i många i huset. Det är anmärkningsvärt att det är med denna sort som du måste börja odla gloxinia: det är mindre krävande än andra växter. Med perfekt vård växer den upp till 30 cm i längd. Stora blommor, formade som en ros. Den blommar länge och starkt: nya kronblad växer snabbt. Kronbladet är sammetslen vid beröring. När de mognar visas en vit kant vid bladens spetsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kaiser Wilhelm " skiljer sig från andra sorter i sin rikliga blomning. Växthöjden varierar från 25 till 30 cm och är perfekt för att växa på en fönsterbräda. Sorten föredrar mycket ljus. Under blomningen har knopparnas kronblad vid basen en vinröd nyans som blir vit i ändarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Imponera på " innehåller många sorter som skiljer sig åt i färg: röd - röd blomma, blått bläck - blå färg och så vidare. Totalt innehåller den cirka 6 olika nyanser. Peduncle kan blomma med 20 knoppar samtidigt med rätt vård. Formen på varje blomma liknar en klocka i strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frederick . De snygga blommorna inuti verkar vara fyllda med crimsonfärg, och kronbladets spetsar är målade med en vit nyans. "Friedrich" vann många blomsterodlare med sitt utseende och fick därmed sin plats i husen. Minst 10 knoppar deltar i blomningen, och ibland kan deras antal nå 15. Blommande börjar i maj och pågår till september.

Bild
Bild

" Hollywood " kom också från Holland. Växten har lila kronblad. Florister säger att "Hollywood" är fascinerande med sin färg. Blommornas sammetslen finish är en egenskap hos denna gloxinia. Blommar högst tre månader, börjar vanligtvis i maj. Sorten är mycket känslig för gödningsmedel: övermatning kan leda till att växten dör. Kronbladets ändar är vågiga, vilket ger charm till det övergripande utseendet på "Hollywood". Blommorna når 8 cm i diameter.

Bild
Bild

" Rosalind ". Många tror att enkelhet är skönhetens bästa vän. När det gäller Rosalind -sorten passar detta uttalande helt: de vita blommorna med rödbrun kant ser fantastiska ut. Blommande är lång och mycket riklig. Uttaget är kompakt. "Rosalind" har raka stjälkar. Med tiden kan anläggningens diameter överstiga 25 centimeter. Blad växer tätt närmare jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Brocada " känd i två färger: rött och blått. Terry, ganska stora blommor. Blommor finns på peduncle under lång tid, strukturen på "Brocade" är underdimensionerad. Mest populär i Japan, där den föddes upp av lokala uppfödare. Den har spridit sig mycket som en inomhusblomma med en opretentiös karaktär, eftersom den kräver mindre ljus och fukt än andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av knoppar

Gloxinia har klockformade knoppar, färgen kan vara väldigt olika från rosa-röd till blå-violett, det finns tvåfärgade knoppar. När man köper frön stöter många på en okänd term - bicolor. Denna term avser ett färgschema som innehåller 2 olika färger.

Blommor kan vara enkla och dubbla, med kontrasterande och korrugerade kanter. De stiger på peduncles över breda sammetslen löv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgklassificering

Det finns ingen officiell klassificering av en växt efter färg. Eftersom variationen av olika färgpaletter av gloxinia inte tillåter dig att exakt bestämma antalet arter och sorter, odlare sinsemellan är vana vid att dela upp den i flera färgvarianter.

Tiger färger . Om kronbladens kanter är målade i en viss färg, och själva bladet är prickat med små prickar, kallas en sådan gloxinia tiger, och vanligtvis är sådana gloxinia de vackraste. Leopard och tiger gloxinia kan noteras i denna klass. Tkachenkos fantastiska urval består av tiger- och chintzfärger och är det bästa exemplet på gloxinia varvat.

Bild
Bild

Chintz färger … Om kronbladen är prickade med ärtor eller små prickar i olika färger är detta calico gloxinia. I allmänhet skiljer sig ingenting, förutom frånvaron av en kant av blad i slutet, inte från tiger.

Bild
Bild

Enfärgad … Om kronbladen är målade i samma färg och blandningen av färger inte observeras: då kan gloxinia klassificeras som monokromatisk. Dessa inkluderar vit, blå, ljusrosa och ljuslila gloxinia: de har alla en ljus, rik nyans och blandas inte med andra.

Bild
Bild

Alla listade klassificeringar kan ha en sammetslen och vanlig yta: färg påverkar inte bildandet av skalstruktur. Dessa skillnader ges för att bättre navigera i valet av en viss blomma.

Roll i interiören

Varianter av gloxinia tillåter användning av en mängd olika växter för att skapa en dekorativ miljö.

Mångfalden av färger hjälper till att skapa lösningar som berikar interiören: några ljusa gloxinier kan väcka det mest blygsamma hemmet till liv.

Av ovanstående skäl är rollen för en växt som gloxinia enorm

På grund av överflödet av olika nyanser skapas ofta kompositioner från växten: diverse blommor ser harmoniskt ut tillsammans och bildar en symbios av skönhet och ljusa färger. I kontorsbyggnader är det vanligt att sätta en krukväxt i rummet. Varje variation av ovanstående är perfekt för denna roll.

Bild
Bild

Vad kombineras det med?

Det är lämpligt att hålla gloxinia bredvid någon växt - det ser harmoniskt ut med annan vegetation. Passar bra med:

  • tradescantia - det är bättre att välja en kompakt Tradescantia -blomma med måttlig blomning;
  • sur - välj vit eller grön färg på bladen;
  • klorofytum - med tanke på att klorofytum nästan inte blommar, kommer en kombination med gloxinia att vara ett utmärkt alternativ;
  • violett - sorterna "Shagane" och "Impress" kombineras;
  • hibiskus - Gloxinia kommer att komplettera den livliga hibiskusen.

När du väljer en följeslagare kan du vara uppmärksam på liknande sorter: odlare lägger ofta flera sorter av gloxinia i en rad, eftersom de gemensamma funktionerna ser bra ut med varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man lägga?

Gloxinia kan stå var som helst, det bästa alternativet är att hålla krukan nära en naturlig källa, vilket är viktigt för blommans utveckling. Det är viktigt att komma ihåg om förbudet mot direkt solljus: bladen tenderar att bli brända om ljuset träffar i rätt vinkel: lösningen på problemet är en liten slutare mellan solen och krukan.

Gloxinia har inte giftiga egenskaper och kan därför fungera som hembo i ett barnrum eller i köket

Krukans placering beror delvis på säsongen: för viloläge på vintern behöver växten en vilande period, vilket innebär att ljus kommer att vara kontraindicerat. Vilolägesintervallet är annorlunda för alla sorter, men vid denna tidpunkt är det bättre att ordna om blomman på en mörk plats med en neutral temperatur (+10,12 grader). Vid normala tider kan du sätta grytan på verandan eller i rummet: den kommer att se ut överallt.

Rekommenderad: