Vad är Skillnaden Mellan En Lilja Och En Dagros? 21 Foton Skillnaden Mellan Familjer. Hur Skiljer Man Dem I Samma Rabatt?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Lilja Och En Dagros? 21 Foton Skillnaden Mellan Familjer. Hur Skiljer Man Dem I Samma Rabatt?

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Lilja Och En Dagros? 21 Foton Skillnaden Mellan Familjer. Hur Skiljer Man Dem I Samma Rabatt?
Video: KTH // ARC Vetenskapligt skrivande: Språk och stil 2024, Maj
Vad är Skillnaden Mellan En Lilja Och En Dagros? 21 Foton Skillnaden Mellan Familjer. Hur Skiljer Man Dem I Samma Rabatt?
Vad är Skillnaden Mellan En Lilja Och En Dagros? 21 Foton Skillnaden Mellan Familjer. Hur Skiljer Man Dem I Samma Rabatt?
Anonim

Alla våra medborgare har inte dachas, och de som inte alltid har tillförlitlig information om växterna på sina tomter. Många som inte är direkt relaterade till trädgårdsarbete är inte särskilt insatta i den omfattande botaniska klassificeringen av växter, styrs av liknande namn på liljor och dagliljor och blommornas yttre likhet, betraktar dem ofta som växter av samma art. Det är faktiskt två helt olika växter. Det är användbart för nybörjare blomsterodlare att lära sig att skilja mellan liljor och dagliljor, för att inte av misstag misstänka det ena för det andra och inte bli förvirrad i särdragen i odlingsagroteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste skillnaderna

Enligt den botaniska klassificeringen tillhör liljor och dagliljor samma klass - enhjärtbladiga, men till olika familjer: liljor - till liljefamiljen och dagliljor - till familjen Xantorrhea. Lily skiljer sig från daylily på flera sätt.

  • En typ . Lily är en lökväxt, och en daylily är en rhizom.
  • Växtförhållanden . Liljor är termofila och nyckfulla, de gillar bördiga lösa jordar med bra dränering. Dagliljor är opretentiösa i vården, kräver inte jordens sammansättning och är frostbeständiga.
  • Växtens höjd . Liljor växer i höjd från 45 cm till 3 m (beroende på sort), dagliljor - från 30 till 120 cm.
  • Rotsystemets struktur . Liljornas rötter är skaliga lökar från vilka en enda stam utan grenar växer. Vid stammens korsning med det sista nedre bladet bildas en knopp, från vilken glödlampan växer och ger en ny stjälk under nästa säsong. Dagliljor har ett kraftfullt utvecklat rotsystem med förtjockningar (stoloner) där näringsämnen ackumuleras.
  • Strukturen på blad och stjälkar . Liljor har en stark central stam med blomknoppar upptill. Blad växer direkt på stammen längs hela höjden, ordnas i ringar eller i en spiral. Efter blomningen tappar liljor sin dekorativa effekt. I dagliljor växer långa smala löv i ett gäng från plantens bas från jordens yta. Dagliljans stora gröna blad, som sträcker sig från jorden i form av en rosett, förblir dekorativa efter blomningen. Tunna bladlösa stjälkar.
  • Strukturen av blommor . Skillnaden är att liljornas blommor består av 6 kronblad av en mängd olika former: koppformade, turbanformade, klockformade, trattformade, rörformiga (beroende på sorten). De har alltid 6 ståndare. Stövlar på tunna ben sticker ut bortom blomman. På peduncle -stammen blommar de nedre knopparna först, sedan växelvis öppna till de övre. Blommor varar upp till 10 dagar, totalt blommar liljor i cirka tre veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dagliljeblommor består av två lager kronblad, 3 i vardera, 6–7 ståndare i blomman och en tvåflikig fjädra, blommans mitt (svalget) har vanligtvis en kontrastfärg. Tunna förgrenade peduncles växer från plantans bas, det finns många knoppar i deras ändar, varje blomma varar bara 1 dag. Efter en dag blommar andra knoppar och hela växten blommar i cirka 25 dagar. Individuella blommor av dagliljor är något mindre än blommor av sortliljor. Färgen på moderna dagliljahybridsorter är mycket olika, men blommorna är vanligtvis luktfria.

  • Blomningstid . Liljor blommar i juli och augusti (efter sort) och dagliljor från maj till september. Om du väljer sorter av dagliljor, med hänsyn till tidpunkten för blomningen, kan du överväga blommande dagliljor på din webbplats under den varma årstiden.
  • Reproduktionsmetoder . Skillnader i reproduktionsmetoder beror främst på rotsystemets olika struktur. Liljor kan förökas genom att dela lökar, malda spädbarn, vågar, knoppar (lökar), stjälk och bladsticklingar. Daylilies reproducerar sig främst genom att dela buskar, sällan med frön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska jag berätta?

För att exakt skilja dessa blommor från varandra, om de växer i samma rabatt, måste du visuellt inspektera växterna och markera 1-2 särdrag.

Det är bäst att göra detta med löv och blommor, eftersom dessa tecken är tillräckligt för att utesluta ett misstag. Du måste se hur växten växer, vilken sorts blommor den har i struktur.

Om bladen växer i ett gäng från basen, har de flera nakna peduncles med knoppar upptill, blombladet i två lager är en dagslilja . Om växten har en tjock lövstamstam, som har flera underbara knoppar överst med en rad med 6 kronblad, finns det alltid 6 ståndare i blomman - det här är en lilja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i jordbruksteknik

När du väljer växter för plantering i trädgården bör du ta hänsyn till de agrotekniska egenskaperna hos växande liljor och dagliljor. Om du planerar att skapa en blomsterträdgård med minimal ansträngning och tid för vård, måste du välja dagliljor. Om trädgårdsmästaren inte är rädd för noggrann vård av trädgården, kan du säkert välja att plantera en lilja. Liljor behöver bördig, lös jord, ganska fuktig, i ett icke översvämmat område, helst med en liten lutning utan stillastående grundvatten, så att lökarna inte ruttnar. Leriga tunga jordar med dålig vattengenomsläpplighet och sandiga områden med låg fuktkapacitet är inte lämpliga för liljor. Daylily växer bra på vanliga trädgårdsjordar.

Bevattningsregimer är också väsentligt olika . Liljor behöver konstant måttlig luftfuktighet under hela växande cykel, men under första halvan av sommarsäsongen och omedelbart efter blomningen kommer ökad vattning att behövas, eftersom behovet av ökad luftfuktighet ökar. Dagliljor behöver inte ytterligare vattning, eftersom de har kraftfulla utvecklade rötter. De bästa förhållandena för dagliljan är torr jord ovanpå och fuktig på 20–30 cm djup. Det är inte svårt att säkerställa detta, det räcker med att täcka jorden runt dagliljan med naturmaterial (sågspån, torvflis, små flis).

Bild
Bild
Bild
Bild

Liljor måste förberedas för vinterperioden. Vinterhärdighet av olika sorter är inte detsamma. Några av de mest kalltåliga sorterna för vintern räcker för att täcka. Det finns sorter som du också behöver skissa ut barrgranar, och några särskilt termofila sorter av liljor måste grävas ut för vintern. Dagliljor är inte rädda för kallt väder, de behöver inte täckas för vintern.

I alla fall besväret med att växa liljor är värt det, eftersom de lägger till sofistikering och elitism i trädgårdsdesignen … Det är lätt att verifiera detta uttalandes giltighet genom att plantera sorterliljor på din webbplats. Daylily trädgårdsmästare kallar blomman av "intelligent lat." Med rätt passform kan du helt glömma det i 5 år.

Men om du tar hand om det och matar det i tid, är växten mycket tacksam för vården och kommer att glädja ägaren med ett hälsosamt utseende och lyxig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plats i trädgårdslandskapet

I landskapsdesign är liljan förtjänat en av de viktigaste klassiska dekorationerna av trädgårdar, växthus och rabatter. Enligt den befintliga legenden tappade gudinnan Hera, medan hon matade den nyfödda Hercules, flera droppar mjölk på marken. Det var från dem som liljor växte, dessa graciösa vackra mästerverk av floran. Naturligtvis är detta bara en vacker legend. Från ursprung är liljor och dagliljor "avlägsna släktingar ". Moderna uppfödare undersöker aktivt möjligheterna att korsa dem för att förbättra blommans dekorativa egenskaper och optimera villkoren för deras odling.

Med liljor är det inte lätt att skapa en komplex landskapskomposition där den inte skulle dominera andra blommor utan komplettera dem med sin skönhet. Idealiska grannar för liljor är rosor, pioner, delphiniums. I kombination med dem ser liljan lika ut, inte tävlande. I små områden där storleken på rabatter är begränsade ser liljor harmoniskt ut mot bakgrunden av vintergröna perenner (thuja, enbär, ormbunke).

Moderna sorter av dagliljor är bara något sämre än liljor i dekorativitet. Designers rekommenderar med lågväxande sorter att designa gränser och åsar. Höga växter kan planteras längs staket och nära stora träd. Mot bakgrund av den täta kronan på ett stort träd kommer ljusa blommor att kontrastera väl.

Rekommenderad: